Κατανόηση των ορολογιών αποκατάστασης καταστροφών – RTO, RPO, Failover, BCP και άλλα

Ένα σχέδιο ανάκαμψης από καταστροφές είναι ένα βασικό μέτρο που πρέπει να έχει ένας οργανισμός πριν τον χτυπήσει ένα ασυνήθιστο γεγονός.

Στον κλάδο της πληροφορικής, ξεκινά δημιουργώντας ένα επίσημο έγγραφο που περιέχει σχέδια, ενέργειες και διαδικασίες για την αντιμετώπιση της καταστροφής και των συνεπειών της.

Η καταστροφή είναι ένα γεγονός που έρχεται ξαφνικά χωρίς προηγούμενη ειδοποίηση και μπορεί να είναι διαφορετικού τύπου. Και όταν προσγειωθεί, άτομα και οργανισμοί αντιμετωπίζουν πολλές δυσκολίες, συμπεριλαμβανομένων οικονομικών ζητημάτων και εμπειρίας χρήστη.

Εάν συμβεί μια επίθεση, πρέπει να είστε έτοιμοι να ελαχιστοποιήσετε τις επιπτώσεις της και να επαναφέρετε τις λειτουργίες σας πιο γρήγορα. Αυτό είναι όπου η προετοιμασία ενός πρακτικού σχεδίου αποκατάστασης από καταστροφή θα σας βοηθήσει να αποτρέψετε ή να αποτρέψετε την καταστροφή. Μπορείτε επίσης να μειώσετε τα επακόλουθά του όσον αφορά την εμπειρία χρήστη, το κόστος και το χρόνο διακοπής λειτουργίας.

Επιπλέον, πρέπει να διατηρήσετε τα σχέδια, τους ανθρώπους, τις στρατηγικές, τον εξοπλισμό και τα συστήματά σας έτοιμα για να επαναφέρετε τα πάντα στη δράση. Αλλά για αυτό, πρέπει να κατανοήσετε σε βάθος την αποκατάσταση από καταστροφές.

Σε αυτό το άρθρο, θα το συζητήσω λεπτομερώς μαζί με τις βασικές ορολογίες αποκατάστασης καταστροφών, ώστε να μπορείτε να αντεπιτεθείτε γενναία και να βγείτε πιο δυνατοί σε τέτοιες αντίξοες συνθήκες.

Ας ξεκινήσουμε!

Τι είναι η καταστροφή;

Μια καταστροφή είναι ένα απρόβλεπτο γεγονός που μπορεί να συμβεί οπουδήποτε, συμπεριλαμβανομένης της βιομηχανίας πληροφορικής. Εμφανίζεται είτε φυσικά είτε από ανθρώπους και μπορεί να επηρεάσει τις λειτουργίες μιας εταιρείας και να διαταράξει τον ιστό της υποδομής.

Ως αποτέλεσμα, επηρεάζεται ένας οργανισμός και οι πελάτες, οι πωλητές, οι υπάλληλοι και οι συνεργάτες του. Ασκεί πίεση στον οργανισμό όσον αφορά τα οικονομικά, τη φήμη του κλάδου, την εμπιστοσύνη των πελατών και την περίμετρο ασφάλειας.

Ως εκ τούτου, πρέπει να είστε έτοιμοι εκ των προτέρων για να ξεπεράσετε ένα τέτοιο σενάριο. Για αυτό, πρέπει να ανακτήσετε κάθε λειτουργία και δεδομένα αμέσως. Με απλά λόγια, πρέπει να προετοιμάσετε τον οργανισμό σας να ανακτήσει τα πάντα στο συντομότερο δυνατό διάστημα για τους πελάτες σας.

Οι καταστροφές είναι πολλών ειδών, όπως κυβερνοεπιθέσεις, δολιοφθορές, τρομοκρατικές επιθέσεις, ransomware ή φυσικές απειλές, τυφώνες, σεισμοί, πυρκαγιές, πλημμύρες, βιομηχανικά ατυχήματα, διακοπές ρεύματος και πολλά άλλα.

