Ποιος υπολογιστής είναι καλύτερος για γραφικό σχεδιασμό;

Βασικά Takeaways

  • Το άρθρο συζητά τη συζήτηση μεταξύ της χρήσης ενός Mac ή ενός υπολογιστή για γραφική σχεδίαση, αναφέροντας τις βαθιές ενσωματώσεις οικοσυστήματος σε όλο το σύστημα ως λόγο χρήσης Mac, ενώ η δυνατότητα αναβάθμισης και η προσαρμογή των υπολογιστών επισημαίνονται ως πλεονεκτήματα.
  • Το άρθρο παρέχει λεπτομέρειες σχετικά με το υλικό και την απόδοση τόσο των υπολογιστών όσο και των Mac σε διαφορετικά εύρη τιμών, συγκρίνοντας παράγοντες όπως επεξεργαστές, μνήμη RAM, κάρτες γραφικών και δυνατότητες προβολής.
  • Το άρθρο εξετάζει επίσης την αναβάθμιση υλικού, σημειώνοντας ότι οι υπολογιστές είναι πιο εύκολο να αναβαθμιστούν και να προσαρμοστούν λόγω της χρήσης τυπικών στοιχείων, ενώ οι Mac χρησιμοποιούν ιδιόκτητα στοιχεία που είναι πιο ακριβά και δύσκολα αναβαθμίζονται. Το άρθρο αναφέρει επίσης τη συμβατότητα λογισμικού και την υποστήριξη τόσο για Mac όσο και για υπολογιστές, καθώς και την εμπειρία χρήστη και τη συμβατότητα συσκευών με άλλες συσκευές.

Η συζήτηση για το αν ένας Mac ή ένας υπολογιστής είναι ο καλύτερος υπολογιστής για γραφικό σχεδιασμό έχει ξεκινήσει εδώ και πολύ καιρό. Πολλοί σχεδιαστές θα χρησιμοποιούν Mac μόνο για ενσωματώσεις οικοσυστήματος σε βάθος σε όλο το σύστημα, ενώ άλλοι ορκίζονται στη δυνατότητα αναβάθμισης και προσαρμογής που έχετε με έναν υπολογιστή.

Είναι μια δύσκολη κλήση. Λοιπόν, ας εξετάσουμε εάν πρέπει να χρησιμοποιήσετε Mac ή PC για γραφικό σχεδιασμό και γιατί είναι η καλύτερη επιλογή.

Υλικό και Απόδοση

Οι πρώτοι παράγοντες που πρέπει να ληφθούν υπόψη είναι η απόδοση του υλικού και το εύρος τιμών. Μπορείτε να ταιριάξετε και τους δύο υπολογιστές και να λάβετε μια επισκόπηση του τρόπου σύγκρισης Mac και PC μεταξύ τους από το 2023.

Υπολογιστής εισαγωγικού επιπέδου: Κάτω από 1.000 $

Οι υπολογιστές έχουν πολλές επιλογές κάτω από 1.000 $. Οι περισσότεροι υπολογιστές σε αυτό το σημείο τιμής διαθέτουν επεξεργαστή AMD Ryzen 7 6800H ή Intel Core i5, 16 GB RAM, 512 GB SSD και ειδική κάρτα γραφικών NVIDIA GeForce RTX 3050 ή AMD Radeon RX 6600.

Οι οθόνες συνήθως διαφέρουν ευρέως μεταξύ των υπολογιστών, αλλά συνήθως θα έχετε μια οθόνη IPS με χρωματική γκάμα sRGB. Αυτή είναι μια αξιοπρεπής οθόνη, αλλά δεν θα παρέχει την ίδια ποιότητα εικόνων με τη δημοφιλή οθόνη υγρού αμφιβληστροειδούς του Mac. Το IPS μπορεί να πάσχει από “μαύρο τσάκισμα”, όπου τα σκούρα χρώματα δεν εμφανίζονται με ακρίβεια.

