Ποια οθόνη είναι η καλύτερη για εσάς;

Είτε ασχολείστε με τη γραφική σχεδίαση, τα παιχνίδια ή την παρακολούθηση ταινιών, γνωρίζετε ότι η ανάλυση της οθόνης σας είναι ένα από τα πρώτα πράγματα που βλέπετε όταν αναζητάτε ένα νέο μοντέλο.

Το ίδιο ισχύει και για τηλεοράσεις και Smart TV, ειδικά αν θέλετε να έχετε το δικό σας home cinema.

Οθόνη 2Κ έναντι 4Κ

2Κ έναντι 4Κ

Οι τηλεοράσεις είναι απλούστερες στην επιλογή μιας και, εκτός προϋπολογισμού, θα προτιμάτε πάντα αυτή που είναι μεγαλύτερη και με την πιο καθαρή εικόνα, οπότε το 4K είναι η καλύτερη επιλογή στις μέρες μας. Ωστόσο, όταν πρόκειται για την επιλογή μιας οθόνης υπολογιστή, η επιλογή μεταξύ μιας οθόνης 1080p, μιας οθόνης 1440p ή μιας οθόνης 4K θα είναι δύσκολη.

Όσοι από εσάς έχουν εμπειρία στη χρήση οθονών προηγμένης τεχνολογίας, πιθανότατα πιστεύουν ότι οι οθόνες 1080p φαίνονται με pixel και χρονολογημένες, επομένως, σύμφωνα με τα σημερινά πρότυπα, θα αναζητήσουμε οθόνες 1440p (γνωστές και ως 2K) και οθόνες 4K. Δυστυχώς, αυτό δεν είναι τόσο εύκολο όσο ακούγεται, αφού δεν μπορείτε να πάτε κατευθείαν στις επιλογές 4K χωρίς να γνωρίζετε ότι υπάρχουν και μειονεκτήματα.

Επειδή μια οθόνη είναι σχεδόν η πύλη μέσω της οποίας απολαμβάνετε τα μέσα, τα παιχνίδια και την εργασία σας, είναι πολύ σημαντικό να επιλέξετε τη σωστή ανάλυση.

Γι’ αυτό ακριβώς αποφασίσαμε να γράψουμε αυτόν τον περιεκτικό οδηγό σχετικά με το είδος της οθόνης που πρέπει να αγοράσετε για τον εαυτό σας.

Θα συζητήσουμε λίγο για κάθε ανάλυση, θα σταθμίσουμε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά της και ελπίζουμε να καταλάβετε ποιος τύπος οθόνης είναι ο καλύτερος για εσάς.

  Το ασύρματο πληκτρολόγιο Touchpad δεν λειτουργεί (Οδηγός αντιμετώπισης προβλημάτων)

Επιλέγοντας μεταξύ οθονών 2K έναντι 4K: Ποια;

Οθόνη 2K: Τι σημαίνει ακριβώς;

Η ανάλυση 2K είναι ένας γενικός όρος για συσκευές προβολής ή περιεχόμενο με οριζόντια ανάλυση περίπου 2.000 pixel, με το Digital Cinema Initiatives να ορίζει την ανάλυση 2K ως 2048 × 1080.

Ωστόσο, υπάρχουν πολλές άλλες αναλύσεις που εξακολουθούν να θεωρούνται 2K:

DCI 2K (εγγενής ανάλυση)

DCI 2K (επίπεδη περικοπή)

DCI 2K (περικομμένο CinemaScope)

Όσον αφορά τη χρήση αυτής της ανάλυσης σε οθόνες υπολογιστή, τα 1440p είναι σχεδόν στο ίδιο επίπεδο με τα 1080p αυτήν τη στιγμή.

Επειδή το 1080p ήταν το χρυσό πρότυπο για αρκετό καιρό, δεν είναι περίεργο που πολλοί χρήστες εξακολουθούν να μην έχουν μεταναστεύσει ακόμα.

Φυσικά, η μετεγκατάσταση από μια παλαιότερη οθόνη σε μια νεότερη με υψηλότερες αναλύσεις σημαίνει ότι χρειάζεστε επίσης έναν υπολογιστή που μπορεί να χειριστεί το επιπλέον φορτίο, ειδικά εάν θέλετε πραγματικά να δείτε το περιεχόμενό σας σε 1440p.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα του 2K;

Η δημοτικότητά του

Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, οι οθόνες 1440p είναι περίπου τόσο δημοφιλείς όσο και τα μοντέλα 1080p, ειδικά επειδή η ανάλυση ήταν αρκετά μεγάλη ώστε να μπορούν να παράγονται μαζικά με πολύ φθηνότερο τρόπο.

