Μπορούν οι υπάλληλοι του Snapchat να δουν τα Snaps σας;

Το Snapchat είναι μια δημοφιλής εφαρμογή για κοινή χρήση εικόνων με άλλους χρήστες. Οφείλει πολύ τη δημοτικότητά του στο γεγονός ότι μόλις μοιραστείτε μια εικόνα ή ένα βίντεο, θα εξαφανιστεί μετά από λίγα δευτερόλεπτα. Επίσης, εάν ένας χρήστης δεν δει το περιεχόμενο για 30 ημέρες, το σύστημα θα διαγράψει τα πολυμέσα για πάντα.

Το γεγονός ότι το περιεχόμενο εξαφανίζεται είναι πολύ δελεαστικό για κάποιους. Εξαιτίας αυτού, οι χρήστες μερικές φορές μοιράζονται φωτογραφίες χωρίς να σκέφτονται τις συνέπειες.

Υπήρξαν ορισμένες περιπτώσεις στο παρελθόν όπου το Snapchat απέτυχε στη δοκιμή απορρήτου. Εξαιτίας αυτού, είναι φυσιολογικό για τους χρήστες να ανησυχούν για το πόσο προστατευμένο είναι πραγματικά το περιεχόμενο που επιλέγουν να μοιραστούν ιδιωτικά.

Ποιος μπορεί να δει τα στιγμιότυπά σας; Πόσο ιδιωτικά είναι τα μηνύματά σας; Αυτό το άρθρο θα προσπαθήσει να εμβαθύνει στο ζήτημα του απορρήτου του Snapchat και να ξεκαθαρίσει ορισμένες ερωτήσεις.

Μπορούν οι υπάλληλοι του Snapchat να δουν Snaps;

Επίσημα, τα στιγμιότυπά σας είναι ορατά μόνο στον αποστολέα και στον παραλήπτη και μόνο για ένα μικρό χρονικό διάστημα μόλις τα ανοίξετε. Αυτό σημαίνει ότι οι υπάλληλοι του Snapchat δεν μπορούν να δουν το περιεχόμενο μέσα.

  Πώς να προσθέσετε πολλούς υπότιτλους σε Snaps στο Snapchat

Υπάρχουν όμως κάποιες εξαιρέσεις. Μερικοί από τους υπαλλήλους μπορούν να έχουν πρόσβαση στα μη ανοιγμένα κουμπιά προτού εξαφανιστούν μετά από 30 ημέρες.

Τα Snaps θα εξαφανιστούν λίγο αφού τα δει ένας χρήστης. Αν διαβάσετε τα επίσημα του Snapchat πολιτική απορρήτου, δηλώνουν ότι το σύστημα θα διαγράψει όλο το περιεχόμενο μόλις το ανοίξουν όλοι οι παραλήπτες. Έτσι, δεν θα μετακινηθεί απλώς σε κάποια μορφή αρχείου, αλλά θα αφαιρεθεί οριστικά από τον διακομιστή.

Μόνο δύο άτομα έχουν τα απαραίτητα εργαλεία για πρόσβαση σε μη ανοιγμένα κουμπιά. Ο ειδικός Trust & Safety του Snapchat, Micah Schaffer, το αποκάλυψε σε ένα ανάρτηση το 2013. Αυτοί οι δύο είναι ο ίδιος ο Schaffer και ο CTO του Snapchat και ο συνιδρυτής Bobby Murphy. Ο Νόμος περί Απορρήτου των Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών (ECPA) τους υποχρεώνει να δίνουν στιγμιότυπα στις αρχές επιβολής του νόμου. Φυσικά, πρέπει πρώτα να παράσχουν ένταλμα έρευνας.

Εάν δεν χρησιμοποιείτε το Snapchat για οποιοδήποτε είδος παράνομης δραστηριότητας, πιθανότατα δεν σας ενδιαφέρει ο νόμος. Ως εκ τούτου, οι δύο υπάλληλοι δεν θα κοιτάξουν τις κλειστές λήψεις σας. Αυτά τα στιγμιότυπα εξαφανίζονται επίσης μετά από 30 ημέρες και μετά από αυτό το χρονικό διάστημα δεν είναι διαθέσιμα για προβολή.

Ζητήματα απορρήτου Snapchat

Η επίσημη εφαρμογή Snapchat είναι σχετικά ασφαλής. Παρά τις προσπάθειες της εφαρμογής να το διατηρήσει έτσι, μερικές φορές είναι αδύνατο. Υπήρξαν περιπτώσεις κατά τις οποίες ορισμένα στιγμιότυπα χρηστών κλάπηκαν και κοινοποιήθηκαν.

