Οφέλη και βέλτιστες πρακτικές σε πέντε λεπτά

Ένα σταθερό πλαίσιο ασφάλειας cloud παρέχει μια δομημένη προσέγγιση για τη διαφύλαξη δεδομένων, εφαρμογών και συστημάτων στο cloud.

Σήμερα, το cloud computing χρησιμοποιείται ευρέως για την αποθήκευση δεδομένων και την εκτέλεση σημαντικών λειτουργιών.

Δεδομένου του αριθμού των επιθέσεων στον κυβερνοχώρο που αυξάνεται καθημερινά, είναι σημαντικό να υπάρχουν κατάλληλα μέτρα ασφαλείας για την προστασία των ευαίσθητων πληροφοριών.

Λαμβάνοντας μια αποτελεσματική προσέγγιση για τη διαχείριση και την ιεράρχηση της ασφάλειας του cloud, οι οργανισμοί μπορούν να προστατεύσουν τα πολύτιμα περιουσιακά στοιχεία και τις πληροφορίες τους, ενώ μετριάζουν τους κινδύνους.

Σε αυτό το άρθρο, θα μιλήσω για το πώς φαίνεται ένα πλαίσιο ασφαλείας cloud, τη σημασία του, τα δημοφιλή πλαίσια και άλλες σχετικές λεπτομέρειες, ώστε να μπορείτε να το εφαρμόσετε στον οργανισμό σας και να αποκομίσετε οφέλη.

Πίνακας περιεχομένων

Πλαίσιο Ασφαλείας Cloud: Τι είναι;

Ένα πλαίσιο ασφάλειας cloud είναι ένα σύνολο τεχνικών, βέλτιστων πρακτικών και κατευθυντήριων γραμμών που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι οργανισμοί για την προστασία των πόρων τους στο cloud, όπως δεδομένα και εφαρμογές.

Πολυάριθμα πλαίσια ασφαλείας cloud καλύπτουν διάφορες πτυχές της ασφάλειας, όπως η διακυβέρνηση, η αρχιτεκτονική και τα πρότυπα διαχείρισης. Ενώ ορισμένα πλαίσια ασφάλειας cloud έχουν σχεδιαστεί για ευρύτερη και γενική χρήση, άλλα είναι πιο συγκεκριμένα για τον κλάδο, όπως η υγειονομική περίθαλψη, η άμυνα, τα οικονομικά κ.λπ.

Επιπλέον, πλαίσια όπως το COBIT για τη διακυβέρνηση, το ISO 27001 για τη διαχείριση, το SABSA για την αρχιτεκτονική και το NIST για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο μπορούν επίσης να εφαρμοστούν σε περιβάλλοντα cloud. Ανάλογα με τις συγκεκριμένες ανάγκες και το πλαίσιο μιας επιχείρησης, υπάρχουν ορισμένα ειδικά πλαίσια ασφαλείας όπως το HITRUST που χρησιμοποιούνται στον κλάδο της υγειονομικής περίθαλψης.

Αυτά τα πλαίσια ασφαλείας έχουν σχεδιαστεί ειδικά για το cloud που χρησιμοποιούν οι οργανισμοί για σκοπούς πιστοποίησης και επικύρωσης. Αυτά τα πλαίσια είναι το Cloud Controls Matrix (CCM) από το Cloud Security Alliance (CSA), το FedRAMP, το ISO/IEC 27017:2015, κ.λπ. Αυτά προσφέρουν επίσης ένα πρόγραμμα μητρώου ή πιστοποίησης και είναι επωφελές για τους καταναλωτές καθώς και για τους παρόχους υπηρεσιών cloud ( CSP).

Επιπλέον, οι οργανισμοί μπορούν να αποκτήσουν πολύτιμες πληροφορίες από τα πλαίσια ασφάλειας cloud σχετικά με τα ισχύοντα μέτρα ασφαλείας για τη διασφάλιση ενός ασφαλούς περιβάλλοντος cloud. Αυτά τα πλαίσια περιλαμβάνουν οδηγίες σχετικά με την αποτελεσματική επικύρωση, τη διαχείριση ελέγχου και άλλα σχετικά δεδομένα για την ασφάλεια.

