Ποια ανάλυση τηλεόρασης είναι η καλύτερη για εσάς;

Βασικά Takeaways

  • Οι οθόνες 4K έχουν πάνω από οκτώ εκατομμύρια pixel, ενώ οι οθόνες 8K έχουν περίπου 33 εκατομμύρια pixel, προσφέροντας σημαντικά βελτιωμένη ποιότητα εικόνας.
  • Η τεχνολογία 4K είναι πιο προσιτή από το 2012, με τιμές που κυμαίνονται από 300 έως 2.000 δολάρια για μια τηλεόραση 55 ιντσών, ενώ οι οθόνες 8Κ είναι διαθέσιμες από τα μέσα έως τα τέλη της δεκαετίας του 2010, με τιμές από 1.200 έως 5.000 δολάρια.
  • Η πλειονότητα του περιεχομένου εξακολουθεί να γυρίζεται σε 1080p ή 2K, έτσι πολλά άτομα με τηλεοράσεις 4K ή 8K βασίζονται στην αναβάθμιση για να φέρουν περιεχόμενο χαμηλότερης ποιότητας πιο κοντά στην εγγενή ανάλυση οθόνης. Το περιεχόμενο 8K εξακολουθεί να είναι περιορισμένο και το αληθινό υλικό 8K είναι σπάνιο.

Πέρασαν οι εποχές που τα 1080p ήταν η καλύτερη ανάλυση που μπορούσες να πάρεις σε μια τηλεόραση. Οι πιο σύγχρονες τηλεοράσεις που κυκλοφορούν σήμερα προσφέρουν απίστευτη ποιότητα, ζωντανά χρώματα και καθαρό ήχο. Ενώ οι τηλεοράσεις διατίθενται σε πολλές μορφές, δύο από τους πιο συνηθισμένους τύπους οθόνης είναι 4K και 8K. Αλλά πώς διαφέρουν αυτά τα δύο και ποιο είναι το καλύτερο για εσάς;

4K έναντι 8K: Μια γρήγορη σύγκριση

Πριν μπούμε στις λεπτομέρειες σχετικά με τα 4K και 8K, ας δούμε έναν γρήγορο πίνακα σύγκρισης για να ξεκαθαρίσουμε τις κύριες διαφορές.

8 ΧΙΛ

Αριθμός εικονοστοιχείων

Περίπου 8,3 εκατ

Περίπου 33 εκατ

Παρουσιάστηκε για πρώτη φορά

2001

2012

Πρώτα έγινε προσβάσιμο

2012 και μετά

Από μέσα έως τα τέλη της δεκαετίας του 2010

Εύρος τιμών (για 55 ίντσες)

$300 – $2.000

$1.200 – $5.000

Διαθεσιμότητα περιεχομένου

Κοινή (με αναβάθμιση)

Πολύ περιορισμένο (περισσότερο από χρήστες παρά επαγγελματίες), διαθέσιμο μέσω αναβάθμισης

Τώρα που ξέρετε τα βασικά, ας εξερευνήσουμε σε βάθος τα 4K και 8K.

Τι είναι το 4K;

Μια αληθινή οθόνη 4K έχει ανάλυση 4096 x 2160 pixel (πάνω από οκτώ εκατομμύρια pixel συνολικά), που σημαίνει ότι έχει περισσότερα από τέσσερις φορές περισσότερα pixel από μια οθόνη 1080p (η οποία έχει λίγο περισσότερα από δύο εκατομμύρια pixel).

Οι οθόνες 4K χρονολογούνται από τις αρχές του αιώνα. Το 2001, η τεχνολογία 4K έκανε το ντεμπούτο της στην εμπορική αγορά με την οθόνη οθόνης IBM T220. Αν και αυτή είναι η πρώτη οθόνη που μπορεί να υποστηρίξει 4K, αυτή η τεχνολογία χρειάστηκε αρκετό χρόνο για να μπει στο mainstream. Τη στιγμή της κυκλοφορίας του, το IBM T220 κόστιζε 22.000 δολάρια, τιμή που δεν αμφισβητείται για τους καταναλωτές. Ακόμη και σήμερα, μια οθόνη οθόνης 22.000 δολαρίων είναι πρωτόγνωρη, επομένως είναι εύκολο να καταλάβουμε γιατί δεν έπιασε το ενδιαφέρον της στις μάζες πριν από δύο δεκαετίες.

