Κατασκευή του Υπερόπλου για τον Ιστότοπό σας

Το WordPress ήταν το βασικό σύστημα διαχείρισης περιεχομένου για πολλούς τεχνικούς και μη τεχνικούς χρήστες που θέλουν να δημιουργήσουν και να διαχειριστούν ιστότοπους. Το .htacess είναι ένας από τους όρους που θα συναντήσετε συχνά εάν θέλετε να προσθέσετε ή να τροποποιήσετε παραμέτρους σε επίπεδο διακομιστή, απόδοση και ασφάλεια.
Σε αυτό το άρθρο, θα περιγράψω τι είναι το .htaccess στο WordPress, τη σημασία του στο WordPress και πώς λειτουργεί το .htaccess. Θα μάθετε επίσης πώς να εντοπίζετε το .htaccess, να επεξεργάζεστε/δημιουργείτε ένα νέο και τις βέλτιστες πρακτικές για τη διαχείρισή του.
Πίνακας περιεχομένων
Τι είναι το .htaccess στο WordPress;
Το .htaccess είναι ένα αρχείο διαμόρφωσης για τον διακομιστή ιστού Apache που χρησιμοποιείται από τις περισσότερες εταιρείες φιλοξενίας WordPress. Με απλούστερους όρους, το Apache είναι ένα αρχείο με όλους τους κανόνες που δίνουν οδηγίες για τον διακομιστή του ιστότοπού σας WordPress.
Το .htaccess είναι ένα κρυφό αρχείο που βρίσκεται στον «root» ή στον κεντρικό κατάλογο του ιστότοπού σας. Για να γίνει κρυφό, αυτό το αρχείο ξεκινά με . και δεν έχει επέκταση. Αυτό το αρχείο έχει πολλές εργασίες σε έναν τυπικό ιστότοπο, όπως τη ρύθμιση μόνιμων συνδέσμων, τη διαχείριση ανακατευθύνσεων, τη βελτίωση της ασφάλειας και τον έλεγχο της πρόσβασης σε ιστοσελίδες.
Πώς να εντοπίσετε και να επεξεργαστείτε το .htaccess στο WordPress με ασφάλεια
Οι περισσότεροι ιστότοποι WordPress θα έχουν κρύψει το αρχείο .htaccess από προεπιλογή. Αυτό είναι ένα μέτρο ασφαλείας, επειδή η επεξεργασία αυτού του αρχείου μπορεί να είναι επικίνδυνη και ένα απλό λάθος μπορεί να σπάσει τον ιστότοπό σας.
Για να αποφύγετε προκλήσεις, επεξεργαστείτε το .htaccess χρησιμοποιώντας ένα στάδιο σταδίου ή δημιουργήστε αντίγραφα ασφαλείας του ιστοτόπου σας πριν επεξεργαστείτε αυτό το αρχείο. Μια τέτοια προσέγγιση διασφαλίζει ότι έχετε ένα αντίγραφο ασφαλείας εάν κάνετε λάθος κατά την επεξεργασία των αρχείων root.
Μπορείτε επίσης να κάνετε λήψη του αρχείου HTTP στον τοπικό σας υπολογιστή, να το επεξεργαστείτε από εκεί και, στη συνέχεια, να το ανεβάσετε όταν είστε βέβαιοι ότι όλα λειτουργούν όπως αναμένεται.
Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μια υπηρεσία όπως το FileZilla για πρόσβαση στα αρχεία στον ιστότοπό μας στο WordPress. Μπορείτε να μάθετε περισσότερα σχετικά με τη σύνδεση του FileZilla εάν είναι η πρώτη φορά που αντιμετωπίζετε αυτό το θέμα.
Μόλις συνδέσετε τον ιστότοπό σας στο FileZilla, θα έχετε κάτι σαν αυτό:
Θα έχετε τοπικά αρχεία στον υπολογιστή σας στην αριστερή πλευρά, ενώ στη δεξιά πλευρά, θα δείτε τα απομακρυσμένα αρχεία (τον ιστότοπό σας στο WordPress).
Τώρα μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση στον ριζικό κατάλογο (ένας φάκελος με το όνομα του ονόματος τομέα σας). Κάντε κύλιση προς τα κάτω μέχρι να βρείτε το .htaccess και κάντε δεξί κλικ πάνω του. Κάντε κλικ στο εικονίδιο προβολής/επεξεργασίας για να ανοίξετε το αρχείο στον αγαπημένο σας επεξεργαστή.
Κάντε όλες τις αλλαγές που θέλετε στο αρχείο .htaccess. Τώρα μπορείτε να αποθηκεύσετε και να κλείσετε το αρχείο. Θα εμφανιστεί ένα αναδυόμενο παράθυρο που θα σας λέει να ανεβάσετε τις νέες αλλαγές. Επιλέξτε «Ναι» και οι αλλαγές θα τεθούν σε ισχύ αμέσως.
