Ο αυτοματισμός ασφαλείας επεξηγείται σε 5 λεπτά ή λιγότερο

Ο αυτοματισμός ασφάλειας περιλαμβάνει την πιο πρόσφατη τεχνολογία, εργαλεία και πρακτικές για την αυτοματοποίηση επαναλαμβανόμενων, χρονοβόρων εργασιών ασφαλείας, όπως ο εντοπισμός και η αποκατάσταση απειλών, βοηθώντας τους οργανισμούς να επικεντρωθούν σε πιο στρατηγικές εργασίες και να βελτιώσουν την επιχειρηματική αποδοτικότητα.
Καθώς οι εισβολείς στον κυβερνοχώρο στοχεύουν συχνά εφαρμογές και χρήστες, η μη αυτόματη απάντηση σε αυτές τις απειλές φαίνεται αναποτελεσματική.
Λόγω αυτής της αργής διαδικασίας εντοπισμού και ανταπόκρισης σε διαδικτυακές απειλές, οι επιχειρήσεις και τα άτομα αντιμετωπίζουν πολλά ζητήματα ασφάλειας και απορρήτου και υφίστανται απώλειες.
Ως εκ τούτου, οι οργανισμοί αναζητούν συνεχώς τρόπους για να απλοποιήσουν και να βελτιώσουν τις λειτουργίες ασφάλειας.
Ο αυτοματισμός ασφαλείας είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να το πετύχετε αυτό και να αποτρέψετε απειλές με αυτοματοποιημένες, εύκολες στην εκτέλεση διαδικασίες.
Σε αυτό το άρθρο, θα συζητήσω τον αυτοματισμό ασφαλείας μαζί με τους τύπους, τα οφέλη, τους περιορισμούς, τις βέλτιστες πρακτικές και πολλά άλλα.
Ας βουτήξουμε αμέσως!
Πίνακας περιεχομένων
Τι είναι ο Αυτοματισμός Ασφαλείας;
Ο αυτοματισμός ασφαλείας είναι μια διαδικασία όπου η αυτόματη εκτέλεση πολλών εργασιών ασφαλείας, όπως η ανίχνευση περιστατικών και η αποκατάσταση, πραγματοποιείται χρησιμοποιώντας μια τεχνολογία ή ένα εργαλείο χωρίς να απαιτείται ανθρώπινη παρέμβαση.
Αυτά τα καθήκοντα ασφαλείας περιλαμβάνουν τον εντοπισμό, την ανάλυση, την πρόληψη και την αντιμετώπιση απειλών στον κυβερνοχώρο. Συμβάλλει στην ενίσχυση της θέσης ασφάλειας ολόκληρης της επιχείρησης και ουσιαστικά παίζει ενεργό ρόλο στη χάραξη μελλοντικών στρατηγικών.
Πριν από την αυτοματοποίηση ασφαλείας, οι αναλυτές και οι επαγγελματίες ασφάλειας έπρεπε να περάσουν από την κουραστική εργασία παρακολούθησης των ειδοποιήσεων, να τους ιεραρχήσουν, να αποφασίσουν εάν θα ανταποκρινόταν στην απειλή και να την αντιμετωπίσουν.
Ο αυτοματισμός ασφαλείας μπορεί να χειριστεί εργασίες ρουτίνας, όπως ο έλεγχος ειδοποιήσεων ασφαλείας, η ανάλυση καθεμιάς από αυτές και η διαφοροποίηση των γνήσιων ειδοποιήσεων, των ψευδών θετικών στοιχείων και των πιθανών απειλών. Μπορεί να χειριστεί ένα παρόμοιο σύνολο βημάτων ή κανόνων.
Για παράδειγμα, η αυτοματοποίηση ασφαλείας μπορεί να φροντίσει για ένα περιστατικό που περιλαμβάνει μια απόπειρα ηλεκτρονικού ψαρέματος και ένα επισημασμένο email για την εξάλειψη μονότονων και κουραστικών εργασιών.
