Λάβατε ένα email από τη Maureen Hinckley; Είναι απάτη

Τα ηλεκτρονικά μηνύματα απάτης διατίθενται σε όλα τα σχήματα και μεγέθη: από προσεγμένες απόπειρες phishing που δεν διακρίνονται σχεδόν από τα νόμιμα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, μέχρι μη πειστικά μηνύματα γεμάτα ορθογραφικά και γραμματικά λάθη.

Μια απάτη που έχει τραβήξει την προσοχή μας περιστρέφεται γύρω από μια συγκεκριμένη Maureen Hinckley και το υποτιθέμενο ίδρυμά της. Πώς ακριβώς όμως λειτουργεί αυτή η απάτη; Είναι η Maureen Hinckley αληθινό πρόσωπο; Αν ναι, ποια είναι αυτή και έχει όντως ίδρυμα; Εδώ είναι τι πρέπει να ξέρετε.

Πώς λειτουργεί η απάτη του Ιδρύματος Maureen Hinckley

Εάν έχετε λάβει ένα email από κάποιον που ισχυρίζεται ότι είναι γυναίκα με το όνομα Maureen Hinckley, ή υποτίθεται ότι εκπροσωπεί το ίδρυμά της, μπορεί να έχει κάτι σαν αυτό:

Γειά σου,

Είμαι η Maureen Hinckley και το ίδρυμά μου δωρίζει 550.000 $ USD σε εσάς. Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω email στη διεύθυνση [email protected] για περισσότερες λεπτομέρειες.

Τις καλύτερες ευχές,

Κυρία Maureen Hinckley,

Πνευματικά δικαιώματα © 2023 The Maureen Hinckley Foundation. Ολα τα δικαιώματα διατηρούνται.

Όπως μπορείτε να δείτε, σε αυτή την περίπτωση, ο απατεώνας ισχυρίζεται ότι είναι η ίδια η Maureen Hinckley. Το μήνυμα είναι σύντομο, απλό, κατευθείαν στην ουσία και δεν περιέχει ορθογραφικά ή γραμματικά λάθη (τα οποία είναι συνήθως αξιόπιστα σημάδια απάτης ηλεκτρονικού ψαρέματος), επομένως ο απατεώνας προσπάθησε τουλάχιστον να φανεί νόμιμος.

Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένα κραυγαλέα ζητήματα με το email. Αν αγνοήσουμε το περιεχόμενο για μια στιγμή, η κωμική προσθήκη του συμβόλου πνευματικών δικαιωμάτων θα πρέπει να είναι αρκετή από μόνη της. Η αποποίηση ευθύνης «με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος» είναι εξίσου γελοία. Ομοίως, το γεγονός ότι ο στόχος κατευθύνεται σε μια γενική διεύθυνση Gmail είναι μια άλλη προφανής κόκκινη σημαία—δεν θα είχε μια επώνυμη διεύθυνση email ένα φιλανθρωπικό ίδρυμα που μοιράζει χρήματα σε τυχαίους ανθρώπους;

  Πώς λειτουργεί το GOAT;

Όσον αφορά το περιεχόμενο του μηνύματος, αυτό που έχουμε εδώ είναι μια τυπική απόπειρα phishing παρότρυνσης για δράση: ο στόχος δολώνεται με την υπόσχεση μισού εκατομμυρίου δολαρίων και τους λένε να επικοινωνήσουν με αυτό το υποτιθέμενο ίδρυμα για να μαζέψουν τα χρήματά τους. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι ο απατεώνας χρησιμοποιεί ως εμφανιζόμενο όνομα το “Maureen Hinckley”, ενώ το ίδιο το email προήλθε από την ακόλουθη διεύθυνση: [email protected].

Πώς θα μπορούσε κάποιος να πέσει σε αυτό; Λοιπόν, οι άνθρωποι κάνουν. Δεν είμαστε όλοι καλοί με την τεχνολογία. Πιθανότατα δεν θα έπεφτε ποτέ σε αυτήν την απάτη, αλλά ένας ηλικιωμένος συγγενής μπορεί. Οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου δεν θα επένδυαν χρόνο και πόρους για την αποστολή αυτών των μηνυμάτων ηλεκτρονικού “ψαρέματος” εάν δεν είχαν αποτέλεσμα. Τις περισσότερες φορές δεν το κάνουν, αλλά αν ένα άτομο από τις πολλές χιλιάδες που στοχεύονται πέσει στην απάτη, είναι μια αξιόλογη ανταμοιβή.

Ποια είναι η Maureen Hinckley; Έχει Ίδρυμα;

Εδώ είναι που αποκτά ενδιαφέρον αυτή η απάτη. Το 2013, μια γυναίκα με το όνομα Maureen Hinckley και ο σύζυγός της, Stephen, κέρδισαν ένα έπαθλο Powerball 61,4 εκατομμυρίων δολαρίων. Το δελτίο ειδήσεων MassLive ανέφερε σχετικά εκείνη την εποχή, ανακοινώνοντας ότι η Λοταρία της Μασαχουσέτης είχε απονείμει στο ζευγάρι αυτό το τεράστιο ποσό. Το άρθρο παρουσιάζει ακόμη και μια φωτογραφία των Χίνκλεϊ, που ποζάρουν με την τελετουργική επιταγή τους.

