Ποια είναι η κατάλληλη ηλικία για να ξεκινήσετε να χρησιμοποιείτε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης;

Επιτρέψτε μου να σας βοηθήσω να αποφασίσετε πότε θα αφήσετε το παιδί σας να χρησιμοποιήσει τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Δεν θέλετε να σας πω ότι τα παιδιά μπορεί να είναι ανόητα.
Αν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορούν να τους ωθήσουν κατάποση απορρυπαντικών Tide pod, αυτοπυρπολούμενοιή ρίχνοντας βραστό νερό στους ανυποψίαστους συνομηλίκους τουςείναι προφανές ότι πρέπει να παρακολουθείτε την ψηφιακή τους ζωή λίγο πολύ στενά.
Πριν μιλήσουμε για το πότε πρέπει να ξεκινήσει το παιδί σας με τα social media, ας προσπαθήσουμε να κατανοήσουμε την ψυχολογία πίσω από αυτό.
Είναι απλό! Για να συνδεθείτε με φίλους, να μοιραστείτε τη ζωή τους, να λάβετε σχόλια, κ.λπ., κ.λπ. Και οι επαγγελματίες του ψηφιακού μάρκετινγκ έχουν τους δικούς τους «επαγγελματικούς» λόγους να χρησιμοποιούν αυτές τις πλατφόρμες.
Όμως, αν παραμερίσουμε τη χρήση για εργασία, ποιο είναι το κρυφό κίνητρο για τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης;
Σύμφωνα με α Μελέτη του Χάρβαρντ, η λήψη likes σε τέτοιες πλατφόρμες μπορεί να εκτοξεύσει την ντοπαμίνη στον εγκέφαλό μας. Αυτή είναι η ίδια χημική ουσία που απελευθερώνεται επίσης όταν τρώμε νόστιμο φαγητό, ολοκληρώνουμε την άσκηση και έχουμε επιτυχημένες κοινωνικές αλληλεπιδράσεις.
Μας βοηθά να νιώθουμε ολοκληρωμένοι και μας παρακινεί να επαναλάβουμε τη συγκεκριμένη δραστηριότητα (ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σε αυτήν την περίπτωση), εξηγώντας την εθιστική της φύση.
Ας αναλύσουμε το αντίθετο. Τι γίνεται αν δεν λαμβάνετε likes κάθε φορά που δημοσιεύετε, ενώ οι συνομήλικοί σας πλημμυρίζουν από αυτά;
Ως ενήλικας, «τι συμβαίνει με εμένα» μπορεί να με χτυπήσει πολύ σύντομα μετά από μερικά τέτοια περιστατικά. Θα προσπαθούσα μερικές ακόμη φορές πριν συμβιβαστώ με την πραγματικότητα ότι είναι εντάξει. Είναι καλύτεροι από εμένα. Ειρήνη! ☮️
Αλλά ως παιδί, πρέπει να νιώθεις την επιθυμία να ανταγωνιστείς. Αυτό εξηγεί τι θα μπορούσε να έχει πάει στραβά με εκείνους τους έφηβους που προσπαθούν να ολοκληρώσουν αυτές τις ανόητες, απειλητικές για τη ζωή προκλήσεις.
Εξάλλου, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αφορούν κυρίως την τελειότητα. Σπάνια θα δείτε κάποιον να ποζάρει στο πάτωμα του μπάνιου αφού γλίστρησε, σπάζοντας τη μύτη του.
Πρόκειται λοιπόν για την επίδειξη επιτευγμάτων. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει επικερδείς αλλαγές εργασίας, υπέροχες διακοπές, ακόμη και ανάρτηση φωτογραφιών των νεογέννητων μωρών τους.
Για να συνοψίσουμε αυτήν την ενότητα, έχουμε δύο βασικούς λόγους πίσω από τα παρασκήνια για τους κανονικούς ανθρώπους να συνδέονται επανειλημμένα σε αυτές τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης:
Έτσι, εκτός από τη σύνδεση με τους συνομηλίκους μας και την ενημέρωση, η κοινωνική δραστηριότητα τροφοδοτείται κυρίως από τα ψηφιακά χτυπήματα που κάνουν οι άνθρωποι στην πλάτη τους για τη συμμετοχή τους.