Η αυτοματοποίηση ασφαλείας αυξάνει την ικανότητα των ομάδων κυβερνοασφάλειας να εντοπίζουν γρήγορα και να ανταποκρίνονται σε απειλές για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο. Χρησιμοποιείται στην ασφάλεια στον κυβερνοχώρο με τους εξής τρόπους:
- Συλλογή αρχείων καταγραφής: Το επιχειρηματικό δίκτυο ασχολείται με πολλές συσκευές για την ολοκλήρωση πολλών εργασιών κάθε μέρα. Ένα συμβάν καταγράφεται για κάθε ενέργεια στο δίκτυο. Παρακολουθώντας τα αρχεία καταγραφής, η ομάδα σας μπορεί να εντοπίσει διαφορετικές δραστηριότητες στο δίκτυο. Το αυτοματοποιημένο σύστημα παρακολούθησης συλλέγει πολλά δεδομένα, τα αναλύει και τα κανονικοποιεί έτσι ώστε να είναι αναγνώσιμα.
- Αναχαίτιση προσπαθειών phishing: Οι μέγιστες επιθέσεις στον κυβερνοχώρο ξεκινούν με ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και οι οργανισμοί στοχεύονται εύκολα με προσπάθειες ηλεκτρονικού ψαρέματος. Τα ανθρώπινα λάθη είναι κρίσιμος παράγοντας για επιτυχείς επιθέσεις σε email από phishers. Ένα αυτοματοποιημένο σύστημα ασφαλείας προστατεύει από το ηλεκτρονικό ψάρεμα (phishing) στο πρώτο στάδιο της παρακολούθησης αρχείων καταγραφής με ειδοποιήσεις που σχετίζονται με διευθύνσεις URL, συνημμένα, διευθύνσεις IP και άλλους δείκτες απάτης.
- Αναγνώριση εσωτερικών απειλών: Οι εσωτερικές απειλές που κινούνται στο δίκτυο της επιχείρησής σας είναι επικίνδυνες. Είναι δύσκολο να εντοπιστούν εσωτερικές απειλές καθώς μπορούν να μιμηθούν την κανονική συμπεριφορά. Ένα αυτοματοποιημένο σύστημα ασφαλείας ξεκινά με τη συλλογή αρχείων καταγραφής που περιλαμβάνουν την κατανόηση της κανονικής συμπεριφοράς.
Άλλοι τρόποι είναι η εύρεση και η αντιμετώπιση τρωτών σημείων, η διακοπή του κακόβουλου λογισμικού, η μείωση του χρόνου παραμονής και πολλά άλλα.
Τι μπορεί να κάνει ο Αυτοματισμός Ασφαλείας;
Η αυτοματοποίηση ασφαλείας διαχειρίζεται ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων και εργασιών ασφαλείας:
- Διερεύνηση απειλών: Η αυτοματοποίηση ασφαλείας παρακολουθεί το δίκτυό σας για ακανόνιστη συμπεριφορά, έτσι ώστε να μπορεί να ειδοποιήσει την ομάδα σας για ύποπτη ή υψηλού κινδύνου δραστηριότητα που πρέπει να ληφθεί μέριμνα.
- Προστασία τελικού σημείου: Η προστασία τελικού σημείου αυτοματοποιεί τη λειτουργία παρακολούθησης της συσκευής και διερευνά την απειλή από τη ρίζα για την εξάλειψή της.
- Δημιουργία βιβλίου παιχνιδιού: Η πλατφόρμα αυτοματισμού ασφαλείας σχετίζεται με ένα βιβλίο ή ένα πρότυπο. Αυτό χρησιμοποιείται ως οδηγός που περιγράφει τις ροές εργασίας του συστήματος, έτσι ώστε η ομάδα ασφαλείας να ακολουθεί διάφορα σενάρια και να κάνει περαιτέρω αξιολογήσεις.
