Οδηγός για να κάνετε τα Windows 11 πιο εύχρηστα για άτομα με ειδικές ανάγκες

Πάντα θαύμαζα τα Windows για τη συνεχή δέσμευσή τους να κάνουν την τεχνολογία πιο προσιτή για άτομα με αναπηρία. Εννοώ ότι ο αφηγητής στα Windows εισήχθη το έτος 2000, πολύ πριν τα smartphone γίνουν οι βασικοί βοηθοί.

Με τα χρόνια, τα Windows ενίσχυαν σταθερά τις δυνατότητες προσβασιμότητας, διασφαλίζοντας ότι τα άτομα με προβλήματα όρασης, προβλήματα ακοής, περιορισμένης κινητικότητας ή μερικής αναπηρίας μπορούν να χρησιμοποιούν αποτελεσματικά έναν υπολογιστή.

Εάν έχετε οποιοδήποτε είδος αναπηρίας που καθιστά δύσκολη τη χρήση υπολογιστή, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να υπάρχει μια επιλογή προσβασιμότητας που θα σας διευκολύνει.

Σε αυτήν την ανάρτηση, θα σας πω όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τις επιλογές προσβασιμότητας στα Windows 11, καθώς και άλλες βασικές ρυθμίσεις και εφαρμογές που έχουν σχεδιαστεί για να βοηθούν άτομα με αναπηρία.

Επιλογές προσβασιμότητας των Windows 11

Όλες οι επιλογές που μπορούν να βοηθήσουν τα άτομα με αναπηρίες παρατίθενται προσεκτικά σε μια ειδική ενότητα στα Windows. Απλώς μεταβείτε στις Ρυθμίσεις και κάντε κλικ στην επιλογή Προσβασιμότητα στον αριστερό πίνακα. Αυτό θα ανοίξει όλες τις επιλογές που μπορούν να βοηθήσουν τα άτομα με αναπηρία.

Οι περισσότερες από τις επιλογές για τις οποίες θα μιλήσω θα παρατίθενται στην ενότητα Προσβασιμότητα. Ωστόσο, υπάρχουν κάποιες άλλες επιλογές στις Ρυθμίσεις που μπορούν να βοηθήσουν έμμεσα άτομα με ειδικές ανάγκες. Θα τα αναφέρω και εγώ και θα δώσω ακριβείς οδηγίες πρόσβασης σε αυτά.

Επιλογές προσβασιμότητας για άτομα με προβλήματα όρασης

Για άτομα με προβλήματα όρασης ή τυφλούς, τα Windows έχουν μια δέσμη επιλογών προσβασιμότητας που μπορούν είτε να διευκολύνουν την προβολή περιεχομένου είτε ακόμη και τη χρήση του υπολογιστή χρησιμοποιώντας είσοδο ομιλίας και ηχητική ανάδραση. Παρακάτω θα βρείτε όλες τις επιλογές προσβασιμότητας των Windows που μπορούν να βοηθήσουν τα άτομα με προβλήματα όρασης:

#1. Μέγεθος κειμένου

Εάν είστε διορατικός ή έχετε καταρράκτη, τότε η ανάγνωση στον υπολογιστή σας μπορεί να είναι δύσκολη, ειδικά με μικρότερο κείμενο. Μπορείτε να αυξήσετε το μέγεθος του κειμένου στα Windows και θα αλλάξει αυτόματα το μέγεθος του κειμένου σε όλες τις εφαρμογές.

Χρησιμοποιώντας το ρυθμιστικό, μπορείτε να αυξήσετε το μέγεθος του κειμένου έως και 225%. Το μέγεθος επηρεάζει επίσης τη διεπαφή χρήστη κάθε εφαρμογής, επομένως μπορεί να βλέπετε λιγότερη περιοχή εφαρμογών στην οθόνη κάθε φορά. Ορισμένες εφαρμογές ενδέχεται να μην μπορούν να χρησιμοποιηθούν εάν αυξήσετε υπερβολικά το μέγεθος.

#2. Διαμόρφωση δείκτη ποντικιού

Τα άτομα με ελαττώματα του οπτικού πεδίου όπως το γλαύκωμα ή η μελαγχρωστική αμφιβληστροειδίτιδα μπορεί να έχουν πρόβλημα να παρακολουθούν τον δείκτη του ποντικιού. Ευτυχώς, μπορείτε να αυξήσετε το μέγεθος του δείκτη και να αλλάξετε το χρώμα του για να βελτιώσετε τα πράγματα.