  • Πλαίσιο NIST Cybersecurity Framework: Αναπτύχθηκε από το NIST, αυτό το πλαίσιο παρέχει μια ευέλικτη προσέγγιση για τη διαχείριση και τη βελτίωση της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο. Επικεντρώνεται στις λειτουργίες αναγνώρισης, προστασίας, ανίχνευσης, απόκρισης και ανάκτησης.
  • Cloud Control Matrix (CCM): Το CCM by Cloud Security Alliance (CSA) προσφέρει ένα ολοκληρωμένο σύνολο ελέγχων ασφάλειας cloud που ευθυγραμμίζονται με τα βιομηχανικά πρότυπα. Βοηθά στην αξιολόγηση της στάσης ασφαλείας των παρόχων υπηρεσιών cloud και των οδηγών στην εφαρμογή των απαραίτητων μέτρων ασφαλείας.
  • ISO/IEC 27001: Αυτό το διεθνές πρότυπο εξηγεί τις απαιτήσεις για τη δημιουργία, την εφαρμογή και τη διατήρηση συστημάτων διαχείρισης ασφάλειας πληροφοριών (ISMS). Προσφέρει μια δομημένη και συστηματική προσέγγιση στη διαχείριση κινδύνων.
  • FedRAMP: Αναπτύχθηκε από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση των ΗΠΑ, το Ομοσπονδιακό Πρόγραμμα Διαχείρισης Κινδύνων και Εξουσιοδότησης (FedRAMP) θεσπίζει αξιολόγηση ασφάλειας, εξουσιοδότηση και συνεχή παρακολούθηση για υπηρεσίες cloud. Εξασφαλίζει ασφάλεια για λύσεις cloud που χρησιμοποιούνται από ομοσπονδιακούς φορείς.
  • HIPAA: Ο νόμος περί φορητότητας και λογοδοσίας ασφάλισης υγείας (HIPAA) του 1996 θέτει πρότυπα ασφαλείας για την προστασία των ηλεκτρονικών προστατευμένων πληροφοριών υγείας (ePHI) στον κλάδο της υγειονομικής περίθαλψης. Απαιτείται συμμόρφωση με το HIPAA για οργανισμούς υγειονομικής περίθαλψης που χρησιμοποιούν υπηρεσίες cloud.

Οφέλη από την εφαρμογή ενός πλαισίου ασφαλείας στο Cloud

Η εφαρμογή ενός πλαισίου ασφάλειας cloud προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα:

Προστασία δεδομένων

Ένα από τα κύρια οφέλη της εφαρμογής ενός πλαισίου ασφάλειας cloud είναι η βελτιωμένη προστασία δεδομένων. Το πλαίσιο θεσπίζει κατευθυντήριες γραμμές και μέτρα ασφαλείας που επικεντρώνονται στη διατήρηση της εμπιστευτικότητας, της ακεραιότητας και της διαθεσιμότητας των δεδομένων στο περιβάλλον cloud.

  Πώς φαίνεται το Nginx Plus;

Η ισχυρή κρυπτογράφηση, οι έλεγχοι πρόσβασης και τα τακτικά αντίγραφα ασφαλείας δεδομένων είναι μερικά από τα βασικά στοιχεία που συμβάλλουν σε ένα ασφαλές περιβάλλον δεδομένων. Με την τήρηση αυτών των πρακτικών, οι οργανισμοί μπορούν να μετριάσουν τον κίνδυνο παραβίασης δεδομένων, μη εξουσιοδοτημένης πρόσβασης και απώλειας δεδομένων λόγω επιθέσεων.

Ευαισθητοποίηση και Εκπαίδευση για την Ασφάλεια

Η εφαρμογή ενός ισχυρού πλαισίου ασφάλειας cloud προωθεί μια κουλτούρα ευαισθητοποίησης και εκπαίδευσης για την ασφάλεια μεταξύ των εργαζομένων. Ενθαρρύνει μια νοοτροπία συνειδητή για την ασφάλεια, έτσι ώστε οι εργαζόμενοι να γίνονται πιο προσεκτικοί σχετικά με τους πιθανούς κινδύνους.

Τα τακτικά προγράμματα εκπαίδευσης για την ασφάλεια και οι εκστρατείες ευαισθητοποίησης μπορούν να δώσουν τη δυνατότητα στους υπαλλήλους να αναγνωρίζουν και να αναφέρουν ύποπτες δραστηριότητες, όπως απόπειρες phishing ή μολύνσεις από κακόβουλο λογισμικό.