Τι εννοείτε με τον όρο αποκατάσταση από καταστροφή;

Η αποκατάσταση από καταστροφή είναι η διαδικασία ανάκτησης κανονικών λειτουργιών μετά από μια καταστροφή. Περιλαμβάνει την επανέναρξη της πρόσβασης σε υλικό, λογισμικό, εξοπλισμό, συνδεσιμότητα, δικτύωση, τροφοδοσία και δεδομένα. Πρέπει να ορίσετε κανόνες και διαδικασίες σε μια τεκμηριωμένη διαδικασία για να προετοιμάσετε τον οργανισμό σας πριν από μια καταστροφή.

Ωστόσο, εάν οι εγκαταστάσεις του οργανισμού σας καταστραφούν, πρέπει να επεκτείνετε ορισμένες από τις δραστηριότητες δουλεύοντας στην επικοινωνία, τη μεταφορά, την προμήθεια, τις τοποθεσίες εργασίας και άλλα.

Γιατί είναι σημαντικό το σχέδιο αποκατάστασης από καταστροφές;

Η κατάρτιση ενός τέλειου σχεδίου για την ανάκαμψη από μια καταστροφή, είτε φυσική είτε ανθρωπογενής, είναι απαραίτητη για κάθε κλάδο πληροφορικής. Βεβαιωθείτε ότι έχετε τον κατάλληλο υπάλληλο και τα κατάλληλα εργαλεία στο σωστό μέρος για να εκτελέσετε το σχέδιο ομαλά.

Ας βουτήξουμε βαθύτερα στο γιατί η αποκατάσταση από καταστροφές είναι ζωτικής σημασίας.

Περιορισμός ζημιών

Μια καταστροφή είναι απρόβλεπτη. Κανείς δεν ξέρει πότε έρχεται και φεύγει. Όμως, προετοιμάζεστε εκ των προτέρων για να ελέγξετε τη ζημιά που προκαλείται στην υποδομή σας.

Για παράδειγμα, σε περιοχές που είναι επιρρεπείς σε πλημμύρες, μπορείτε να τοποθετήσετε τα βασικά έγγραφα και τους τύπους εξοπλισμού σας στον τελευταίο όροφο για να αποφύγετε ζημιές.

Ομοίως, δημιουργήστε αντίγραφα ασφαλείας των βασικών δεδομένων σας προτού οι επιθέσεις στον κυβερνοχώρο μπορούν να παραβιάσουν δεδομένα ή να τα κλέψουν.

Υπηρεσίες αποκατάστασης

Εάν ετοιμάσετε ένα σταθερό σχέδιο για την ανάκαμψη από την καταστροφή, η επαναφορά όλων των υπηρεσιών στην κανονική τους μορφή είναι γρήγορη και εύκολη. Αυτό σημαίνει ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα, μπορείτε να ανακτήσετε σχεδόν όλα τα σημαντικά περιουσιακά στοιχεία και υπηρεσίες.

Ελαχιστοποίηση της διακοπής

Δεν μπορείς να ξέρεις τι θα συμβεί αύριο ή στο επόμενο βήμα μιας επέμβασης. Αλλά, με ένα τέλειο σχέδιο αποκατάστασης, δεν χρειάζεται να ανησυχείτε πολύ για τις συνέπειες. Η υποδομή σας μπορεί να συνεχίσει τις λειτουργίες με ελάχιστη διακοπή.

Εκπαίδευση και Προετοιμασία

Μια υποδομή πληροφορικής αποτελείται από πολλούς υπαλλήλους που εργάζονται κάτω από μια στέγη. Όλοι πρέπει να γνωρίζουν για την ανάκαμψη για να ενεργήσουν άμεσα όπως απαιτείται και αναμένεται σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Η σωστή προετοιμασία θα μειώσει επίσης τα επίπεδα άγχους όσων σχετίζονται με τον οργανισμό σας. Επιπλέον, μπορείτε να εκπαιδεύσετε τους υπαλλήλους σας να λαμβάνουν τις απαραίτητες ενέργειες σε περίπτωση που συμβεί ένα απροσδόκητο γεγονός.

  Ενα απλό [But Comprehensive] Οδηγός

Ορολογίες αποκατάστασης καταστροφών

Ας ξεκινήσουμε με τις ορολογίες για να κατανοήσουμε την αποκατάσταση από καταστροφή από μια πιο κοντινή άποψη.

