Ποιο μονοπάτι καριέρας είναι το κατάλληλο για εσάς;

Όταν ξεκινήσατε το επαγγελματικό σας ταξίδι προγραμματισμού, πιθανώς σας ξεχώρισαν δύο επαγγελματικές πορείες—η μηχανική λογισμικού και η ανάπτυξη. Αρκετά μαθήματα προγραμματισμού, βιβλία, διαδικτυακοί εκπαιδευτικοί, ακόμη και αγγελίες εργασίας χρησιμοποιούν τους όρους «μηχανικός λογισμικού» και «προγραμματιστής λογισμικού» εναλλακτικά. Αυτό αφήνει τους αρχάριους και τους προγραμματιστές μεσαίου επιπέδου συχνά σε σύγχυση σχετικά με την επαγγελματική πορεία που πρέπει να ακολουθήσουν.

Όπως πολύ σωστά μαντεύουν, η μηχανική λογισμικού περιλαμβάνει την ανάπτυξη λογισμικού, αλλά τι άλλο διαφοροποιεί και τις δύο σταδιοδρομίες; Συνεχίστε να διαβάζετε καθώς μελετάμε τη συζήτηση: μηχανική λογισμικού έναντι ανάπτυξης λογισμικού, οι θέσεις εργασίας τους και τι συνεπάγονται αυτές οι δημοφιλείς σταδιοδρομίες.

1. Εκπαιδευτικό υπόβαθρο

Η παραδοσιακή εκπαίδευση είναι συνήθως η βάση για την επιτυχία στις περισσότερες σταδιοδρομίες. Τι διακρίνει όμως το εκπαιδευτικό υπόβαθρο ενός προγραμματιστή λογισμικού από έναν μηχανικό λογισμικού; Ας το συζητήσουμε παρακάτω.

Προγραμματιστής λογισμικού

Οι επίδοξοι προγραμματιστές λογισμικού συνήθως επιλέγουν πτυχία συνεργατών, πτυχίου ή μεταπτυχιακού τίτλου στην επιστήμη των υπολογιστών, στον προγραμματισμό υπολογιστών ή σε άλλους σχετικούς τομείς για να αποκτήσουν την απαραίτητη κατάρτιση.

Εναλλακτικά, μπορείτε να αναπτύξετε τις δεξιότητές σας παρακολουθώντας προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης και bootcamps κωδικοποίησης. Και η χρήση μοναδικών συμβουλών για το bootcamp κωδικοποίησης, όπως η δικτύωση και η εξειδίκευση σε έναν τομέα, θα σας κάνουν έναν εξαιρετικό προγραμματιστή σε ελάχιστο χρόνο.

Επιπλέον, μερικοί μπορεί να συμπληρώσουν την εκπαίδευσή τους με αυτοδίδακτες δεξιότητες. Δεν είναι σπάνιο να συναντήσετε άτομα που έχουν διδάξει σε μεγάλο βαθμό ή πλήρως τις δεξιότητες που απαιτούνται για αυτό το επάγγελμα.

Μηχανικός λογισμικού

Αντίθετα, θα χρειαστείτε πολύ περισσότερους από μερικούς μήνες σε bootcamps κωδικοποίησης για να γίνετε εξειδικευμένος μηχανικός λογισμικού. Μια επιτυχημένη καριέρα μηχανικού λογισμικού απαιτεί ισχυρό εκπαιδευτικό υπόβαθρο, εκτεταμένη κατάρτιση και τουλάχιστον ελάχιστη γνώση κάθε μέρους της διαδικασίας ανάπτυξης.

Για να πληροίτε τις προϋποθέσεις για θέσεις εισαγωγικού ή κατώτερου επιπέδου εδώ, πρέπει να έχετε πτυχίο στη μηχανική λογισμικού, στην επιστήμη των υπολογιστών ή σε σχετικό τομέα.