Αλλά με ποιο κόστος;
Είναι περίεργο για μια τεχνολογία που φαίνεται να φέρνει τους ανθρώπους κοντά δημιουργώντας κατάθλιψη, άγχος και μοναξιά.
Έρευνα διαπιστώνει ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορούν να σας κάνουν να αισθάνεστε άδειοι και ανασφαλείς. Μπορεί να αποδοθεί στο να βλέπεις άλλους να κάνουν «τέλειες» ζωές. Ακόμη και όταν ξέρετε ότι αυτή δεν είναι ολόκληρη η ιστορία, οι επαναλαμβανόμενες εντυπώσεις τέτοιων γεγονότων δίνουν μια συνεχή λαχτάρα να κάνετε κάτι εξαιρετικό για να αποδείξετε σε όλους την αξία σας και ότι δεν είστε λιγότεροι και ακόμη καλύτεροι από τους άλλους.
Επιπλέον, η έρευνα προτείνει Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης επηρεάζουν αρνητικά την ψυχική υγεία των νεαρών ενηλίκων. Μπορεί επίσης να διαταράξει τον ύπνο τους και να τους εκθέσει σε εκφοβισμό και φήμες.
Μην με παρεξηγείτε, γιατί μπορεί να ακούγομαι πολύ αρνητικός για αυτό. Αλλά αν πιστεύουμε ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορούν να αντικαταστήσουν πλήρως τη συμβατική, προσωπική δικτύωση… πρέπει να το ξανασκεφτούμε!
Πίνακας περιεχομένων
Η νομική εποχή για το ψηφιακό βασίλειο
Ελπίζω να ήταν τόσο απλό. Αλλά στην πραγματικότητα συνοψίζεται στους τοπικούς σας νόμους, στη συγκεκριμένη πλατφόρμα κοινωνικών μέσων και στο περιεχόμενο.
Για παράδειγμα, στις ΗΠΑ, ο Νόμος για την Προστασία του Απορρήτου των Παιδιών στο Διαδίκτυο (COPPA) ορίζει το ελάχιστο όριο ηλικίας στα 13 έτη. Αντίθετα, ο Ευρωπαϊκός Γενικός Κανονισμός για την Προστασία Δεδομένων (GDPR) έχει δεσμεύσει αυτόν τον αριθμό σε 16, με τη δυνατότητα μείωσης αυτού του ορίου ανοιχτή στα κράτη μέλη του. Ομοίως, υπάρχουν διαφορετικοί νόμοι σε όλο τον κόσμο.
Ωστόσο, πρέπει να είστε 18+ για να συμμετάσχετε σε ορισμένα subreddit στο Reddit, γεγονός που σηματοδοτεί τη σημασία του υπό εξέταση τύπου περιεχομένου. Και ότι δεν μπορούμε να βάλουμε τυφλά ένα σκληρό όριο σε καμία πλατφόρμα.
Τούτου λεχθέντος, υπάρχει “κανένας αλάνθαστος τρόπος για να εμποδίσετε τους ανθρώπους να παραποιούν την ηλικία τους», λέει η Meta (μητρική εταιρεία του Facebook).
Κάποιος μπορεί εύκολα να εγγραφεί για λογαριασμό Google (για να λάβει ένα email) εισάγοντας λανθασμένα την ηλικία του, κάτι που του δίνει πρόσβαση στο YouTube. Και ένα παιδί μπορεί επίσης να χρησιμοποιήσει αυτήν τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για να εγγραφεί σε πολλές άλλες πλατφόρμες κοινωνικών μέσων. Και δεν είναι μόνο η Google. Υπάρχουν δεκάδες, αν όχι τόνοι, άλλων παρόχων υπηρεσιών όπου ο καθένας μπορεί να λάβει ένα email χωρίς να επαληθεύσει σωστά την ηλικία του.
Με άλλα λόγια, τα παιδιά μπορούν να κάνουν αυτούς τους περιορισμούς ορίων ηλικίας ένα αστείο λέγοντας απλά ψέματα και ελάχιστα μπορούν να κάνουν αυτές οι εταιρείες για αυτό.