RTO

Ο στόχος χρόνου ανάκαμψης (RTO) είναι το χρονικό διάστημα που ορίζει ένας οργανισμός ανάλογα με τη φύση της επιχείρησης για να ανεχθεί την καταστροφή χωρίς να επηρεάσει την οικονομική ανάπτυξη.

Κατά τη ρύθμιση του RTO, μια εταιρεία πρέπει να ελέγξει τους χρόνους διακοπής λειτουργίας που μπορεί να επηρεάσουν τον οργανισμό σας με πολλούς τρόπους. Χρησιμοποιείται για τη μελέτη βιώσιμων στρατηγικών για τη συνέχιση των δραστηριοτήτων της επιχείρησής σας ακόμη και μετά από μια καταστροφή. Όταν οι πελάτες αντιμετωπίζουν τυχόν ενοχλήσεις στην εφαρμογή, ρωτούν πόσο χρόνο θα χρειαστεί μια εφαρμογή για να επιστρέψει στη δράση. Η απάντηση είναι RTO για κάθε οργανισμό.

Παράδειγμα: Ας υποθέσουμε ότι είστε μια εταιρεία ηλεκτρονικών συναλλαγών όπως η PayPal ή η Pioneer που αντιμετωπίζει απρόβλεπτα γεγονότα. Σε αυτήν την περίπτωση, το RTO σας θα είναι αρκετά γρήγορο για να ανακτήσει τη λειτουργία.

Με άλλα λόγια, μια εταιρεία ορίζει το RTO της σε μία ή δύο ώρες για να αποφύγει συνέπειες με τη μορφή χρηματοδότησης ή δεδομένων.

RPO

Οι Στόχοι Σημείου Ανάκτησης (RPO) είναι η απώλεια δεδομένων που μπορεί να χειριστεί μια υποδομή πληροφορικής όσον αφορά το χρόνο και τον όγκο των πληροφοριών.

Μπερδεμένη;

Πάρτε ένα παράδειγμα μιας βάσης δεδομένων που καταγράφει τις συναλλαγές μιας τράπεζας, συμπεριλαμβανομένων των μεταφορών, του προγραμματισμού, των πληρωμών και άλλων. Όταν συμβαίνει μια καταστροφή, η βάση δεδομένων ανακτάται σε πραγματικό χρόνο. Η διαφορά μεταξύ της βάσης δεδομένων τη στιγμή της καταστροφής και της ανάκτησης βάσης δεδομένων μετά από μια καταστροφή είναι μηδενική σε αυτήν την περίπτωση.

Για ορισμένες εταιρείες, είναι αποδεκτό να χρειαστούν περίπου 24 ώρες για να ανακτηθούν όλες οι πληροφορίες από το αντίγραφο ασφαλείας, αλλά μερικές φορές μπορεί να είναι καταστροφικό. Είναι σημαντικό να ρυθμίσετε την υποδομή σας σύμφωνα με τις απαιτήσεις RPO. Αυτό περιλαμβάνει τη βελτίωση της συχνότητας των αντιγράφων ασφαλείας, την προσθήκη μιας βάσης δεδομένων αναμονής στην αρχιτεκτονική σας και πολλά άλλα.

Failover

Σκεφτείτε μια κατάσταση όπου διανύετε μεγάλες αποστάσεις. Ξαφνικά, σκάσατε το λάστιχο για κάποιον απροσδόκητο λόγο. Ευχαριστείτε το εφεδρικό ελαστικό που διατίθεται στο όχημά σας και τα εργαλεία για την αλλαγή του ελαττωματικού ελαστικού.

Το Failover λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο.

Σημαίνει ότι χρειάζεστε μια εφεδρική σύνδεση κατά τη διάρκεια της καταστροφής. Με λίγα λόγια, το failover σημαίνει ότι έχετε δίκτυα και συστήματα που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη στιγμή μιας καταστροφής για να αλλάξετε τις πληροφορίες σας στο σύστημα ανάκτησης.

Το Failover διασφαλίζει ότι όλες οι υπηρεσίες σας εκτελούνται ομαλά, ακόμη και αν υπάρχουν αστοχίες υποδομής ή υλικού. Με αυτόν τον τρόπο, μπορείτε να αποτρέψετε την απώλεια δεδομένων και εσόδων του οργανισμού σας και να αποφύγετε διακοπές της υπηρεσίας για τους τελικούς χρήστες σας.