Πώς να δημιουργήσετε .htaccess στο WordPress
Δεν παρέχεται κάθε ιστότοπος WordPress με αρχείο .htaccess. Ένας από τους λόγους είναι ότι ο ιστότοπός σας μπορεί να είναι νέος και μπορεί να μην έχει ζητηθεί να δημιουργήσει αυτόματα το αρχείο .htaccess στον ριζικό κατάλογο.
Ο δεύτερος λόγος μπορεί να είναι ότι ο ιστότοπός σας χρησιμοποιεί μια στοίβα τεχνολογίας all-Nginx που δεν υποστηρίζει .htaccess. Δεν έχουμε πολύ έλεγχο αν εμπίπτετε στη δεύτερη κατηγορία.
Ωστόσο, εάν ο ιστότοπός σας εξακολουθεί να χρησιμοποιεί Apache, μπορείτε να δημιουργήσετε ένα αρχείο .htaccess με μη αυτόματο τρόπο. Ανοίξτε ένα πρόγραμμα επεξεργασίας κώδικα όπως το Visual Studio Code στον τοπικό σας υπολογιστή, δημιουργήστε ένα αρχείο και ονομάστε το .htaccess. Στη συνέχεια, μπορείτε να προσθέσετε αυτόν τον κωδικό:
# BEGIN WordPress <IfModule mod_rewrite.c> RewriteEngine On RewriteBase / RewriteRule ^index.php$ - [L] RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-f RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-d RewriteRule . /index.php [L] </IfModule> # END WordPress
Στη συνέχεια, μπορείτε να ανεβάσετε αυτό το αρχείο στον ριζικό φάκελο που περιέχει τους φακέλους wp-admin και wp-content.
Πώς να χρησιμοποιήσετε το .htaccess για κοινές εργασίες WordPress
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το .htaccess για διάφορες εργασίες σε έναν ιστότοπο WordPress. Για παράδειγμα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτό το αρχείο για να χειριστείτε τις περισσότερες προσθήκες ασφαλείας και προσωρινής αποθήκευσης. Τέτοια πρόσθετα γράφουν και τροποποιούν το αρχείο .htaccess για να εκτελούν διάφορες λειτουργίες. Αυτά είναι μερικά από τα πιο κοινά πράγματα που μπορείτε να κάνετε με το .htaccess:
#1. Προσαρμογή δομής μόνιμου συνδέσμου
Μπορείτε να προσαρμόσετε τη μορφή και τη δομή των διευθύνσεων URL των σελίδων σας (Uniform Resource Locators) και των αναρτήσεων χρησιμοποιώντας ένα αρχείο .htaccess. Ο μόνιμος σύνδεσμος είναι μια μόνιμη διεύθυνση URL που οδηγεί σε μια μεμονωμένη ανάρτηση ή σελίδα σε έναν ιστότοπο. Στο WordPress, μπορείτε να προσαρμόσετε τις διευθύνσεις URL για SEO και εμπειρία χρήστη.
Για να το αλλάξετε αυτό, μπορείτε να ακολουθήσετε τα εξής βήματα:
- Συνδεθείτε στον πίνακα ελέγχου διαχειριστή του WordPress.
- Μεταβείτε στις “Ρυθμίσεις” -> “Μόνιμοι σύνδεσμοι” -> “Προσαρμοσμένη δομή”.
- Επιλέξτε την επιθυμητή προσαρμοσμένη δομή μόνιμου συνδέσμου.
- Αποθήκευσε τις αλλαγές.
Το αρχείο .htaccess θα ενημερωθεί αυτόματα όταν κάνετε κλικ στο κουμπί ‘αποθήκευση’.
#2. Ανακατευθύνσεις
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το αρχείο .htaccess για να ρυθμίσετε μια ανακατεύθυνση 301 που μετακινεί όλη την επισκεψιμότητά σας από μη ασφαλές HTTP σε ασφαλές πρωτόκολλο HTTPS. Η χρήση HTTPS είναι μία από τις προσεγγίσεις που διασφαλίζουν ότι η επικοινωνία μεταξύ των χρηστών του ιστότοπού σας WordPress και των διακομιστών είναι κρυπτογραφημένη.