Επιπλέον, αυτό σημαίνει επίσης ότι σχεδόν οποιοσδήποτε κατασκευαστής οθονών έχει τουλάχιστον μια χούφτα 1440 μοντέλων, επομένως δεν θα περιοριστείτε με κανέναν τρόπο όσον αφορά τα μοντέλα για να διαλέξετε.

Δεν χρειάζεστε υπολογιστές υψηλής τεχνολογίας

Η απόδοση αυτού που εμφανίζεται στην οθόνη σας είναι ίσως ο μεγαλύτερος πόρος για οποιονδήποτε υπολογιστή, ανεξάρτητα από το αν μιλάτε για CPU, GPU ή RAM.

Όντας έτσι, οι οθόνες 1440p έχουν το πλεονέκτημα ότι είναι πιο προσιτές όσον αφορά το τι μπορούν να τις χρησιμοποιήσουν οι υπολογιστές.

Επιπλέον, δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για την αγορά νέων εξαρτημάτων για να συνοδεύσετε την οθόνη, καθώς το μεγαλύτερο μέρος της σημερινής GPU μπορεί να οδηγήσει σε αυτήν την ανάλυση.

Βελτιστοποίηση Λογισμικού

Όπως ακριβώς αυτή η ανάλυση έχει γίνει δημοφιλής στους κατασκευαστές υλικού, το ίδιο μπορεί να ειπωθεί και για τους κατασκευαστές λογισμικού.

Για παράδειγμα, πολλοί προγραμματιστές παιχνιδιών έχουν εισαγάγει το 1440p ως ένα από τα πρότυπα εμφάνισης για τους τίτλους τους, επομένως δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για τεντωμένες εικόνες ή μαύρα τμήματα της οθόνης, επειδή το παιχνίδι είναι 4:3 σε μια εξαιρετικά ευρεία οθόνη .

  Πώς να πραγματοποιείτε και να απαντάτε σε κλήσεις σε ένα iPad

Ποια είναι τα μειονεκτήματα του 2K;

Έλλειψη υποστηριζόμενου περιεχομένου

Παραδόξως, ενώ σχεδόν όλα τα παιχνίδια εκεί έξω υποστηρίζουν 2K, ακόμη και το YouTube υποστηρίζει αυτήν την ανάλυση, υπάρχει παντελής έλλειψη υποστηριζόμενου περιεχομένου οπουδήποτε αλλού.

Οθόνη 4K: Τι σημαίνει ακριβώς;

Ακριβώς όπως με την ανάλυση 2k, η ανάλυση 4K είναι ένας γενικός όρος για συσκευές προβολής ή περιεχόμενο με οριζόντια ανάλυση περίπου 4.000 pixel.

Ωστόσο, ανάλογα με τον τύπο του μέσου που παρακολουθείτε, η ακριβής ανάλυση διαφέρει λίγο:

Τηλεόραση και καταναλωτικά μέσα
3840 × 2160 (4K UHD)

Βιομηχανία προβολής ταινιών
4096 × 2160 (DCI 4K)

Αν και είναι πολύ δημοφιλείς στις τηλεοράσεις (είναι πιο εύκολο να έχεις τηλεόραση 4K λόγω του τεράστιου μεγέθους τους), οι οθόνες 4K εξακολουθούν να είναι πιο δύσκολο να βρεθούν, κυρίως επειδή πολλοί κατασκευαστές θεωρούν ότι το 4K είναι οπτική υπερβολή, ειδικά από κοντά.

Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι η ανάλυση 4K δεν κερδίζει αργά αλλά σταθερά όλο και περισσότερους θαυμαστές, ειδικά με τους gamers και τους σινεφίλ.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα του 4K;

Τα Οπτικά

Το πρώτο και πιο προφανές πλεονέκτημα που έχει το 4K έναντι του 2K είναι στο ίδιο το όνομα, δηλαδή το γεγονός ότι μιλάμε για έως και 4 φορές περισσότερα pixel και όπως όλοι γνωρίζουμε, περισσότερα pixel σημαίνουν μεγαλύτερη ευκρίνεια εικόνας.

Στην πραγματικότητα, η διαφορά είναι τόσο μεγάλη που αν καταφέρετε να δοκιμάσετε εικόνες 4K σε ένα σημείο, οτιδήποτε κάτω από 4K θα φαίνεται απλώς ασαφές ή εικονοστοιχείο.

Επιπλέον, οι επιπλέον λεπτομέρειες κάνουν τις οθόνες 4K πολύ επιθυμητές για όσους διαθέτουν ταινίες 4K ή για εκείνες που λειτουργούν με εργαλεία επεξεργασίας βίντεο HD και εικόνας όπως το Adobe Photoshop ή το Premiere Pro.