- Απόκριση περιστατικού: Η αυτοματοποίηση ασφαλείας βασίζεται σε αλγόριθμους και κανόνες που λένε πώς ένα σύστημα πρέπει να ανταποκρίνεται ή να αντιδρά με βάση τις συνθήκες του συμβάντος. Οι απαντήσεις περιλαμβάνουν την απομόνωση μιας εφαρμογής ή μιας συσκευής για την αποτροπή παραβιάσεων ασφαλείας, τη διαγραφή ύποπτων αρχείων και τον αποκλεισμό κακόβουλων διευθύνσεων URL.
- Αναφορά και συμμόρφωση: Η αυτοματοποίηση ασφαλείας διαχειρίζεται τις συνήθεις δραστηριότητες αναφοράς και καταγραφής μαζί με την επισήμανση περιπτώσεων. Εδώ, οι οργανισμοί πρέπει να λάβουν επιπλέον μέτρα για να συμμορφωθούν με βασικούς κανονισμούς.
- Διαχείριση δικαιωμάτων: Η αυτοματοποίηση ασφαλείας διαχειρίζεται επίσης τα δικαιώματα και εκτελεί κατάργηση παροχής και παροχή λογαριασμών. Μπορεί επίσης να εποπτεύει αιτήματα για νέα δικαιώματα ή τροποποιήσεις.
Πώς λειτουργεί ο Αυτοματισμός Ασφαλείας;
Ας κατανοήσουμε τη διαδικασία βήμα προς βήμα για το πώς λειτουργεί ο αυτοματισμός ασφαλείας.
#1. Προσδιορισμός εργασιών για αυτοματοποίηση
Οι επιχειρήσεις και οι δραστηριότητες λειτουργίας τους πρέπει να προστατεύονται από τους εισβολείς. Για να δημιουργήσετε τέλειες στρατηγικές, πρέπει να προσδιορίσετε τις δραστηριότητες που πρέπει να αυτοματοποιηθούν. Μπορείτε να διακρίνετε τις πιο βασικές δραστηριότητες και αυτές με τις οποίες μπορείτε να ασχοληθείτε στη συνέχεια και στη συνέχεια να επιλέξετε αυτή που χρειάζεται αυτοματοποίηση.
Μόλις τελειώσετε, μπορείτε να αυτοματοποιήσετε την αυτοματοποίηση των δραστηριοτήτων ασφαλείας χρησιμοποιώντας εργαλεία και τεχνολογίες, ενισχύοντας την παραγωγικότητα χωρίς να διακυβεύεται η στάση ασφαλείας.
#2. Χρήση Τυποποιημένων Διαδικασιών
Όταν όλες οι δραστηριότητες ασφαλείας αντιμετωπίζονται με τεκμηριωμένο και τυποποιημένο τρόπο, η εφαρμογή αυτοματισμού ασφαλείας θα είναι εύκολη. Μπορείτε να δημιουργήσετε βιβλία αναπαραγωγής που δείχνουν πώς αντιμετωπίζεται χειροκίνητα κάθε περιστατικό ασφαλείας. Στη συνέχεια, μπορείτε να βρείτε ευκαιρίες για αυτοματισμό μέσα στα βιβλία παιχνιδιού, εξετάζοντας διαφορετικές εργασίες.
#3. Συνδυασμός με ανθρώπινη συμβολή
Ο πρωταρχικός σκοπός του αυτοματισμού είναι να αυξήσει την ανθρώπινη αποτελεσματικότητα αντί να τους αντικαταστήσει. Επομένως, οι περισσότερες από τις αυτοματοποιημένες εργασίες συνδυάζονται με ανθρώπινη συμβολή, έτσι ώστε όλες οι εργασίες ασφαλείας να μπορούν να διεκπεραιωθούν σωστά.
Είναι επίσης σημαντικό να αντιμετωπίζονται σοβαρές απειλές που κλιμακώνονται και επισημαίνονται με μη αυτόματο τρόπο εισαγωγής από ανθρώπους όπου είναι απαραίτητο.
