Μπορεί το παιχνίδι Blink Land του AOA να βοηθήσει στην προστασία των ματιών σας από την ψηφιακή καταπόνηση των ματιών;

Πολλοί άνθρωποι περνούν πολύ χρόνο σε ψηφιακές οθόνες, είτε πρόκειται για εργασία 9-to-5 σε υπολογιστή, κύλιση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή παιχνίδια. Χάρη στην τακτική εκτεταμένη χρήση της οθόνης, η ψηφιακή καταπόνηση των ματιών—γνωστή και ως σύνδρομο όρασης υπολογιστή (CVS)—είναι κάτι από το οποίο κινδυνεύουν πολλοί.

Για να σας βοηθήσει, η Αμερικανική Οπτομετρική Ένωση (AOA) ανέπτυξε το Blink Land—ένα παιχνίδι για κινητά για να σας βοηθήσει να μάθετε, να αποτρέψετε και να μάθετε πώς να ανακουφίζετε την καταπόνηση των ματιών. Εδώ, εξετάζουμε τι είναι η ψηφιακή καταπόνηση των ματιών, συζητάμε τις αιτίες και τη θεραπεία της και εξηγούμε πώς να παίξετε το Blink Land για να προστατέψετε τα μάτια σας.

Συνήθεις αιτίες Ψηφιακής καταπόνησης των ματιών

Η ψηφιακή καταπόνηση των ματιών—μερικές φορές γνωστή ως σύνδρομο όρασης υπολογιστή (CVS)—είναι μια κοινή πάθηση που προκαλείται από παρατεταμένη χρήση οθόνης. Η ψηφιακή καταπόνηση των ματιών χαρακτηρίζεται από μια ομάδα δυσάρεστων συμπτωμάτων που επηρεάζουν κυρίως τα μάτια και την όρασή σας.

Αν αναρωτιέστε πώς είναι η καταπόνηση των ματιών, τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν κόπωση, φαγούρα, πόνο ή κάψιμο στα μάτια, θολή όραση, πονοκεφάλους, ζάλη, ξηροφθαλμία και πόνο στον αυχένα, την πλάτη ή τους ώμους.

Οι αιτίες της καταπόνησης των ματιών μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • Παρατεταμένη χρήση οθόνης. Η εκτεταμένη χρήση ψηφιακής οθόνης απαιτεί συνεχή προσπάθεια για να εστιάσουν τα μάτια μας και χρησιμοποιεί συγκεκριμένους μύες στο μάτι. Με την παρατεταμένη χρήση της οθόνης, αυτοί οι μύες μπορεί να κουραστούν, γι’ αυτό είναι συνηθισμένο να καταπονούνται τα μάτια από την πολύωρη εργασία σε υπολογιστή.
 • Κακός φωτισμός. Η καταπόνηση για να δείτε σε χαμηλό φωτισμό (ή η έκθεση σε αντανάκλαση) μπορεί να δημιουργήσει οπτική δυσφορία και να κάνει τα μάτια σας να δουλέψουν περισσότερο από όσο χρειάζεται.
 • Στρες και κούραση. Όλοι γνωρίζουμε πόσο εξουθενωτική μπορεί να είναι η εμπειρία του στρες στο σώμα – και οι τεντωμένοι μύες γύρω από τα μάτια σας από την υπερβολική χρήση της οθόνης μπορούν να συμβάλουν στην καταπόνηση των ματιών.
 • Ξηρά περιβάλλοντα. Εάν εργάζεστε σε κλιματιζόμενο γραφείο, το διπλό αποτέλεσμα του να έχετε ένα στεγνό περιβάλλον και να αναβοσβήνει σπάνια όταν εστιάζετε στην οθόνη σας μπορεί να οδηγήσει σε ερεθισμένα και καταπονημένα μάτια.
 • Λανθασμένη στάση του σώματος. Τόσο η κακή στάση όσο και η ακατάλληλη τοποθέτηση της οθόνης μπορεί να αναγκάσουν τον λαιμό και τα μάτια σας σε άβολες, τεντωμένες θέσεις.
  Επιδιόρθωση Το πρόγραμμα εγκατάστασης Nvidia δεν μπορεί να συνεχίσει Αυτό το πρόγραμμα οδήγησης γραφικών δεν μπόρεσε να βρει Σφάλμα υλικού συμβατών γραφικών

Εάν χρησιμοποιείτε τακτικά οθόνες—είτε για εργασία είτε για παιχνίδι—είναι καλή ιδέα να είστε προληπτικοί στην πρόληψη της ψηφιακής καταπόνησης των ματιών. Εάν αντιμετωπίζετε συμπτώματα καταπόνησης των ματιών ή απλά θέλετε να μάθετε περισσότερα, τότε το να παίξετε το Blink Land θα μπορούσε να σας βοηθήσει.