  Πώς να διαγράψετε ή να απενεργοποιήσετε τον λογαριασμό Threads

Μόλις 11 χρόνια αργότερα οι πρώτες τηλεοράσεις 4K θα βγουν στα καταστήματα σε όλο τον κόσμο. Το 2021, πολλές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων των Sharp και LG, κυκλοφόρησαν τα δικά τους μοντέλα τηλεόρασης 4K.

Ενώ οι τηλεοράσεις 4K ήταν πολύ ακριβές εκείνη την εποχή, από τότε έχουν γίνει πολύ πιο προσιτές. Τώρα μπορείτε να αποκτήσετε μια τηλεόραση 4K 50 ιντσών με μόλις 500 $, γι’ αυτό πολλοί από εμάς έχουμε ήδη μοντέλα 4K σήμερα. Όλες οι μεγάλες μάρκες, συμπεριλαμβανομένων των Samsung, LG, Hisense, Sky, Sony και Panasonic, προσφέρουν μια σειρά από τηλεοράσεις 4K για να διαλέξετε, ώστε να μην σας κολλάει η ποικιλία.

Ωστόσο, παρά την αυξανόμενη δημοτικότητα των τηλεοράσεων και των οθονών 4K, το μεγαλύτερο μέρος του περιεχομένου εξακολουθεί να γυρίζεται σε 1080p ή 2K. Καθώς η πλειονότητα των ανθρώπων εξακολουθεί να χρησιμοποιεί οθόνες 1080p (ή χειρότερα), το πρόσθετο κόστος και οι απαιτήσεις υλικού για τη λήψη σε 4K επί του παρόντος δεν αξίζουν το επιπλέον κόστος.

Αντίθετα, πολλοί άνθρωποι με τηλεόραση 4K παρακολουθούν περιεχόμενο 4K μέσω αναβάθμισης, γεγονός που κάνει την έξοδο βίντεο πιο κοντά στην εγγενή ανάλυση οθόνης. Ακριβώς επειδή έχετε τηλεόραση 4K δεν σημαίνει ότι παρακολουθείτε αυτόματα περιεχόμενο 4K. Σίγουρα, παρακολουθείτε μια τηλεόραση με δυνατότητα 4K, αλλά το ίδιο το περιεχόμενο μπορεί να έχει τραβηχτεί σε 1080p ή ακόμα χαμηλότερα. Επομένως, η αναβάθμιση χρησιμοποιείται για να φέρει το περιεχόμενο χαμηλότερης ποιότητας πιο κοντά στα 4K.

Τόσο μια τηλεόραση όσο και μια ξεχωριστή συσκευή μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αναβάθμιση περιεχομένου. Για να γίνει αυτό, το 4K upscaler ενισχύει την ανάλυση pixel του περιεχομένου έτσι ώστε το σήμα να θεωρείται 4K. Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι αυτό εξακολουθεί να μην δίνει την ίδια ποιότητα με το περιεχόμενο που γυρίστηκε αρχικά σε 4K.

Τι είναι το 8K;

Πίστωση εικόνας: LG전자/Flickr

Μια οθόνη 8K έχει συνολικά 33 εκατομμύρια pixel, τετραπλάσια από μια οθόνη 4K, προσφέροντας σημαντικά βελτιωμένη ποιότητα εικόνας. Σήμερα, μπορείτε επίσης να αποκτήσετε οθόνες 4K για gaming, καθώς και φορητούς υπολογιστές 4K.

  Πρέπει να αγοράσετε το MacBook Pro 13 ιντσών (2020);

Η πρώτη τηλεόραση 8Κ παρουσιάστηκε από την Sharp στην CES 2013, ακριβώς την εποχή που οι τηλεοράσεις 4K έγιναν mainstream. Ένα χρόνο αργότερα, η Sharp παρουσίασε τη δική της τηλεόραση 8K στην καταναλωτική αγορά. Αλλά αυτή η τηλεόραση 85 ιντσών κόστιζε απίστευτα 133.000 δολάρια, γεγονός που την έκανε εντελώς απρόσιτο προϊόν για τους περισσότερους.