Στην επιλογή δείκτης ποντικιού και αφής, μπορείτε είτε να επιλέξετε ένα προσαρμοσμένο χρώμα είτε να κάνετε τον δείκτη να αντιστρέφει χρώματα σε πραγματικό χρόνο με βάση το χρώμα στο οποίο αιωρείται. Η επιλογή ανεστραμμένου χρώματος είναι ιδιαίτερα χρήσιμη καθώς δεν θα αφήσει ποτέ τον δείκτη να ενσωματωθεί με άλλα χρώματα.

Μπορείτε επίσης να κάνετε το μέγεθος του δείκτη πολύ μεγάλο χρησιμοποιώντας το ρυθμιστικό, το οποίο θα διασφαλίσει ότι δεν θα έχετε ποτέ πρόβλημα να τον βρείτε.

#3. Δρομέας κειμένου

Ο δρομέας κειμένου είναι επίσης κάτι που τα άτομα με ελαττώματα οπτικού πεδίου μπορεί να έχουν πρόβλημα να παρακολουθήσουν. Στην επιλογή προσβασιμότητας, μπορείτε να προσθέσετε μια ένδειξη δρομέα κειμένου που θα επισημαίνει τον κέρσορα κειμένου χρησιμοποιώντας το χρώμα που προτιμάτε.

  Τι είναι το Area 51 IPTV και είναι ασφαλές στη χρήση;

Η ένδειξη θα προσθέσει δύο στρογγυλούς δείκτες και στις δύο άκρες του δρομέα κειμένου για εύκολη διάκριση. Μπορείτε να επιλέξετε το χρώμα και το μέγεθος αυτών των δεικτών όπως θέλετε.

Εάν κάνετε κύλιση προς τα κάτω, υπάρχει επίσης μια επιλογή για να αυξήσετε το πάχος του ίδιου του δρομέα κειμένου. Ωστόσο, έχετε υπόψη σας ότι αυτές οι αλλαγές ενδέχεται να μην λειτουργούν σε όλες τις εφαρμογές με πεδία κειμένου.

#4. Μεγεθυντικός φακός

Η επιλογή μεγεθυντικού φακού σάς βοηθά να προβάλλετε εύκολα συγκεκριμένο περιεχόμενο κάνοντας μεγέθυνση έως και 1600%. Αν και μπορεί να ενεργοποιηθεί χειροκίνητα από αυτές τις ρυθμίσεις του Μεγεθυντικού φακού, είναι καλύτερο να χρησιμοποιήσετε τη συντόμευση πληκτρολογίου για αυτό.

Μπορείτε να πατήσετε τα πλήκτρα Windows+Plus (+) στο πληκτρολόγιο για να ενεργοποιήσετε τον μεγεθυντικό φακό και στη συνέχεια να κάνετε σμίκρυνση ή σμίκρυνση χρησιμοποιώντας τα πλήκτρα Windows+Minus(-) ή Plus (+).

Το πιο σημαντικό είναι ότι ο μεγεθυντικός φακός έχει ενσωματωμένη τη λειτουργία αφηγητή (περισσότερα αργότερα). Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για να μιλήσετε δυνατά το κουμπί ή το κείμενο στο οποίο κάνετε κλικ. Τα κουμπιά για τη χρήση του αφηγητή βρίσκονται στο αναδυόμενο παράθυρο του μεγεθυντικού φακού.

Εάν κάνετε κύλιση προς τα κάτω, υπάρχει επίσης η επιλογή “Αντιστροφή χρωμάτων” που θα αναστρέψει όλα τα χρώματα όταν θα ενεργοποιήσετε τον μεγεθυντικό φακό.

#5. Έγχρωμα φίλτρα

Τα Windows διαθέτουν ειδικά φίλτρα χρώματος για να βοηθήσουν άτομα με αχρωματοψία. Είτε έχετε δευτερανωπία, πρωτανωπία ή τριτανωπία, τα Windows μπορούν να προσαρμόσουν αυτόματα τα χρώματα για να διευκολύνουν τη διαφοροποίηση μεταξύ τους. Απλά πρέπει να επιλέξετε το σωστό φίλτρο χρώματος και θα εφαρμοστεί αυτόματα σε όλες τις εφαρμογές και τις λειτουργίες των Windows.