Έλεγχοι πρόσβασης

Τα πλαίσια ασφαλείας του cloud παρέχουν μηχανισμούς για τον έλεγχο της πρόσβασης των χρηστών στους πόρους του cloud. Ο έλεγχος πρόσβασης βάσει ρόλου (RBAC) και ο έλεγχος ταυτότητας πολλαπλών παραγόντων (MFA) είναι αναπόσπαστα στοιχεία του ελέγχου πρόσβασης στο cloud.

  • Το RBAC διασφαλίζει ότι οι χρήστες λαμβάνουν τα κατάλληλα δικαιώματα με βάση τους ρόλους τους, περιορίζοντας την πρόσβαση μόνο στους απαραίτητους πόρους.
  • Το MFA προσθέτει ένα επιπλέον επίπεδο ασφάλειας απαιτώντας από τους χρήστες να παρέχουν πολλαπλές μορφές επαλήθευσης πριν αποκτήσουν πρόσβαση σε ευαίσθητα δεδομένα.

Εφαρμόζοντας μέτρα ελέγχου πρόσβασης όπως τα παραπάνω, οι οργανισμοί μπορούν να επιτρέψουν καλύτερη ασφάλεια.

Διαχείριση Ταυτότητας

Οι ισχυρές πρακτικές διαχείρισης ταυτότητας ενισχύουν τη στάση ασφαλείας ενός οργανισμού και ενισχύουν τις συνολικές του προσπάθειες προστασίας δεδομένων. Το IAM επιτρέπει στους οργανισμούς να παρακολουθούν ποιος έχει πρόσβαση σε τι, πού και σε ποιο επίπεδο, επιτρέποντας στους διαχειριστές να παρακολουθούν τη δραστηριότητα των χρηστών και να αποτρέπουν μη εξουσιοδοτημένες απόπειρες πρόσβασης.

Οι πρακτικές IAM συμβάλλουν επίσης στον εξορθολογισμό της διαχείρισης λογαριασμών αυτοματοποιώντας τις διαδικασίες παροχής και κατάργησης παροχής από χρήστες, μειώνοντας τις πιθανότητες ορφανών λογαριασμών ή ζητημάτων που σχετίζονται με δικαιώματα πρόσβασης.

Συμμόρφωση και κανονιστικές απαιτήσεις

Η συμμόρφωση με τους ειδικούς κανονισμούς του κλάδου και τους νόμους περί προστασίας δεδομένων είναι απαραίτητη για τις επιχειρήσεις. Τα πλαίσια ασφαλείας του cloud βοηθούν τους οργανισμούς να ανταποκρίνονται σε αυτές τις απαιτήσεις συμμόρφωσης, διασφαλίζοντας την αποτελεσματική διαχείριση και χρήση των δεδομένων πελατών.

Με την τήρηση των προτύπων συμμόρφωσης, οι οργανισμοί μπορούν να αποφύγουν κυρώσεις, νομικές ευθύνες και βλάβες στη φήμη τους.

Αντιμετώπιση περιστατικού

Η απόκριση σε περιστατικά είναι μια κρίσιμη πτυχή οποιασδήποτε στρατηγικής για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο. Η απόκριση σε περιστατικά περιλαμβάνει μάθηση από προηγούμενα περιστατικά και συνεχή βελτίωση των μέτρων ασφαλείας για την παραμονή μπροστά από τις εξελισσόμενες απειλές

Ένα καλά καθορισμένο πλαίσιο ασφάλειας cloud με ένα ισχυρό σχέδιο απόκρισης συμβάντων επιτρέπει στους οργανισμούς να αναπτύσσουν αποτελεσματικές διαδικασίες για τον έγκαιρο εντοπισμό και τον μετριασμό των συμβάντων ασφαλείας. Βοηθά επίσης στην ελαχιστοποίηση του αντίκτυπου των παραβιάσεων της ασφάλειας και στην ταχεία ανάκαμψη από τις κυβερνοεπιθέσεις.