Μπορείτε είτε να το ρυθμίσετε χειροκίνητα είτε να του επιτρέψετε να λειτουργεί αυτόματα για να μετακινήσετε τα δεδομένα στον διακομιστή αναμονής.

Αποτυχία

Η αποτυχία IT είναι μια απλή λειτουργία όπου η αρχική παραγωγή επιστρέφει στην αρχική της θέση (σύστημα) μετά την αντιμετώπιση μιας καταστροφής. Κατά τη διάρκεια της επίθεσης, οι εταιρείες ακολουθούν μια λειτουργία ανακατεύθυνσης λόγω της οποίας όλοι οι φόρτοι εργασίας μεταφέρονται σε ένα αντίγραφο VM ή ένα εφεδρικό σύστημα.

Ωστόσο, δεν μπορείτε απλώς να παραλείψετε το επόμενο βήμα της επιστροφής. Όταν ανακτήσετε τα πάντα και επιστρέψετε στη δράση, πρέπει να μεταφέρετε όλους τους φόρτους εργασίας στα αρχικά τους VM ή συστήματα. Αυτή η συνολική διαδικασία επιστροφής του φόρτου εργασίας στον αρχικό χώρο εργασίας ή σύστημα είναι γνωστή ως αποτυχία. Σημαίνει ότι επιστρέφετε μετά την επίθεση.

Το Failback χρησιμοποιείται επίσης για την προγραμματισμένη συντήρηση μιας επιχείρησης. Είναι αλήθεια ότι το failback εμφανίζεται πάντα μετά από failover. Με άλλα λόγια, το failover είναι το πρώτο βήμα και το failback είναι το δεύτερο βήμα για την ανάκτηση βασικών δεδομένων. Μπορεί να ρυθμιστεί μεταξύ cloud σε cloud, εσωτερικής εγκατάστασης σε εσωτερική εγκατάσταση, εσωτερικής εγκατάστασης σε σύννεφο ή οποιουδήποτε συνδυασμού από αυτά.

DR

Το Disaster Recovery (DR) είναι η διαδικασία κατά την οποία έχετε προκατασκευασμένα σχέδια για την ανάκτηση των περιουσιακών στοιχείων σας εντός του χρονικού πλαισίου.

Το DR δίνει τη δυνατότητα σε έναν οργανισμό να ανταποκρίνεται γρήγορα και να ανακτά κάθε υπηρεσία από ένα απροσδόκητο γεγονός. Παρέχει επίσης επίσημη τεκμηρίωση που περιέχει οδηγίες για τη λήψη άμεσων μέτρων σε περίπτωση απρόβλεπτων συμβάντων.

BCP

Το Business Continuity Plan (BCP) είναι ένα από τα πιο αποδεκτά σχέδια αποκατάστασης καταστροφών που επιτρέπει στην υποδομή IT να χαράσσει στρατηγικές για να χειρίζεται διακοπές πληροφορικής σε διακομιστές, κινητές συσκευές, προσωπικούς υπολογιστές και δίκτυα.

Το BCP είναι ελαφρώς διαφορετικό από την ανάκτηση καταστροφών, καθώς βοηθά έναν οργανισμό να κάνει σχέδια για την αποκατάσταση του εταιρικού λογισμικού και της παραγωγικότητας για την κάλυψη των βασικών επιχειρηματικών αναγκών.

  Πώς να δημιουργήσετε προφίλ χρηστών βίντεο Amazon Prime

Εδώ, μια εταιρεία δημιουργεί ένα σύστημα ανάκτησης για να ξεπεράσει πιθανές απειλές, όπως επιθέσεις στον κυβερνοχώρο ή φυσικές καταστροφές. Έχει σχεδιαστεί για να διασφαλίζει τα περιουσιακά στοιχεία και να διασφαλίζει ότι όλες οι υπηρεσίες θα επανέλθουν σε δράση γρήγορα μετά την απεργία.