Για άτομα με πιο σοβαρή αχρωματοψία, όπως η Αχρωματοψία, η επιλογή Grayscale μπορεί να διατηρήσει τα πράγματα συνεπή.

#6. Θέματα αντίθεσης

Τα άτομα με φωτοφοβία, καταρράκτη, χαμηλή όραση και ορισμένα προβλήματα όρασης που σχετίζονται με την ηλικία μπορούν να ωφεληθούν πολύ από θέματα υψηλής αντίθεσης. Τα Windows προσφέρουν πολλά θέματα αντίθεσης από τα οποία μπορείτε να επιλέξετε. Όχι μόνο αυτό, μπορείτε να επεξεργαστείτε πλήρως κάθε θέμα για να ταιριάζει στο στυλ σας, συμπεριλαμβανομένου του χρώματος του φόντου, του κειμένου, του κειμένου συνδέσμου, του επισημάνσεως και άλλων.

#7. Αφηγητής

Ο αφηγητής είναι ο ενσωματωμένος αναγνώστης οθόνης των Windows που αφηγείται τα πάντα στην οθόνη σας με εστίαση σε αυτό ακριβώς στο οποίο κάνετε κλικ. Μπορεί να είναι πολύ χρήσιμο για άτομα με πολύ χαμηλή όραση ή τυφλούς.

Μπορείτε να ανατρέξετε σε αυτόν τον οδηγό της Microsoft για να μάθετε τα πάντα σχετικά με τον αφηγητή. Αν και, στις επιλογές προσβασιμότητας, μπορείτε να προσαρμόσετε τη συμπεριφορά για την οποία θα μιλήσω. Αρχικά, βεβαιωθείτε ότι η συντόμευση πληκτρολογίου για την ενεργοποίηση του αφηγητή είναι ενεργοποιημένη. Θα σας επιτρέψει να ενεργοποιήσετε/απενεργοποιήσετε εύκολα τον αφηγητή όταν χρειάζεται.

Υπάρχουν πολλές ρυθμίσεις για προσαρμογή εδώ, αλλά η φωνή του αφηγητή και η πολυλεκτικότητα είναι τα κύρια. Στις ρυθμίσεις φωνής, μπορείτε να επιλέξετε τη φωνή και την προφορά, την ταχύτητα, τον τόνο και την ένταση του αφηγητή σας. Προσαρμόστε αυτές τις επιλογές ανάλογα με το τι σας βολεύει.

Η επιλογή βερμπαλισμού είναι όπου αποφασίζετε πόση βοήθεια χρειάζεστε από τον αφηγητή. Μπορείτε να επιλέξετε εάν θέλετε να διαβάζει τα πάντα με λεπτομέρεια και να παρέχει το πλαίσιο, να διαβάζει μόνο κείμενο ή να διαβάζει κείμενο και κουμπιά. Εδώ μπορείτε επίσης να διαμορφώσετε τι πρέπει να διαβάζει ο αφηγητής όταν πληκτρολογείτε.

Εάν θέλετε λίγο πιο προηγμένο πρόγραμμα ανάγνωσης οθόνης, τότε μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε μια εφαρμογή τρίτων όπως το NVDA ή το JAWS. Συνήθως έχουν καλύτερα χαρακτηριστικά, ειδικά όταν πρόκειται για αλληλεπίδραση με έγγραφα και πληκτρολόγηση.

  Όλα τα PowerToys της Microsoft για Windows 10, Επεξήγηση

#8. Dark Mode και Night Light

Για άτομα με μάτια ευαίσθητα στο φως, η λειτουργία σκούρου και νυχτερινού φωτός μπορεί να είναι πολύ χρήσιμη. Η σκοτεινή λειτουργία θα μετατρέψει το φόντο των Windows και τη διεπαφή χρήστη των υποστηριζόμενων εφαρμογών σε μαύρο χρώμα για να ελαχιστοποιηθεί το έντονο φως. Η λειτουργία νυχτερινού φωτός μειώνει την εκπομπή μπλε φωτός για να ελαχιστοποιήσει την καταπόνηση των ματιών.

