Ο Έλον Μασκ αποκαλύπτει το Grok AI, αλλά τι είναι το Grok και πόσο κοστίζει;

Βασικά Takeaways

  • Η startup xAI του Elon Musk παρουσίασε το Grok, ένα μεγάλο μοντέλο γλώσσας που στοχεύει να ανταγωνιστεί άλλα κορυφαία μοντέλα όπως το GPT του OpenAI και το Claude του Anthropic.
  • Το Grok έχει σχεδιαστεί για να απαντά σε ερωτήσεις με εξυπνάδα και σαρκασμό, επιδεικνύοντας την επιρροή του Μασκ στον τόνο και την προσωπικότητά του.
  • Ενώ ήταν ακόμη σε δοκιμές beta, τα πρώτα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι ο Grok ξεπερνά τα άλλα μοντέλα στη συγκριτική αξιολόγηση μηχανικής μάθησης και ήρθε δεύτερος σε μια δοκιμή έναντι του GPT-4 του OpenAI.

Η μάχη για την υπεροχή της τεχνητής νοημοσύνης συνεχίζεται, με τον Έλον Μασκ να αποκαλύπτει το Grok, το πρώτο μεγάλο μοντέλο γλώσσας από την νεοσύστατη εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης του, xAI.

Το Grok γίνεται μια νέα προσθήκη σε έναν πολυάσχολο κόσμο παραγωγής τεχνητής νοημοσύνης, με στόχο να ανταγωνιστεί την κορυφαία αντίσταση στην αγορά OpenAI και τα μοντέλα GPT του, μαζί με τον Claude της Anthropic, το Llama 2 της Meta, το PaLM 2 της Google και αμέτρητα άλλα LLM.

Ο Musk μίλησε για το Grok up του xAI, αλλά έχει αυτό που χρειάζεται για να ανταγωνιστεί;

Τι είναι το Grok του xAI;

Παρά το γεγονός ότι ο Μασκ υπενθυμίζει τακτικά στον κόσμο ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να είναι κακή, ότι θα μπορούσε να δημιουργήσει έναν κόσμο χωρίς θέσεις εργασίας για τους κανονικούς ανθρώπους (αν πιστεύετε ότι η άποψη του Μασκ σε αυτό είναι καλοήθης, έχω μια γέφυρα να σας πουλήσω) και ότι ολόκληρη η εστίαση της τεχνητής νοημοσύνης χρειάζεται μεγαλύτερη διακυβέρνηση, ο Μασκ δήλωσε περήφανα στο X ότι «Σε ορισμένες σημαντικές πτυχές, αυτό [Grok] είναι ό,τι καλύτερο υπάρχει».

  Πώς να επιλέξετε το καλύτερο

Το Grok-1, λοιπόν, είναι ένα μεγάλο μοντέλο γλώσσας παρόμοιο με τα GPT-3.5 και GPT-4 του OpenAI. Το παραγωγικό chatbot AI του xAI φαίνεται επίσης να ονομάζεται Grok (παρόμοιο με το πώς το μοντέλο Claude του Anthropic είναι ίδιο με το εργαλείο AI).

Όμως, ενώ ο Γκροκ θα απαντήσει σε ερωτήσεις με συνομιλητικό τρόπο, ο Μασκ φαίνεται να είχε κάποια επιρροή στον τόνο του Γκροκ, με Η επίσημη ανακοίνωση της xAI Grok αναφέροντας:

Το Grok έχει σχεδιαστεί για να απαντά σε ερωτήσεις με λίγη εξυπνάδα και έχει μια επαναστατική σειρά, γι’ αυτό μην το χρησιμοποιήσετε αν μισείτε το χιούμορ!

Ή, όπως είπε ο ίδιος ο Musk, ο Grok «είναι βασισμένος και αγαπά τον σαρκασμό. Δεν έχω ιδέα ποιος θα μπορούσε να το καθοδηγήσει με αυτόν τον τρόπο».

Για κάθε περιστασιακό παρατηρητή, η ταραχή του Μασκ για τη βάση του δεν είναι παρά, να προσγειώνεται περισσότερο στο επίπεδο δυσφορίας που κουλουριάζει τα δάχτυλα των ποδιών, να προσφέρει μια σπλαχνική αίσθηση αμηχανίας. Αλλά για τη λεγεώνα των θαυμαστών του Μασκ, το Grok του xAI είναι η πολυαναμενόμενη «απάντηση στο τερατώδες του WokeGPT», μια αναφορά στα όρια και την αντιληπτή στείρωση των δυνατοτήτων του ChatGPT από το OpenAI.

Πώς αποδίδει ο Grok; Είναι το Grok καλύτερο από το ChatGPT;

Δεδομένου ότι μόνο ένας ελάχιστος αριθμός χρηστών έχουν λάβει πρόσβαση στο Grok μέχρι στιγμής, τα περισσότερα από αυτά που γνωρίζουμε για την απόδοσή του προέρχονται από το xAI. Η εταιρεία ήταν πρόθυμη να τονίσει ότι «το Grok είναι ακόμα ένα πολύ πρώιμο προϊόν beta» και ότι η τρέχουσα απόδοσή του είναι «ό,τι καλύτερο θα μπορούσαμε να κάνουμε με 2 μήνες εκπαίδευσης».