Προσθέστε αυτό το κομμάτι κώδικα στο αρχείο .htaccess για 301 ανακατευθύνσεις:
<IfModule mod_rewrite.c> RewriteEngine On RewriteCond %{HTTPS} off RewriteRule ^ https://%{HTTP_HOST}%{REQUEST_URI} [L,R=301] </IfModule>
Μπορείτε επίσης να ανακατευθύνετε την επισκεψιμότητα σε έναν προσωρινό τομέα. Για παράδειγμα, έχετε ένα όνομα τομέα, www.yourdomain.com, και θέλετε να ανακατευθύνετε στο ‘temporarydomain.com’, μπορείτε να έχετε τον ακόλουθο κώδικα:
<IfModule mod_rewrite.c> RewriteEngine On RewriteCond %{HTTP_HOST} !^www\.yourdomain\.com$ RewriteRule ^ https://temporarydomain.com%{REQUEST_URI} [L,R=302] </IfModule>
#3. Βελτιώσεις ασφαλείας
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το αρχείο .htaccess για να βελτιώσετε την ασφάλεια του ιστότοπού σας στο WordPress μέσω διαφόρων προσεγγίσεων. Για παράδειγμα, μπορείτε να ρυθμίσετε τους καταλόγους σας ώστε να απαιτούν έναν έγκυρο χρήστη ορίζοντας έναν κωδικό πρόσβασης. Αυτό είναι ένα δείγμα κώδικα που μπορείτε να προσθέσετε στο αρχείο .htaccess:
<Files "*"> AuthType Basic AuthName "Restricted Area" AuthUserFile /path/to/.htpasswd Require valid-user </Files>
Αντικαταστήστε το /path/to/.htpasswd με τη διαδρομή προς το αρχείο κωδικού πρόσβασης.
#4. Προβολή προσαρμοσμένων μηνυμάτων σφάλματος
Προσπαθήσατε ποτέ να αποκτήσετε πρόσβαση σε μια σελίδα και λάβατε αυτό το σχόλιο; “Η σελίδα δεν βρέθηκε”. Αυτό είναι ένα συνηθισμένο μήνυμα σφάλματος σε ιστότοπους WordPress κάθε φορά που προσπαθείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε έναν μη διαθέσιμο πόρο. Μπορείτε να προσθέσετε τέτοια μηνύματα σφάλματος ως εξής:
# Custom Error Messages ErrorDocument 400 /errors/400.html ErrorDocument 401 /errors/401.html ErrorDocument 403 /errors/403.html ErrorDocument 404 /errors/404.html ErrorDocument 500 /errors/500.html
Στη συνέχεια, μπορείτε να δημιουργήσετε ένα έγγραφο HTML για κάθε προσαρμοσμένο σφάλμα που θέλετε να εμφανίζεται στον ιστότοπό σας.
Βέλτιστες πρακτικές για τη διαχείριση .htaccess
- Μην επεξεργάζεστε απευθείας το αρχείο .htacess: Αν δεν είστε προσεκτικοί, ενδέχεται να σπάσετε τον βασικό κώδικα του ιστότοπού σας. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε διάφορες προσεγγίσεις, όπως μια περιοχή σταδιοποίησης ή επεξεργασία από το πρόγραμμα επεξεργασίας κώδικα για να επεξεργαστείτε το αρχείο .htaccess πριν ανεβάσετε τις αλλαγές.
- Δημιουργήστε αντίγραφα ασφαλείας των αρχείων σας πριν από την επεξεργασία: Κάτι μπορεί να πάει στραβά κατά την επεξεργασία αυτού του αρχείου. Φροντίζετε πάντα να δημιουργείτε αντίγραφα ασφαλείας του ιστότοπού σας πρώτα, ώστε να μπορείτε να επιστρέψετε στην προηγούμενη έκδοση σε περίπτωση που κάτι πάει στραβά. Ελέγξτε εάν ο οικοδεσπότης σας προσφέρει υπηρεσίες δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας ή μπορείτε να επιλέξετε υπηρεσίες τρίτων.
- Κατανοήστε τους βασικούς κανόνες του WordPress: Παρόλο που το WordPress σας επιτρέπει να ασκήσετε την τεχνική σας ικανότητα, βεβαιωθείτε ότι κατανοείτε τις οδηγίες του. Βεβαιωθείτε ότι δεν αντικαθιστάτε ή ξαναγράφετε τους κανόνες που διέπουν τον τρόπο λειτουργίας του .htaccess για σωστή λειτουργία.
- Ελέγξτε τις αλλαγές πριν από την ενημέρωση: Ο εντοπισμός σφαλμάτων είναι μέρος του κτιρίου. Ελέγχετε πάντα τις αλλαγές που έχετε κάνει πριν πατήσετε αυτό το κουμπί αποθήκευσης. Είναι ακόμη καλύτερο να χρησιμοποιήσετε μια περιοχή σκηνής για να ελέγξετε εάν λειτουργούν όπως αναμένεται πριν από τη δημοσίευση.