#4. Προσθήκη Αυτοματισμού
Η απευθείας προσθήκη αυτοματισμού για τον χειρισμό εργασιών ασφαλείας δεν είναι εφικτή. Πρέπει να προστίθεται σιγά σιγά. Οι εργαζόμενοι πρέπει να εκπαιδεύονται σε μεμονωμένες εργασίες και στη συνέχεια κάθε εργασία αυτοματοποιείται μία προς μία. Η αποδοτικότητα και η αποτελεσματικότητα του αυτοματισμού πρέπει να αξιολογούνται τακτικά.
Εάν προσθέτετε αυτοματισμό χωρίς την κατάλληλη ανθρώπινη κατανόηση, πολλά ζητήματα μπορούν να εισαχθούν. Έτσι, προσθέστε σιγά σιγά τον αυτοματισμό παρέχοντας σωστή εκπαίδευση στους υπαλλήλους σας.
#5. Παροχή Εναλλακτικών Εργασιών
Τώρα, ο αυτοματισμός ασφαλείας είναι ένα μέρος της επιχείρησής σας που βελτιστοποιεί τις λειτουργίες και τις διαφορετικές πρακτικές σας αυτόματα με ασφάλεια, καθιστώντας τις ομάδες ασφαλείας πιο αξιόπιστες και αποτελεσματικές.
Για να επωφεληθείτε περισσότερο από αυτό, μπορείτε να αναθέσετε άλλη εργασία στους υπαλλήλους σας. Για παράδειγμα, μπορείτε να αναθέσετε εργασίες στο προσωπικό ασφαλείας για να ενισχύσετε τη συνολική ασφάλεια της επιχείρησής σας αντί να εστιάσετε σε επαναλαμβανόμενες εργασίες.
Πλεονεκτήματα του Αυτοματισμού Ασφαλείας
Η αυτοματοποίηση ασφαλείας έχει πολλά πλεονεκτήματα για τους ηγέτες ασφαλείας, τους αναλυτές και άλλους επαγγελματίες που σχετίζονται με αυτόν τον τομέα.
Βελτιωμένη απόδοση επένδυσης (ROI).
Τα εργαλεία αυτοματισμού ασφαλείας μπορούν να μειώσουν το κόστος εργασίας και τις ώρες εργασίας, κάνοντας μια δραστική αλλαγή στην αποτελεσματικότητα της επιχείρησής σας και στην απόδοση επένδυσης (ROI). Η αυτοματοποίηση της διαδικασίας αναφοράς και των πινάκων εργαλείων καθιστά ακόμη πιο εύκολη τη μέτρηση στατιστικών στοιχείων, ώστε οι ηγέτες να μπορούν εύκολα να αξιολογήσουν την επενδυτική τους απόδοση.
Καλύτερα Αποτελέσματα
Οι οργανισμοί που εφαρμόζουν αυτοματισμό ασφαλείας μπορούν να παρακολουθήσουν καλύτερα επιχειρηματικά αποτελέσματα και μετρήσεις αυτοματοποιώντας τις λειτουργίες ασφαλείας. Βοηθά στη μείωση των ανθρώπινων παρεμβάσεων, γεγονός που οδηγεί σε λιγότερα σφάλματα και χρόνο στον εντοπισμό απειλών. Έτσι, επιταχύνει τις διαδικασίες και σας βοηθά να πετύχετε τους στόχους σας πιο γρήγορα.
Ασφάλεια απόδειξης του μέλλοντος
Ο κόσμος της κυβερνοασφάλειας εξελίσσεται, όπως και οι επιθέσεις και οι τεχνολογίες για να τις αντιμετωπίσουμε. Ορισμένες πλατφόρμες αυτοματισμού, όπως ο χαμηλός κώδικας, σας δίνουν τη δύναμη και την ευελιξία να αλλάξετε τις απαιτήσεις ασφαλείας σύμφωνα με τις ανάγκες της επιχείρησής σας.
