Μια αποσπασματική πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης για τη σύγχρονη εποχή

Ακολουθώντας τον τρόπο του Mastodon να είσαι κοινωνικός.

Η ιδιωτικοποίηση του Twitter ώθησε τους ανθρώπους να ξανασκεφτούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Σε τελική ανάλυση, μερικές φορές χρειάζονται χρόνια δουλειάς για να εδραιωθεί μια υγιής κοινωνική παρουσία και μπορεί να σας αφαιρέσει αυτό το προνόμιο ανά πάσα στιγμή από κάποιον πλούσιο επιχειρηματία. Ο συγκεντρωτισμός όλης αυτής της εξουσίας έχει ενοχλήσει πολλούς, ειδικά μετά από εκείνο το έπος του Twitter.

Και έτσι ξεκίνησε η αναζήτηση ενός νέου σπιτιού. Μια κοινωνική πλατφόρμα – χωρίς επίβλεψη, ανόθευτη, όπου κανένας κακός αλγόριθμος δεν παρακολουθεί κάθε σας κίνηση.

Εισαγω…

Γιατί αυξάνεται η ανάγκη για Mastadon;

Τεχνικά, δεν είναι κοινωνικό δίκτυο! Το Mastodon είναι ένα βοηθητικό πρόγραμμα ανοιχτού κώδικα που σας επιτρέπει να αναπτύξετε ένα δικό σας κοινωνικό δίκτυο που συνδέεται με τα υπόλοιπα.

Επί του παρόντος, υπάρχουν πάνω από 9.200 διακομιστές Mastodon με 1,2 εκατομμύρια ενεργούς μηνιαίους χρήστες. Όλοι αυτοί οι διακομιστές έχουν τις δικές τους πολιτικές και λειτουργούν από οργανισμούς και ιδιώτες.

Πιστώσεις εικόνας: Statista

Είναι σημαντικό ότι οι χρήστες μεταξύ των διακομιστών μπορούν να συνομιλούν μεταξύ τους σαν ένα μεγάλο (κοινωνικό) δίκτυο. Επιπλέον, υπάρχει ένας εύχρηστος τρόπος με ένα κλικ για να διαχωρίσετε όλο αυτό το θόρυβο της γραμμής χρόνου για να λαμβάνετε ενημερώσεις μόνο από τα άτομα του διακομιστή σας.

Ως προς αυτό, ένας διακομιστής συνήθως φιλοξενεί άτομα με ομοϊδεάτες. Για παράδειγμα, το Toot.Garden είναι για κάποιον που μιλάει για τέχνες, παιχνίδια και ζωή.

Σύμφωνα με συγκεκριμένους όρους, μερικοί διακομιστές υποδέχονται εύκολα νέους χρήστες, ενώ άλλοι στέλνουν νέες εγγραφές για μη αυτόματο έλεγχο πριν τους αποδεχτούν. Επιπλέον, ορισμένες περιπτώσεις Mastodon ζητούν μια συνδρομή για να εγγραφούν.

Συνολικά, δεν υπάρχει ούτε ένας ορισμός για το δίκτυο Mastodon. Είναι άγριο, ανοιχτό και δωρεάν. Και αυτό είναι το γεγονός που το κάνει ένα πραγματικό κοινωνικό δίκτυο ανθρώπων.

Στα παρασκήνια

Το Mastodon είναι μέρος του fediverse (ομοσπονδιακό σύμπαν). Χρησιμοποιεί το ActivityPub, όπως πολλές άλλες οντότητες που δεν είναι Mastodon, συμπεριλαμβανομένων των Pixelfed, Plume και πολλών άλλων.

Όλα αυτά τα έργα που υλοποιούν το πρωτόκολλο AcitivtyPub μπορούν να συνομιλούν μεταξύ τους, ακριβώς όπως δύο ιστότοποι Mastodon.

Αυτό κάνει το fediverse ένα μεγάλο ανοιχτού κώδικα, αποκεντρωμένο Διαδίκτυο που λειτουργεί από και για τους ανθρώπους. Ωστόσο, η αυτο-φιλοξενία ενός διακομιστή είναι συνήθως ακριβή και χρειάζεται τεχνική συντήρηση. Έτσι, το μεγαλύτερο μέρος του πλήθους ακολουθεί μια απλούστερη προσέγγιση συμμετοχής στους ανοιχτούς διακομιστές.