Και οι δύο αυτές επιλογές δεν είναι διαθέσιμες στην επιλογή προσβασιμότητας, αλλά μπορείτε να τις ενεργοποιήσετε στις Ρυθμίσεις.

Για να ενεργοποιήσετε τη σκοτεινή λειτουργία, μεταβείτε στην επιλογή Εξατομίκευση > Χρώματα > Επιλέξτε τη λειτουργία σας.

Για να ενεργοποιήσετε το νυχτερινό φως, μεταβείτε στο Σύστημα > Οθόνη > Νυχτερινό φως.

Επιλογές προσβασιμότητας για άτομα με προβλήματα ακοής

Οι κωφοί ή τα άτομα με προβλήματα ακοής συνήθως δεν αντιμετωπίζουν πολύ πρόβλημα όταν πρόκειται να χρησιμοποιήσουν έναν υπολογιστή με Windows, αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν ορισμένοι τύποι περιεχομένου που δεν έχουν πρόσβαση. Για παράδειγμα, μπορεί να δυσκολεύονται να μιλήσουν με άλλους μέσω βιντεοκλήσης ή να ακούσουν ηχητική ομιλία χωρίς υπότιτλους.

Ευτυχώς, τα Windows έχουν μερικά κόλπα στο μανίκι τους, ώστε να μπορείτε να συμμετέχετε σε αυτές τις δραστηριότητες ακόμα κι αν είστε κωφοί. Ας ελέγξουμε μερικές από τις δυνατότητες προσβασιμότητας των Windows που μπορούν να βοηθήσουν άτομα με προβλήματα ακοής.

#1. Μονοφωνικός ήχος

Εάν έχετε προβλήματα ακοής στο ένα αυτί, τότε θα πρέπει να ενεργοποιήσετε τον μονοφωνικό ήχο στην επιλογή Προσβασιμότητα ήχου. Θα κάνει τη διαδικασία του ήχου μέσω ενός μόνο καναλιού, οπότε δεν έχει σημασία από ποιο αυτί τον ακούσετε, θα είναι το ίδιο. Δεν υπάρχει τίποτα άλλο σε αυτό, απλώς ανοίξτε την επιλογή Ήχος και ενεργοποιήστε την εναλλαγή ήχου Mono.

#2. Οθόνη Flash για Ειδοποιήσεις

Μπορείτε να κάνετε τα Windows να αναβοσβήνουν την οθόνη ή το τρέχον ενεργό παράθυρο όταν φτάσει μια ειδοποίηση. Αυτός είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να παρακολουθείτε τις ειδοποιήσεις χωρίς να χρειάζεται να βασίζεστε σε ηχητικές ειδοποιήσεις.

Στην ίδια επιλογή προσβασιμότητας ήχου, υπάρχει η επιλογή Flash my screen κατά τη διάρκεια ειδοποιήσεων ήχου όπου μπορείτε να επιλέξετε ποιο μέρος της οθόνης θα πρέπει να αναβοσβήνει για να σας ειδοποιεί.

#3. Λεζάντες

Τα Windows μπορούν να χρησιμοποιούν ομιλία σε κείμενο για να μετατρέψουν όλη την ηχητική ομιλία σε κείμενο και να την εμφανίσουν ως αιωρούμενους λεζάντες στην οθόνη. Έτσι, είτε είστε σε μια κλήση είτε παρακολουθείτε ένα βίντεο στον αγαπημένο σας ιστότοπο, τα Windows θα μεταγράψουν τον ήχο σε πραγματικό χρόνο και θα σας δείξουν τι λέγεται.

Φυσικά, η μετάφραση δεν θα είναι τέλεια, αλλά θα είναι αρκετά καλή για να κατανοήσουμε το πλαίσιο. Για να χρησιμοποιήσετε τη λειτουργία υπότιτλων, πρέπει να έχετε την πιο πρόσφατη έκδοση των Windows 11 22H2. Μπορείτε να πατήσετε το συνδυασμό πλήκτρων Windows+Ctrl+L για να ενεργοποιήσετε/απενεργοποιήσετε τη δυνατότητα και θα μεταγράψει αυτόματα την ηχητική ομιλία όταν ακουστεί.