Καταπολέμηση της εξουθένωσης και της κούρασης σε εγρήγορση
Οι αναλυτές ασφαλείας χρησιμοποιούν αυτοματισμό ασφαλείας για να εξοικονομήσουν χρόνο και χρησιμοποιούν αυτόν τον επιπλέον χρόνο για να φιλτράρουν, να ταξινομούν και να οπτικοποιούν δεδομένα. Αυτό τους απαλλάσσει από επιρρεπείς σε σφάλματα και χειρωνακτικές εργασίες και τους επιτρέπει να επικεντρωθούν σε στρατηγικές πρωτοβουλίες.
Εξοικονομήστε χρόνο σε κοσμικές εργασίες
Οι εργασίες ασφαλείας είναι πολύ κρίσιμες που ακόμη και αφού αφιερώσουν μια μέρα κάνοντας τις χειροκίνητα, οι αναλυτές ασφαλείας χρειάζονται άλλη. Η αυτοματοποίηση επαναλαμβανόμενων και εγκόσμιων εργασιών βελτιώνει την ισορροπία μεταξύ εργασίας και προσωπικής ζωής και μειώνει τον όγκο των ειδοποιήσεων που λαμβάνετε.
Ταχύτερη ανίχνευση περιστατικών
Οι αναλυτές αφιερώνουν χρόνο για να εντοπίσουν απειλές και να εργαστούν για την αποκατάσταση. Με την αυτοματοποίηση ασφαλείας, μπορείτε να εντοπίζετε απειλές για την ασφάλεια γρήγορα και να απαντάτε προληπτικά σε αυτές. Μπορεί επίσης να επιτρέψει στους αναλυτές ασφαλείας να μετριάσουν τις ανεπιθύμητες επιθέσεις προτού συμβούν ή μετατραπούν σε επιτυχημένες παραβιάσεις.
Ταχεία απόκριση
Με τη βοήθεια των πινάκων εργαλείων, των αναφορών και της δυναμικής διαχείρισης υποθέσεων, η αυτοματοποίηση διευκολύνει τις εργασίες των αναλυτών ασφαλείας στη λήψη ειδοποιήσεων. Επιπλέον, μπορείτε να κλείσετε εισιτήρια σε ειδοποιήσεις ασφαλείας αυτόματα σε λιγότερο χρόνο χρησιμοποιώντας εμπλουτισμένα δεδομένα από τα αρχεία, με αποτέλεσμα την ταχεία απόκριση.
Τύποι αυτοματισμού ασφαλείας
Ακολουθούν οι τύποι αυτοματισμού ασφαλείας που βοηθούν στην αυτοματοποίηση των διαδικασιών ασφάλειας της επιχείρησής σας:
#1. Διαχείριση πληροφοριών ασφαλείας και συμβάντων (SIEM)
Το SIEM είναι μια προηγμένη λύση ασφαλείας που επιτρέπει στους οργανισμούς να αναγνωρίζουν και να αντιμετωπίζουν πιθανές ευπάθειες και απειλές ασφαλείας προτού διαταράξουν τις λειτουργίες της επιχείρησής σας.
Βοηθά τις ομάδες ασφαλείας να εντοπίσουν ανωμαλίες συμπεριφοράς των χρηστών και να αυτοματοποιήσουν πολλές μη αυτόματες διαδικασίες χρησιμοποιώντας τεχνητή νοημοσύνη (AI) που σχετίζεται με την απόκριση περιστατικών και την ανίχνευση απειλών.
Όλες οι λύσεις ασφαλείας SIEM εκτελούν συγκέντρωση και ενοποίηση δεδομένων μαζί με λειτουργίες ταξινόμησης για τον εντοπισμό απειλών και την τήρηση των απαιτήσεων συμμόρφωσης δεδομένων. Το SIEM εκτελεί τις ακόλουθες λειτουργίες για τον εντοπισμό απειλών:
#2. Ρομποτική Αυτοματοποίηση Διαδικασιών (RPA)
Ο Robotic Process Automation είναι μια τεχνολογία που αυτοματοποιεί διαδικασίες χαμηλού επιπέδου όπου δεν απαιτείται έξυπνη ανάλυση. Χρησιμοποιεί την έννοια «ρομπότ» που χρησιμοποιεί εντολές πληκτρολογίου και ποντικιού για να εκτελεί αυτόματα διαφορετικές λειτουργίες σε ένα εικονικοποιημένο σύστημα.
