Ο καλύτερος τρόπος για να μειώσετε τον κίνδυνο στο cloud

Το multi-cloud computing είναι μια στρατηγική στο σχεδιασμό συστημάτων cloud όπου χρησιμοποιείτε υπηρεσίες από περισσότερους από έναν παρόχους cloud.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε έναν συνδυασμό δύο ή περισσότερων δημόσιων σύννεφων, δύο ή περισσότερων ιδιωτικών σύννεφων ή συνδυασμό και των δύο. Με διαφορετικούς παρόχους cloud που προσφέρουν λύσεις λογισμικού που στοχεύουν σε συγκεκριμένους φόρτους εργασίας, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το multi-cloud computing για να επιλέξετε τις καλύτερες που ταιριάζουν στις ανάγκες σας.

Το Cloud computing σάς επιτρέπει να φιλοξενείτε τον κώδικα της εφαρμογής και τα επιχειρηματικά σας δεδομένα σε απομακρυσμένους διακομιστές σε διάφορα μέρη του κόσμου. Με αυτόν τον τρόπο, δεν χρειάζεται να διαχειρίζεστε και να συντηρείτε τη δική σας υποδομή υλικού. Προσθέστε σε αυτό το γεγονός ότι μπορείτε να εξυπηρετήσετε τους πελάτες σας πιο γρήγορα από μια γεωγραφική τοποθεσία που είναι κοντά τους.

Οι πάροχοι cloud είναι εταιρείες που σας παρέχουν εικονικούς πόρους για υπολογιστικό νέφος. Οι δημοφιλείς πάροχοι cloud περιλαμβάνουν τις υπηρεσίες Web Amazon (AWS), την Google Cloud Platform (GCP) και το Microsoft Azure.

Multi-Cloud Computing vs Hybrid-Cloud Computing

Λοιπόν, πώς ακριβώς διαφέρει ένα πολύ-σύννεφο από ένα υβριδικό-σύννεφο; Για να φτάσουμε σε αυτό, ας καταλάβουμε πρώτα τι είναι ένα υβριδικό σύννεφο.

Σε ένα υβριδικό σύννεφο, συνδυάζετε ένα δημόσιο σύννεφο με ένα ιδιωτικό σύννεφο. Επιπλέον, μπορείτε επίσης να συμπεριλάβετε την εσωτερική υποδομή σας. Προκειμένου μια τέτοια εγκατάσταση να θεωρείται πραγματικά ως ένα υβριδικό νέφος, οι λύσεις δημόσιου και ιδιωτικού cloud ενδέχεται να είναι στενά συνδεδεμένες μεταξύ τους. Αυτό δημιουργεί μια υψηλά συνδεδεμένη υπολογιστική λύση που συμπεριφέρεται σαν μια ενιαία μονάδα.

Οι όροι multi-cloud και hybrid-cloud χρησιμοποιούνται συχνά εναλλακτικά. Δεδομένου ότι διαφορετικοί οργανισμοί έχουν διαφορετικό φόρτο εργασίας και διαδικασίες υποδομής, δεν υπάρχει ένα ενιαίο πλαίσιο που να ορίζει και τα δύο. Για να απλοποιήσετε τα πράγματα, σκεφτείτε το με αυτόν τον τρόπο – στο multi-cloud, χρησιμοποιείτε κυρίως υπηρεσίες λογισμικού από δύο ή περισσότερους παρόχους δημόσιας υπηρεσίας cloud. Για παράδειγμα, χρησιμοποιώντας μια βάση δεδομένων από ένα και δίαυλο ανταλλαγής μηνυμάτων από άλλο. Σε ένα υβριδικό σύννεφο, αναπτύσσετε τους κοινούς φόρτους εργασίας και τις εφαρμογές σας στο ιδιωτικό σας cloud καθώς και στο δημόσιο σύννεφο.

Συνήθως, οι πολλαπλοί πάροχοι cloud ή τα περιβάλλοντα cloud δεν συνδέονται απευθείας σε ένα μοντέλο ανάπτυξης πολλαπλών νέφους. Ωστόσο, για ένα υβριδικό cloud, τα διαφορετικά σύννεφα, καθώς και η δική σας υποδομή πληροφορικής, συνδυάζονται.