Στην επιλογή Προσβασιμότητα υπότιτλων, μπορείτε να προσαρμόσετε τον τρόπο εμφάνισης της λεζάντας. Αυτό περιλαμβάνει το χρώμα, το φόντο, την αδιαφάνεια, το μέγεθος, τη γραμματοσειρά κ.λπ.

Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε ορισμένες εφαρμογές μεταγραφής που μπορεί να είναι μια καλή εναλλακτική λύση για τους ζωντανούς υπότιτλους των Windows, τουλάχιστον για αρχεία ήχου.

#4. Εφαρμογή Volume Booster

Εάν έχετε αδύναμη ακοή και το τρέχον ηχοσύστημά σας δεν είναι αρκετά δυνατό για να ακούσετε καθαρά τον ήχο, τότε μια εφαρμογή ενίσχυσης ήχου μπορεί να σας βοηθήσει. Το Letasoft Sound Booster είναι το αγαπημένο μου για αυτόν τον σκοπό. Μπορεί να ενισχύσει τον ήχο έως και 500%, αλλά αυτό θα παραμορφώσει επίσης τον ήχο, επομένως αποφύγετε τη μέγιστη ενίσχυση.

Εναλλακτικά, το FxSound είναι επίσης μια καλή επιλογή αν θέλετε να είστε λίγο φανταχτεροί με τον ισοσταθμιστή και άλλα. Θα σας προτείνω επίσης να δοκιμάσετε να χρησιμοποιήσετε ακουστικά. Ως άτομο με εμβοές, με βοηθούν πολύ να εστιάσω στον ήχο μόνο από τον υπολογιστή μου.

  16 Καλύτερο δωρεάν λογισμικό παρακολούθησης δικτύου για Windows 10

Επιλογές προσβασιμότητας για άτομα με προβλήματα κινητικότητας

Οι κινητικές αναπηρίες όπως η παράλυση, η εγκεφαλική παράλυση, η RIS, η αρθρίτιδα και η νόσος του Πάρκινσον μπορούν να περιορίσουν τη χρήση υπολογιστή με Windows από ένα άτομο. Μπορεί να έχετε πρόβλημα με τη χρήση συσκευών εισόδου όπως το ποντίκι ή το πληκτρολόγιο ή μπορεί να μην μπορείτε καν να αλληλεπιδράσετε καθόλου με τον υπολογιστή.

Οι επιλογές προσβασιμότητας των Windows καθιστούν λίγο πιο εύκολη τη χρήση των συσκευών εισόδου και ακόμη και τη χρήση του υπολογιστή χρησιμοποιώντας φωνή ή παρακολούθηση ματιών. Ας δούμε αυτές τις χρήσιμες επιλογές:

#1. Αναγνώρισης ομιλίας

Αυτός μπορεί να είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να χρησιμοποιήσετε υπολογιστή με Windows τόσο για προβλήματα κινητικότητας όσο και για άτομα με προβλήματα όρασης. Με την αναγνώριση ομιλίας, μπορείτε όχι μόνο να υπαγορεύετε μηνύματα και έγγραφα, αλλά και να ελέγχετε πλήρως τον υπολογιστή με φωνή.

Μπορείτε να ανοίξετε εφαρμογές, να εκτελέσετε εργασίες εξερεύνησης αρχείων, να ελέγξετε την κίνηση του ποντικιού, να εισάγετε συνδυασμούς πλήκτρων πληκτρολογίου, να υπαγορεύετε με σημεία στίξης και πολλά άλλα με τη φωνή. Ακολουθεί μια λίστα με όλες τις εντολές που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να ελέγχετε τον υπολογιστή σας με Windows με φωνή.

Μπορείτε να ενεργοποιήσετε την Αναγνώριση ομιλίας των Windows σε αυτήν τη ρύθμιση προσβασιμότητας. Αν και η χρήση της συντόμευσης Windws+Ctrl+S είναι μια πολύ καλύτερη επιλογή εάν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε άνετα το πληκτρολόγιο.

Συνδυάζοντας το με τη λειτουργία αφηγητή, μπορείτε να ελέγχετε πλήρως τον υπολογιστή hands-free χωρίς να χρειάζεται να κοιτάζετε την οθόνη.