Παραδείγματα: Σάρωση για τρωτά σημεία, βασικός μετριασμός απειλών, όπως προσθήκη κανόνων τείχους προστασίας για αποκλεισμό IP, εκτέλεση διαφόρων εργαλείων παρακολούθησης και αποθήκευση τελικών αποτελεσμάτων.
Το μειονέκτημα αυτής της τεχνολογίας είναι ότι εκτελεί μόνο στοιχειώδεις εργασίες. Δεν μπορείτε να ενσωματώσετε το RPA με τα εργαλεία ασφαλείας σας. Επίσης, δεν είναι δυνατό να εφαρμοστεί σύνθετη ανάλυση ή συλλογισμός για να ακολουθήσει τις ενέργειές του.
#3. Αυτοματοποίηση και απόκριση ενορχήστρωσης ασφαλείας (SOAR)
Τα συστήματα SOAR είναι μια συλλογή διαφορετικών λύσεων που επιτρέπουν στην επιχείρησή σας να συλλέγει δεδομένα σχετικά με απειλές ασφαλείας και να ανταποκρίνεται γρήγορα σε περιστατικά χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση. Βοηθά στον καθορισμό, την τυποποίηση, την ιεράρχηση και την αυτοματοποίηση των λειτουργιών απόκρισης συμβάντων ασφαλείας.
Τα συστήματα SOAR μπορούν να ενορχηστρώσουν λειτουργίες σε διάφορα εργαλεία ασφαλείας. Υποστηρίζει αυτοματοποιημένη εκτέλεση πολιτικής, αυτοματοποίηση αναφορών, ροές εργασιών ασφαλείας και πολλά άλλα. Ως εκ τούτου, χρησιμοποιείται συνήθως για τη διαχείριση ευπάθειας.
Επιπλέον, το SOAR δίνει τη δυνατότητα στους αναλυτές ασφαλείας να παρακολουθούν δεδομένα από πολλαπλές πηγές, όπως δεδομένα από συστήματα διαχείρισης, πληροφορίες ασφαλείας, πλατφόρμες πληροφοριών απειλών κ.λπ.
#4. Εκτεταμένη ανίχνευση και απόκριση (XDR)
Οι λύσεις XDR είναι η επόμενη γενιά Network Detection and Response (NDR) και Endpoint Detection and Response (EDR). Συλλέγει πληροφορίες ασφαλείας από διάφορα περιβάλλοντα ασφαλείας, συμπεριλαμβανομένων δικτύων, συστημάτων cloud και τελικών σημείων, επιτρέποντάς σας να εντοπίζετε ύποπτες επιθέσεις που κρύβονται μεταξύ σιλό και επιπέδων ασφαλείας.
Το XDR συνθέτει αυτόματα μια ιστορία επίθεσης από τα δεδομένα τηλεμετρίας, δίνοντας στους αναλυτές ασφαλείας ό,τι χρειάζονται για να διερευνήσουν το περιστατικό και να ανταποκριθούν σε αυτό. Μπορείτε να ενσωματώσετε αυτήν την τεχνολογία με εργαλεία ασφαλείας για να την κάνετε μια καταπληκτική πλατφόρμα αυτοματισμού για διερεύνηση και απόκριση συμβάντων ασφαλείας.
Ο αυτοματισμός XDR έχει τις ακόλουθες δυνατότητες:
- Ανίχνευση βάσει ML: Περιλαμβάνει ημι-εποπτευόμενες και εποπτευόμενες μεθόδους για τον εντοπισμό μη παραδοσιακών απειλών και απειλών μηδενικής ημέρας με βάση τη συμπεριφορά τους. Αυτή η μέθοδος χρησιμοποιείται επίσης για τον εντοπισμό των απειλών που έχουν ήδη παραβιαστεί στην περίμετρο.