Το Blink Land είναι ένα παιχνίδι για κινητά που δημιουργήθηκε από την Αμερικανική Οπτομετρική Ένωση (AOA)—ο κορυφαίος οργανισμός για γιατρούς οπτομετρίας (OD), επαγγελματίες οπτομετρίας και φοιτητές οπτομετρίας (βασικά, όλοι οι κορυφαίοι επαγγελματίες που φροντίζουν την υγεία των ματιών και της όρασης).

Το Blink Land αναπτύχθηκε για να βοηθήσει τους παίκτες να μάθουν πώς να ενσωματώνουν φιλικές προς τα μάτια συνήθειες οθόνης για την πρόληψη και την ανακούφιση της ψηφιακής καταπόνησης των ματιών. Το Blink Land υπάρχει για να σας βοηθήσει να κατανοήσετε τη σχέση μεταξύ της υγείας των ματιών και των αγαπημένων σας συνηθειών στην οθόνη—την οποία μπορείτε να επιτύχετε παίζοντας τα μίνι παιχνίδια της και συλλέγοντας ασήμαντα στοιχεία και στοιχεία για την υγεία των ματιών στην πορεία.

Λήψη: Blink Land για Android | iOS (Ελεύθερος)

Το Blink Land ακολουθεί μια πολύ απλή υπόθεση: απλά ρίξτε τα ζάρια για να μετακινήσετε τον χαρακτήρα σας στον πίνακα. Μπορεί να προσγειωθείτε σε έναν χώρο δράσης, ασήμαντων ή διασκεδαστικών γεγονότων—όλα αυτά απαιτούν τη συμβολή σας για να προχωρήσετε. Ο στόχος του Blink Land είναι να συγκεντρώσει όσους περισσότερους πόντους μπορείτε απαντώντας σωστά σε ερωτήσεις και ολοκληρώνοντας mini-games (ενώ επιλέγετε συνήθειες φιλικές προς τα μάτια στην οθόνη).

Δείτε πώς μπορείτε να παίξετε το Blink Land για να υποστηρίξετε την ανακούφιση από την καταπόνηση των ματιών:

  15 Μαθήματα Data Analytics για να αναπτύξετε την καριέρα σας
 • Ξεκίνα το παιχνίδι. Αφού κατεβάσετε το Blink Land στη συσκευή σας, ανοίξτε το παιχνίδι και πατήστε Αναπαραγωγή για να ξεκινήσετε. Ακολουθήστε τις οδηγίες στην οθόνη για να προσαρμόσετε τον χαρακτήρα σας και πατήστε το κουμπί Αναπαραγωγή για να ξεκινήσετε το παιχνίδι.
 • Ρίξτε τα ζάρια σας. Πατήστε Roll dice για να ανακινήσετε τα ζάρια και μετά πατήστε ξανά την οθόνη για να ρίξετε έναν αριθμό. Ο χαρακτήρας σας θα μετακινήσει τον κατάλληλο αριθμό διαστημάτων σύμφωνα με τον αριθμό που βάλατε.
 • Παίξτε μίνι παιχνίδια. Ακολουθήστε τις υποδείξεις στην οθόνη για να διαβάσετε γεγονότα, να απαντήσετε στις ασήμαντες πληροφορίες ή να παίξετε τα μίνι παιχνίδια για να σας βοηθήσουν να μάθετε περισσότερα σχετικά με την ψηφιακή καταπόνηση των ματιών.
 • Εάν χρειάζεται να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις, πατήστε το εικονίδιο γρανάζι στην επάνω δεξιά γωνία της οθόνης. Μπορείτε να ενεργοποιήσετε διάφορες λειτουργίες προσβασιμότητας χρωμάτων εδώ, καθώς και να προσαρμόσετε τα επίπεδα ήχου και μουσικής.

  Ο κύριος σκοπός του Blink Land είναι να βοηθήσει άτομα όπως εσείς να μάθουν για τις αιτίες, τα συμπτώματα και τις επιλογές θεραπείας για την ψηφιακή καταπόνηση των ματιών. Μπορείτε επίσης να μάθετε τεχνικές για την καταπολέμηση της ψηφιακής καταπόνησης των ματιών και την ανακούφιση των συμπτωμάτων της καταπόνησης των ματιών καθώς παίζετε το παιχνίδι. Είναι ένας διασκεδαστικός τρόπος να συλλέγετε γεγονότα χωρίς να νιώθετε ότι πρέπει να μελετήσετε (ή να σας επιπλήξουν) επειδή ξοδεύετε χρόνο στην οθόνη.

  Εάν αναζητάτε μια επιδιόρθωση παιχνιδιού και θέλετε να μάθετε πώς να αποτρέπετε την ψηφιακή καταπόνηση των ματιών σε άλλους τομείς της ζωής σας (οθόνης), τότε το Blink Land είναι ένα καλό εργαλείο για χρήση. Για μερικούς ανθρώπους, αυτό το καλά ανεπτυγμένο εκπαιδευτικό παιχνίδι θα βοηθήσει στον μετριασμό της ψηφιακής καταπόνησης των ματιών. Για άλλους, μπορεί να θέλετε να λάβετε πρόσθετα μέτρα για να προστατέψετε τα μάτια σας από την παρατεταμένη έκθεση στην οθόνη.