  Τι είναι το GIFV και τι σημαίνει για εσάς

Ακόμα κι έτσι, ο Γκροκ φαίνεται να βρίσκεται στο σωστό δρόμο. Σύμφωνα με την έρευνα της xAI, το πρωτότυπο μοντέλο Grok-0 του εκπαιδεύτηκε χρησιμοποιώντας 33 δισεκατομμύρια παραμέτρους και ξεπέρασε το μοντέλο παραμέτρων Llama 2 70 δισεκατομμυρίων σε τυποποιημένη συγκριτική αξιολόγηση και δοκιμές μηχανικής μάθησης. Μετά από κάποιες τροποποιήσεις (και πιθανώς ένα διευρυμένο σύνολο παραμέτρων), το Grok-1 ξεπέρασε τις επιδόσεις του GPT-3.5 του OpenAI (περίπου 175 δισεκατομμύρια παραμέτρους).

Ωστόσο, σε ένα ακόμη όφελος για τον Μασκ και τον Γκροκ, κατά τη διάρκεια ενός τελευταίου γύρου δοκιμών στις Τελικές Εξετάσεις Μαθηματικών του Εθνικού Λυκείου της Ουγγαρίας 2023 (ναι, ασαφές, αλλά σκόπιμα έτσι ώστε να αποφευχθεί η πιθανότητα να έχουν μεταφορτωθεί τα δεδομένα σε ένα υπάρχον LLM, που θα του έδινε ένα πλεονέκτημα), ο Grok ήρθε δεύτερος μόνο μετά το GPT-4 του OpenAI.

Ο Μασκ παρατήρησε επίσης ότι η άμεση πρόσβαση του Grok στο διαδίκτυο θα του δώσει ένα πλεονέκτημα έναντι άλλων εργαλείων παραγωγής τεχνητής νοημοσύνης που δεν έχουν πρόσβαση.

Επί του παρόντος, είναι δύσκολο να πούμε εάν ο Grok είναι καλύτερος από το ChatGPT και είναι σαφές ότι ο Grok επιταχύνει προς τα εμπρός με βάση το έργο που έχουν ήδη εκπονηθεί από άλλες εταιρείες έρευνας AI.

Πόσο θα κοστίσει ο Grok; Ποιος μπορεί να χρησιμοποιήσει το Grok;

Ο Grok βρίσκεται ακόμα σε πρώιμες δοκιμές. Έχει παραχωρηθεί περιορισμένη πρόσβαση beta σε μικρό αριθμό χρηστών X Premium Plus, η οποία κοστίζει επί του παρόντος 16 $ το μήνα. Μόλις το Grok εγκαταλείψει την περίοδο beta του, θα γίνει διαθέσιμο σε όλους τους συνδρομητές X Premium Plus, κρεμώντας ένα βαρύ καρότο σε σχήμα AI πάνω από την επαλήθευση X.

  Διορθώστε τον κωδικό σφάλματος Roblox 103 στο Xbox One

Προς το παρόν είναι άγνωστο εάν το Grok θα διαθέτει ένα επίπεδο δωρεάν πρόσβασης, το οποίο προσφέρουν όλα τα άλλα σημαντικά εργαλεία παραγωγής τεχνητής νοημοσύνης. Για παράδειγμα, το OpenAI διατηρεί δωρεάν το λιγότερο ισχυρό μοντέλο ChatGPT-3.5, ενώ το Anthropic προσφέρει μια δωρεάν έκδοση του Claude. Ο περιορισμός του Grok στους επαληθευμένους πελάτες πληρωμής του X είναι απίθανο να πληρώσει τον λογαριασμό, ειδικά δεδομένης της πτώσης των αριθμών χρηστών του X από την εξαγορά του Μασκ.

Θα περίμενα η xAI να κυκλοφορήσει μια παλαιότερη έκδοση του Grok δωρεάν, ή τουλάχιστον, πολύ φθηνότερη, με την ελπίδα ότι θα ενθαρρύνει τους χρήστες να αναβαθμίσουν στην πλήρη έκδοση. Ένα άλλο ζήτημα που μπορεί να εμποδίσει την απορρόφηση του Grok είναι η τρέχουσα απευθείας σύνδεση με το X Premium Plus. Μπορεί να υπάρχουν χρήστες που θέλουν να εγγραφούν στο Grok αλλά δεν θέλουν επαλήθευση X ή ένα από τα πληρωμένα Blue Ticks του Musk δίπλα στο όνομά τους – κάτι άλλο για να παλέψουν οι Musk, X και xAI.

Ο Μασκ έχει υποδείξει ότι μια ξεχωριστή έκδοση του Grok μπορεί να κυκλοφορήσει στο μέλλον, αλλά υπάρχουν λίγες πληροφορίες για αυτό αυτήν τη στιγμή.

Τι ακολουθεί για τον Grok του xAI;

Η ανάπτυξη του Grok από το xAI αποτελεί έναν άλλο στόχο για τον Musk, ο οποίος κάποτε ήταν μέλος της ομάδας OpenAI. Από καιρό έχει συσπειρωθεί ενάντια στην αντιληπτή λογοκρισία του OpenAI στο ChatGPT, υποστηρίζοντας ότι ο περιορισμός των δυνατοτήτων του περιορίζει το τι μπορούν και πρέπει να μπορούν να κάνουν οι άνθρωποι με τέτοια ισχυρά εργαλεία AI.

Το τι θα ακολουθήσει για τον Γκροκ είναι ακόμα άγνωστο. Αν και είναι σαφές ότι υπάρχουν ορισμένοι περιορισμοί στο Grok, η πραγματική δοκιμασία για τα όριά του θα γίνει σαφής μόνο όταν το κοινό το πιάσει στα χέρια του.