  11 καλύτερες εφαρμογές γυμναστικής που σας βοηθούν να γυμνάζεστε από οπουδήποτε

Πλεονεκτήματα του Multi-Cloud Computing

Τώρα που ξέρετε τι είναι το multi-cloud computing, ας συζητήσουμε τα σημαντικά οφέλη που θα αποκομίσετε αν το κάνετε.

#1. Επιλέξτε Από τα Καλύτερα

Έχετε την επιλογή να δοκιμάσετε διαφορετικούς παρόχους cloud που προσφέρουν παρόμοιες λύσεις και να επιλέξετε αυτές που ταιριάζουν καλύτερα στις ανάγκες σας. Επιπλέον, μπορείτε να συνδυάσετε λύσεις cloud από διαφορετικούς παρόχους δημόσιου cloud. Χρησιμοποιώντας αυτό, μπορείτε να βελτιστοποιήσετε τη στοίβα τεχνολογίας σας.

#2. Καμία ταλαιπωρία για το κλείδωμα του προμηθευτή

Δεδομένου ότι δεν χρησιμοποιείτε υπηρεσίες από έναν μόνο προμηθευτή cloud, δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για τα lock-in προμηθευτών. Είστε ελεύθεροι να χρησιμοποιήσετε λύσεις από άλλους προμηθευτές, εάν αυτό ταιριάζει καλύτερα στην περίπτωση χρήσης σας. Οι περισσότεροι πάροχοι cloud έχουν πλέον τη δική τους έκδοση ή υπηρεσία για περιπτώσεις κοινής χρήσης. Είτε πρόκειται για διαχειριζόμενες βάσεις δεδομένων NoSQL είτε για εικονικές μηχανές, μπορείτε να δοκιμάσετε διαφορετικές επιλογές και να επιλέξετε αυτή που ταιριάζει καλύτερα στην περίπτωση χρήσης και στις απαιτήσεις σας.

#3. Βελτιστοποίηση κόστους

Με την επιλογή να δοκιμάσετε διαφορετικούς παρόχους cloud και τις λύσεις τους, μπορείτε να επιλέξετε τους πιο οικονομικούς που ικανοποιούν τις απαιτήσεις σας. Προσθέστε σε αυτό το γεγονός ότι δεν έχετε το πρόσθετο κόστος διαχείρισης των δικών σας υποδομών. Οι πάροχοι cloud έχουν επίσης ειδικές τιμές για τις επιχειρήσεις. Μπορείτε να ελέγξετε τις διάφορες διαθέσιμες επιλογές τιμολόγησης και να επιλέξετε αυτή που είναι η καλύτερη για εσάς.

#4. Χρησιμοποιήστε την πιο πρόσφατη τεχνολογία

Οι πάροχοι cloud πάντα καινοτομούν και βελτιώνουν τις λύσεις τους. Αυτό λειτουργεί προς όφελός σας καθώς λαμβάνετε τις πιο πρόσφατες καινοτομίες στην τεχνολογία. Και αν ένας διαφορετικός πάροχος cloud προσφέρει μια καλύτερη έκδοση της ίδιας υπηρεσίας που χρησιμοποιείτε αυτήν τη στιγμή, μπορείτε να τη χρησιμοποιήσετε ελεύθερα.

#5. Υψηλή αξιοπιστία

Εφόσον έχετε διαφορετικούς παρόχους cloud, δεν υπάρχει κανένα σημείο αποτυχίας. Επιπλέον, εάν μια υπηρεσία από έναν πάροχο δεν λειτουργεί, μπορείτε να μετακινηθείτε σε παρόμοια υπηρεσία από άλλο πάροχο.