  Πώς να αποτρέψετε την ψηφιακή καταπόνηση των ματιών και να προστατέψετε τα μάτια σας

  Η εμφάνιση συμπτωμάτων καταπόνησης των ματιών μπορεί να είναι επώδυνη και εξουθενωτική και μπορεί ακόμη και να σας εμποδίσει να ολοκληρώσετε τις καθημερινές σας εργασίες. Εκτός από τη συλλογή στοιχείων, συμβουλών και τεχνικών από το Blink Land σχετικά με το πώς να αποφύγετε την καταπόνηση των ματιών που προκαλείται από τις οθόνες, μπορείτε να δοκιμάσετε αυτές τις συμβουλές για ψηφιακή ανακούφιση από την καταπόνηση των ματιών:

    Ποια είναι η σωστή επιλογή για εσάς;
 • Τοποθετήστε σωστά την οθόνη σας. Σύμφωνα με την Οδηγός AOA για το σύνδρομο όρασης υπολογιστή, η βέλτιστη απόσταση για να τοποθετήσετε την οθόνη του υπολογιστή σας θα πρέπει να είναι μεταξύ 20 και 28 ιντσών από τα μάτια σας και σε γωνία 15 έως 20 μοιρών κάτω από το επίπεδο των ματιών σας. Εάν το πρόβλημα του χρόνου χρήσης συνδέεται με το smartphone σας, μπορείτε να προσαρμόσετε τη θέση της οθόνης σας ή να ενεργοποιήσετε την απόσταση οθόνης στο iPhone ή το iPad σας για να μειώσετε την καταπόνηση των ματιών.
 • Προγραμματίστε διαλείμματα οθόνης. Η χρήση μιας εφαρμογής χρονοδιακόπτη Pomodoro ή απλά ο προγραμματισμός διαλειμμάτων οθόνης κατά τη διάρκεια της ημέρας εργασίας (ή παιχνιδιών) είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για να προστατεύσετε και να ξεκουράσετε τα μάτια σας.
 • Ενεργοποιήστε τη λειτουργία νυχτερινού φωτός. Οι περισσότερες συσκευές περιλαμβάνουν πλέον λειτουργίες που μειώνουν τις εκπομπές μπλε φωτός για να δώσουν στα μάτια σας ευκολότερο χρόνο. Για παράδειγμα, μπορείτε να ενεργοποιήσετε το Night Light στα Windows ή να χρησιμοποιήσετε το Night Shift στο iPhone σας για να χρησιμοποιήσετε πιο απαλά φώτα στις αγαπημένες σας οθόνες.
 • Κάντε ασκήσεις ματιών. Το Blink Land εισάγει διάφορες ασκήσεις για τα μάτια που μπορείτε να κάνετε για να αποτρέψετε την καταπόνηση των ματιών. Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε να γυρίζετε τα μάτια σας ή να εστιάσετε σε ένα αντικείμενο 20 πόδια μακριά για 20 δευτερόλεπτα κάθε 20 λεπτά (γνωστός και ως ο κανόνας 20-20-20).
 • Παίξτε Blink Land. Καθώς το παιχνίδι σχεδιάστηκε για να σας βοηθήσει να αναπτύξετε συνήθειες φιλικές προς τα μάτια, το παιχνίδι Blink Land μπορεί να σας βοηθήσει να προστατέψετε τα μάτια σας από την ψηφιακή καταπόνηση των ματιών.
 • Είναι επίσης καλή ιδέα να πίνετε άφθονο νερό όταν χρησιμοποιείτε οθόνες καθώς η αφυδάτωση μπορεί να προκαλέσει ξηρότητα και ερεθισμό των ματιών. Εάν κάθεστε σε ένα γραφείο για μεγάλο χρονικό διάστημα, προσπαθήστε να σηκώνεστε και να τεντώνεστε τακτικά, δίνοντας τόσο στα μάτια όσο και στο σώμα σας ένα πολύ αναγκαίο διάλειμμα.

  Η αναπαραγωγή του Blink Land μπορεί να σας βοηθήσει να μάθετε πώς να καταπολεμάτε, ακόμη και να προλαμβάνετε τα συμπτώματα της καταπόνησης των ματιών. Θυμηθείτε να κάνετε τακτικά διαλείμματα από τις οθόνες σας, να μείνετε ενυδατωμένοι και να θυμάστε να αναβοσβήνει! Εάν αντιμετωπίζετε συνεχιζόμενα συμπτώματα καταπόνησης των ματιών και οι παραπάνω συμβουλές αυτοφροντίδας δεν βοηθούν στην αντιμετώπιση του προβλήματος, επισκεφτείτε έναν οφθαλμίατρο ή γιατρό για περαιτέρω βοήθεια.