  Διορθώστε το Zoom Unable to Connect Κωδικός σφάλματος 5003

Όπως η ανάπτυξη λογισμικού, η αυτοεκμάθηση είναι επίσης μια επιλογή στη μηχανική λογισμικού, αν και είναι πολύ πιο δύσκολη. Περιστασιακά, μπορεί να συναντήσετε κάποιους προγραμματιστές λογισμικού που έγιναν μηχανικοί λογισμικού μέσα από χρόνια δύσκολης πρακτικής εμπειρίας και σκληρής δουλειάς.

Ενώ υπάρχει μια μεγάλη διασταύρωση δεξιοτήτων και εργαλείων και στις δύο σταδιοδρομίες, εξακολουθούν να υπάρχουν ξεχωριστές ικανότητες που διαφοροποιούν έναν προγραμματιστή από έναν μηχανικό.

Προγραμματιστής λογισμικού

Η επικάλυψη στις απαιτούμενες δεξιότητες και για τα δύο επαγγέλματα περιλαμβάνει τη δημιουργία συστημάτων και εφαρμογών. Ανάλογα με τον τομέα που επιλέξατε, οι δεξιότητες που θα χρειαστείτε για την ανάπτυξη λογισμικού θα ποικίλλουν, αλλά η γνώση γλωσσών προγραμματισμού είναι γενικά απαραίτητη.

Για παράδειγμα, ενώ οι προγραμματιστές εφαρμογών μπορεί να εστιάζουν στο Flutter και στο Dart, η Java ή η C++ είναι πιο κρίσιμα για τους προγραμματιστές παιχνιδιών.

Επιπλέον, οι προγραμματιστές λογισμικού και οι μηχανικοί πρέπει να διαθέτουν ισχυρές δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων και ανάλυσης. Ως προγραμματιστής λογισμικού, είναι σημαντικό να είστε δημιουργικοί στις λύσεις σας για να επιστήσετε την προσοχή των εργοδοτών και των διευθυντών προσλήψεων.

Τέλος, είναι απαραίτητη η καλή κατανόηση μιας ή περισσότερων υπηρεσιών cloud, όπως το AWS, για τη δημιουργία καλά ανεπτυγμένου, λειτουργικού λογισμικού. Επιπλέον, θα πρέπει να κατανοήσετε τη χρήση του GitHub σε Windows ή macOS, καθώς οι περισσότερες εταιρείες το χρησιμοποιούν για διαχείριση πηγαίου κώδικα.

Μηχανικός λογισμικού

Οι μηχανικοί λογισμικού πρέπει να γνωρίζουν και να εφαρμόζουν αρχές μηχανικής στην εργασία τους παρέχοντας μεθοδικά λύσεις λογισμικού. Ενώ οι περισσότεροι προγραμματιστές λογισμικού επικεντρώνονται στις ειδικές γλώσσες προγραμματισμού για τον τομέα τους, οι μηχανικοί λογισμικού είναι γνώστες πολλών γλωσσών και εργαλείων ανάπτυξης. Αυτό τους επιτρέπει να επιλύουν αποτελεσματικά πολύπλοκες προκλήσεις του κλάδου.

Οι μηχανικοί λογισμικού συνήθως εργάζονται σε ομάδες, ενώ οι προγραμματιστές λογισμικού μπορεί να έχουν μεγαλύτερη ευελιξία να εργαστούν ανεξάρτητα. Ως εκ τούτου, οι μηχανικοί λογισμικού πρέπει να έχουν εξαιρετικές διαπροσωπικές και επικοινωνιακές δεξιότητες για αποτελεσματική συνεργασία με άλλους μηχανικούς, προγραμματιστές και ειδικούς στον τομέα της κυβερνοασφάλειας.

3. Ρόλοι και Ευθύνες

Η αντίστοιχη περιγραφή εργασίας των προγραμματιστών λογισμικού και των μηχανικών αποτελεί το θεμέλιο για την επιλογή μιας επαγγελματικής πορείας μεταξύ των δύο. Έτσι, η κατανόηση του τι κάνουν σας βοηθά να προσδιορίσετε τι ευθυγραμμίζεται με το πάθος σας.