Πάνω από μια δεκαετία μετά την πρώτη προβολή τηλεόρασης 8K, αυτές οι οθόνες εξακολουθούν να κοστίζουν μια αρκετά δεκάρα, ειδικά σε σύγκριση με τους προκατόχους τους 4K. Τώρα μπορείτε να αποκτήσετε μικρότερες οθόνες 8K που μπορούν να χωρέσουν όμορφα στο σπίτι σας, αν και είναι σπάνιο να βρείτε οτιδήποτε κάτω από 50 ίντσες. Αυτό συμβαίνει επειδή απαιτείται ένα συγκεκριμένο μέγεθος οθόνης για να φιλοξενήσει τα χιλιάδες pixel.

Αν και υπάρχουν πολλές οθόνες 8K εκεί έξω σήμερα, το περιεχόμενο 8K εξακολουθεί να είναι εξαιρετικά περιορισμένο. Είναι δύσκολο να βρεις μια ταινία ή τηλεοπτική εκπομπή που γυρίστηκε σε 8K, αν και υπάρχουν κάποιες εκεί έξω. Το μεγαλύτερο μέρος του περιεχομένου 8K εκεί έξω δημιουργείται από μικρότερους ή περιστασιακούς δημιουργούς, όπως εκείνους στο YouTube.

Αυτό συμβαίνει επειδή το βίντεο 8K απαιτεί πολύ μεγαλύτερο εύρος ζώνης δεδομένων σε σύγκριση με το 4K ή το 1080p. Για τη ροή ή τη μετάδοση βίντεο σε πλήρη ανάλυση 8K απαιτεί τεχνολογική υποδομή που εξακολουθεί να εξελίσσεται. Η παραγωγή και η διανομή ταινιών και εκπομπών 8K είναι επίσης ένα σημαντικό εγχείρημα που δεν έχει ακόμη καλύψει πλήρως.

Ως αποτέλεσμα, μεγάλο μέρος του περιεχομένου βίντεο 8K σήμερα βασίζεται στην αναβάθμιση. Η αναβάθμιση είναι μια διαδικασία που λαμβάνει βίντεο χαμηλότερης ανάλυσης και χρησιμοποιεί προηγμένους αλγόριθμους για την προέκταση και τη βελτίωση του σε υψηλότερη ανάλυση. Για παράδειγμα, ένα βίντεο 4K ή 1080p μπορεί να αναβαθμιστεί σε ποιότητα σχεδόν 8Κ. Αυτό επιτρέπει στις τηλεοράσεις 8K να εμφανίζουν περιεχόμενο που προσεγγίζει τη μέγιστη ανάλυση, αλλά δεν είναι αληθινό ή εγγενές υλικό 8K.

The Rise of 16K

Σωστά, τα πράγματα δεν σταματούν στα 8Κ. Υπάρχουν πλέον οθόνες ανάλυσης 16K σε εξέλιξη.

Προς το παρόν, δεν υπάρχουν διαθέσιμες τηλεοράσεις 16K στην αγορά, αλλά αυτό μπορεί να μην ισχύει για πολύ περισσότερο. Τον Μάρτιο του 2023, η BOE αποκάλυψε την τηλεόρασή της 16K στην Εβδομάδα Εμφάνισης. Με οθόνη 110 ιντσών και πάνω από 132 εκατομμύρια pixel, αυτή η τηλεόραση δεν είναι για το μέσο σαλόνι σας. Στην πραγματικότητα, σχεδιάστηκε περισσότερο ως ενημερωτική οθόνη παρά ως συσκευή οικιακής ψυχαγωγίας.

  Ποιο είναι το νεότερο iPhone που κυκλοφορεί αυτή τη στιγμή; [March 2022]

Ανεξάρτητα από αυτό, η BOE παρουσίασε τη δυνατότητα εμφάνισης 16K με την Έκθεση Εβδομάδας Εμφάνισης. Πιθανότατα θα χρειαστεί λίγος χρόνος μέχρι να κυκλοφορήσουν τηλεοράσεις 16K στην αγορά και ακόμη περισσότερος μέχρι να φτάσουν σε μια προσιτή τιμή. Ωστόσο, οι τηλεοράσεις 16K είναι καθ’ οδόν.