Στοιχεία ενός Πλαισίου Ασφαλείας Cloud

Ένα πλαίσιο ασφάλειας cloud αποτελείται από πολλά βασικά στοιχεία που διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στη διασφάλιση της ασφάλειας των δεδομένων και των εφαρμογών σε ένα περιβάλλον cloud. Αυτά τα εξαρτήματα συνεργάζονται για να δημιουργήσουν μια ισχυρή στάση ασφαλείας.

#1. Εκτίμηση Κινδύνου

Η αξιολόγηση κινδύνου είναι ένα ουσιαστικό στοιχείο της εφαρμογής ενός πλαισίου ασφάλειας cloud που περιλαμβάνει τον εντοπισμό και την αξιολόγηση των κινδύνων που σχετίζονται με την υιοθέτηση μιας τεχνολογίας cloud.

Αυτή η διαδικασία επιτρέπει στους οργανισμούς να κατανοήσουν πιθανές ευπάθειες και απειλές ειδικά για το περιβάλλον cloud. Αποκτώντας πληροφορίες σχετικά με αυτούς τους κινδύνους, μπορείτε να αναπτύξετε καλύτερες στρατηγικές και μέτρα ασφαλείας.

#2. Πολιτικές και διαδικασίες

Είναι σημαντικό να θεσπιστούν σαφείς και ολοκληρωμένες πολιτικές ασφαλείας, πρότυπα, κατευθυντήριες γραμμές και διαδικασίες προσαρμοσμένες ειδικά για το περιβάλλον cloud. Τα τεκμηριώνει έτσι ώστε να μπορούν να χρησιμεύσουν ως πλαίσιο για τον καθορισμό των πρακτικών ασφαλείας, την οριοθέτηση των ευθυνών και την περιγραφή των διαδικασιών για τη διασφάλιση της συνεπούς τήρησης των απαιτήσεων ασφαλείας.

#3. Ταξινόμηση και ασφάλεια δεδομένων

Τα δεδομένα εντός του περιβάλλοντος cloud πρέπει να ταξινομούνται με βάση την ευαισθησία. Αυτή η ταξινόμηση επιτρέπει στους οργανισμούς να εφαρμόζουν κατάλληλα μέτρα ασφαλείας, όπως κρυπτογράφηση, έλεγχοι πρόσβασης και τεχνικές πρόληψης απώλειας δεδομένων. Αυτά τα μέτρα διασφαλίζουν την εμπιστευτικότητα και την ακεραιότητα των δεδομένων.

#4. Ασφάλεια δικτύου

Τα ισχυρά μέτρα ασφάλειας δικτύου είναι απαραίτητα για τη διαφύλαξη των δεδομένων καθώς διασχίζουν το δίκτυο cloud. Οι ισχυροί έλεγχοι, συμπεριλαμβανομένων των τείχη προστασίας, των συστημάτων ανίχνευσης και πρόληψης εισβολών και ασφαλών πρωτοκόλλων επικοινωνίας, συμβάλλουν στην προστασία από επιθέσεις που βασίζονται σε δίκτυο και μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση.

  Πώς να ελέγξετε πότε ένας τίτλος φεύγει από το Netflix

#5. Διαχείριση Ταυτότητας και Πρόσβασης (IAM)

Η αποτελεσματική διαχείριση των ταυτοτήτων χρηστών, του ελέγχου ταυτότητας και της εξουσιοδότησης είναι ζωτικής σημασίας για τη διασφάλιση ότι μόνο εξουσιοδοτημένα άτομα μπορούν να έχουν πρόσβαση σε πόρους cloud. Η εφαρμογή ελέγχου ταυτότητας πολλαπλών παραγόντων, ελέγχων πρόσβασης βάσει ρόλων και τακτικών αναθεωρήσεων πρόσβασης ενισχύει επίσης την ασφάλεια των περιβαλλόντων cloud.

#6. Αντιμετώπιση περιστατικών και αποκατάσταση

Η ανάπτυξη ολοκληρωμένων σχεδίων και διαδικασιών αντιμετώπισης συμβάντων είναι ζωτικής σημασίας για τον εντοπισμό, την απόκριση και την ανάκτηση από πιθανά συμβάντα ασφαλείας στο cloud. Οι οργανισμοί θα πρέπει να δημιουργήσουν ειδικές ομάδες αντιμετώπισης περιστατικών, να ορίσουν μονοπάτια κλιμάκωσης και να δοκιμάζουν και να ενημερώνουν τακτικά αυτά τα σχέδια για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των εξελισσόμενων απειλών.