- Συσχέτιση σχετικών δεδομένων και ειδοποιήσεων: Ομαδοποιεί σχετικά δεδομένα και ειδοποιήσεις, εντοπίζει αλυσίδες συμβάντων και δημιουργεί αυτόματα χρονοδιαγράμματα επιθέσεων για να προσδιορίσει τις βασικές αιτίες.
- Κεντρική διεπαφή χρήστη: Διαθέτει μια κεντρική διεπαφή για την αναθεώρηση ειδοποιήσεων που σχετίζονται με την ασφάλεια, τη διαχείριση αυτοματοποιημένων ενεργειών και τη διερεύνηση σε βάθος εγκληματολογίας για την αντιμετώπιση σοβαρών απειλών.
- Ενορχήστρωση απόκρισης: Επιτρέπει σε έναν αναλυτή να ανταποκρίνεται χειροκίνητα χρησιμοποιώντας τη διεπαφή χρήστη του αναλυτή. Επιτρέπει επίσης αυτοματοποιημένες απαντήσεις μέσω ενσωμάτωσης API με πολλά εργαλεία ασφαλείας.
- Βελτιώσεις με την πάροδο του χρόνου: Οι αλγόριθμοι XDR ML είναι πιο αποτελεσματικοί στον εντοπισμό ενός ευρέος φάσματος επιθέσεων καθώς συνεχίζουν να βελτιώνονται με το χρόνο.
Περιορισμοί Αυτοματισμού Ασφαλείας
Παρόλο που ο αυτοματισμός ασφαλείας γίνεται όλο και πιο χρήσιμος μεταξύ των οργανισμών για την αυτοματοποίηση των εργασιών ασφαλείας και την παροχή αποτελεσματικότητας και βελτιωμένης προστασίας δεδομένων, έχει ορισμένους περιορισμούς:
- Αυτοματοποίηση λανθασμένων εργασιών: Η αυτοματοποίηση ασφαλείας μπορεί μερικές φορές να αυτοματοποιεί εργασίες που δεν θέλετε να αυτοματοποιήσετε. Ας υποθέσουμε ότι ανησυχείτε για την ασφάλεια του κωδικού πρόσβασης της επιχείρησής σας και αυτοματοποιήστε το σύστημα ασφαλείας σας για να διασφαλίσετε ότι όλοι οι χρήστες αλλάζουν τον κωδικό πρόσβασής τους κάθε μήνα. Ωστόσο, οι συχνές αλλαγές κωδικών πρόσβασης ενδέχεται να παρακινήσουν τους χρήστες να επιλέξουν λιγότερο ασφαλείς και απλούστερους κωδικούς πρόσβασης που μπορεί να οδηγήσουν σε μεγαλύτερη ευπάθεια ασφαλείας. Εδώ, θα ήταν καλύτερο να αυτοματοποιηθεί ένα σύστημα επαλήθευσης 2 βημάτων που ζητά από τους χρήστες να αλλάξουν τον κωδικό ασφαλείας μετά από μια αρχική προσπάθεια σύνδεσης.
- Έλλειψη παρακολούθησης και μη αναγνωρισμένες αδυναμίες: Χωρίς ένα κατάλληλο σύστημα ανίχνευσης παραβιάσεων, μια επιχείρηση θα μπορούσε να αντιμετωπίσει ανεπιθύμητους συμβιβασμούς ασφαλείας που μολύνουν τα συστήματά της για μήνες χωρίς καν να το συνειδητοποιούν.