Εκτεταμένη υποστήριξη περιεχομένου

Επειδή το άλμα από 1440p σε 4K είναι πολύ μεγαλύτερο από αυτό από 1080p σε 1440p, πολλοί δημιουργοί περιεχομένου έσπευσαν να δημιουργήσουν και να παράσχουν όσο το δυνατόν περισσότερο περιεχόμενο 4K.

  Πώς να ανακυκλώσετε εύκολα τα παλιά ηλεκτρονικά που δεν μπορείτε να πουλήσετε

Αυτό οφείλεται επίσης στο γεγονός ότι οι νέες ανώτερες αναλύσεις, αν και υπάρχουν, απέχουν ακόμα πολύ από το να πλησιάσουν την επικρατούσα δημοτικότητα.

Αυτό περιλαμβάνει ιστότοπους πολυμέσων και ροής όπως το YouTube, το Netflix, το Disney Plus, το Hulu και άλλους.

Αξίζει επίσης να αναφερθεί η βιομηχανία τυχερών παιχνιδιών που πήρε θύελλα ολόκληρο το φαινόμενο 4K, ειδικά αυτές που εκμεταλλεύτηκαν το 4K και το HDR.

Ποια είναι τα μειονεκτήματα του 4K;

Κατά ειρωνικό τρόπο, πολλά από τα μειονεκτήματα του 4K είναι βασικά το αντίθετο του 2K, όπως μπορείτε να δείτε παρακάτω:

Πολύ Ένταση Πόρων

Εφόσον οι οθόνες 4K σημαίνουν ότι ο υπολογιστής σας πρέπει να αποδίδει αποτελεσματικά 4 φορές την ποσότητα των pixel στην ίδια συχνότητα, το φορτίο στον υπολογιστή σας θα αυξηθεί σημαντικά.

Αυτό όχι μόνο σημαίνει ότι χρειάζεστε έναν πιο ισχυρό υπολογιστή, αλλά και η κατανάλωση ενέργειας αυξάνεται, επομένως βεβαιωθείτε ότι το τροφοδοτικό σας δεν θα καεί μετά από μισή ώρα παιχνιδιού.

Απλώς η προσπάθεια εκτέλεσης του ίδιου παιχνιδιού σε 4K στα 60 FPS θα απαιτήσει έναν ισχυρό υπολογιστή παιχνιδιών, με το μεγαλύτερο μέρος του φορτίου να υποστηρίζεται από την GPU σας.

Εδώ που τα λέμε, μόνο μια χούφτα GPU μπορεί να χειριστεί παιχνίδια 4K στα 60 FPS και μιλάμε για τα high-end που δεν είναι καθόλου φθηνά.

Αρκετά ακριβό

Η βελτίωση του υπολογιστή σας δεν είναι το μόνο πράγμα που θα πάρει μεγάλο μέρος του προϋπολογισμού σας, καθώς οι ίδιες οι οθόνες 4K είναι ήδη αρκετά ακριβές.

Επιπλέον, μόνο οι μεγαλύτεροι κατασκευαστές οθονών έχουν μοντέλα 4K που είναι πραγματικά καλά και δεν θυσιάζουν άλλες προδιαγραφές, κάτι που επίσης αυξάνει τις τιμές.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Όπως μπορείτε να δείτε, η μόνη αληθινή διαφορά μεταξύ της χρήσης μιας οθόνης 2K και μιας οθόνης 4K είναι αν ο προϋπολογισμός σας μπορεί να το διαχειριστεί ή όχι και το είδος του περιεχομένου που θέλετε να απολαύσετε.

Εάν ο προϋπολογισμός σας δεν είναι πρόβλημα και θέλετε να απολαύσετε ταινίες και παιχνίδια με τα καλύτερα δυνατά οπτικά στοιχεία, τότε μια οθόνη 4K είναι η καλύτερη επιλογή σας σε μια μακρινή λήψη.

Ωστόσο, εάν έχετε περιορισμένο προϋπολογισμό και δεν θέλετε να θυσιάσετε την απόδοση, ειδικά στο gaming, τότε μια οθόνη 1440p είναι αυτό που χρειάζεστε.

Αυτό ολοκληρώνει το άρθρο μας που καλύπτει οθόνες 2K έναντι 4K και ποιες είναι οι καλύτερες υπό ποιες συνθήκες.

Ποια είναι η γνώμη σας για κάθε ψήφισμα;

Πείτε μας τη γνώμη σας αφήνοντάς μας ένα μήνυμα στην παρακάτω ενότητα σχολίων.