#7. Παρακολούθηση και Έλεγχος Συμμόρφωσης

Η συνεχής παρακολούθηση του περιβάλλοντος cloud είναι ζωτικής σημασίας για τη διασφάλιση της συμμόρφωσης με τα σχετικά πρότυπα και κανονισμούς ασφαλείας. Οι τακτικοί έλεγχοι βοηθούν στον εντοπισμό κενών ή ζητημάτων μη συμμόρφωσης, επιτρέποντας στους οργανισμούς να λαμβάνουν έγκαιρα διορθωτικά μέτρα.

#8. Διαχείριση Πωλητών

Η διεξαγωγή διεξοδικών αξιολογήσεων των δυνατοτήτων ασφαλείας τους είναι ζωτικής σημασίας κατά τη συνεργασία με παρόχους υπηρεσιών cloud. Αυτή η αξιολόγηση περιλαμβάνει την εξέταση της υποδομής τους, των πρακτικών ασφαλείας, των διαδικασιών αντιμετώπισης περιστατικών και της συμμόρφωσης με τα βιομηχανικά πρότυπα.

Η σύναψη σαφών συμβατικών συμφωνιών που καθορίζουν δεσμεύσεις και ευθύνες ασφάλειας είναι απαραίτητη για τη διασφάλιση της ασφάλειας των υπηρεσιών cloud που ανατίθενται σε εξωτερικούς συνεργάτες.

Βέλτιστες πρακτικές για την εφαρμογή ενός πλαισίου ασφαλείας Cloud

Για την αποτελεσματική εφαρμογή ενός πλαισίου ασφάλειας cloud, οι οργανισμοί θα πρέπει να ακολουθούν αυτές τις βέλτιστες πρακτικές:

  • Αποτελεσματική συνεργασία και επικοινωνία: Ενθαρρύνετε την πρακτική συνεργασία και επικοινωνία μεταξύ διαφόρων ενδιαφερομένων, συμπεριλαμβανομένων των IT, της ασφάλειας, των λειτουργιών, της νομικής και της συμμόρφωσης. Αυτό ενθαρρύνει μια συνεκτική προσέγγιση για την ασφάλεια του cloud.
  • Συνεχής αξιολόγηση κινδύνου: Αξιολογείτε και αξιολογείτε τακτικά τις απειλές και τα τρωτά σημεία για να παραμείνετε προληπτικοί στη διαχείριση κινδύνων ασφαλείας εντός της υποδομής cloud της εταιρείας.
  • Ισχυρή κρυπτογράφηση και προστασία δεδομένων: Χρησιμοποιήστε κρυπτογράφηση και άλλες τεχνολογίες προστασίας δεδομένων για να διατηρήσετε την ακεραιότητα και την εμπιστευτικότητα των δεδομένων.
  • Γρήγορη απόκριση και δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας συμβάντων: Αναπτύξτε καλά καθορισμένα σχέδια απόκρισης και εφαρμόστε διαδικασίες δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας για να διασφαλίσετε τον γρήγορο εντοπισμό και την ανάκτηση από συμβάντα ασφαλείας.
  • Αξιολόγηση παρόχου: Αξιολογήστε προσεκτικά τις δυνατότητες ασφάλειας, τις πρακτικές συμμόρφωσης και τις διαδικασίες απόκρισης συμβάντων ενός παρόχου υπηρεσιών cloud πριν εγγραφείτε στις υπηρεσίες του.
  • Ευαισθητοποίηση και εκπαίδευση χρηστών: Διεξάγετε προγράμματα ευαισθητοποίησης και εκπαιδευτικές συνεδρίες για την εκπαίδευση των εργαζομένων σχετικά με τους κινδύνους ασφαλείας και τις βέλτιστες πρακτικές που πρέπει να εφαρμόζονται στην ασφάλεια cloud.
  • Συνεχής παρακολούθηση και έλεγχος: Παρακολουθήστε και ελέγχετε τακτικά το περιβάλλον cloud για να εντοπίσετε τυχόν ανωμαλίες και να διασφαλίσετε τη συμμόρφωση με τα πρότυπα ασφαλείας.