  Πώς να κατεβάσετε το βίντεο του Snapchat:

Εφαρμογές τρίτων: The Snappening

Το Snappening είναι το όνομα μιας εκδήλωσης το 2014 στην οποία εμφανίστηκαν πάνω από 200.000 γυμνές εικόνες Snapchat στο διαδίκτυο. Αυτό έκανε πολλούς χρήστες να χάσουν την εμπιστοσύνη τους στην ασφάλεια του Snapchat εκείνη την εποχή. Αποδείχθηκε ότι το πρόβλημα ήταν η παρεμβολή εφαρμογών τρίτων.

Πολλοί χρήστες εμπιστεύονται αφελώς εφαρμογές τρίτων με τις οποίες μοιράζονται τα προσωπικά τους δεδομένα. Υπήρχαν ανεπίσημες εφαρμογές που πρόσφεραν ενδιαφέρουσες λειτουργίες για τις εφαρμογές σας. Πολλοί έφηβοι δεν γνώριζαν ότι έδιναν πρόσβαση σε μια κακόβουλη εφαρμογή που κλέβει στιγμιότυπα και τα μοιράζεται στο διαδίκτυο.

Λόγω της προσωρινής φύσης των snaps, πολλοί χρήστες του Snapchat μπαίνουν στον πειρασμό να στείλουν πιο αμφιλεγόμενες εικόνες και πέφτουν θύματα της απάτης εφαρμογών τρίτων.

“Σιωπηλά στιγμιότυπα οθόνης”

Υπάρχουν επίσης εφαρμογές τρίτων που μπορούν να εμποδίσουν το Snapchat να σας ειδοποιεί εάν κάποιος χρήστης τράβηξε ένα στιγμιότυπο οθόνης του snap ή της ιστορίας σας. Επομένως, πρέπει να είστε προσεκτικοί όταν μοιράζεστε περιεχόμενο στο διαδίκτυο, ακόμα κι αν είναι «προσωρινό».

Διαμάχη για το Snap Map

Με την ενημέρωση από το 2017, εμφανίστηκε μια λειτουργία Snapchat που ονομάζεται «Snap Map», η οποία προκάλεσε επίσης κάποια διαμάχη. Αυτή η λειτουργία σάς επιτρέπει να αποφασίσετε εάν θέλετε να μοιραστείτε μια τοποθεσία με φίλους στην εφαρμογή ή να παραμείνετε ανώνυμες. Εάν ενεργοποιήσετε τη λειτουργία Snap Map, οι φίλοι σας στο Snapchat θα γνωρίζουν την ακριβή τοποθεσία σας.

  Πώς να προσθέσετε πληροφορίες τοποθεσίας ή φίλτρα σε μια ανάρτηση Snapchat

Εάν κοινοποιήσετε κατά λάθος την τοποθεσία σας, όλοι οι φίλοι από τη λίστα σας θα ξέρουν πού βρίσκεστε. Δεδομένου ότι οι περισσότεροι χρήστες του Snapchat είναι νεαρής ηλικίας, αυτό ήταν ιδιαίτερα ανησυχητικό για τους γονείς.

Πώς να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις απορρήτου;

Για να μεταβείτε στις ρυθμίσεις απορρήτου στο Snapchat, θα πρέπει:

  • Πατήστε την εικόνα του προφίλ σας. Βρίσκεται στο επάνω αριστερό μέρος της οθόνης. Θα πρέπει να ανοίξει το μενού του προφίλ σας.
  • Πατήστε το εικονίδιο με το γρανάζι που βρίσκεται επάνω δεξιά. Αυτό θα πρέπει να σας μεταφέρει στο μενού Ρυθμίσεις.
  • Πηγαίνετε προς τα κάτω μέχρι να παρατηρήσετε “Πρόσθετες υπηρεσίες” και, στη συνέχεια, μεταβείτε στη “Διαχείριση”.
  • Εδώ μπορείτε να διαχειριστείτε ποιος μπορεί να επικοινωνήσει μαζί σας, ποιος μπορεί να δει τις ιστορίες και την τοποθεσία σας, είτε θέλετε είτε όχι να στοχεύεστε από διαφημίσεις, και πολλές άλλες ρυθμίσεις απορρήτου.
  • Τελευταίος Λόγος – Πόσο ασφαλής είστε;

    Δεν μπορείτε να είστε απόλυτα σίγουροι αν είστε πλήρως προστατευμένοι στο Διαδίκτυο. Ακόμα κι αν η εφαρμογή επίσημα δεν κοινοποιεί τις πληροφορίες σας ή τις καθιστά διαθέσιμες στους υπαλλήλους της, υπάρχουν διάφορες μέθοδοι για να θέσετε σε κίνδυνο το απόρρητό σας.

    Εξαιτίας αυτού, είναι πολύ σημαντικό να είστε προσεκτικοί σχετικά με το τι μοιράζεστε στο διαδίκτυο για να αποφύγετε οποιαδήποτε ταλαιπωρία. Μείνε ασφαλής!