4K έναντι 8K: Ποια οθόνη τηλεόρασης είναι η καλύτερη για εσάς;

Εάν τα χρήματα δεν είναι αντικείμενο, τότε πιθανότατα θα προτιμήσετε μια οθόνη 8K. Με μια σημαντικά αυξημένη ποιότητα οθόνης, δεν υπάρχει κανένας λόγος για τον οποίο δεν πρέπει να επιλέξετε 8K εάν το πορτοφόλι σας το επιτρέπει. Επιπλέον, πολλές τηλεοράσεις 8K διαθέτουν επίσης κορυφαία ποιότητα ήχου, έτσι θα έχετε ένα εξαιρετικό προϊόν για όλες τις ανάγκες της οικιακής ψυχαγωγίας σας.

Έχουμε έναν εύχρηστο οδηγό για τις καλύτερες τηλεοράσεις 8K που κυκλοφορούν σήμερα, εάν αυτή τη στιγμή ψωνίζετε για μία.

Ωστόσο, πολλοί από εμάς, πράγματι, έχουμε έναν προϋπολογισμό να τηρήσουμε. Ακόμη και οι φθηνότερες τηλεοράσεις 8K ξεκινούν από πάνω από 1.000 $, επομένως ίσως είναι καλύτερα να επιλέξετε μια τηλεόραση 4K που έχει όλα τα χαρακτηριστικά που χρειάζεστε. Μην ξεχνάτε, υπάρχουν πολλοί άλλοι παράγοντες που πρέπει να λάβετε υπόψη όταν αγοράζετε μια τηλεόραση εκτός ανάλυσης, όπως η ποιότητα ήχου, οι διαθέσιμες θύρες και ο ρυθμός ανανέωσης. Ακριβώς επειδή μια τηλεόραση είναι 8Κ δεν σημαίνει ότι θα είναι προϊόν κορυφαίας ποιότητας, επομένως είναι σημαντικό να έχετε υπόψη σας άλλες προδιαγραφές πριν κάνετε την αγορά σας.

Εάν δεν έχετε πολύ χώρο στο σπίτι σας, μια τηλεόραση 8Κ μπορεί να αποκλείεται. Με τις μικρότερες τηλεοράσεις 8K που ξεκινούν από περίπου 50 ίντσες, θα χρειαστείτε έναν αξιοπρεπή χώρο για να τοποθετήσετε μία. Εάν θέλετε μια μικρότερη τηλεόραση, καλύτερα να αγοράσετε ένα μοντέλο 4K.

Είναι επίσης σημαντικό να σημειωθεί ότι οι τηλεοράσεις 8K έχουν σημαντικά υψηλότερη κατανάλωση ενέργειας από τις τηλεοράσεις 4K. ΕΝΑ μελέτη από την InterDigital διαπίστωσε ότι οι τηλεοράσεις 8K μπορούν να χρησιμοποιούν περισσότερο από το διπλάσιο ηλεκτρικό ρεύμα από τις τηλεοράσεις 4K, με τις εκπομπές CO2 της πρώτης να είναι 2,6 φορές υψηλότερες από αυτές της δεύτερης. Έτσι, εάν προσπαθείτε να κρατήσετε χαμηλούς λογαριασμούς ενέργειας ή θέλετε να παραμείνετε φιλικοί προς το περιβάλλον, μια τηλεόραση 8Κ μπορεί να μην είναι η σωστή επιλογή για εσάς.

Βεβαιωθείτε ότι αγοράζετε τη σωστή τηλεόραση

Η αγορά μιας τηλεόρασης μπορεί να είναι ένα εγχείρημα που προκαλεί σύγχυση, ειδικά όταν πρόκειται για την επιλογή της σωστής ποιότητας οθόνης. Εάν έχετε σύγχυση σχετικά με τα 4K και 8K, έχετε υπόψη σας τις παραπάνω υποδείξεις, ώστε να γνωρίζετε ακριβώς τι κοιτάτε πριν κάνετε μια μεγάλη αγορά.