Ποια είναι η διαφορά και ποια πρέπει να χρησιμοποιήσετε;

Γρήγοροι Σύνδεσμοι

Βασικά Takeaways

  • Οι διακομιστές μεσολάβησης είναι γρήγοροι και εύκολοι για την απεμπλοκή ιστότοπων, αλλά δεν μπορούν να προσφέρουν μακροπρόθεσμο απόρρητο ή προστασία.
  • Τα VPN παρέχουν ασφαλείς και ανώνυμες συνδέσεις και είναι ιδανικά για ευαίσθητες ενέργειες όπως η διαχείριση οικονομικών ή η αποστολή προσωπικών πληροφοριών.
  • Η καλύτερη επιλογή μεταξύ διακομιστή μεσολάβησης και VPN εξαρτάται από τις συνήθειες περιήγησής σας και από το τι θέλετε από μια υπηρεσία ανωνυμοποίησης.

Οι άνθρωποι χρησιμοποιούν VPN και διακομιστές μεσολάβησης για να κρύψουν το απόρρητό τους, αλλά ποια είναι η διαφορά μεταξύ τους; Στη συζήτηση μεσολάβησης εναντίον VPN, ποιο είναι το καλύτερο για εσάς;

VPN έναντι διακομιστών μεσολάβησης

Αρχικά, είναι καλύτερο να εξηγήσουμε γιατί συγκρίνουμε εξαρχής διακομιστές μεσολάβησης και VPN. Ο λόγος που τα συγκρίνουμε είναι ότι και τα δύο πετυχαίνουν έναν κοινό στόχο: κρύβουν τη διεύθυνση IP σας από τους ιστότοπους που επισκέπτεστε.

Όταν επισκέπτεστε έναν ιστότοπο, μπορεί να πάρει μια γενική ιδέα για την τοποθεσία σας από τη διεύθυνση IP σας. Οι διακομιστής μεσολάβησης και τα VPN θα αποκρύψουν αυτές τις πληροφορίες δίνοντας στον ιστότοπο τη δική του διεύθυνση IP και όχι τη δική σας.

Όσο για το γιατί οι άνθρωποι θέλουν να αποκρύψουν τη διεύθυνση IP τους, εξαρτάται από το τι θέλει να πετύχει ο χρήστης με την ανωνυμία του. Εδώ μπαίνει η συζήτηση μεσολάβησης εναντίον VPN. ενώ και οι δύο πετυχαίνουν έναν παρόμοιο στόχο, ο τρόπος με τον οποίο τον εκτελούν αποφασίζει ποιος είναι καλύτερος για εσάς.

Τι είναι ένας διακομιστής μεσολάβησης;

Pixabay

Ένας διακομιστής μεσολάβησης είναι ένας «μεσάζων» που βρίσκεται ανάμεσα σε εσάς και τους ιστότοπους που επισκέπτεστε. Συνήθως, βρίσκετε διακομιστές μεσολάβησης στο διαδίκτυο σε έναν ιστότοπο. Κάνετε κλικ σε αυτά, εισάγετε τον ιστότοπο που θέλετε να επισκεφτείτε και θα σας μεταφέρει εκεί. Οι διακομιστές μεσολάβησης λαμβάνουν τη διεύθυνση ιστού που του δίνετε, στη συνέχεια συνδέονται με αυτόν τον ιστότοπο και φορτώνουν το περιεχόμενό του. Στη συνέχεια, μεταβιβάζει αυτές τις λεπτομέρειες, ώστε να μπορείτε να περιηγηθείτε στον ιστότοπο.

  Μετατρέψτε τους δυνητικούς πελάτες σας σε πελάτες με αυτά τα 11 εργαλεία χαρτογράφησης ταξιδιού

Το κύριο πλεονέκτημα των διακομιστών μεσολάβησης είναι ότι δεν συνδέεστε απευθείας στον ιστότοπο, επομένως δεν βλέπει τη διεύθυνση IP του σπιτιού σας. Αντίθετα, βλέπει τη διεύθυνση IP του διακομιστή μεσολάβησης, κρατώντας μυστική την τοποθεσία σας.