Εάν θέλουν πραγματικά να βάλουν ένα τέλος σε αυτό, το πρώτο βήμα θα πρέπει να είναι η σύνδεση κάθε λογαριασμού μέσων κοινωνικής δικτύωσης με έναν αριθμό τηλεφώνου ή, καλύτερα, με μια εθνική ταυτότητα, χωρίς δυνατότητα χρήσης του εγγράφου επαλήθευσης δύο φορές.
Αλλά επειδή αυτό δεν συμβαίνει επί του παρόντος, είναι τελικά ευθύνη του γονέα περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον να αποφασίσει για το παιδί του.
Η σωστή ηλικία;
“Περίμενε όσο μπορείς“, λέει ο Δρ. Mitch Prinstein, κλινικός ψυχολόγος που υπηρετεί την Αμερικανική Ψυχολογική Εταιρεία σχετικά με την έκθεση των παιδιών σας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για πρώτη φορά.
«Η επιστήμη υποδηλώνει ότι υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος για τον εγκέφαλο των εφήβων από ό,τι όφελος για την κοινωνική τους ζωή», προσθέτει.
Επιπλέον, οι γονείς δεν πρέπει να υποχωρούν στην παρόρμηση που θα χάσει το παιδί τους. Επιπλέον, δεν υπάρχουν στοιχεία που θα υποφέρει ένα παιδί επειδή δεν είναι σε κοινωνικές πλατφόρμες, σύμφωνα με την ίδια αναφορά του CNBC.
Το πότε πρέπει να ξεκινήσει κάποιος εξαρτάται από την κατάσταση της συναισθηματικής ωριμότητας, η οποία μπορεί να μην σχετίζεται με τη χρονολογική ηλικία. Προτείνω να ξεκινήσετε σταδιακά, ξεκινώντας με ένα όριο 15-20 λεπτών την ημέρα. Και θα πρέπει να παρατηρήσετε τα επακόλουθα και να προσαρμόσετε ανάλογα.
Προσωπικά, το 3χρονο παιδί μου έγινε πολύ τρελό όταν το ξεκίνησα με μια καθημερινή τηλεόραση 30 λεπτών (παιδικά κινούμενα σχέδια). Σταμάτησα και προσπάθησα ξανά δύο φορές με μεσοδιάστημα μερικών μηνών. Ωστόσο, το τελικό αποτέλεσμα ήταν το ίδιο: ήταν πιο δυσαρεστημένος, ενοχλημένος και δυσαρεστημένος τις περισσότερες φορές.
Τελικά, τον περιόρισα σε 30 λεπτά εβδομαδιαίου χρόνου οθόνης και τα πράγματα έγιναν καλύτερα.
Αν αυτό είναι το αποτέλεσμα μιας αστείας, τυπικής τηλεοπτικής συνεδρίας, η οποία είναι πολύ καλύτερη από την ατελείωτη κύλιση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι οθόνες γενικά δεν κάνουν καλό στους ανθρώπους, έχει γίνει η προσωπική μου άποψη.
Social Media: The Lesser, The Better
Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να μην είναι 100% κακά. Και δεν είναι δυνατόν να τα αποφύγεις εντελώς.
Μπορείτε να ξεκινήσετε ελέγχοντας αυτές τις εφαρμογές γονικού ελέγχου, οι οποίες σας βοηθούν να διασφαλίσετε την ασφάλεια του παιδιού σας στο διαδίκτυο.
Επίσης, ζητήστε από τον θάλαμό σας να βγαίνει πιο συχνά και να συναντά ανθρώπους με τον παλιό καλό τρόπο. Αυτό θα τους δώσει μια κλεφτή ματιά στην πραγματικότητα και τη διαφορά της από μια «γυαλισμένη» παρουσία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Τέλος, ως γονιός, θα μιλούσα στο παιδί μου για αυτό. Όπως, πείτε του ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι ένα μέρος όπου οι άνθρωποι εμφανίζουν καλά πράγματα για τον εαυτό τους, ενώ κυρίως κρύβουν τα ελαττώματα και τις αποτυχίες τους. Είναι παρόμοιο με μια λεγόμενη ταινία που βασίζεται σε γεγονότα της πραγματικής ζωής, όπου τα φώτα της δημοσιότητας είναι στην εξιδανικευμένη αλήθεια χωρίς να αναφέρονται οι άσχημες, παγίδες της πραγματικής ζωής.