BCM

Η Διαχείριση Επιχειρηματικής Συνέχειας (BCM) είναι μια διαδικασία διαχείρισης κινδύνου ειδικά σχεδιασμένη για να λειτουργεί ως ασπίδα έναντι απειλών για τις επιχειρηματικές διαδικασίες. Η BCM είναι το επόμενο βήμα του BCP, όπου επικυρώνει τα σχέδια ανάκαμψης για να διασφαλίσει ότι όλοι στην επιχείρηση ανταποκρίνονται στο σχέδιο άμεσα και ανακτούν όλα τα απαραίτητα στοιχεία.

Το BCM λειτουργεί ως πλαίσιο διαχείρισης για τον εντοπισμό κινδύνων υποδομής όταν αντιμετωπίζει εξωτερικές ή/και εσωτερικές απειλές. Διασφαλίζει επίσης ότι το πλαίσιο λειτουργεί αποτελεσματικά με τη βοήθεια τακτικών δοκιμών για τη βελτίωση της προβλεψιμότητας, τη μείωση του κινδύνου και την ευθυγράμμιση του σχεδίου για μελλοντικές επιθέσεις.

BIA

Η Ανάλυση Επιπτώσεων Επιχειρήσεων (BIA) είναι η διαδικασία ανάλυσης του ποσοστού επιβίωσης μιας επιχείρησης με τον εντοπισμό κρίσιμων συστημάτων, λειτουργιών και διαδικασιών. Λέει για τις επιπτώσεις μιας καταστροφής στον οργανισμό σας λόγω της διακοπής των λειτουργιών σας.

Η BIA προβλέπει τις συνέπειες πριν πραγματικά συμβεί μια επίθεση, προκειμένου να συλλέξει βασικές πληροφορίες που μπορούν να βοηθήσουν στη δημιουργία ισχυρών στρατηγικών ανάκτησης. Προσδιορίζει επίσης το κόστος που συνεπάγεται οι αστοχίες, όπως το κόστος αντικατάστασης του εξοπλισμού, η απώλεια ταμειακών ροών, τα κέρδη, οι μισθοί και άλλα.

Κατά τη δημιουργία μιας αναφοράς BIA, πρέπει να λάβετε υπόψη τις κρίσιμες διαδικασίες που εμπλέκονται στην επιχείρησή σας, τον αντίκτυπο των διαταραχών σε διαφορετικούς τομείς, την αποδεκτή διάρκεια, τις ανεκτές περιοχές, το οικονομικό κόστος και πολλά άλλα.

Καλέστε το δέντρο

Το δέντρο κλήσεων είναι μια διαδικασία επιμέλειας μιας λίστας προσωπικού που πρέπει να καλέσετε σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Είναι μια διαδικασία που ακολουθεί μια δομή που μοιάζει με δέντρο.

Για παράδειγμα, κατά τη διάρκεια μιας καταστροφής, ένα άτομο θα επικοινωνήσει με μια μικρή ομάδα μελών με ένα επείγον μήνυμα, αυτά τα μέλη του προσωπικού καλούν κάθε ομάδα ξεχωριστά. Με αυτόν τον τρόπο, όλο το προσωπικό θα ενημερωθεί κατά τη διάρκεια της απειλής και θα ξεκινήσει την εργασία που του έχει ανατεθεί για να ανακτήσει έγκαιρα κάθε λειτουργία και διαδικασία. Η δημιουργία μιας λίστας είναι απλή, αλλά η εφαρμογή της σε πραγματικό χρόνο δημιουργεί σύγχυση.

Πρέπει να εκτελείτε τακτικές δραστηριότητες κλήσης για να προετοιμάσετε κάθε μέλος του προσωπικού έκτακτης ανάγκης να παραμείνει σε εγρήγορση. Οι τακτικές δοκιμές μπορούν επίσης να βοηθήσουν στον εντοπισμό αριθμών που έχουν αλλάξει ή λείπουν που μπορούν να επηρεάσουν σοβαρά την απόδοση.

Ένα δέντρο κλήσεων περιέχει πληροφορίες που πρέπει να χρησιμοποιηθούν σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης για την παροχή οδηγιών. Μπορεί επίσης να γίνει χειροκίνητα, αλλά οι άνθρωποι χρησιμοποιούν αυτοματισμό για να επιταχύνουν τη διαδικασία και να ειδοποιήσουν τα μέλη στον σημερινό ψηφιακό κόσμο.