Εάν επισκεφτείτε έναν ιστότοπο υπηρεσίας διακομιστή μεσολάβησης, θα σας ρωτήσουν συχνά από ποια χώρα θέλετε να προέρχεται ο διακομιστής μεσολάβησης. Αυτό είναι κάτι περισσότερο από μια καινοτομία. μπορεί να ξεγελάσει ιστότοπους και υπηρεσίες ώστε να νομίζουν ότι προβάλλετε από αυτήν τη χώρα. Εάν θέλετε να αποκτήσετε πρόσβαση σε έναν ιστότοπο, αλλά είναι αποκλεισμένος στη χώρα σας, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε έναν διακομιστή μεσολάβησης που βρίσκεται στη χώρα αυτού του ιστότοπου. Όταν ο ιστότοπος ελέγχει από ποια χώρα είστε, βλέπει την τοποθεσία του διακομιστή μεσολάβησης αντί για τη δική σας. Στη συνέχεια, παραχωρεί στον διακομιστή μεσολάβησης πρόσβαση στον ιστότοπο και του δίνει τις λεπτομέρειες, οι οποίες διαβιβάζονται σε εσάς.

Υπάρχουν πολλοί τύποι διακομιστών μεσολάβησης. Τις περισσότερες φορές, θα χρησιμοποιείτε έναν προωθητικό διακομιστή μεσολάβησης για πρόσβαση στο περιεχόμενο, αλλά μπορεί να χρειαστεί να καλείτε τους άλλους τύπους διακομιστή μεσολάβησης από καιρό σε καιρό.

Τύπος διακομιστή μεσολάβησης

Περιγραφή

Προώθηση μεσολάβησης

Βρίσκεται μεταξύ ενός πελάτη και του Διαδικτύου και ανακτά δεδομένα από το Διαδίκτυο για λογαριασμό ενός πελάτη. Χρησιμοποιείται για την ανωνυμία, την επιβολή της πολιτικής πρόσβασης και την παράκαμψη της λογοκρισίας.

Αντίστροφος διακομιστής μεσολάβησης

Κάθεται μπροστά από διακομιστές Ιστού και κατευθύνει αιτήματα πελατών σε αυτούς τους διακομιστές. Χρησιμοποιείται για εξισορρόπηση φορτίου, επιτάχυνση ιστού και πρόσθετη ασφάλεια.

Διαφανής πληρεξούσιος

Αναχαιτίζει αιτήματα πελατών χωρίς να απαιτεί διαμόρφωση πελάτη. Χρησιμοποιείται για φιλτράρισμα περιεχομένου, προσωρινή αποθήκευση και επιβολή πολιτικών δικτύου.

Ανώνυμος πληρεξούσιος

Βελτιώνει το απόρρητο κρύβοντας τη διεύθυνση IP του χρήστη από ιστότοπους και υπηρεσίες διαδικτύου. Βοηθά στη διατήρηση της διαδικτυακής ανωνυμίας.

Παραμορφωτικός διακομιστής μεσολάβησης

Αποκρύπτει τη διεύθυνση IP του χρήστη και παρέχει μια ψευδή διεύθυνση IP στις υπηρεσίες διαδικτύου, με αποτέλεσμα να φαίνεται ότι το αίτημα προέρχεται από διαφορετική τοποθεσία.

Διακομιστής μεσολάβησης υψηλής ανωνυμίας

Αποκρύπτει τη διεύθυνση IP του χρήστη και δεν προσδιορίζεται ως διακομιστής μεσολάβησης στον διακομιστή προορισμού. Προσφέρει υψηλό επίπεδο ιδιωτικότητας και ασφάλειας.

SOCKS Proxy

Διαχειρίζεται κάθε τύπο κίνησης, όχι μόνο την επισκεψιμότητα HTTP. Χρησιμοποιείται συνήθως για το χειρισμό της κίνησης από εφαρμογές όπως τα torrents.

Πληρεξούσιος Κατοικίας

Χρησιμοποιεί διευθύνσεις IP που έχουν εκχωρηθεί σε πραγματικές διευθύνσεις κατοικίας, λιγότερο πιθανό να αποκλειστούν ή να επισημανθούν από ιστότοπους. Συχνά χρησιμοποιείται για απόξεση ιστού και επαλήθευση διαφημίσεων.