Εναλλακτικές λύσεις για το .htaccess στο WordPress
Το αρχείο .htaccess είναι κοινό στους διακομιστές ιστού Apache. Ωστόσο, μπορεί να βρείτε ορισμένους ιστότοπους WordPress που δεν χρησιμοποιούν αυτό το αρχείο. Αυτές είναι μερικές από τις εναλλακτικές λύσεις που επιτυγχάνουν τον ίδιο σκοπό:
- Deny from all: Όλα τα αρχεία PHP έχουν προστατευτικά που εμποδίζουν την προβολή τους. Ngnix εξυπηρετεί όλα τα άλλα στατικά αρχεία σε έναν ιστότοπο WordPress. Οι χρήστες μπορούν τώρα να προσθέσουν κανόνες Ngnix για να αναπαράγουν ορισμένους από αυτούς τους κανόνες.
- Προσαρμοσμένος κώδικας PHP: Οι χρήστες μπορούν να έχουν παρόμοια λειτουργικότητα με το .htaccess επεξεργάζοντας τα προεπιλεγμένα θέματα/προσθήκες τους. Ωστόσο, ορισμένα θέματα/πρόσθετα δεν σας επιτρέπουν να τα επεξεργαστείτε.
- Έλεγχοι PHP: Οι χρήστες μπορούν να εφαρμόσουν ελέγχους γύρω από την κεφαλίδα User-Agent ($_SERVER[‘HTTP_USER_AGENT’]. Αυτοί οι χρήστες μπορούν στη συνέχεια να ορίσουν ένα περιβάλλον που ταιριάζει με τα κριτήρια.
Συχνές ερωτήσεις
Τι είναι ένα αρχείο .htaccess;
Το .htaccess είναι ένα αρχείο διαμόρφωσης για τους διακομιστές ιστού Apache. Αυτό το αρχείο παρέχει οδηγίες στον διακομιστή σας, όπως εμφάνιση μόνιμων συνδέσμων, πρόσβαση σε διάφορα αρχεία και διαχείριση ανακατευθύνσεων. Αυτό το αρχείο βρίσκεται στον κατάλογο «root» του ιστότοπού σας WordPress και δεν έχει επέκταση.
Έχουν όλοι οι ιστότοποι WordPress αρχείο .htaccess;
Όχι. Αυτό το αρχείο είναι αποκλειστικά για ιστότοπους που χρησιμοποιούν διακομιστές ιστού Apache. Ωστόσο, ορισμένα που χρησιμοποιούν Apache ενδέχεται επίσης να λείπουν λόγω λανθασμένων ρυθμίσεων διαμόρφωσης. Ευτυχώς, μπορείτε να δημιουργήσετε ένα αρχείο .htaccess με μη αυτόματο τρόπο και να το ανεβάσετε στον ριζικό φάκελο του ιστότοπού σας WordPress
Τι προφυλάξεις πρέπει να λαμβάνετε κατά την επεξεργασία του αρχείου .htaccess;
Η επεξεργασία οποιουδήποτε βασικού αρχείου στο WordPress μπορεί να αποβεί μοιραία. Ωστόσο, μπορείτε να επιτύχετε τους στόχους σας εάν λάβετε τις σωστές προφυλάξεις. Βεβαιωθείτε ότι έχετε δημιουργήσει αντίγραφα ασφαλείας του ιστοτόπου σας προτού ξεκινήσετε την επεξεργασία αυτού του αρχείου. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε μια περιοχή σταδίου για να δοκιμάσετε τις αλλαγές πριν τις ανεβάσετε και να τις αποθηκεύσετε.
συμπέρασμα
Ελπίζουμε ότι τώρα καταλαβαίνετε τι είναι το .htaccess και πώς να το εντοπίσετε, να το επεξεργαστείτε και να το χρησιμοποιήσετε για να εκτελέσετε διαφορετικές ενέργειες. Πρέπει να χρησιμοποιήσετε μια περιοχή σταδιοποίησης ή να δημιουργήσετε αντίγραφα ασφαλείας των αρχείων του ιστότοπού σας πριν επεξεργαστείτε αυτό το αρχείο, για να αποφύγετε λάθη που μπορεί να καταστρέψουν ολόκληρο τον ιστότοπο. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι δεν θα έχουν όλοι οι ιστότοποι αυτό το αρχείο, καθώς ορισμένοι χρησιμοποιούν άλλες προσεγγίσεις για τη διαχείριση αυτών των βασικών λειτουργιών.
Στη συνέχεια, μπορείτε επίσης να εξερευνήσετε πώς να ενεργοποιήσετε/απενεργοποιήσετε τη λειτουργία συντήρησης του WordPress.