  Πώς να αλλάξετε το αναγνωριστικό καλούντος στο iPhone

Προγραμματιστής λογισμικού

Ο τίτλος «προγραμματιστής» υποδηλώνει τον πρωταρχικό τους ρόλο στην επίβλεψη της φάσης δημιουργίας του κύκλου ζωής ενός προϊόντος. Αυτό σημαίνει ότι οι κύριες αρμοδιότητές σας θα περιλαμβάνουν τη δημιουργία και την αξιολόγηση εφαρμογών ιστού, κινητών και επιτραπέζιων υπολογιστών.

Επιπλέον, έχετε την ελευθερία να εργαστείτε ανεξάρτητα όταν δημιουργείτε ένα προϊόν. Αυτό επιτρέπει την ευελιξία στον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζετε μια εργασία. Για παράδειγμα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη λειτουργική μονάδα Tkinter, το πλαίσιο Flask ή τη λειτουργική μονάδα PySimpleGUI για να δημιουργήσετε μια εφαρμογή υποχρεώσεων χρησιμοποιώντας την Python.

Αντίθετα, ένας μηχανικός λογισμικού θα ακολουθούσε μια πιο δομημένη διαδικασία που τηρεί τις αρχές της μηχανικής.

Μηχανικός λογισμικού

Αυτοί οι μηχανικοί έχουν ευρύτερο εύρος εργασίας από τους προγραμματιστές λογισμικού. Διαχειρίζονται ολόκληρο τον κύκλο ζωής του προϊόντος και διασφαλίζουν τη χρηστικότητα και τη σταθερότητα του συστήματος. Ως εκ τούτου, διασφαλίζει ότι όλα τα στοιχεία, οι υπολογιστές, τα δίκτυα και οι διακομιστές συνεργάζονται απρόσκοπτα.

Για να εργαστείτε σε αυτόν τον ρόλο, θα χρειαστείτε καλή γνώση της λειτουργίας του συστήματος και των επιπτώσεων του τρόπου με τον οποίο τα προβλήματα σε έναν τομέα επηρεάζουν έναν άλλο. Θα χρειαστείτε επίσης μια ανάλυση των διαφορών σχεδιασμού συστημάτων υψηλού και χαμηλού επιπέδου για να κατανοήσετε καλύτερα τη διαδικασία σχεδιασμού. Οι μηχανικοί λογισμικού μπορούν επίσης να συνεργαστούν πιο στενά με μηχανικούς υλικού για την ενοποίηση στοιχείων λογισμικού και υλικού.

Τέλος, εργάζονται μαζί με επαγγελματίες σε ομάδες τεχνολογίας, όπως σχεδιαστές, ειδικούς στον κυβερνοχώρο και ειδικούς διασφάλισης ποιότητας. Αυτό διασφαλίζει την ομαλή ενσωμάτωση κατευθυντήριων γραμμών και τεχνικών από αυτά τα μέλη της ομάδας στο λογισμικό για να εγγυηθεί την ικανοποίηση του χρήστη.

4. Μισθός και προοπτικές καριέρας

Καθώς ο κόσμος αγκαλιάζει την ψηφιοποίηση, δεν είναι μυστικό ότι και οι δύο σταδιοδρομίες έχουν μεγάλη ζήτηση και έχουν μια πολλά υποσχόμενη προοπτική σταδιοδρομίας. Σύμφωνα με ZipRecruiter, οι προγραμματιστές λογισμικού κερδίζουν περίπου 105.047 $ το χρόνο. Από την άλλη πλευρά, οι μηχανικοί λογισμικού κερδίζουν περίπου 139.952 $ ετησίως στις ΗΠΑ, όπως δηλώνεται επίσης από ZipRecruiter.