  Πώς να χρησιμοποιήσετε το Workflow Builder του Slack

Όπου λείπει η οθόνη, ο επεξεργαστής Ryzen 7 6800H συμπληρώνει με περισσότερη ισχύ. Χειρίζεται την εκτέλεση όλων των λογισμικών σχεδιασμού και προγραμμάτων που χρησιμοποιείτε, επομένως θα το χρειαστείτε για να είναι γρήγορο. Ο επεξεργαστής Ryzen 7 6800H είναι ένας επεξεργαστής οκτώ πυρήνων κατάλληλος για να χειριστεί τις καθημερινές σας εργασίες και την ελαφριά επεξεργασία. Δεν θα πρέπει να περιμένετε μεγάλη διάρκεια ζωής της μπαταρίας με υπολογιστές σε αυτό το σημείο τιμής. Θα έχετε, κατά μέσο όρο, τρεις έως τέσσερις ώρες εργασίας επεξεργασίας και γραφιστικής.

Ακολουθούν παραδείγματα υπολογιστών που μπορείτε να βρείτε κάτω από 1.000 $ με αυτές τις προδιαγραφές:

  • Dell Inspiron 15 3511
  • HP Pavilion Aero 13
  • Acer Aspire 5 A515-57G
  • Lenovo IdeaPad 5 Pro

Mac εισαγωγικού επιπέδου: Κάτω από 1000 $

Με προϋπολογισμό 1.000 $, το MacBook M1 Air 2020 είναι μια εύκολη επιλογή. Τροφοδοτείται από το τσιπ Apple M1, προσφέρει ενσωματωμένη GPU επτά ή οκτώ πυρήνων, ενοποιημένη μνήμη RAM έως 16 GB και επιλογές αποθήκευσης έως 2 TB SSD.

Τα Mac είναι δημοφιλή για την οθόνη Retina με ευρεία γκάμα χρωμάτων P3. Η τετραπλή οθόνη υψηλής ευκρίνειας του MacBook M1 Air 2020 ανάλυσης 2560 x 1600, θα έχετε ζωντανά και ακριβή χρώματα ενώ εργάζεστε. Ωστόσο, ο ρυθμός ανανέωσης των 60 Hz είναι μια πτώση για τους περισσότερους υπολογιστές σε αυτό το εύρος τιμών, με ορισμένους να διαθέτουν έως και 120 Hz.

Το M1 θα προσφέρει αθόρυβη απόδοση για τις περισσότερες καθημερινές σας εργασίες. Ωστόσο, δεν είναι τόσο ισχυρό με βαριά δουλειά όσο το Ryzen 7 6800H και θα έχει πιο αργούς χρόνους εξαγωγής για έργα βίντεο. Δεδομένου ότι το M1 έχει κατασκευαστεί για αποδοτικότητα, το κύριο σημείο πώλησης του είναι η διάρκεια ζωής της μπαταρίας, προσφέροντας πάνω από 12 ώρες χρόνο λειτουργίας. Είναι ιδανικό για εργασίες σχεδιασμού εν κινήσει και καλύτερο από τον μέσο υπολογιστή.

Υπολογιστής μεσαίου έως υψηλού επιπέδου: 1.500$-2.000$

Με έναν υπολογιστή σε αυτό το εύρος τιμών, μπορείτε να περιμένετε έναν κορυφαίο επεξεργαστή Ryzen 7 ή Intel Core i7, ο οποίος είναι ακόμα πιο ισχυρός από τον Ryzen 7 6800H. Αυτό θα κάνει τις εργασίες επεξεργασίας και σχεδίασης, όπως η απόδοση και η εξαγωγή αρχείων πολύ λιγότερο προβληματικές και πιο γρήγορες. Αναμένετε τουλάχιστον 32 GB RAM και SSD έως 1 TB, επιτρέποντας έναν πιο γρήγορο υπολογιστή.

Μπορείτε επίσης να περιμένετε την κάρτα γραφικών AMD Radeon RX 7800 XT (ή μια ισοδύναμη NVIDIA). Αυτό δείχνει σημαντικές βελτιώσεις απόδοσης. Θα μπορείτε να χειρίζεστε την ποιότητα εικόνας PRORes 4K σε ταχύτερους χρόνους. Για υλικό οθόνης, μια οθόνη Full HD 144 Hz ή μερικές φορές Quad HD (QHD) 165 Hz θα προσφέρει πολύ πιο ευκρινείς εικόνες. Ο υψηλός ρυθμός ανανέωσης μειώνει την καθυστέρηση εισόδου και τα κινούμενα σχέδια κατά την επεξεργασία κατά την επεξεργασία βίντεο και άλλων οπτικών εργασιών.