  Πώς να δημιουργήσετε προσαρμοσμένα γραφικά στοιχεία στο iPhone

Εμπειρία χρήστη του Mastodon

Η διεπαφή χρήστη μπορεί να χρειαστεί λίγο χρόνο για να συνηθίσει. Τοποθετώντας τα δίπλα-δίπλα, είναι παρόμοιο με το Twitter. Απλώς η διάταξη των στηλών είναι διαφορετική.

Το αριστερό είναι όπου μπορείτε να δημοσιεύσετε αμέσως. Η μεσαία στήλη είναι η ροή σας την οποία μπορείτε να προσαρμόσετε σε μεγάλο βαθμό. Το πιο δεξί τμήμα του παραθύρου φιλοξενεί όλες τις ρυθμίσεις, συμπεριλαμβανομένης της Εξερεύνησης (τάση hashtags, άτομα που πρέπει να ακολουθήσετε, κ.λπ.), Τοπικό (περιεχόμενο διακομιστή), Ομοσπονδιακό (συναδέλφωνο περιεχόμενο) κ.λπ.

Προσωπικά, φαίνεται πολύ εμπνευσμένο από το Twitter. Και αυτό δεν είναι κακό. Εξάλλου, οι χρήστες του Mastodon είναι ως επί το πλείστον X-Twitterati και δεν βλάπτει να μοιάζουν με αυτό που είναι ήδη μοντέρνο.

Ας μιλήσουμε λίγο περισσότερο για το τι υπάρχει στο πιάτο εδώ.

Τοπικό & Ομοσπονδιακό Δίκτυο

Εφόσον θα εγγραφείτε σε έναν διακομιστή, το Local στο δεξιό παράθυρο θα φιλτράρει οτιδήποτε άλλο της ομοσπονδίας.

Εδώ μπορείτε να δείτε τα ονόματα χρήστη είναι απλώς @username, ενώ για την καρτέλα Federated, θα έχετε @[email protected].

Και δεδομένου ότι το fediverse επεκτείνεται συνεχώς, θα έχει πολύγλωσσο περιεχόμενο για το οποίο μπορεί να αισθάνεστε ότι δεν είστε συνδεδεμένοι. Συγκεκριμένα, το Ομόσπονδο χρονοδιάγραμμα δείχνει όλα όσα σχετίζονται με το ποιον ακολουθείτε εσείς ή οποιοσδήποτε από τον οικιακό σας διακομιστή. Έτσι συνδέει όλες τις περιπτώσεις Mastodon.

Αλλά μπορείτε να το κάνετε πιο προσωπικό, κάτι που εξηγείται στην επόμενη ενότητα.

Προσαρμογή χρονολογίου

Δεδομένου ότι το Mastodon έχει να κάνει περισσότερο με την ομοσπονδία παρά με το τοπικό σας παράδειγμα, θα υπάρξουν στιγμές (ειδικά όταν ξεκινάτε) τα ομόσπονδα χρονολόγιά σας θα είναι, ας πούμε, σκουπίδια.

Μπορείτε να κάνετε δύο πράγματα για αυτό, να αποκλείσετε και να εφαρμόσετε το φίλτρο γλώσσας.

Για τον αποκλεισμό, υπάρχουν δύο τρόποι για να το κάνετε. Στο τοπικό δίκτυο, μπορεί κανείς απλά να αποκλείσει ή να κάνει σίγαση του συγκεκριμένου χρήστη.

Με τα Ομοσπονδιακά χρονοδιαγράμματα, δίνει την επιλογή αποκλεισμού του χρήστη ή ολόκληρου του τομέα, καθώς ορισμένοι διακομιστές είναι πολύ στενοί ως προς το πεδίο εφαρμογής τους.

Στη συνέχεια, το φιλτράρισμα γλώσσας είναι διαθέσιμο μόλις κάνετε κλικ στο (εικονίδιο με το γρανάζι) Προτιμήσεις, το οποίο βρίσκεται στο δεξί παράθυρο στην αρχική οθόνη του Mastodon.

Στη συνέχεια, κάντε κλικ στο Preferences>Other στο αριστερό πλαίσιο και επιλέξτε τις προτιμώμενες γλώσσες για τις χρονοδιαγράμματα.

  Πώς να προσθέσετε και να αφαιρέσετε σχόλια στο Word

Αυτό είναι και πάλι παρόμοιο με αυτό που βλέπουμε στο Twitter. Ωστόσο, αυτές είναι οι πρώτες μερικές τροποποιήσεις που πρέπει να κάνετε για να διατηρήσετε τα χρονοδιαγράμματα σχετικά.