Εφαρμόζοντας αυτές τις βέλτιστες πρακτικές, οι οργανισμοί μπορούν να δημιουργήσουν ένα ισχυρό πλαίσιο ασφάλειας cloud και να προστατεύσουν τα δεδομένα και τις εφαρμογές τους που είναι αποθηκευμένες στο cloud.

Προκλήσεις στην Εφαρμογή ενός Πλαισίου Ασφαλείας Cloud

Η εφαρμογή ενός πλαισίου ασφάλειας cloud μπορεί να παρουσιάσει διάφορες προκλήσεις στις οποίες οι οργανισμοί πρέπει να πλοηγηθούν αποτελεσματικά.

  • Πολυπλοκότητα: Με πολλά στοιχεία, προμηθευτές και συνδέσεις που εμπλέκονται, μπορεί να είναι συντριπτικό και πολύπλοκο για τους οργανισμούς να εφαρμόζουν πλαίσια ασφαλείας cloud.
  • Κενά επικοινωνίας: Η ασφάλεια στο cloud είναι μια κοινή προσπάθεια μεταξύ του παρόχου cloud και του πελάτη. Εάν οι άνθρωποι δεν συνεργάζονται και δεν επικοινωνούν σωστά, μπορεί να οδηγήσει σε κενά και ευπάθειες ασφαλείας.
  • Απαιτήσεις συμμόρφωσης: Διαφορετικοί κλάδοι μπορεί να έχουν διαφορετικούς κανονισμούς συμμόρφωσης και πρότυπα για την ασφάλεια και το απόρρητο που οι οργανισμοί πρέπει να κατανοούν και να τηρούν όταν χρησιμοποιούν υπηρεσίες cloud. Εάν όχι, μπορεί να τιμωρηθούν, κάτι που επηρεάζει τη φήμη και τα οικονομικά τους.
  • Εξελισσόμενες απειλές: Οι απειλές στον κυβερνοχώρο εξελίσσονται συνεχώς, καθιστώντας απαραίτητο για τους οργανισμούς να παραμένουν ενημερωμένοι με τους πιο πρόσφατους κινδύνους, τάσεις και βέλτιστες πρακτικές στην ασφάλεια cloud.
  • Συστήματα παλαιού τύπου: Η ενοποίηση συστημάτων παλαιού τύπου με περιβάλλοντα cloud μπορεί να δημιουργήσει κινδύνους για την ασφάλεια. Τα συστήματα παλαιού τύπου έχουν συχνά απαρχαιωμένο λογισμικό, αδύναμους ελέγχους ασφαλείας ή περιορισμένη συμβατότητα με πλατφόρμες cloud.
  Τι είναι το Ring Security System και γιατί το χρειάζεστε;

Πώς να ξεπεράσετε τις προκλήσεις ασφάλειας στο cloud

Συμβουλές για να ξεπεραστούν οι προκλήσεις ασφάλειας cloud είναι:

  • Μειώστε την πολυπλοκότητα: Είναι ζωτικής σημασίας να υπάρχουν εξειδικευμένες ομάδες που κατανοούν τις λεπτομέρειες της αρχιτεκτονικής cloud και των αρχών ασφάλειας. Μπορούν να συμβάλουν στη διασφάλιση ενός ισχυρού πλαισίου ασφαλείας με καλύτερες στρατηγικές ασφάλειας.
  • Συνεργαστείτε και επικοινωνήστε: Δημιουργήστε μια ομάδα ανθρώπων από διαφορετικά τμήματα όπως πληροφορική, ασφάλεια, λειτουργίες, νομικά και συμμόρφωση. Ενθαρρύνετε την ανοιχτή επικοινωνία για τη συνεργασία στις προσπάθειες ασφάλειας cloud.
  • Διεξάγετε τακτικές αξιολογήσεις κινδύνου: Πραγματοποιήστε τακτικά ολοκληρωμένες αξιολογήσεις ασφαλείας και κατανοήστε πιθανές απειλές και τρωτά σημεία στη ρύθμιση cloud, το λογισμικό και το υλικό και τα παλαιού τύπου συστήματα του οργανισμού σας. Εστιάστε στην άμεση επίλυση των ζητημάτων ασφαλείας χωρίς να αφήσετε τίποτα ανεξέλεγκτο.

