Πρώτα βήματα προς την εύκολη κωδικοποίηση

Το ChatGPT έχει γίνει ένα από τα μεγαλύτερα τσιτάτα όλων των εποχών. Ανάμεσα στα πολλαπλά πλεονεκτήματα του ChatGPT, οι ικανότητες του βοηθού κώδικα ξεχωρίζουν περισσότερο. Είτε πρόκειται για δημιουργία κώδικα, βελτιστοποίηση κώδικα, ανάλυση σφαλμάτων ή τεκμηρίωση, το ChatGPT καλύπτει όλα αυτά.

Είναι αλήθεια ότι μερικές φορές έχει παραισθήσεις και δίνει σίγουρες αλλά ανακριβείς απαντήσεις και πρέπει να το επαληθεύσετε, αλλά εμείς οι άνθρωποι γι’ αυτό είμαστε. Το ChatGPT δεν προορίζεται για χρήση αποκλειστικά. Μάλλον, προορίζεται να συνοδεύεται από έμπειρους ανθρώπους σε αντίστοιχους τομείς.

Όσον αφορά την κωδικοποίηση, το ChatGPT μπορεί να είναι επωφελές για τους προγραμματιστές με πολλούς τρόπους. Ας ρίξουμε μια ματιά σε μερικά από αυτά:

Κωδικοποίηση με χρήση ChatGPT

Τα οφέλη από τη χρήση του ChatGPT κατά την κωδικοποίηση περιλαμβάνουν:

  • Δημιουργία εικονικού περιεχομένου: Μία από τις πιο βαρετές και χρονοβόρες εργασίες κατά τον προγραμματισμό είναι η δημιουργία εικονικού περιεχομένου για μη αυτόματη δοκιμή. Ξέρω ότι μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το “lorem ipsum” για να το ξεπεράσετε, αλλά τι γίνεται αν θέλετε το περιεχόμενο σε έναν συγκεκριμένο τύπο δεδομένων και όχι απλώς μια συμβολοσειρά; Λοιπόν, το ChatGPT μπορεί να το κάνει για εσάς.
  • Μετάφραση κώδικα: Ας υποθέσουμε ότι γράψατε ένα πρόγραμμα σε Javascript αλλά θέλετε να το μεταφέρετε σε άλλη συσκευή που υποστηρίζει μόνο Java. Σε αυτήν την περίπτωση, θα πρέπει να το μεταφράσετε σε Java και να κάνετε τις απαραίτητες βελτιστοποιήσεις. Είναι πολύ εύκολο για το ChatGPT να το κάνει.
  • Τεκμηρίωση: Αυτό είναι το πράγμα που οι περισσότεροι προγραμματιστές ξεχνούν να προσθέσουν στον κώδικά τους. Ο καλά τεκμηριωμένος κώδικας είναι το καλύτερο πράγμα που θα μπορούσε να ζητήσει ένας συνάδελφος προγραμματιστής λογισμικού. Και ναι, το ChatGPT είναι επίσης εξειδικευμένο σε αυτό.
  • Δημιουργία κώδικα: Για να επιτρέψετε στο ChatGPT να δημιουργήσει ακριβή κώδικα, πρέπει να παράσχετε μια λεπτομερή περιγραφή του προβλήματος που θέλετε να λύσετε. Όσο περισσότερο πλαίσιο δίνετε, τόσο πιο βελτιστοποιημένος και ακριβής θα είναι ο κώδικας που δημιουργείται.
  4 τρόποι για να δημιουργήσετε γρήγορα μια σημείωση σε iPhone ή iPad

Τώρα όλα αυτά είναι καλά, αλλά τι θα γινόταν αν σας έλεγα ότι θα μπορούσατε να ενσωματώσετε το πιο ισχυρό εργαλείο AI στον κόσμο με τον πιο δημοφιλή επεξεργαστή κώδικα στον κόσμο; Ναι, σωστά το μαντέψατε. Το ChatGPT μπορεί να ενσωματωθεί με τον κώδικα VS, δίνοντάς σας το καλύτερο και των δύο κόσμων.

Οφέλη από τη χρήση του ChatGPT με τον κώδικα VS

Ο κώδικας VS χρησιμοποιείται από τους περισσότερους προγραμματιστές εκεί έξω λόγω της υψηλής επεκτασιμότητας του. Είναι ένας επεξεργαστής κώδικα στον πυρήνα του, αλλά αν συνδυαστεί με πολλές επεκτάσεις, γίνεται ένα ισχυρό IDE. Εάν είστε ήδη εξοικειωμένοι με τον κώδικα VS, η ενσωμάτωση του ChatGPT σε αυτόν θα ανεβάσει την παραγωγικότητά σας στο επόμενο επίπεδο.