Είναι προφανές ότι η ανάπτυξη μιας στρατηγικής υπολογιστών πολλαπλών νέφους έχει πολλά οφέλη. Είναι όμως αρκετό για τις επιχειρήσεις να υιοθετήσουν αυτό το μοντέλο;

Τι χρειάζονται/Πρέπει να χρησιμοποιούν οι επιχειρήσεις Multi-cloud;

Εδώ είναι η αλήθεια: δεν υπάρχει ένα ενιαίο μέγεθος όσον αφορά το cloud computing. Πέρασαν οι εποχές που δεν υπήρχαν περιορισμένες επιλογές και οι επιχειρήσεις έπρεπε να βασίζονται σε ό,τι ήταν διαθέσιμο. Τώρα, υπάρχουν πολλοί πάροχοι cloud που προσφέρουν τις πιο πρόσφατες λύσεις τεχνολογίας και αιχμής. Γιατί λοιπόν να μην χρησιμοποιήσετε το καλύτερο από τα καλύτερα;

Αν κοιτάξετε την τιμολόγηση για τις περισσότερες υπηρεσίες cloud, θα διαπιστώσετε ότι υπάρχει πάντα μια ξεχωριστή ενότητα για την Enterprise Pricing. Αυτό συμβαίνει επειδή οι επιχειρήσεις συχνά απαιτούν πολύ εξειδικευμένες υπηρεσίες για συγκεκριμένους φόρτους εργασίας. Η τιμολόγηση είναι επίσης δυναμική, συνήθως με βάση τον υπολογισμό και την ισχύ που απαιτείται. Με μια προσέγγιση υπολογιστών πολλαπλών νέφους, μπορείτε να συγκρίνετε παρόμοιες προσφορές μεταξύ διαφορετικών προμηθευτών cloud και να επιλέξετε αυτόν που είναι πιο οικονομικός.

  Ποια ενορχήστρωση κοντέινερ είναι η καλύτερη για εσάς;

Ως εταιρικός χρήστης, δεν θα θέλατε επίσης να κλειδωθείτε με έναν μόνο προμηθευτή. Σε περίπτωση που οι υπηρεσίες τους δεν ανταποκρίνονται ή δεν λαμβάνετε την απαιτούμενη απόδοση, δεν μπορείτε να κάνετε πολλά εάν χρησιμοποιείτε έναν μόνο πάροχο cloud. Ωστόσο, αυτό δεν ισχύει αν προτιμάτε ένα μοντέλο με πολλά σύννεφα.

Επίσης, ξεπερνάτε τα γεωγραφικά όρια. Μπορεί να συμβεί ένας πάροχος cloud να μην έχει τις υπηρεσίες του σε μια συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή. Λοιπόν, πώς θα εξυπηρετούσατε τους πελάτες σας από αυτήν την περιοχή; Επιπλέον, οι κυβερνήσεις συχνά επιβάλλουν νόμους για τη ρύθμιση δεδομένων. Προκειμένου να συμμορφωθείτε πλήρως, πρέπει να διασφαλίσετε ότι τηρούνται οι κανόνες προστασίας δεδομένων. Με πολλούς παρόχους σε περιβάλλον υπολογιστών πολλαπλών νέφους, μπορείτε να εργάζεστε πέρα ​​από τους γεωγραφικούς περιορισμούς.

Η δυνατότητα να έχετε τις υπηρεσίες σας γεωγραφικά πιο κοντά στους τελικούς χρήστες σας είναι επίσης επωφελής για την επιχείρησή σας. Επειδή οι υπηρεσίες βρίσκονται στην ίδια περιοχή, μειώνεται ο χρόνος που απαιτείται για την εξυπηρέτηση των αιτημάτων που προέρχονται από τους χρήστες. Για παράδειγμα, εάν οι χρήστες σας είναι ως επί το πλείστον από τις ΗΠΑ, είναι προτιμότερο αυτά τα αιτήματα να εξυπηρετούνται από διακομιστή στις Η.Π.Α. και όχι από διακομιστή στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Χρησιμοποιήστε τις θήκες για υπολογιστές πολλαπλών νέφους

#1. Ξεχωριστό Cloud για Ανάπτυξη και Παραγωγή

Οι υπηρεσίες σας που λειτουργούν στο περιβάλλον παραγωγής σας, οι οποίες εξυπηρετούν πραγματικούς πελάτες και δημιουργούν επιχειρήσεις για την επιχείρησή σας, χρειάζονται περισσότερους υπολογιστές και πόρους. Με περισσότερη υπολογιστική ισχύ έρχεται και περισσότερο κόστος. Σε σύγκριση με αυτό, οι απαιτήσεις σε πόρους κατά την ανάπτυξη ή τη δοκιμή δεν είναι τόσο υψηλές. Επομένως, εάν πρέπει να χρησιμοποιήσετε υπηρεσίες cloud και για τα δύο, γιατί να πληρώσετε την υψηλότερη τιμή;