Κέντρο εντολών/Κέντρο Ελέγχου

Είναι μια εικονική ή φυσική εγκατάσταση ειδικά προετοιμασμένη για να παρέχει διοίκηση ή έλεγχο των σχεδίων ανάκαμψης κατά τη διάρκεια μιας κρίσης. Επικοινωνεί με την ομάδα για τη διαχείριση των συστημάτων και των λειτουργιών κατά τη διάρκεια της καταστροφής.

Παραδοσιακά, η υποδομή εξαρτάται από το κέντρο διοίκησης που αντιμετωπίζει κρίσεις χωρίς καμία κατάλληλη προσέγγιση. Σήμερα, οι οργανισμοί έχουν σχεδιάσει τέλεια το κέντρο ελέγχου τους, το οποίο στρέφει την άμεση ανταπόκριση στη βασική ικανότητα.

Μόλις αντιληφθεί μια καταστροφή, το κέντρο εντολών οδηγεί γρήγορα προς τη φάση ανάκαμψης. Επιπλέον, χρησιμεύει ως το σημείο αναφοράς στην περίπτωση υπηρεσιών, τύπου, παραδόσεων και πολλά άλλα. Συγκεντρώνει επίσης ανθρώπους από πολλούς κλάδους κατά τη διάρκεια τέτοιων σεναρίων.

Αντιμετώπιση περιστατικού

Η απόκριση περιστατικού είναι ένας τύπος απάντησης που δίνεται για την αντιμετώπιση μιας επίθεσης. Γίνεται με τη βοήθεια των κατάλληλων διαδικασιών και του προσωπικού για τη διατήρηση της ασφάλειας δικτύου και δεδομένων αποτελεσματικά την κατάλληλη στιγμή.

Εάν ένας οργανισμός έχει ένα σχέδιο συμβάντων πριν από το απροσδόκητο συμβάν, μπορεί να προστατεύσει τα δεδομένα του από απειλές σε πραγματικό χρόνο. Οι ειδικοί αντιμετώπισης περιστατικών παραμένουν πάντα σε εγρήγορση στα προβλήματα και ενεργούν φυσικά κατά τη διάρκεια ενός περιστατικού. Λαμβάνουν ορισμένα μέτρα για την αποφυγή παραβιάσεων της ασφάλειας, διασφαλίζοντας ότι δεν παραλείπουν ούτε ένα βήμα κατά την αποκατάσταση από καταστροφή.

Στην αρχή, πρέπει να προσδιορίσετε τα κρίσιμα δεδομένα και να τα αποθηκεύσετε στο cloud ή σε οποιαδήποτε απομακρυσμένη τοποθεσία για να διασφαλίσετε την ασφάλεια. Αντιμετωπίστε τις τρέχουσες ανάγκες υποδομής και τις εξελισσόμενες απειλές στον κυβερνοχώρο ενημερώνοντας τακτικά τα σχέδια αντιμετώπισης συμβάντων.

Αντιγράφων ασφαλείας

Οι λύσεις δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας βοηθούν μια υποδομή πληροφορικής να διατηρεί αντίγραφα δεδομένων και να τα αποθηκεύει με ασφάλεια την κατάλληλη στιγμή. Εάν αντιμετωπίζετε καταστροφή της βάσης δεδομένων, τυχαία διαγραφή όλων των δεδομένων ή οποιοδήποτε άλλο πρόβλημα, πρέπει να είστε έτοιμοι με το αντίγραφο ασφαλείας για να επαναφέρετε τα δεδομένα αμέσως και να συνεχίσετε με τις υπηρεσίες.

  3 έξυπνοι τρόποι για να αλλάξετε την ημερομηνία χρέωσης του Netflix

Περιλαμβάνει την αναπαραγωγή των αρχείων και την αποθήκευσή τους σε ασφαλή τοποθεσία για εύκολη πρόσβαση σε όλα τα δεδομένα μετά από ένα ασυνήθιστο γεγονός. Θα σας βοηθήσει αν δημιουργήσετε αντίγραφα ασφαλείας των δεδομένων σας σε πολλές τοποθεσίες για να διασφαλίσετε ότι μπορείτε να τα επαναφέρετε ακόμα και αν αποτύχει ένας ιστότοπος.