  • Ενσωματώστε ασφάλεια στη σχεδίαση: Ενεργοποιήστε την ασφάλεια από την αρχή κατά την ανάπτυξη ή την εξωτερική ανάθεση λύσεων cloud. Δίνοντας προτεραιότητα στην ασφάλεια, μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο παραβιάσεων της ασφάλειας.
  • Προστατέψτε τα δεδομένα σας: Προστατέψτε τα ευαίσθητα δεδομένα κρυπτογραφώντας τα κατά την αποθήκευση ή τη μεταφορά τους. Χρησιμοποιήστε ισχυρές μεθόδους κρυπτογράφησης και διαχειριστείτε σωστά τα κλειδιά κρυπτογράφησης. Μπορείτε επίσης να εξετάσετε το ενδεχόμενο χρήσης εργαλείων που αποτρέπουν τη μη εξουσιοδοτημένη αποκάλυψη ευαίσθητων πληροφοριών.
  • Σχεδιασμός απόκρισης συμβάντων: Δημιουργήστε ένα σταθερό σχέδιο αντιμετώπισης περιστατικών ασφάλειας cloud. Βεβαιωθείτε ότι όλοι γνωρίζουν τι πρέπει να κάνουν και πώς να αναφέρουν περιστατικά. Επιπλέον, δοκιμάζετε τακτικά τις δυνατότητές σας απόκρισης περιστατικού και δημιουργείτε αντίγραφα ασφαλείας, ώστε να μπορείτε να ανακτήσετε εάν κάτι πάει στραβά.
  • Επιλέξτε έναν ασφαλή πάροχο υπηρεσιών cloud: Όταν επιλέγετε έναν πάροχο υπηρεσιών cloud, αξιολογήστε προσεκτικά τις πρακτικές ασφαλείας του. Επαληθεύστε τη συμμόρφωση με τα πρότυπα ασφαλείας, τις πιστοποιήσεις και τις βέλτιστες πρακτικές.
  • Τακτική παρακολούθηση και έλεγχος: Εφαρμόστε ισχυρά συστήματα παρακολούθησης, παρακολούθησης και ελέγχου στο περιβάλλον cloud σας. Παρακολουθήστε αρχεία καταγραφής, συμβάντα και δραστηριότητα συστήματος για να εντοπίσετε ασυνήθιστη συμπεριφορά, ευπάθειες ασφαλείας ή παραβιάσεις πολιτικής.
  • Διατηρήστε τα πάντα ενημερωμένα: Μείνετε ενημερωμένοι με ενημερώσεις ασφαλείας και ενημερώσεις κώδικα για υποδομές cloud, λειτουργικά συστήματα και εφαρμογές. Οι πάροχοι υπηρεσιών cloud συχνά κυκλοφορούν αυτές τις ενημερώσεις για να διορθώσουν σφάλματα.
  • Εκπαιδεύστε τους χρήστες σας: Εκπαιδεύστε τους υπαλλήλους σας σχετικά με κοινούς κινδύνους ασφαλείας, όπως επιθέσεις phishing και πώς να χειρίζονται με ασφάλεια ευαίσθητα δεδομένα στο cloud. Παρέχετε εκπαιδευτικά μαθήματα, ασκήσεις προσομοίωσης ψαρέματος και εκστρατείες ευαισθητοποίησης για την προώθηση μιας κουλτούρας ασφάλειας.
  • Μοιραστείτε και μάθετε: Συμμετάσχετε σε φόρουμ βιομηχανίας, κοινότητες ανταλλαγής πληροφοριών και φόρουμ πληροφοριών απειλών. Μοιράζοντας πληροφορίες σχετικά με συμβάντα και εμπειρίες ασφαλείας, μπορείτε να μάθετε για νέες απειλές και αποτελεσματικούς τρόπους προστασίας του περιβάλλοντος σας στο cloud.

Ρυθμιστικές απαιτήσεις και απαιτήσεις συμμόρφωσης ειδικές για τον κλάδο

Διαφορετικοί κλάδοι έχουν συγκεκριμένους κανόνες και απαιτήσεις όσον αφορά την ασφάλεια δεδομένων στο cloud. Να μερικά παραδείγματα:

#1. Φροντίδα υγείας

Οι οργανισμοί υγειονομικής περίθαλψης πρέπει να συμμορφώνονται με τους κανονισμούς HIPAA για να διασφαλίσουν ότι οι πληροφορίες των ασθενών είναι ασφαλείς και ιδιωτικές όταν αποθηκεύονται ή κοινοποιούνται ηλεκτρονικά.