  Διορθώστε τον κωδικό σφάλματος 8 του προγράμματος οδήγησης NVIDIA OpenGL

Τα πλεονεκτήματα των διακομιστών μεσολάβησης

Εάν θέλετε απλώς να ξεμπλοκάρετε έναν ιστότοπο, ένας διακομιστής μεσολάβησης μπορεί να το κάνει αυτό απλά και γρήγορα. Δεν χρειάζεται να εγκαταστήσετε τίποτα. απλώς επισκεφτείτε έναν δωρεάν ιστότοπο μεσολάβησης και επιλέξτε έναν στη χώρα από την οποία θέλετε να επισκεφτείτε. Αυτή είναι μια εξαιρετική βραχυπρόθεσμη λύση για αυτόν τον ιστότοπο που σας δημιουργεί προβλήματα.

Επειδή οι διακομιστές μεσολάβησης μπορούν να βρεθούν στο διαδίκτυο, μπορείτε να τους χρησιμοποιήσετε από οποιοδήποτε λειτουργικό σύστημα. Δεν χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποιο λογισμικό. απλά μπείτε στο διαδίκτυο και βρείτε έναν διακομιστή!

Τα μειονεκτήματα των διακομιστών μεσολάβησης

Δυστυχώς, εάν θέλετε να επιτύχετε περισσότερα από την απλή επίσκεψη σε έναν ιστότοπο ανώνυμα, ένας διακομιστής μεσολάβησης δεν μπορεί να σας βοηθήσει. Ακόμα κι αν χρησιμοποιείτε μόνο διακομιστές μεσολάβησης για περιήγηση στον ιστό, θα διαπιστώσετε ότι οποιαδήποτε μακροχρόνια χρήση θα είναι αργή και επιβαρυντική. Εάν θέλετε να ανωνυμοποιήσετε τη σύνδεσή σας για περισσότερους από λίγους ιστότοπους, θα πρέπει να παραλείψετε τους διακομιστές μεσολάβησης.

Τι είναι ένα VPN;

Pexels

Επιφανειακά, τα VPN λειτουργούν πολύ παρόμοια με τους διακομιστές μεσολάβησης. Τα δεδομένα σας πηγαίνουν σε έναν διακομιστή, περνούν στον προορισμό, λαμβάνουν μια απάντηση και σας τη δίνουν. Ωστόσο, η κύρια διαφορά μεταξύ ενός VPN και ενός διακομιστή μεσολάβησης είναι ο τρόπος με τον οποίο τα δεδομένα σας μεταβιβάζονται στον διακομιστή αρχικά.

Όταν χρησιμοποιείτε ένα VPN, εγκαθιστάτε πρώτα το λογισμικό VPN στον υπολογιστή σας. Όταν το ενεργοποιήσετε, το λογισμικό θα κρυπτογραφήσει τα δεδομένα που στέλνετε στον διακομιστή VPN, καθιστώντας τα δεδομένα σας δυσανάγνωστα στα αδιάκριτα μάτια. Αυτό ονομάζεται «σήραγγα» και βοηθά να το φανταστούμε σαν μια φυσική σήραγγα στον πραγματικό κόσμο.

Εάν οδηγείτε το αυτοκίνητό σας στον ανοιχτό δρόμο, οποιοσδήποτε βρίσκεται στην άκρη του δρόμου μπορεί να δει ποιος είναι στο αυτοκίνητό σας, το μοντέλο του και την πινακίδα κυκλοφορίας. Εάν οδηγείτε στον προορισμό σας μέσω μιας σήραγγας σε όλη τη διαδρομή, κανείς έξω από το τούνελ δεν μπορεί να πει ποιος οδηγεί το αυτοκίνητο ή τι μοντέλο είναι.

Τα οφέλη ενός VPN

Όπως μπορείτε να φανταστείτε, τα VPN είναι φανταστικά για να αποκρύψετε τη δραστηριότητά σας στο διαδίκτυο. Αντίθετα, ένας διακομιστής μεσολάβησης δεν ανωνυμοποιεί τη δραστηριότητά σας έως ότου τα δεδομένα σας φτάσουν στον ίδιο τον διακομιστή, πράγμα που σημαίνει ότι όποιος κοιτάζει τα δεδομένα σας εκ των προτέρων (όπως οι χάκερ ή ο ISP σας) μπορεί να δει τι κάνετε. Επειδή ένα VPN δημιουργεί μια σήραγγα από τον υπολογιστή σας, κανείς —ούτε ο ISP σας!— δεν μπορεί να δει τι στέλνετε.