Για παράδειγμα, εάν χρησιμοποιείτε δεσμευμένες παρουσίες EC2 από το AWS για τους διακομιστές παραγωγής σας, δεν χρειάζεστε το ίδιο κατά την ανάπτυξή σας ή το περιβάλλον δοκιμής σας. Αντίθετα, μπορείτε να πάρετε Ψηφιακά σταγονίδια ωκεανού όταν τα χρειάζεστε. Με αυτόν τον τρόπο, θα εξοικονομήσετε πολύ κόστος περιορίζοντας τους περιττούς πόρους.

#2. Χειρισμός ειδικών απαιτήσεων

Μπορεί να συμβεί να ζητήσετε μια συγκεκριμένη υπηρεσία από έναν συγκεκριμένο πάροχο cloud επειδή ταιριάζει στις απαιτήσεις σας. Λοιπόν, με μια προσέγγιση υπολογιστών πολλαπλών νέφους, είστε ελεύθεροι να το εφαρμόσετε ακόμα κι αν οι άλλες υπηρεσίες σας προέρχονται από διαφορετικό πάροχο.

Εξετάστε την περίπτωση όπου η πλειονότητα του φόρτου εργασίας σας εκτελείται στο Azure. Ωστόσο, χρειάζεστε μια βάση δεδομένων NoSQL με υψηλή απόδοση και διαχείριση. Και έτσι συμβαίνει Amazon DynamoDB σας προσφέρει το τέλειο σετ χαρακτηριστικών καθώς και τη βέλτιστη τιμή σε απόδοση. Μπορείτε εύκολα να το ενσωματώσετε στο σύστημά σας με μια προσέγγιση πολλαπλών νέφους.

  Το πιο αργό τρίμηνο για νεοσύστατες επιχειρήσεις, η Cohere ανακοινώνει χρηματοδότηση 270 εκατομμυρίων δολαρίων, το ReadMe είναι ένα λογισμικό διαχείρισης ψηφιακών συναλλαγών και οι εκτεταμένοι κωδικοί πρόσβασης της Google στο Workspace και στο Cloud

#3. Να είσαι παγκόσμιος με περισσότερες γεωγραφικές τοποθεσίες

Μπορεί να διευθύνετε μια παγκόσμια επιχείρηση που απαιτεί από εσάς να βρίσκεστε σε όσο το δυνατόν περισσότερες γεωγραφικές τοποθεσίες. Ταυτόχρονα, πρέπει να είστε προσεκτικοί με τους τοπικούς νόμους και κανονισμούς δεδομένων.

Για παράδειγμα, η λειτουργία ενός δικτύου κοινωνικών μέσων όπως το Instagram ή το TikTok. Για να μπορείτε να προβάλλετε το περιεχόμενό σας όσο το δυνατόν γρηγορότερα, χρειάζεστε CDN ή Δίκτυα παράδοσης περιεχομένου. Υπάρχουν διαφορετικοί πάροχοι CDN όπως Akamai, Cloudflareκαι Γρήγορα. Και ορισμένοι πάροχοι έχουν την παρουσία τους σε ορισμένες γεωγραφικές τοποθεσίες, ενώ άλλοι δεν έχουν. Εάν εγγραφείτε σε πολλούς παρόχους, θα μπορείτε να εξυπηρετείτε τους χρήστες σας πιο γρήγορα.

Προκλήσεις του Multi-Cloud Computing

🔴 Διαχείριση πολυπλοκότητας – Με διαφορετικά κομμάτια στο αρχιτεκτονικό σας παζλ, γίνεται δύσκολο να το διαχειριστείτε. Καθώς συνεχίζετε να προσθέτετε διαφορετικές υπηρεσίες cloud από διαφορετικούς προμηθευτές, γίνεται όλο και πιο περίπλοκο. Διαφορετικές λύσεις cloud συνοδεύονται από το δικό τους μοναδικό σύνολο API και εργαλείων. Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή για να τα διαχειριστείτε όλα.