Αμεσο μήνυμα

Το Mastodon έχει μια πολύ διαφορετική ιδέα για τα Direct Messages. Στην πραγματικότητα, τα άμεσα μηνύματα δεν είναι αυστηρά προσωπικά ή ιδιωτικά. Ακόμα, ονομάζονται Ιδιωτικές Αναφορές.

Είναι σημαντικό, όταν κάνετε κλικ στην επιλογή Ιδιωτική αναφορά ονόματος χρήστη @, έχετε αυτήν την προειδοποίηση ότι αυτά τα μηνύματα δεν είναι κρυπτογραφημένα από άκρο σε άκρο.

Το αναπτυσσόμενο μενού, όταν κάνετε κλικ στο @, υποδεικνύει ότι μόνο οι αναφερόμενοι χρήστες θα δουν αυτό το μήνυμα. Ωστόσο, πρέπει να γνωρίζουμε ότι οι διαχειριστές των διακομιστών μπορούν ακόμα να έχουν πρόσβαση σε αυτά.

Τα άμεσα μηνύματα μετατρέπονται σε ομαδική συνομιλία εάν αναφέρονται πολλοί χρήστες. Και μπορεί κανείς να έχει πρόσβαση σε αυτά τα μηνύματα με την επιλογή @ Private Mentions στην αρχική οθόνη του Mastodon.

Συμπερασματικά, αυτά τα μηνύματα είναι «αξιοπρεπώς» ιδιωτικά. Αλλά επειδή δεν είναι κρυπτογραφημένα και ο διαχειριστής του διακομιστή μπορεί να τα δει, μην κοινοποιείτε οτιδήποτε εμπιστευτικό, όπως κωδικούς πρόσβασης.

Ασφάλεια λογαριασμού

Η παραβίαση λογαριασμών μέσων κοινωνικής δικτύωσης δεν είναι κάτι καινούργιο. Επομένως, θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε στο έπακρο τα διαθέσιμα πρωτόκολλα ασφαλείας.

Αρχικά, μπορείτε να ελέγξετε τις ενεργές συσκευές στις Συνεδρίες. Εάν κάτι φαίνεται ύποπτο, μπορείτε απλώς να ανακαλέσετε την πρόσβαση.

Επιπλέον, το Mastodon επιτρέπει τη ρύθμιση ελέγχου ταυτότητας δύο παραγόντων (κάτω από τις ρυθμίσεις λογαριασμού στο αριστερό παράθυρο). Επιπλέον, οι Εξουσιοδοτημένες Εφαρμογές στην ενότητα Έλεγχος δύο παραγόντων παραθέτουν όλες τις επίσημες εφαρμογές και τις εφαρμογές τρίτων που έχουν πρόσβαση στο προφίλ σας Mastodon. Όπως και με τα Sessions, μπορείτε να επαληθεύσετε και να διακόψετε την πρόσβαση στο προφίλ σας Mastodon για οποιαδήποτε εφαρμογή.

Μια λέξη προσοχής εδώ: να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν χρησιμοποιείτε οποιαδήποτε εφαρμογή τρίτου κατασκευαστή. Ανατρέξτε στις πολιτικές απορρήτου τους για να δείτε τι μπορούν να έχουν πρόσβαση και να μοιραστούν με τους επιχειρηματικούς τους συνεργάτες.

Μετανάστευση προφίλ

Εφόσον δεν υπάρχει συγκέντρωση εδώ, τι κάνετε εάν μια συγκεκριμένη περίπτωση κλείσει το κατάστημα;

Σύμφωνα με τη συμφωνία διακομιστή Mastodon, όλες οι περιπτώσεις που αναφέρονται στον επίσημο ιστότοπο της Mastodon (https://joinmastodon.org/servers) πρέπει να δώσουν ειδοποίηση 3 μηνών πριν κλείσουν τις δωρεάν ή επί πληρωμή υπηρεσίες τους.

Αυτό γίνεται για να παρέχεται αρκετός χρόνος σε οποιονδήποτε να μετεγκατασταθεί σε διαφορετικό διακομιστή, κάτι που είναι δυνατό και εύκολο.

Οι επιλογές βρίσκονται στην κάτω ενότητα των Ρυθμίσεων λογαριασμού (προηγούμενη εικόνα): Μετακίνηση σε διαφορετικό λογαριασμό και Μετακίνηση από διαφορετικό λογαριασμό.