Ελαστικότητα

Η ικανότητα των κοινοτήτων, των κρατών, των οργανισμών και των ατόμων να αντιστέκονται ή να αντιστέκονται σε μια καταστροφή χωρίς να διακυβεύονται οι υπηρεσίες και τα συστήματα είναι γνωστή ως ανθεκτικότητα σε καταστροφές.

Ένας οργανισμός πρέπει να είναι προετοιμασμένος να συγκρατήσει μεγάλο άγχος λόγω των κινδύνων. Βεβαιωθείτε ότι έχετε τις δυνατότητες να ελαχιστοποιήσετε τις απώλειές σας με καλύτερο σχεδιασμό αντί να περιμένετε να έρθει κάποιος να σας σώσει. Αυτό θα σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε τις καταστροφές και να ανακτήσετε αποτελεσματικά την υποδομή πληροφορικής σας.

Εδώ, ο κύριος στόχος είναι η διατήρηση και η αποκατάσταση των βασικών λειτουργιών και δομών την κατάλληλη στιγμή όποτε είναι απαραίτητο. Για να γίνετε ένας οργανισμός ανθεκτικός στις καταστροφές, πρέπει να προετοιμαστείτε εκ των προτέρων και να έχετε την ικανότητα να προβλέπετε κινδύνους, να προσαρμόζεστε στις αλλαγές, να μοιράζεστε και να μαθαίνετε, να ενσωματώνετε διάφορους τομείς και να διαχειρίζεστε τα επίπεδα κινδύνου.

SLA

Η Συμφωνία Επιπέδου Υπηρεσιών (SLA) είναι ένα σχέδιο καταστροφής στο οποίο αναφέρετε στους τελικούς χρήστες τον χρόνο που μπορεί να χρειαστείτε για να επαναφέρετε τις υπηρεσίες σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Η SLA διασφαλίζει στους πελάτες ότι τα δεδομένα τους είναι ασφαλή και ότι δεν διακυβεύονται ή κοινοποιούνται σε τρίτα μέρη. Είναι το μοναδικό σημείο επαφής με τα ζητήματα του τελικού χρήστη.

Κάθε υποδομή πληροφορικής παρέχει διασφάλιση σχετικά με την SLA στους πελάτες της. Επομένως, φροντίστε να επικοινωνείτε εκ των προτέρων με τους τελικούς χρήστες σας.

ΣΠΟΦ

Ένα ενιαίο σημείο αποτυχίας (SPOF) είναι ένα κομμάτι εξοπλισμού, ένα άτομο, ένας πόρος ή μια εφαρμογή στην οποία συνδέονται πολλά άλλα συστήματα ή εφαρμογές.

Εάν ένας τέτοιος εξοπλισμός ή πόρος πέσει κάτω, όλα τα βασικά μέρη που συνδέονται με το σύστημα πέφτουν μαζί του. Έτσι, θα επηρεαστεί η όλη διαδικασία και η λειτουργία της επιχείρησης.

Επομένως, πρέπει να έχετε μια στρατηγική για να χειριστείτε ένα τέτοιο πρόβλημα για να διατηρήσετε τον οργανισμό σας σε λειτουργία. Το πρώτο πράγμα που μπορείτε να κάνετε είναι να προσδιορίσετε αυτό το μοναδικό κομμάτι του εξοπλισμού ή του συστήματος που μπορεί να επηρεάσει περισσότερο. Στη συνέχεια, εκτελέστε μια ανάλυση επιχειρηματικού αντίκτυπου και λάβετε μια βαθμολογία αξιολόγησης κινδύνου για να γνωρίζετε τις σκηνές που πρόκειται να συμβούν. Σκάψτε και βρείτε τα πριν από την εκδήλωση.

Αφού αναφέρετε όλα τα SPOF, ταξινομήστε τα σύμφωνα με τη διαδικασία ανάκτησης. Τοποθετήστε κάθε ένα από τα SPOF σε τρεις διαφορετικές κατηγορίες:

  • Ανακτήστε εύκολα και άμεσα με λιγότερο χρόνο και προϋπολογισμό.
  • Η ανάκτηση θα ήταν δύσκολη, αλλά θα μπορούσε να αναπτυχθεί μια αξιόπιστη διαδικασία για την αποκατάσταση.
  • Δεν μπορεί να γίνει τίποτα για να ανακάμψει όταν πέσει.