#2. Χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες

Οι εταιρείες που επεξεργάζονται δεδομένα καρτών πληρωμής πρέπει να συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις PCI DSS. Αυτό διασφαλίζει την ασφαλή επεξεργασία, αποθήκευση και μετάδοση των δεδομένων κατόχου της κάρτας. Όταν χρησιμοποιούν υπηρεσίες cloud, αυτοί οι οργανισμοί θα πρέπει να ελέγχουν εάν ο πάροχος cloud πληροί επίσης αυτές τις απαιτήσεις.

#3. Κυβέρνηση

Οι κυβερνητικές υπηρεσίες και οι εργολάβοι τους πρέπει να συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις της FedRAMP για την αξιολόγηση, την αδειοδότηση και την παρακολούθηση των υπηρεσιών cloud που χρησιμοποιούν οι ομοσπονδιακές υπηρεσίες. Οι πάροχοι υπηρεσιών Cloud πρέπει να υποβληθούν σε αυστηρές αξιολογήσεις και να συμμορφώνονται με συγκεκριμένους κανονισμούς ασφαλείας για να συμμορφωθούν με τη FedRAMP.

#4. Μυστικότητα

Εάν ένας οργανισμός δραστηριοποιείται στην ΕΕ ή επεξεργάζεται προσωπικά δεδομένα πολιτών της ΕΕ, πρέπει να συμμορφώνεται με τους κανόνες του Γενικού Κανονισμού για την Προστασία Δεδομένων (GDPR). Θεσπίζει αυστηρές οδηγίες για την αποθήκευση, την επεξεργασία και τη μεταφορά προσωπικών δεδομένων στο cloud. Οι οργανισμοί πρέπει να διασφαλίζουν ότι οι πάροχοι υπηρεσιών cloud πληρούν τις απαιτήσεις του GDPR και έχουν τα κατάλληλα μέτρα προστασίας δεδομένων.

#5. Εκπαίδευση

Τα σχολεία που λαμβάνουν ομοσπονδιακή χρηματοδότηση πρέπει να συμμορφώνονται με τους κανονισμούς FERPA (The Family Educational Rights and Privacy Act) που προστατεύουν την εμπιστευτικότητα των αρχείων εκπαίδευσης των μαθητών και θεσπίζουν κανόνες για την αποθήκευση, την πρόσβαση και την κοινή χρήση τους.

Όταν χρησιμοποιούν υπηρεσίες cloud, τα σχολεία είναι υπεύθυνα να διασφαλίζουν ότι τα δεδομένα των μαθητών διατηρούνται ασφαλή και ότι οι πάροχοι cloud πληρούν τις απαιτήσεις FERPA.

συμπέρασμα

Οι οργανισμοί μπορούν να διαχειρίζονται αποτελεσματικά τους κινδύνους, να προστατεύουν τα δεδομένα τους και να διασφαλίζουν τη συμμόρφωση εφαρμόζοντας ένα πλαίσιο ασφάλειας cloud. Η προτεραιότητα στην ασφάλεια cloud επιτρέπει στους οργανισμούς να διατηρούν το απόρρητο, την ακεραιότητα και τη διαθεσιμότητα των περιουσιακών στοιχείων τους, να δημιουργούν εμπιστοσύνη με τους πελάτες και να προστατεύονται από τις εξελισσόμενες απειλές στον κυβερνοχώρο.

Ακολουθώντας βέλτιστες πρακτικές και συμβουλές για να ξεπεραστούν οι προκλήσεις που περιγράφονται σε αυτό το άρθρο, οι οργανισμοί μπορούν να δημιουργήσουν μια ισχυρή βάση ασφάλειας και να αξιοποιήσουν με σιγουριά τα πλεονεκτήματα που προσφέρει το cloud computing.

Μπορείτε επίσης να εξερευνήσετε τις πλατφόρμες προστασίας δεδομένων Cloud για να διατηρήσετε τα δεδομένα σας ευκίνητα και ασφαλή