Ας δούμε μερικούς τρόπους με τους οποίους μπορείτε να επωφεληθείτε από τη χρήση του ChatGPT με VS Code:

#1. Επεξήγηση του υπάρχοντος κώδικα

Βάλτε τον εαυτό σας στη θέση ενός νέου προγραμματιστή που πρόσφατα εντάχθηκε σε ένα έργο με πολύ κώδικα παλαιού τύπου. Ποιος θα ήταν ο εφιάλτης του προγραμματιστή; Κατανόηση του υπάρχοντος κώδικα, σωστά; Το ChatGPT σας διευκολύνει.

Με την επέκταση CodeGPT, μπορείτε απλώς να επιλέξετε ένα μπλοκ κώδικα, να κάνετε δεξί κλικ και στη συνέχεια να επιλέξετε την επιλογή “εξήγηση κώδικα” στο μενού. Αυτό είναι.

#2. Τεκμηρίωση του Κώδικά σας

Η προσθήκη ουσιαστικών σχολίων για να γίνει ο κώδικας πιο ευανάγνωστος γίνεται σπάνια από τους προγραμματιστές λογισμικού. Έτσι, καταλήγει σε ανεξήγητο και μη σχολιασμένο κώδικα παλαιού τύπου, ο οποίος είναι δύσκολο να αναπαραχθεί. Εκεί μπαίνει σε δράση το ChatGPT.

  Ποιο εργαλείο BI να επιλέξετε;

Μπορεί να σας εξηγήσει ολόκληρο τον κώδικα και, μαζί με αυτόν, να τον τεκμηριώσει για εσάς. Εδώ χρησιμοποιώ την επέκταση CodeGPT VS Code για να τεκμηριώσω τον κώδικα διακομιστή WebSocket μου.

#3. Ανακατασκευή του Κώδικά σας

Η αναδιαμόρφωση και η βελτιστοποίηση κώδικα είναι μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις στην ανάπτυξη λογισμικού. Εάν θέλετε να αναπαράγετε ένα κομμάτι κώδικα χωρίς να υπάρχει ιδιαίτερο πλαίσιο σχετικά με αυτό, το ChatGPT μπορεί να σας βοηθήσει να καταλάβετε μερικά κομμάτια περιβάλλοντος που λείπουν.

Για παράδειγμα, προσπαθώ να αναδιαμορφώσω τον παραπάνω κώδικα χρησιμοποιώντας το ChatGPT και τα αποτελέσματα είναι αρκετά εκπληκτικά. Έτσι, το ChatGPT δεν γνωρίζει ότι χρησιμοποιώ κάποιες τιμές από το εξωτερικό πεδίο εφαρμογής, αλλά ξέρει ότι μπορεί να ισχύει, γι’ αυτό με προειδοποίησε εκ των προτέρων.

Επίσης, είναι γρήγορο να καταλάβει κανείς ότι αυτή η συνάρτηση πρέπει να εκτελείται σε μια παρουσία WebSocket. Πολύ ωραίο, έτσι δεν είναι;

Ενσωμάτωση ChatGPT με VS Code

Το μόνο που χρειάζεστε για τις περισσότερες επεκτάσεις VS Code που παρέχουν πρόσβαση στο ChatGPT είναι ένα κλειδί API που παρέχεται από το OpenAI. Για να δημιουργήσετε ένα κλειδί API, ακολουθήστε τα βήματα που αναφέρονται παρακάτω:

Βήμα 1: Δημιουργήστε έναν λογαριασμό OpenAI

Αυτό το βήμα απαιτείται μόνο εάν δεν έχετε ήδη λογαριασμό OpenAI. Εάν έχετε ένα, μπορείτε απλά να συνδεθείτε στον ιστότοπο.

  • Μεταβείτε στον ιστότοπο του OpenAI.
  • Ανοίξτε το μενού του χάμπουργκερ.

  • Μόλις συνδεθείτε, θα ανακατευθυνθείτε σε αυτή τη σελίδα.

  • Επιλέξτε την κάρτα API και, στη συνέχεια, θα ανακατευθυνθείτε στην πλατφόρμα OpenAI.

Βήμα 2: Δημιουργία κλειδιού API

  • Κάτω από το αναπτυσσόμενο μενού προφίλ, επιλέξτε “Προβολή κλειδιών API”.