  Η ψηφιακή εγκληματολογία εξηγείται σε 5 λεπτά ή λιγότερο

Η μετεγκατάσταση αφορά κυρίως τη μεταφορά των ακολούθων στον νέο λογαριασμό και υποστηρίζεται από εισαγωγή/εξαγωγή δεδομένων.

Επιπλέον, η τεκμηρίωση είναι πραγματικά χρήσιμη και η διαδικασία είναι απλή. Οι περισσότεροι χρήστες μπορούν να το κάνουν με μία κίνηση χωρίς επιπλοκές.

Ποιος άλλος είναι στο Mastodon;

Ένα κοινωνικό δίκτυο δεν είναι τίποτα χωρίς ένα σημαντικό κοινό. Ειδικά το micro-blogging χρειάζεται διασημότητες και δημοφιλείς οργανώσεις για όλη αυτή τη φλυαρία και το buzz.

Εφόσον οι άνθρωποι σιγά-σιγά μετακομίζουν στο Mastodon, πρέπει να υπάρχει κάτι που θα τους κρατά γαντζωμένους σε αυτή τη νέα ιδέα ενός αποκεντρωμένου κοινωνικού δικτύου μέχρι τότε. Αυτό το φροντίζουν οι λογαριασμοί bot.

Οι λογαριασμοί bot αυτοματοποιούν τη δραστηριότητα και είναι ένας τρόπος να κρατάτε τους ακόλουθους ενήμερους. Το Mastodon έχει μερικά όπου ένας λογαριασμός δημιουργείται ως καθρέφτης Twitter. Έτσι, ενώ μπορείτε να ελέγξετε τι συμβαίνει με την αγαπημένη σας διασημότητα ή επωνυμία, η αλληλεπίδραση δεν είναι δυνατή αυτήν τη στιγμή.

Αλλά δεν είναι και έρημο. Όπως αναφέρθηκε ήδη, επί του παρόντος, υπάρχουν πάνω από 1,2 εκατομμύρια ενεργοί χρήστες και πάνω από 10 εκατομμύρια λογαριασμοί στο Mastodon.

Ένας χρήστης έχει ετοιμάσει αυτό το υπολογιστικό φύλλο Google με αξιόλογους λογαριασμούς Mastodon, το οποίο ενημερώνεται τέσσερις φορές την ημέρα. Μέχρι σήμερα, αυτή η λίστα έχει 299 γνωστούς λογαριασμούς, μεταξύ των οποίων:

Βασικά, μπορώ να συνεχίσω, αλλά τα ενδιαφέροντα είναι υποκειμενικά και ο καλύτερος τρόπος για να ξεκινήσετε είναι μέσω αυτού του υπολογιστικού φύλλου. Ωστόσο, μπορείτε επίσης να ξεκινήσετε χωρίς καμία τέτοια λίστα για να μπείτε μέσα.

Μόλις ακολουθήσετε μερικά, το ενοποιημένο χρονοδιάγραμμα θα συμπληρωθεί με βάση τη δραστηριότητά σας και θα συνεχίσετε να λαμβάνετε νέα για αλληλεπίδραση.

Όπως με κάθε αλλαγή, οι πρώτες μέρες Mastodon μπορεί να είναι άβολες. Ωστόσο, είναι το μέλλον των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και η παρουσία εκεί δεν θα το βλάψει.

Γιατί να το ρισκάρω;

Κανείς δεν σας ζητά να πείτε αντίο σε αυτό το δίκτυο πουλιών αυτή τη στιγμή. Δεν είναι αυτό το θέμα. Ωστόσο, είτε σας αρέσει είτε όχι, είναι ιδιωτικό. Με απλά λόγια, μπορεί να σε διώξουν πριν προλάβεις να πεις «Γιατί εγώ»; Και αυτό μπορεί να συμβεί σε οποιοδήποτε άτομο ή οργανισμό.

Επομένως, εάν η κοινωνική σας παρουσία έχει σημασία για εσάς, η δημιουργία ενός διακομιστή Mastodon είναι ο καλύτερος τρόπος για να προχωρήσετε. Εναλλακτικά, μπορείτε να εγγραφείτε σε ένα, και τα περισσότερα είναι δωρεάν.

Αλλά δεν μπορώ να σκεφτώ μια κατάσταση όπου ορισμένοι από εσάς δεν θα ζητάτε περισσότερες επιλογές αυτή τη στιγμή. Για αυτούς τους λίγους, εδώ είναι μια λίστα με εναλλακτικές λύσεις Twitter αντί των μικρομπλογκ.