  Κορυφαίες 40 καλύτερες εναλλακτικές λύσεις Coinbase

Αυτό είναι σημαντικό γιατί δείχνει ότι όποιος βρίσκεται πίσω από αυτήν την απάτη δεν επέλεξε απλώς ένα τυχαίο όνομα. Ισχυριζόμενοι ότι είναι η κυρία Χίνκλυ, πιθανότατα υπολόγιζαν ότι τα θύματά τους θα έκαναν μια πρόχειρη αναζήτηση στο Google. Πιθανώς, υπέθεσαν ότι αυτό θα τους προσέφερε κάποια αξιοπιστία και θα αυξήσει τις πιθανότητες να λειτουργήσει η απάτη.

Δεν υπάρχουν αρχεία για ίδρυμα Maureen Hinckley. Υπάρχει ένα Ίδρυμα Hinckleyαλλά έχει έδρα στο Ηνωμένο Βασίλειο και δεν έχει καμία σχέση με τη γυναίκα της Μασαχουσέτης που κέρδισε το λαχείο το 2013. Όλα αυτά δείχνουν ότι έγινε κάποια προσπάθεια για την ανάπτυξη της απάτης της Maureen Hinckley, ή μάλλον της (φανταστικής) αφήγησης ότι το στηρίζει.

Αυτή δεν είναι ούτε η πρώτη ούτε η μοναδική επανάληψη της απάτης της Maureen Hinckley. Email παρόμοια με αυτό που εμφανίζεται παραπάνω κυκλοφορούν στον ιστό εδώ και χρόνια. Το παλαιότερο παράδειγμα που μπορέσαμε να βρούμε χρονολογείται από το 2016 και καταγράφηκε από τον Διαδικτυακές ειδοποιήσεις απειλών κοινότητα.

Αναμφισβήτητα η πιο προηγμένη έκδοση αυτής της απάτης κυκλοφόρησε στον Ιστό το 2020 και δημοσιεύτηκε στο StopScamFraud φόρουμ. Είναι ένα μακρύ, καλογραμμένο email στο οποίο ο απατεώνας που ισχυρίζεται ότι είναι η κυρία Hinckley μοιράζεται την ιστορία της ζωής της, εξηγεί πώς κέρδισε το Powerball (αυτό συμπληρώνεται με έναν σύνδεσμο προς ένα άρθρο της Daily Mail) και ισχυρίζεται ότι έχει καρκίνο . Η υποτιθέμενη κυρία Hinckley λέει στον στόχο ότι δωρίζει «550.000 $ σε εσάς ως μέρος [her] Πρωτοχρονιάτικο φιλανθρωπικό έργο» και ζητά τα προσωπικά τους στοιχεία.

Αυτό που το κάνει ακόμα πιο εντυπωσιακό, με έναν μάλλον απαίσιο τρόπο, είναι ότι ο απατεώνας επιμένει ότι δεν εμπλέκεται σε κανένα είδος εγκληματικής δραστηριότητας, αλλά μάλλον χρειάζονται προσωπικές πληροφορίες «λόγω της κλοπής ταυτότητας [sic] περιδιαβαίνοντας το Διαδίκτυο που υπήρξα θύμα στο παρελθόν». Ο απατεώνας λέει ρητά ότι «δεν θέλουν να σου ζητήσουν την ταυτότητά σου ως [they] δεν θέλω να αφήσω μια εντύπωση στο μυαλό σας ότι [they] θέλεις να κλέψεις την ταυτότητά σου».

  Πώς να ακυρώσετε τη συνδρομή My Tinder Gold

Είναι αδύνατο να προσδιοριστεί ποιος σκέφτηκε πρώτος την ιδέα να υποδυθεί τη νικήτρια του Powerball το 2013 Maureen Hinckley, αλλά είναι σαφές ότι η απάτη έχει αλλάξει με τα χρόνια. Αυτό υποδηλώνει ότι διάφορες ομάδες ή άτομα έχουν βελτιώσει το σύστημα για τους δικούς τους σκοπούς. Υποδηλώνει επίσης ότι η απάτη λειτούργησε σε αρκετά μεγάλο αριθμό ατόμων ώστε να δώσει κίνητρο για τη συνέχισή της.

Έχοντας αυτό υπόψη, είναι προφανές ότι το μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου με σύμβολα πνευματικών δικαιωμάτων που λάβαμε είναι η απάτη του ιδρύματος Maureen Hinckley στην πιο βασική, στοιχειώδη μορφή της. Αυτό δεν σημαίνει ότι κανείς δεν το έχει πέσει, αλλά άλλες εκδόσεις της ίδιας εκστρατείας phishing φαίνονται πολύ πιο πειστικές και εξελιγμένες.

Μείνετε ασφαλείς από την απάτη της Maureen Hinckley

Αυτό που είναι ενδιαφέρον για την απάτη της Maureen Hinckley είναι ότι έχει κολλήσει εδώ και χρόνια, λαμβάνοντας διάφορες διαφορετικές μορφές. Αυτό δείχνει ότι οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου προσαρμόζονται και καταδεικνύει γιατί είναι σημαντικό να παραμείνουμε σε επαγρύπνηση.

Για να μείνετε ασφαλείς από αυτές τις απάτες και το ηλεκτρονικό ψάρεμα γενικά, βεβαιωθείτε ότι: ελέγχετε ξανά όλους τους συνδέσμους, αγνοείτε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από άγνωστες διευθύνσεις, παραχωρείτε προσφορές που φαίνονται πολύ καλές για να είναι αληθινές και ενημερώνεστε για τις τελευταίες τάσεις στην ασφάλεια στον κυβερνοχώρο. Και να θυμάστε, αυτό που σας φαίνεται σαν προφανής απάτη μπορεί να κοστίσει σε κάποιον άλλο τα χρήματα που κέρδισε με κόπο ή ακόμα και την ταυτότητά του.