#2. Πληκτρολόγιο

Υπάρχουν πολλές επιλογές που σχετίζονται με το πληκτρολόγιο που μπορούν να διευκολύνουν τη χρήση του πληκτρολογίου. Τα αυτοκόλλητα πλήκτρα και τα πλήκτρα φίλτρου είναι δύο επιλογές που μπορούν να βοηθήσουν άτομα με κινητικά προβλήματα να χρησιμοποιήσουν το πληκτρολόγιο.

Τα αυτοκόλλητα πλήκτρα σάς επιτρέπουν να εκτελείτε συνδυασμούς πλήκτρων ένα πλήκτρο τη φορά και τα πλήκτρα φίλτρου εμποδίζουν την εγγραφή πολλαπλών πλήκτρων. Μπορείτε να κάνετε κλικ σε κάθε επιλογή για να προσαρμόσετε περαιτέρω τις προτιμήσεις σας.

Εάν κάνετε κύλιση προς τα κάτω, θα δείτε την επιλογή Πληκτρολόγιο οθόνης που θα ανοίξει ένα εικονικό πληκτρολόγιο που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε με το ποντίκι. Εάν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μόνο το ποντίκι, τότε είναι ένας καλός τρόπος να χρησιμοποιήσετε λειτουργίες πληκτρολογίου χωρίς φυσικό πληκτρολόγιο.

Αν και μπορείτε να έχετε πρόσβαση στο πληκτρολόγιο, τότε η χρήση της συντόμευσης πληκτρολογίου Windows+Ctrl+O είναι καλύτερη για την εκκίνηση του εικονικού πληκτρολογίου.

#3. Ποντίκι

Πολλές αναπηρίες που σχετίζονται με τον καρπό μπορεί να σας εμποδίσουν να χρησιμοποιήσετε το ποντίκι. Εάν εξακολουθείτε να μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το πληκτρολόγιο, τότε μπορείτε να ενεργοποιήσετε τα πλήκτρα του ποντικιού για τον έλεγχο του ποντικιού χρησιμοποιώντας το αριθμητικό πληκτρολόγιο. Εδώ μπορείτε να ενεργοποιήσετε τα πλήκτρα του ποντικιού και επίσης να αυξήσετε/μειώσετε την ταχύτητα κίνησης του ποντικιού.

#4. Μειώστε την ταχύτητα του ποντικιού

Εάν μια αναπηρία οδηγεί σε τρέμουλο των χεριών, τότε η μείωση της ταχύτητας του δείκτη του ποντικιού μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση της ακρίβειας. Ωστόσο, θα πρέπει να κινηθείτε περισσότερο γύρω από το ποντίκι για την κίνηση του δρομέα.

Για να διαχειριστείτε την ταχύτητα του ποντικιού, μεταβείτε στο Bluetooth & συσκευές > Ποντίκι στις Ρυθμίσεις και προσαρμόστε την επιλογή Ταχύτητα δείκτη του ποντικιού εδώ.

#5. Έλεγχος ματιών

Αυτή η επιλογή βασικά σάς επιτρέπει να συνδέσετε το eye tracker σας με τα Windows, ώστε να μπορείτε να το ελέγχετε με κίνηση των ματιών και του κεφαλιού. Με έναν ανιχνευτή ματιών όπως το Tobii Eye Tracker, δεν μπορείτε μόνο να ελέγξετε τα Windows. μπορείτε να παίξετε ακόμη και πολύπλοκα παιχνίδια. Ακολουθεί ένας οδηγός από τη Microsoft για να μάθετε να ρυθμίζετε και να χρησιμοποιείτε έναν ανιχνευτή ματιών με τα Windows.

Τελικές σκέψεις 👨‍💻

Τα Windows προσφέρουν εκτενείς επιλογές προσβασιμότητας που επιτρέπουν σε όλους να χρησιμοποιούν υπολογιστή. Είμαι βέβαιος ότι δεν θα χρειαστεί να αναζητήσετε εργαλεία τρίτων για να λάβετε βοήθεια με οποιαδήποτε αναπηρία μπορεί να έχετε. Προσωπικά πιστεύω ότι θα ήταν ωραίο αν η Microsoft είχε προσθέσει κάτι και για άτομα με προβλήματα ομιλίας, όπως οι πολλές τέτοιες εφαρμογές που είναι διαθέσιμες για smartphone.