  Πώς να κάνετε σίγαση της έντασης ήχου πατώντας το πίσω μέρος του iPhone σας

Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να έχετε μια ασφαλή, κρυπτογραφημένη σύνδεση όπου θέλετε. Μπορεί να γνωρίζετε ήδη πώς οι χάκερ μπορούν να κλέψουν την ταυτότητα των ανθρώπων μέσω δημόσιων δικτύων, αλλά με ένα VPN, δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για αυτό. Εάν κάποιος παρακολουθεί τη σύνδεσή σας, θα δει άχρηστα κρυπτογραφημένα σκουπίδια.

Τα μειονεκτήματα ενός VPN

Δυστυχώς, αυτή η πολυτέλεια δεν είναι φθηνή. Υπάρχουν δωρεάν VPN και αν για βασικές εργασίες, μπορούν να κάνουν τη δουλειά. Ωστόσο, υπάρχουν λόγοι για τους οποίους τα δωρεάν VPN δεν το κόβουν, οπότε αν θέλετε μόνο το καλύτερο, θα πρέπει να πληρώσετε για αυτό.

Όχι μόνο αυτό, αλλά ο υπολογιστής σας χρειάζεται να κρυπτογραφήσει όλα τα δεδομένα σας καθώς φεύγει. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να εγκαταστήσετε λογισμικό στον υπολογιστή σας για να χρησιμοποιήσετε ένα VPN. Κατά τη χρήση, μπορεί να παρατηρήσετε πτώση στην απόδοση καθώς ο υπολογιστής σας εργάζεται για την κρυπτογράφηση των δεδομένων πριν από την αποστολή τους.

Proxy εναντίον VPN: Ποιο είναι το καλύτερο για εσάς;

Και οι δύο τεχνολογίες είναι χρήσιμες για την προστασία της ταυτότητάς σας, αλλά ποια είναι η καλύτερη για εσάς;

Τα πλεονεκτήματα των διακομιστών μεσολάβησης έναντι των VPNS

Εάν θέλετε να αποκτήσετε πρόσβαση σε έναν ιστότοπο που έχει αποκλειστεί στην περιοχή σας και δεν προσπαθείτε να αποκρύψετε τα δεδομένα σας από κανέναν, δεν υπάρχει τίποτα κακό με τη χρήση ενός διακομιστή μεσολάβησης. Οι βασικές επιλογές είναι δωρεάν και μπορείτε να τις χρησιμοποιήσετε σχεδόν σε οποιονδήποτε υπολογιστή ή συσκευή.

Αν και δεν είναι τα καλύτερα για το απόρρητο, είναι υπέροχα αν δεν εκτελείτε ευαίσθητες ενέργειες, για παράδειγμα, παρακολουθώντας εκπομπές στο Netflix άλλης χώρας.

Τα πλεονεκτήματα των VPN έναντι των διακομιστών μεσολάβησης

Από τη στιγμή που θέλετε να κάνετε μακροπρόθεσμη περιήγηση ή να εκτελέσετε ευαίσθητες ενέργειες, ένα VPN είναι ο καλύτερος τρόπος. Αυτά προσφέρουν μια ασφαλή, ανώνυμη σύνδεση με πρόσθετα επίπεδα προστασίας για να σας κρατούν ασφαλείς.

Η διαχείριση των οικονομικών σας ή η αποστολή προσωπικών πληροφοριών μέσω μιας δημόσιας σύνδεσης Wi-Fi είναι συνήθως επικίνδυνη, αλλά ένα VPN σας δίνει ελεύθερα τα χέρια να κάνετε ό,τι θέλετε, ανεξάρτητα από το πού βρίσκεστε. Αυτά που αξίζει να χρησιμοποιήσετε δεν είναι φθηνά, αλλά αν θέλετε να κρατήσετε τον εαυτό σας κρυμμένο στο διαδίκτυο, θα διαπιστώσετε ότι ένα VPN είναι μια αξιόλογη επένδυση.