  Πώς να προσθέσετε φίλους στο Nintendo Switch

Ένα παράδειγμα υπολογιστή με αυτές τις προδιαγραφές θα ήταν ο Dell XPS 15. Το XPS 15 διαθέτει μια όμορφη οθόνη OLED 2560 x 1600 IPS 165 Hz που ταιριάζει στις σχεδιαστικές σας ανάγκες.

Mac Mid-to-High End: 1.500$-2.000$

Εδώ, οι επιλογές σας κυμαίνονται από ένα MacBook Pro 14 ιντσών (2023) με τσιπ M2 Pro έως ένα πολύ μεγαλύτερο M1 iMac (2021). Είτε έτσι είτε αλλιώς, αποκτάτε έναν εξαιρετικά ισχυρό υπολογιστή. Το τσιπ M2 Pro που διατίθεται στο MacBook έχει ακόμη καλύτερες επιδόσεις από το ήδη εντυπωσιακό M1 Max. Το MacBook Pro διαθέτει επίσης οθόνη Liquid Retina XDR με ProMotion, η οποία παρέχει μια ομαλή και γρήγορη εμπειρία χρήστη με διάρκεια ζωής μπαταρίας έως και 17 ώρες.

Για το iMac, ξεκινώντας από 1.299 $, παίρνετε το τσιπ M1, το οποίο είναι κάπως απογοητευτικό. Το M1 εξακολουθεί να είναι ένα ισχυρό τσιπ, αλλά όχι τόσο ισχυρό όσο το M2 Pro και οι επεξεργαστές AMD Ryzen 7 7800X συνήθως ξεπερνούν το M1 σε βαριά επεξεργασία. Αυτό που κάνει το M1 iMac να αξίζει τον κόπο είναι μια οθόνη Retina 24 ιντσών 4,5K με True Tone και ευρύ χρώμα P3, που παρέχει καθαρές και ακριβείς εικόνες. Σημειώστε ότι τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, δεν υπάρχει M2 iMac, αλλά υπάρχουν έντονες φήμες ότι η Apple θα κυκλοφορήσει είτε ένα M2 iMac είτε ένα ολοκαίνουργιο M3 iMac προς τα τέλη του 2023.

Αναβάθμιση υλικού

Με απλά λόγια, οι υπολογιστές αναβαθμίζονται και προσαρμόζονται πολύ πιο εύκολα. Η ευελιξία τους σάς επιτρέπει να δημιουργήσετε πραγματικά έναν υπολογιστή που ταιριάζει ακριβώς στις ανάγκες σας με τον ακριβή προϋπολογισμό σας. Οι υπολογιστές προσαρμόζονται και αναβαθμίζονται ευκολότερα από τους Mac επειδή χρησιμοποιούν τυπικά στοιχεία που είναι ευρέως διαθέσιμα. Αντίθετα, οι Mac χρησιμοποιούν ιδιόκτητα στοιχεία που διατίθενται μόνο από την Apple, γεγονός που καθιστά πιο δύσκολη και δαπανηρή την προσαρμογή και την αναβάθμισή τους.

Για παράδειγμα, ένας σχεδιαστής θα μπορούσε να κατασκευάσει έναν ολόκληρο προσαρμοσμένο υπολογιστή από την αρχή, εξοπλισμένο με οθόνη. Οι εκτεταμένες επιλογές προσαρμογής σάς δίνουν ένα πλεονέκτημα έναντι των περιορισμών των Mac.

  10 Αποκλειστική φιλοξενία διακομιστή AMD για τις εφαρμογές της επιχείρησής σας

Συμβατότητα λογισμικού

Προηγουμένως, πολλά δημοφιλή πακέτα λογισμικού σχεδιασμού, όπως το Adobe Creative Cloud, το Figma και το Sketch, κυκλοφόρησαν αποκλειστικά για macOS. Ωστόσο, αυτό δεν ισχύει πλέον και το χάσμα μεταξύ των δυνατοτήτων των υπολογιστών και των Mac έχει κλείσει, φέρνοντας τα περισσότερα σημαντικά εργαλεία σχεδιασμού που θα χρησιμοποιήσετε στους υπολογιστές. Ως εκ τούτου, δεν θα έχετε κανένα πρόβλημα να εκτελέσετε οποιοδήποτε λογισμικό σχεδίασης θέλετε με οποιαδήποτε επιλογή υλικού κάνετε.