- Έλλειψη ενημέρωσης: Ο αυτοματισμός ασφαλείας απαιτεί λιγότερη επίβλεψη, καθώς μπορεί να κάνει πράγματα αυτόματα. Όμως, αυτή η εμπιστοσύνη θα μπορούσε να οδηγήσει σε αναποτελεσματικότητα. Οι επιχειρήσεις κατασκευάζουν ένα σύστημα αστοχίας και μετά ξεχνούν να το ενημερώσουν. Έτσι, εάν αντιμετωπίσετε ποτέ έναν νέο τύπο απειλής για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, το σύστημα ασφαλείας σας μπορεί να διακυβευτεί εύκολα.
Βέλτιστες πρακτικές αυτοματισμού ασφαλείας
Για να αξιοποιήσετε στο έπακρο τον αυτοματισμό ασφαλείας, μπορείτε να εξετάσετε τις παρακάτω βέλτιστες πρακτικές.
- Καθορίστε μια στρατηγική: Οι οργανισμοί πρέπει να θέσουν έναν στόχο ασφάλειας περιγράφοντας τους στόχους και τις προκλήσεις τους. Κάθε επιχείρηση γνωρίζει το επίπεδο των κινδύνων της, επομένως είναι εύκολο να ορίσετε μια σαφή στρατηγική για την καταπολέμηση των επερχόμενων απειλών.
- Προσδιορίστε έναν συνεργάτη ασφαλείας: Η συνεργασία με έναν συνεργάτη ασφαλείας κάνει τη διαδικασία αυτοματισμού ασφαλείας πιο αποτελεσματική και ευκολότερη.
- Καθορίστε περιπτώσεις χρήσης αυτοματισμού: Είναι σημαντικό να δώσετε προτεραιότητα στις εργασίες ασφαλείας σας, ώστε να μπορείτε να αντιμετωπίσετε πιο κρίσιμα ζητήματα και να εκτελέσετε πιο σημαντικές εργασίες πρώτα.
- Ανώτερο προσωπικό: Η τεχνολογία αυτοματισμού είναι εκπαιδευμένη για να εκτελεί διαφορετικές εργασίες που σχετίζονται με την ασφάλεια, τις οποίες οι άνθρωποι έκαναν παλαιότερα. Οι άνθρωποι χρειάζονται εκπαίδευση για να μάθουν πώς να επωφελούνται από τα εργαλεία αυτοματισμού ασφαλείας. Χωρίς ένα κατάλληλο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, το ROI και η λειτουργικότητα του εργαλείου αυτοματισμού θα μπορούσαν να επηρεαστούν αρνητικά.
- Δημιουργία βιβλίων: Η διαδικασία αυτοματισμού βασίζεται ξεκάθαρα σε κανόνες. Για να αυτοματοποιήσουν οποιαδήποτε εργασία, οι εταιρείες πρέπει να αναπτύξουν βιβλία παιχνιδιού για να τεκμηριώσουν όλα τα δεδομένα, τα απρόοπτα και τα βήματα που σχετίζονται με τις δραστηριότητες. Αυτό διασφαλίζει την αποτελεσματική επιβολή των πολιτικών ασφαλείας.
συμπέρασμα
Ο αυτοματισμός ασφαλείας χρησιμοποιείται για την ενίσχυση της ασφάλειας και της παραγωγικότητας της επιχείρησής σας αυτοματοποιώντας επαναλαμβανόμενες, καθημερινές εργασίες ασφαλείας. Μπορεί να σας βοηθήσει να ανιχνεύσετε απειλές και να απαντήσετε σε αυτές αμέσως πριν κάτι πάει στραβά. Και το καλύτερο είναι ότι μπορείτε να τα κάνετε όλα αυτά χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση, με αποτέλεσμα λειτουργίες χωρίς σφάλματα.
Έτσι, η συνεχής ενσωμάτωση του αυτοματισμού στα συστήματα ασφάλειας και πληροφορικής σας μπορεί να σας εξοικονομήσει χρόνο, να αποτρέψει τους κινδύνους και να προσφέρει καλύτερη απόδοση επένδυσης (ROI).
Μπορείτε επίσης να διαβάσετε το Σύστημα Διαχείρισης Ασφάλειας Πληροφοριών.