Μπορείτε να ενεργήσετε ανάλογα με βάση την κατηγορία.

Ανάκτηση συστήματος

Κατά τη διάρκεια αποτυχίας υλικού, πρέπει να εκτελέσετε μια διαδικασία ανάκτησης για να ανακτήσετε το συγκεκριμένο σύστημα ή διακομιστή στην αρχική του μορφή. Και για να ανακτήσετε ολόκληρο το σύστημα, πρέπει να είστε έτοιμοι με τις απαιτήσεις ανάκτησης, τα αντίγραφα ασφαλείας, τη συμβατότητα υλικολογισμικού και τη συμβατότητα υλικού.

Η αποκατάσταση συστήματος είναι μια διαδικασία που επαναφέρει το μηχάνημα στις προηγούμενες ρυθμίσεις του ή στην ίδια κατάσταση που ήταν όταν ήταν καινούργιο. Με αυτόν τον τρόπο θα εξαφανιστούν όλες οι μολύνσεις από ιούς λόγω εγκατεστημένου λογισμικού ή εφαρμογών στο σύστημά σας.

Αυτή η διαδικασία περιλαμβάνει σχεδιασμό ανάκτησης μιας υποδομής πληροφορικής που ορίζει και ακολουθεί ορισμένες διαδικασίες για να διασφαλίσει τη διαθεσιμότητα δεδομένων έναντι ανθρωπογενών ή φυσικών διαταραχών.

Επαναφοράς συστήματος

Η επαναφορά συστήματος είναι ένα εργαλείο ανάκτησης που σας επιτρέπει να επαναφέρετε ορισμένα αρχεία και πληροφορίες στην προηγούμενη κατάστασή τους την κατάλληλη στιγμή.

Με την επαναφορά συστήματος, μπορείτε να ανακτήσετε κλειδιά μητρώου, εγκατεστημένα προγράμματα, προγράμματα οδήγησης, αρχεία συστήματος και πολλά άλλα πίσω στην προηγούμενη έκδοσή του. Αυτό λειτουργεί ως σωτήριο σε πολλές καταστροφές.

Σχέδιο δοκιμής

Αναφέρεται σε ένα έγγραφο που αποθηκεύει πληροφορίες σχετικά με μια στρατηγική δοκιμής, εκτιμήσεις, πόρους, προθεσμίες, στόχους και χρονοδιαγράμματα. Λειτουργεί ως σχέδιο που εκτελεί δοκιμές για να διασφαλίσει την ασφάλεια υλικού και λογισμικού.

Αυτό περιλαμβάνει διάφορες δοκιμές σύμφωνα με τις διαδικασίες και τα βήματα που έχουν προγραμματιστεί για τη διαχείριση των επακόλουθων επιπτώσεων καταστροφών. Πραγματοποιήστε τις τακτικές δοκιμές για να προετοιμάσετε τον εαυτό σας και τον οργανισμό σας να μην παραλείψετε ούτε ένα βήμα κατά τη διάρκεια της δράσης. Με αυτόν τον τρόπο, μια υποδομή πληροφορικής μπορεί να κατανοήσει τις ελλείψεις και να είναι έτοιμη για τον αγώνα.

συμπέρασμα

Κανείς δεν ξέρει πότε θα συμβεί μια καταστροφή. Επομένως, τα κατάλληλα μέτρα ασφάλειας και ασφάλειας είναι απαραίτητα για κάθε επιχείρηση.

Οι ορολογίες αποκατάστασης καταστροφών θα σας βοηθήσουν να κατανοήσετε πώς να αντιδράτε σε επιθέσεις και καταστροφές. Θα σας βοηθήσει επίσης να προετοιμαστείτε εκ των προτέρων, ώστε να μπορείτε να προστατεύσετε την υποδομή σας κατά τη διάρκεια ενός απροσδόκητου συμβάντος. Θα είστε σε θέση να δημιουργήσετε μια αποτελεσματική στρατηγική ανάκτησης από καταστροφές σε πραγματικό χρόνο για να εξοικονομήσετε εκατομμύρια δολάρια και να διατηρήσετε την εμπιστοσύνη των πελατών.