Μάθετε πώς να κάνετε Overclock ένα Raspberry Pi Zero 2 W

Βασικά Takeaways

  • Το Raspberry Pi Zero 2 W μπορεί να υπερχρονιστεί για να ενισχύσει την απόδοση, καθιστώντας το ιδανικό για πιο απαιτητικά φορητά έργα και εξομοίωση ρετρό παιχνιδιών.
  • Το overclocking μπορεί να μειώσει τη διάρκεια ζωής του Pi Zero 2 W, επομένως προχωρήστε με προσοχή.
  • Για καλύτερα αποτελέσματα, προσθέστε μέτρα ψύξης για την αποφυγή υπερθέρμανσης και θερμικού στραγγαλισμού.

Όπως και άλλοι υπολογιστές με μία πλακέτα Raspberry Pi, το Raspberry Pi Zero 2 W μπορεί να υπερχρονιστεί για να ενισχύσει την απόδοσή του. Μάθετε πώς να κάνετε overclock της CPU και της GPU του Pi Zero 2 W για να τρέξετε πιο γρήγορα.

Γιατί να κάνετε Overclock το Raspberry Pi Zero 2 W;

Το Raspberry Pi Zero 2 W είναι μια τεράστια αναβάθμιση στα αρχικά μοντέλα Pi Zero, με το ίδιο SoC Broadcom BCM2710A1 με το πλήρους μεγέθους Pi 3. Αυτό του επιτρέπει να εκτελεί ορισμένους φόρτους εργασίας έως και πέντε φορές πιο γρήγορα από ένα Pi Zero.

Σε συνδυασμό με το μέγεθος τσέπης του και την τιμή των 15 $, αυτό καθιστά το Pi Zero 2 W ιδανικό για χρήση σε φορητά έργα. Συνήθως θα εκτελείται χωρίς κεφαλή, χωρίς οθόνη ή πληκτρολόγιο και θα έχετε πρόσβαση στο Raspberry Pi εξ αποστάσεως μέσω SSH.

Εάν θέλετε να χρησιμοποιήσετε το Pi Zero 2 W ως επιτραπέζιο σύστημα με GUI, ωστόσο, μπορεί να φαίνεται λίγο καθυστερημένο σε σύγκριση με ένα Pi 4 ή Pi 5. Με το overclocking CPU (και GPU), μπορείτε να το δώσετε λίγο επιπλέον φερμουάρ. Αυτό θα πρέπει επίσης να αποδειχθεί χρήσιμο για την εξομοίωση συστημάτων ρετρό παιχνιδιών.

Το μειονέκτημα του overclocking είναι ότι θα μπορούσε να μειώσει τη διάρκεια ζωής του Pi Zero 2 W. Μπορεί επίσης να ακυρώσει την εγγύησή σας εάν χρησιμοποιήσετε τη ρύθμιση force_turbo=1 στο αρχείο config.txt για να ενεργοποιήσετε υψηλότερα επίπεδα υπέρτασης (πάνω από 6). Οπότε overclock με δική σας ευθύνη — ειδικά αν το πιέζετε σε υψηλότερες ταχύτητες.

  7 Εργαλεία υπενθύμισης λήξης για να λαμβάνετε έγκαιρα ειδοποιήσεις ημερομηνιών λήξης

Κρατήστε το Raspberry Pi Zero 2 W σας δροσερό

Η λειτουργία του Raspberry Pi Zero 2 W σε υψηλότερη ταχύτητα έχει ως αποτέλεσμα να παράγει περισσότερη θερμότητα. Μόλις φτάσει τους 80°C (176°F), το SoC θα αρχίσει αυτόματα να επιστρέφει τους πυρήνες της CPU, μειώνοντας την ταχύτητά τους μέχρι να πέσει η θερμοκρασία. Εάν η θερμοκρασία φτάσει τους 85°C (185°F), θα ενεργοποιηθεί ο μέγιστος περιορισμός, συμπεριλαμβανομένης της GPU.

Ενώ καταφέραμε να επιτύχουμε overclock 1,2 GHz με μια γυμνή πλακέτα Pi Zero 2 W, μπορεί να διαπιστώσετε ότι η προσθήκη λίγης ψύξης θα βοηθήσει στη διατήρηση της θερμοκρασίας σε χαμηλά επίπεδα, ειδικά εάν τρέχετε μεγάλα φορτία για οποιοδήποτε χρονικό διάστημα. Αυτή η ψύξη θα μπορούσε να έχει τη μορφή ψύκτρας ή ανεμιστήρα—ή ακόμα και με τα δύο, όπως με το The Pi Hut’s Ψύκτρα με διπλό ανεμιστήρα.