  Τρόπος αυτόματης προσθήκης εργασιών Microsoft Planner στο ημερολόγιό σας του Outlook

Ωστόσο, αυτοί οι αριθμοί μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με την εμπειρία, την τοποθεσία, το σύνολο δεξιοτήτων και τον εργοδότη. Ωστόσο, οι προγραμματιστές λογισμικού και οι μηχανικοί βρίσκονται σε ανοδική τροχιά. Στις ΗΠΑ, και οι δύο σταδιοδρομίες εμπίπτουν σε μια ευρεία κατηγορία επαγγελμάτων προγραμματιστών υπολογιστών, σύμφωνα με το Γραφείο Στατιστικών Εργασίας.

Επιπλέον, το Γραφείο Στατιστικών Εργασίας προβλέπει ελάχιστη αύξηση θέσεων εργασίας 15%—25% για προγραμματιστές λογισμικού—μεταξύ 2021 και 2031 στον κλάδο, προσθέτοντας δυνητικά περισσότερες από 350.000 θέσεις εργασίας. Αυτός ο ρυθμός ανάπτυξης είναι σημαντικά ταχύτερος από τον μέσο όρο για όλα τα επαγγέλματα.

Αλλά σε γενική κλίμακα, οι μηχανικοί λογισμικού συνήθως κερδίζουν περισσότερα από τους προγραμματιστές λογισμικού λόγω του εκτεταμένου φόρτου εργασίας και των μεγαλύτερων ευθυνών τους.

5. Εργασιακό Περιβάλλον

Το εργασιακό περιβάλλον μπορεί να είναι η μέση λύση μεταξύ των δύο επαγγελμάτων. Ωστόσο, πολλοί παράγοντες καθορίζουν πώς φαίνεται και πόσο ευνοϊκό θα είναι για εσάς.

Προγραμματιστής λογισμικού

Το περιβάλλον εργασίας για τους προγραμματιστές λογισμικού μπορεί να διαφέρει ανάλογα με τον τύπο του οργανισμού, το μέγεθος, την τοποθεσία και τα έργα στα οποία εργάζονται. Οι περισσότεροι εργοδότες προσφέρουν ευέλικτες ή εξ αποστάσεως επιλογές εργασίας με βάση τις ανάγκες του έργου και τις πολιτικές της εταιρείας.

Επίσης, η τήρηση των προθεσμιών, η διόρθωση σφαλμάτων και η απάντηση στα σχόλια των χρηστών συνήθως μεταφράζονται σε πολλές ώρες εργασίας ή υπερωρίες.

Μηχανικός λογισμικού

Το περιβάλλον εργασίας ενός μηχανικού λογισμικού μοιάζει με του προγραμματιστή, καθώς και οι δύο ρόλοι περιλαμβάνουν τη δημιουργία, την ανάλυση και τη συντήρηση συστημάτων λογισμικού. Έτσι, οι μηχανικοί λογισμικού συνήθως ασχολούνται με τον προγραμματισμό και το σχεδιασμό λογισμικού, τη δημιουργία, τη συντήρηση και όλες τις σχετικές εργασίες.

Ως επαγγελματίας σε αυτόν τον τομέα, μπορείτε να περιμένετε να εργάζεστε περισσότερες ώρες και να αναλαμβάνετε μεγαλύτερες ευθύνες από έναν προγραμματιστή λογισμικού. Είναι επίσης πιο συνηθισμένο για άτομα σε αυτόν τον ρόλο να εργάζονται ως υπάλληλοι πλήρους απασχόλησης παρά ως ελεύθεροι επαγγελματίες. Η εξ αποστάσεως εργασία είναι τυπική για αυτήν την καριέρα, αλλά μπορεί να έχετε περισσότερες συναντήσεις από έναν προγραμματιστή.

Επιλέξτε τη σωστή καριέρα λογισμικού για εσάς

Ενώ η μηχανική και η ανάπτυξη λογισμικού φαίνονται παρόμοια στην επιφάνεια, μια πιο προσεκτική ματιά αποκαλύπτει ξεχωριστές απαιτήσεις και ευθύνες. Μελετήστε προσεκτικά κάθε ρόλο εργασίας, περιγραφή και πώς μπορείτε να γίνετε και μετά επιλέξτε την καριέρα που σας ταιριάζει καλύτερα.