🔴 Ενσωμάτωση και μεταφορά δεδομένων – Μπορεί να δυσκολευτείτε να μεταφέρετε απρόσκοπτα τα δεδομένα της εφαρμογής σας από μια υπηρεσία cloud στην άλλη. Πρέπει να γνωρίζετε τις διαφορετικές μορφές δεδομένων και να βεβαιωθείτε ότι δεν μοιράζεστε μη εξουσιοδοτημένα δεδομένα.

🔴 Παρακολούθηση και παρατηρησιμότητα – Παρόλο που υπάρχουν διαθέσιμες διαφορετικές πλατφόρμες παρατηρητικότητας, η παρακολούθηση διαφορετικών παρόχων cloud και των λύσεών τους είναι δύσκολη. Τα περισσότερα από αυτά έρχονται με τη δική τους στοίβα παρακολούθησης. Αλλά θα θέλατε να έχετε έναν ενιαίο πίνακα όπου μπορείτε να παρακολουθείτε τα πάντα.

🔴 Ανάκτηση καταστροφών – Οι υπηρεσίες cloud από παρόχους cloud μπορεί να αποτύχουν. Και σε μια τέτοια περίπτωση, δεν μπορείτε να αφήσετε την επιχείρησή σας να υποφέρει. Ο σχεδιασμός για αποκατάσταση από καταστροφές γίνεται δύσκολος όταν έχετε ενσωματωμένες πολλές υπηρεσίες στη στοίβα σας.

🔴 Διαχείριση της ασφάλειας – Λόγω περισσότερων υπηρεσιών cloud, είστε ευάλωτοι σε περισσότερες επιθέσεις στον κυβερνοχώρο. Η ασφάλεια γίνεται έτσι σημαντική. Υπάρχουν διαφορετικά είδη τελικών σημείων σε μια προσέγγιση υπολογιστικού πολλαπλού νέφους και καθιστά πιο δύσκολη τη διαχείριση της ασφάλειας.

Χρησιμοποιήστε το Multi-Cloud Computing προς όφελός σας

Το multi-cloud computing έχει αναδειχθεί ως μια νέα στρατηγική cloud για οργανισμούς. Σε αυτό το άρθρο, σας καθοδήγησα σε πολλά πλεονεκτήματα που προσφέρει το multi-cloud, όπως η ελευθερία επιλογής υπηρεσιών από διάφορους παρόχους, η βελτιστοποίηση κόστους και η αυξημένη αξιοπιστία μέσω πλεονασμού.

Για τις επιχειρήσεις, η ευελιξία να επιλέγουν εξειδικευμένες υπηρεσίες, να αποφεύγουν το κλείδωμα προμηθευτών και να αντιμετωπίζουν γεωγραφικές απαιτήσεις και απαιτήσεις συμμόρφωσης καθιστούν το multi-cloud μια πολύτιμη πρόταση.

Με τα οφέλη και τις περιπτώσεις χρήσης που συζητήθηκαν, κατανοείτε καλύτερα πώς το multi-cloud μπορεί να είναι χρήσιμο για την επιχείρησή σας. Ωστόσο, είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε τις προκλήσεις που σχετίζονται με το multi-cloud computing. Από τη διαχείριση της πολυπλοκότητας έως τον έλεγχο της ασφάλειας, απαιτεί επιπλέον προσπάθεια και προγραμματισμό. Ενώ οι ανταμοιβές είναι σημαντικές, συνοδεύονται από ευθύνες.

Κατανοώντας τα οφέλη και τις περιπτώσεις χρήσης και αντιμετωπίζοντας τις προκλήσεις, μπορείτε να λάβετε τεκμηριωμένες αποφάσεις σχετικά με την ενσωμάτωση στρατηγικών πολλαπλών νέφους στις δικές σας διαδικασίες. Υπάρχει μια διαρκώς αυξανόμενη ζήτηση για υπολογιστές, πόρους και υπηρεσίες, και το multi-cloud computing σάς προσφέρει μια διαδρομή ευελιξίας, ανθεκτικότητας και βελτιστοποιημένης απόδοσης.

Στη συνέχεια, ελέγξτε τις καλύτερες πλατφόρμες CNAPP για καλύτερη ασφάλεια στο cloud.