Πώς να κάνετε Overclock ένα Raspberry Pi 2 W

Όπως και σε άλλα μοντέλα Raspberry Pi που εκτελούν το τυπικό λειτουργικό σύστημα, το Raspberry Pi OS (παλαιότερα γνωστό ως Raspbian), μπορείτε να αλλάξετε την ταχύτητα ρολογιού του συστήματος-on-chip (SoC) του Pi Zero 2 W τροποποιώντας τις ρυθμίσεις config.txt αρχείο.

Είναι καλή ιδέα να ξεκινήσετε με την ενημέρωση και την αναβάθμιση όλων των πακέτων του συστήματος. Εάν χρησιμοποιείτε το γραφικό περιβάλλον εργασίας επιφάνειας εργασίας, ανοίξτε ένα παράθυρο τερματικού κάνοντας κλικ στο εικονίδιο του στην επάνω γραμμή μενού ή μέσω Μενού > Αξεσουάρ > Τερματικό και πληκτρολογήστε:

 sudo apt update && sudo apt upgrade -y 

Μπορεί να χρειαστούν μερικά λεπτά για να ελέγξετε για τα πιο πρόσφατα πακέτα λογισμικού και στη συνέχεια να ενημερώσετε το σύστημα.

Εγκαταστήστε Εργαλεία παρακολούθησης

Πριν από το overclocking του Raspberry Pi Zero 2 W, θα εγκαταστήσουμε μερικά χρήσιμα εργαλεία για να συγκρίνουμε την απόδοση και τη θερμοκρασία πριν και μετά. Πρώτα, εγκαταστήστε το εργαλείο πληροφοριών συστήματος Neofetch:

 sudo apt install neofetch 

Για να δείτε τις τρέχουσες πληροφορίες συστήματος, εκτελέστε:

 neofetch 

Θα πρέπει να δείχνει την προεπιλεγμένη ταχύτητα CPU του Pi Zero 2 W του 1 GHz. Στη συνέχεια, εγκαταστήστε το εργαλείο δημιουργίας φόρτου εργασίας «στρες»:

 sudo apt install stress 

Εάν χρησιμοποιείτε την έκδοση “Bullseye” ή παλαιότερη έκδοση του Raspberry Pi OS (ή Raspbian), μπορείτε να εγκαταστήσετε το εργαλείο δοκιμής πίεσης Stressberry με:

 pip3 install stressberry 

Ωστόσο, εάν χρησιμοποιείτε την πιο πρόσφατη έκδοση “Bookworm” του Raspberry Pi OS, θα πρέπει να εγκαταστήσετε το Stressberry σε ένα εικονικό περιβάλλον Python (το δικό μας ονομάζαμε “overclock”):

 python -m venv overclock
cd overclock
source bin/activate
pip3 install stressberry

Τώρα μπορείτε να κάνετε ένα αρχικό stress test στην προεπιλεγμένη ταχύτητα ρολογιού του Pi Zero 2 W για σύγκριση με τα υπερχρονισμένα αποτελέσματα αργότερα. Εκτελέστε αυτήν την εντολή (στο εικονικό περιβάλλον Python στο “Bookworm”) για μια δοκιμή 100 δευτερολέπτων χρησιμοποιώντας και τους τέσσερις πυρήνες CPU:

 stressberry-run -n "My Test" -d 100 -i 30 -c 4 mytest1.dat 

Μόλις το SoC φτάσει σε μια σταθερή βασική θερμοκρασία, θα ξεκινήσει το stress test και κάθε γραμμή θα δείχνει την τρέχουσα θερμοκρασία και συχνότητα της CPU, η οποία θα πρέπει να φτάσει τα 1000 MHz (δηλαδή 1 GHz).

  Πώς να δημιουργήσετε και να εκτελέσετε σενάρια PowerShell: Οδηγός βήμα προς βήμα

Επεξεργαστείτε το αρχείο Config.txt σε Overclock

Τώρα ας κάνουμε το Raspberry Pi Zero 2 W overclock αλλάζοντας τις ρυθμίσεις ταχύτητας CPU και GPU, οι οποίες θα ενεργοποιηθούν κατά την επανεκκίνηση. Ανοίξτε το αρχείο ρυθμίσεων config.txt στο nano πρόγραμμα επεξεργασίας κειμένου:

 sudo nano /boot/config.txt 

Προσθέστε τις ακόλουθες γραμμές:

 arm_freq=1200
core_freq=500

Εδώ, χρησιμοποιούμε το arm_freq για να ρυθμίσουμε την ταχύτητα ρολογιού της CPU στα 1200 MHz (1,2 GHz), ενώ χρησιμοποιούμε επίσης το core_freq για να αυξήσουμε την ταχύτητα του πυρήνα της GPU (από τα προεπιλεγμένα 400 MHz). Δείτε το επίσημο Raspberry Pi τεκμηρίωση overclocking για όλες τις πιθανές επιλογές. Το πιο πρόσφατο υλικολογισμικό αυξάνει αυτόματα την τάση εάν το σύστημα είναι υπερχρονισμένο, αλλά μπορείτε να το παρακάμψετε χειροκίνητα εάν χρειαστεί (δεν το κάναμε), όπως με:

 over_voltage=2 

Βγείτε από το nano και αποθηκεύστε τις ρυθμίσεις πατώντας Ctrl + X, μετά Y και Enter. Για να ενεργοποιήσετε το overclock, επανεκκινήστε το Pi Zero 2 W:

 sudo reboot 

Μόλις γίνει επανεκκίνηση, εκτελέστε ξανά την εντολή τερματικού neofetch. θα πρέπει να δείτε τη νέα ταχύτητα CPU 1,2 GHz.

  Επιλέγοντας το καλύτερο λογισμικό διαχείρισης έργου

Stress-Test το υπερχρονισμένο Pi Zero 2 W

Εάν χρησιμοποιείτε το Raspberry Pi OS “Bookworm”, θα χρειαστεί να εκτελέσετε το Stressberry μέσα από το εικονικό περιβάλλον Python σας, επομένως ενεργοποιήστε ξανά ότι:

 cd overclock
source bin/activate

Στη συνέχεια, εκτελέστε την ίδια δοκιμή Stressberry όπως πριν (με διαφορετικό όνομα αρχείου για την έξοδο):

 stressberry-run -n "My Test" -d 100 -i 30 -c 4 mytest2.dat 

Αυτή τη φορά θα πρέπει να δείτε ότι η CPU φτάνει την υπερχρονισμένη ταχύτητα των 1,2 GHz. Θα έχει επίσης υψηλότερη θερμοκρασία—στις δοκιμές μας, χωρίς να έχει προστεθεί ψύξη, έφτασε το μέγιστο στους 67,1°C (152,8°F), πολύ κάτω από το επίπεδο των 80°C στο οποίο θα άρχιζε να εφαρμόζεται ο θερμικός στραγγαλισμός.

Με πρόσθετη ψύξη, όπως ανεμιστήρα ή ψύκτρα, ορισμένοι χρήστες κατάφεραν να αυξήσουν περαιτέρω την ταχύτητα της CPU, στα 1,4 GHz και τη GPU στα 700 MHz, αλλά τα χιλιόμετρα μπορεί να διαφέρουν για διαφορετικές πλακέτες Pi Zero 2 W και τη μέθοδο ψύξης που χρησιμοποιείται.

Εάν το overclock σε ένα συγκεκριμένο επίπεδο προκαλεί αστάθεια του συστήματος, θα πρέπει να δοκιμάσετε ένα πιο μέτριο overclock. Σε ορισμένες περιπτώσεις, το Pi Zero 2 W μπορεί να μην εκκινήσει καν στην επιφάνεια εργασίας, συνήθως λόγω έλλειψης επαρκούς ισχύος.

Τι θα συμβεί αν το Pi Zero 2 W δεν εκκινήσει;

Εάν, μετά την αλλαγή των ρυθμίσεων overclocking στο config.txt, διαπιστώσετε ότι το Raspberry Pi Zero 2 W δεν θα εκκινήσει, μην ανησυχείτε. Η ευκολότερη λύση είναι απλώς να κρατήσετε πατημένο το πλήκτρο Shift κατά την εκκίνηση για να απενεργοποιήσετε προσωρινά το overclock. το Raspberry Pi θα πρέπει στη συνέχεια να εκκινήσει κανονικά.

Εάν αυτό δεν λειτουργήσει, απενεργοποιήστε το Pi Zero 2 W, στη συνέχεια αφαιρέστε την κάρτα microSD και συνδέστε την (χρησιμοποιώντας συσκευή ανάγνωσης καρτών USB) σε άλλον υπολογιστή για να επεξεργαστείτε το αρχείο config.txt από εκεί. Στη συνέχεια, μπορείτε να αλλάξετε τις ρυθμίσεις υπερχρονισμού ή να τις σχολιάσετε προσθέτοντας ένα σύμβολο # στην αρχή κάθε γραμμής.

Το Overclocking Raspberry Pi Zero 2 W είναι εύκολο

Εάν χρειάζεστε λίγη επιπλέον ισχύ επεξεργασίας για το φορητό σας έργο ή το σύστημα ρετρό παιχνιδιών σας, είναι σχετικά εύκολο να αλλάξετε τις ρυθμίσεις παραμέτρων για να κάνετε overclock ένα Raspberry Pi Zero 2 W. Για να αποφύγετε τον θερμικό στραγγαλισμό του SoC, θα λειτουργήσει καλύτερα με ορισμένα μορφή ψύξης.