  • Εκεί μπορείτε να δημιουργήσετε ένα νέο μυστικό για τον λογαριασμό σας, που είναι ουσιαστικά το κλειδί API σας.

Βήμα 3: Προσθήκη του κλειδιού API στις Ρυθμίσεις επέκτασης

Αυτό εξαρτάται από την επέκταση σε επέκταση, αλλά για παράδειγμα, εάν έχετε εγκαταστήσει την επέκταση CodeGPT, μπορείτε να προσθέσετε το κλειδί API πατώντας Ctrl+Shift+P και αναζητώντας CodeGPT: Ορισμός κλειδιού API στην παλέτα εντολών.

  Πώς να κλείσετε τον λογαριασμό Fidelity

Επεκτάσεις κώδικα ChatGPT VS

Ακολουθούν μερικές από τις επεκτάσεις του VS Code που σας κάνουν 10x προγραμματιστή με τη βοήθεια του ChatGPT.

#1. Κωδικός GPT

Αυτή η επέκταση κώδικα GPT είναι μια από τις πιο δημοφιλείς επεκτάσεις ChatGPT για VS Code. Έχει πάνω από 700.000 εγκαταστάσεις και παρέχει ένα ευρύ φάσμα δυνατοτήτων, όπως επεξήγηση κώδικα, ανακατασκευή, απάντηση σε τεχνικά ερωτήματα κ.λπ. Είναι εντελώς δωρεάν. Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να προσθέσετε το κλειδί API που δημιουργήθηκε από τον ιστότοπο του OpenAI.

Μπορείτε να δοκιμάσετε διαφορετικά μοντέλα LLM όπως gpt-3.5-turbo, gpt-3.5-turbo-16k και gpt-4. όλα αυτά υποστηρίζονται από αυτήν την επέκταση.

#2. Τζίνι ΑΙ

Η επέκταση Genie AI έχει δυνατότητες όπως προβολή διαφορών κώδικα, εντοπισμός σφαλμάτων, παρακολούθηση του ιστορικού συνομιλιών, βελτιστοποίηση κώδικα και πολλά άλλα. Υποστηρίζει πολλά μοντέλα GPT και απαιτεί το επίσημο κλειδί OpenAI API.

Το πιο χρήσιμο χαρακτηριστικό αυτής της επέκτασης είναι το ιστορικό συνομιλιών. Αποθηκεύει το ιστορικό σε αρχεία τα οποία διαχειρίζονται από το παγκόσμιο API αποθήκευσης που παρέχεται από το VS Code. Δεν υπάρχει τρόπος να διαγράψετε αυτά τα αρχεία, επομένως μπορεί να θέλετε να τα αφαιρέσετε με μη αυτόματο τρόπο για λόγους απορρήτου.

#3. Rubberduck AI

Ένα ενδιαφέρον χαρακτηριστικό αυτής της επέκτασης Rubberduck AI είναι η δυνατότητα δημιουργίας δοκιμών μονάδας για ένα στοιχείο διεπαφής χρήστη. Μπορείτε απλώς να επιλέξετε το στοιχείο και στη συνέχεια να επιλέξετε “Δημιουργία δοκιμής μονάδας” από το μενού με το δεξί κλικ.

Οι δοκιμές μονάδων, ειδικότερα, μερικές φορές προκαλούν σύγχυση, ειδικά όταν πρέπει να κοροϊδέψετε ορισμένες τιμές και συναρτήσεις. Αυτή η επέκταση το κάνει ένα κομμάτι κέικ.

Όπως και άλλες επεκτάσεις, θα χρειαστείτε ένα κλειδί OpenAI API για να λειτουργήσει.

Τελικές Λέξεις

Η πρόσβαση στο ChatGPT εντός του VS Code είναι ό,τι καλύτερο μπορείτε να ζητήσετε. Το VS Code είναι ένας επεκτάσιμος επεξεργαστής κώδικα με μια πλούσια βιβλιοθήκη επεκτάσεων για τη βελτίωση της παραγωγικότητας των προγραμματιστών. Έτσι, μπορείτε να βελτιώσετε την παραγωγικότητα των προγραμματιστών σας ακόμη περισσότερο ενσωματώνοντάς την με επεκτάσεις ChatGPT χωρίς να διακυβεύεται η ροή εργασίας σας.

Στη συνέχεια, μάθετε πώς να ενσωματώνετε το ChatGPT με το Siri.