Η υποστήριξη είναι μια άλλη σημαντική πτυχή όταν επιλέγετε μεταξύ ενός Mac και ενός υπολογιστή. Η Apple παρέχει παραδοσιακά μακροπρόθεσμη υποστήριξη για παλαιότερα MacBook, επιτρέποντάς τους να λαμβάνουν ενημερώσεις για αρκετά χρόνια. Συγκεκριμένα, το Rosetta 2 διασφαλίζει ότι το λογισμικό σχεδίασής σας θα είναι συμβατό με μια μακρά λίστα παλαιότερων MacBook, γεφυρώνοντας το χάσμα μεταξύ Intel και Apple silicon Mac. Ωστόσο, περιμένετε κάποια πτώση στην απόδοση. Επομένως, είναι σημαντικό να ελέγξετε εάν υπάρχουν διαθέσιμες εκδόσεις Apple Silicon για το λογισμικό για την καλύτερη απόδοση και συμβατότητα.

Οι υπολογιστές έχουν γενικά εκτεταμένους κύκλους υποστήριξης λογισμικού που τους κρατούν ενημερωμένους. Η ποικιλόμορφη αγορά υπολογιστών και η ευκολία αναβάθμισής της σημαίνει επίσης ότι μπορείτε να αναβαθμίσετε τις επιλογές υλικού του υπολογιστή σας για να ανταποκριθείτε στις μελλοντικές απαιτήσεις.

Εμπειρία χρήστη

Όσον αφορά τη συμβατότητα συσκευών, οι υπολογιστές έχουν ένα πλεονέκτημα έναντι των Mac. Οι υπολογιστές μπορούν να χρησιμοποιηθούν με διάφορες συσκευές, συμπεριλαμβανομένων τηλεφώνων και tablet Android. Τα Mac, από την άλλη πλευρά, είναι συχνά συμβατά μόνο με συσκευές Apple (αν και συνήθως υπάρχουν λύσεις). Η Apple χρησιμοποιεί συχνά αποκλειστική τεχνολογία για να διατηρήσει την προσέγγισή της στον κήπο.

Ωστόσο, αναζητείται μια απρόσκοπτη εμπειρία και με τη συνέχεια της συσκευής, το οικοσύστημα της Apple έχει τη φήμη για απρόσκοπτες ροές εργασίας και ενσωμάτωση συσκευών με τις δυνατότητες του Apple Continuity. Όσο και αν αυτή η ροή εργασιών είναι εξαιρετική στην εμπειρία, με τη δημοτικότητα της αποθήκευσης δεδομένων cloud και της συνεργασίας στα περισσότερα λογισμικά όπως το Adobe Cloud, είναι εύκολο να συνεχίσετε την εργασία σας σε πολλούς υπολογιστές. Αυτές οι υπηρεσίες διευκολύνουν τη συνεργασία και την κοινή χρήση αρχείων σε ροές εργασίας πολλαπλών πλατφορμών, κάτι που είναι σημαντικό για να μπορείτε να σχεδιάσετε από οπουδήποτε.

Κάνοντας τη σωστή επιλογή για το ταξίδι σχεδιαστή σας

Με αυτές τις πληροφορίες, η επιλογή Mac ή PC για σχεδιασμό γραφικών θα πρέπει να είναι πολύ πιο εύκολη. Από τη γνώμη των ειδικών, οι υπολογιστές είναι υπέροχοι αν προτιμάτε έναν υπολογιστή που θα σας επιτρέπει να τον χρησιμοποιείτε όπως θέλετε. Από την άλλη πλευρά, οι Mac διαθέτουν μια ελεγχόμενη ροή εργασίας που είναι λειτουργική για ό,τι και μόνο για αυτό που χρειάζεστε.