Ποια είναι η διαφορά μεταξύ αυτών των τσιπ πυριτίου της Apple;

Η Apple ανακοίνωσε την οικογένεια τσιπ M3 στην εκδήλωση Mac “Scary Fast” στις 30 Οκτωβρίου 2023. Όπως και οι προηγούμενες γενιές, η Apple προσφέρει τρεις παραλλαγές του τσιπ M3: M3, M3 Pro και M3 Max. Αλλά αν θέλετε να μάθετε τη διαφορά μεταξύ τους για να αγοράσετε το σωστό Mac, συνεχίστε να διαβάζετε.

Σύγκριση προδιαγραφών των M3, M3 Pro και M3 Max

Πίστωση εικόνας: μήλο

Το βασικό τσιπ M3 διαθέτει CPU 8 πυρήνων και GPU 10 πυρήνων με υποστήριξη έως και 24 GB ενοποιημένης μνήμης. Το M3 Pro είναι μια αναβάθμιση από το τσιπ M3, με CPU έως 12 πυρήνων και GPU 18 πυρήνων, με υποστήριξη έως και 36 GB ενοποιημένης μνήμης.

Ωστόσο, το M3 Max είναι η πιο σημαντική αναβάθμιση από όλα. Το M3 Max μπορεί να συσκευάσει έως και 16 πυρήνες CPU και 40 GPU με υποστήριξη έως και 128 GB ενοποιημένης μνήμης.

  5 Ιστότοποι και εφαρμογές προτάσεων βιβλίων με AI-Powered για να βρείτε το επόμενο διάβασμα

Η οικογένεια τσιπ M3 είναι χτισμένη σε μια διαδικασία 3 nm και υποστηρίζει λειτουργίες όπως το Dynamic Caching και η επιταχυνόμενη από το υλικό ανίχνευση ακτίνων. Η δυναμική προσωρινή αποθήκευση δεν χρησιμοποιεί τυπική εκχώρηση μνήμης. Αντίθετα, χρησιμοποιεί ακριβώς πόση μνήμη απαιτεί κάθε εργασία, βελτιώνοντας την απόδοση.

Διαφορά απόδοσης μεταξύ των M3, M3 Pro και M3 Max

Πίστωση εικόνας: μήλο

Το βασικό M3 είναι το μικρότερο τσιπ στη σειρά, ενώ το M3 Max είναι το μεγαλύτερο μεταξύ των τριών. Όσο μεγαλύτερο είναι το τσιπ, τόσο μεγαλύτερη είναι η ικανότητα επεξεργασίας μνήμης. Αυτό συμβαίνει επειδή τα μεγαλύτερα τσιπ έχουν περισσότερα τρανζίστορ και μπορούν να χειριστούν μεγαλύτερο φόρτο εργασίας.

Για να βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους, το βασικό τσιπ M3 είναι το λιγότερο ισχυρό τσιπ, αλλά εξακολουθεί να είναι μια σημαντική βελτίωση σε σχέση με το τσιπ M2 της ίδιας κατηγορίας. Όσοι θέλουν να αγοράσουν ένα Mac για το σχολείο, τη δουλειά, ακόμη και για ελαφριά παιχνίδια και δημιουργικά έργα, θα ήταν ευχαριστημένοι με την απόδοση του βασικού τσιπ M3.

  8 καλύτεροι διαχειριστές πλέγματος υπηρεσιών για τη δημιουργία σύγχρονων εφαρμογών

Με περισσότερους πυρήνες CPU και GPU, το M3 Pro είναι σίγουρα μια αναβάθμιση από το M3. Ενώ οι περισσότεροι απλοί χρήστες μπορεί να μην παρατηρήσουν μεγάλη διαφορά εδώ – οι παίκτες, οι μουσικοί και οι δημιουργικοί επαγγελματίες θα μπορούσαν να εκτελούν πιο απαιτητικές εφαρμογές στους Mac τους χωρίς προβλήματα.

Το τσιπ M3 Max είναι το καλύτερο στοίχημά σας—μέχρι να βγει το M3 Ultra—αν η απόδοση είναι η πρώτη σας προτεραιότητα. Με περισσότερους από τους διπλούς πυρήνες GPU, το M3 Max μπορεί να χειριστεί γραφικά απαιτητικές ροές εργασίας χωρίς να ιδρώσει.

Πώς συγκρίνεται η οικογένεια τσιπ M3 με τις προηγούμενες γενιές;

Πίστωση εικόνας: μήλο

Τα τσιπ M3 είναι σίγουρα μια βελτίωση σε σχέση με την προηγούμενη γενιά, αλλά το χάσμα απόδοσης είναι ακόμη μεγαλύτερο όταν τα συγκρίνετε με την οικογένεια τσιπ M1. Οι πυρήνες απόδοσης του τσιπ M3 είναι περίπου 15 τοις εκατό ταχύτεροι από εκείνους του M2 και 30 τοις εκατό ταχύτεροι από εκείνους του M1.

  9 καλύτερα εργαλεία αντίστροφης μηχανικής για επαγγελματίες ασφαλείας

Όταν πρόκειται για πυρήνες απόδοσης, το τσιπ M3 είναι 30 τοις εκατό ταχύτερο από το M2 και 50 τοις εκατό ταχύτερο από το M1. Η οικογένεια τσιπ M3 έχει επίσης μεγαλύτερη ισχύ απόδοσης, καθώς είναι 1,8 φορές ταχύτερη από την M2 και 2,5 φορές ταχύτερη από την M1.

Τέλος, η Apple ισχυρίζεται ότι τα τσιπ M3 που βασίζονται σε 3 nm μπορούν να προσφέρουν την ίδια απόδοση CPU και GPU πολλαπλών νημάτων με το M1 ενώ καταναλώνουν μόλις τη μισή ισχύ.

Πρέπει να κάνετε αναβάθμιση σε Mac με τσιπ M3;

Η Apple υποστηρίζει ότι το τσιπ M3 είναι το πιο προηγμένο τσιπ για προσωπικό υπολογιστή στην αγορά αυτή τη στιγμή. Αυτό μπορεί να ισχύει από ορισμένες απόψεις, αλλά αν έχετε ήδη ένα Mac με τσιπ M2, δεν θα παρατηρήσετε μεγάλη διαφορά εκτός και αν είστε ισχυρός χρήστης.

Ωστόσο, εάν είστε κάτοχος ενός παλαιότερου Mac με M1 ή Intel, ένας Mac που τροφοδοτείται από M3 θα ήταν μια σημαντική αναβάθμιση που μπορεί να παρατηρήσουν ακόμη και οι απλοί χρήστες.