Κατανόηση του Dark Web εναντίον του Deep Web 🌐

Ο ιστός είναι είτε επιφανειακός είτε βαθύς (και σκοτεινός).

Θα ήταν υποτιμητικό να πούμε ότι το μεγαλύτερο μέρος του Διαδικτύου λειτουργεί στα παρασκήνια.

Αυτό που βλέπουμε στην πραγματικότητα, η επιφάνεια, ο ανοιχτός ή ο ορατός ιστός, αποτελεί απλώς το 5 έως 10% του συνολικού διαδικτύου.

Το υπόλοιπο είναι γνωστό ως βαθύς ή κρυφός ιστός. Και ο σκοτεινός ιστός (γνωστός και ως darknet) εξακολουθεί να είναι ένα μικρότερο τμήμα, έως και το 5% του συνόλου του Διαδικτύου.

Πηγή: commons.wikimedia.org

Για να το καταλάβουμε καλύτερα, ας κάνουμε ένα μικρό αντίγραφο ασφαλείας.

Διαδίκτυο και μηχανές αναζήτησης

Δεν εισάγω σχεδόν καθόλου URL στα προγράμματα περιήγησης ιστού. Αντίθετα, αυτό στο οποίο βασίζομαι (και οι περισσότεροι από εμάς) είναι οι μηχανές αναζήτησης.

Απλώς πληκτρολογήστε μερικούς χαρακτήρες και υποδηλώνει αυτόματα πού μπορούμε να επιλέξουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα για να πατήσουμε enter. Είναι εύκολο και λειτουργεί κάθε φορά.

Αυτή η αναζήτηση στο διαδίκτυο λειτουργεί λόγω ανίχνευσης. Το Google, το Bing, το Yahoo και όλες οι μεγάλες μηχανές αναζήτησης έχουν bots που ενημερώνουν τακτικά τα μητρώα διαδικτύου τους κάθε φορά που δημοσιεύεται οτιδήποτε στο Διαδίκτυο. Ευρετηριάζουν νέες καταχωρήσεις και στη συνέχεια τις εμφανίζουν για τα σχετικά ερωτήματα αναζήτησης που έγιναν από τους τελικούς χρήστες (εμάς).

Ωστόσο, μερικά πράγματα δεν είναι φτιαγμένα για το ευρύ κοινό. Ορισμένες από αυτές τις σελίδες που προστατεύονται με κωδικό πρόσβασης (deep web) επισημαίνονται με μια ετικέτα “χωρίς ευρετήριο” που εμποδίζει τα ρομπότ αναζήτησης να τις ανιχνεύσουν. Άλλοι (σκοτεινός ιστός) χρησιμοποιούν συγκεκριμένα πρωτόκολλα με τα οποία τα κανονικά προγράμματα περιήγησης (Chrome, Edge, Firefox) δεν μπορούν να συνδεθούν.

Περαιτέρω ενότητες μιλούν για όλα αυτά λεπτομερώς.

Τι είναι το Deep Web;

Ο βαθύς ιστός είναι απλώς το μη ευρετηριασμένο μέρος του διαδικτύου. Τα περισσότερα από αυτά είναι νόμιμα, όπως τα οικονομικά σας στοιχεία σε τράπεζες, λογαριασμούς μέσων κοινωνικής δικτύωσης, αρχεία email, αποθήκευση cloud, ακαδημαϊκά περιοδικά, βιβλιοθήκες ροής κ.λπ.

Ένα απλό παράδειγμα του deep web θα ήταν ο λογαριασμός email σας. Ένα άλλο είναι το Netflix, το οποίο είναι προσβάσιμο μόνο στους συνδρομητές του.

Με λίγα λόγια, το deep web παραμένει «ανοιχτό» στους αντίστοιχους ιδιοκτήτες του και παραμένει «κλειστό» σε άλλους. Και αν κάποιος προσπαθήσει να αποκτήσει πρόσβαση στο βαθύ web χωρίς την κατάλληλη εξουσιοδότηση, θα ονομαζόταν hacking, κάτι που είναι και πάλι παράνομο.

Τέλος, δεν είναι επικίνδυνο και αλληλεπιδρούμε με τις αντίστοιχες κοινοποιήσεις μας στο deep web σε καθημερινή βάση χωρίς να το παραδεχόμαστε.

Αλλά αυτό δεν μπορεί να ειπωθεί για το τμήμα του Διαδικτύου που πρόκειται να συζητήσουμε.

Τι είναι το Dark Web;

Όπως το όνομά του, είναι σκοτεινό (μέσα βαθιά), που σημαίνει ότι είναι δύσκολο να το βρεις.

  Πώς να σταματήσετε την υπερθέρμανση του Mac σας

Έργο Dark web hosts που τελειώνει με .onion (γνωστοί και ως ιστότοποι onion) και όχι .com, .net, .org κ.λπ. με τα οποία λειτουργούμε γενικά. Και επειδή τα κανονικά προγράμματα περιήγησης δεν μπορούν να περιηγηθούν σε τέτοιους ιστότοπους, χρειάζεστε κάτι σαν το πρόγραμμα περιήγησης Tor για να σερφάρετε στον σκοτεινό ιστό.

Το πρόγραμμα περιήγησης Tor είναι ένα εργαλείο που χρησιμοποιείται για ιδιωτική περιήγηση στον Ιστό. Διοικείται από παγκόσμιους εθελοντές που γίνονται χειριστές αναμετάδοσης δωρίζοντας το εύρος ζώνης και τη διεύθυνση IP τους για οτιδήποτε κάνουν οι χρήστες Tor.

Τι κάνει λοιπόν τον σκοτεινό ιστό επικίνδυνο και ένα μέρος που πρέπει γενικά να αποφεύγουμε;

Ένα σημαντικό κομμάτι του σκοτεινού ιστού φιλοξενεί παράνομες δραστηριότητες ή πράγματα, όπως απαγορευμένα ναρκωτικά, όπλα, κλεμμένες ταυτότητες, κακόβουλο λογισμικό προς πώληση, εγκληματίες στον κυβερνοχώρο που αναζητούν εργασία και οτιδήποτε άλλο.

Επιπλέον, απλώς η περιήγηση στο σκοτεινό ιστό μπορεί να απελευθερώσει κακόβουλο λογισμικό στον υπολογιστή σας. Επιπλέον, οι κυβερνήσεις ενδέχεται να παρακολουθούν ενεργά μια τέτοια δραστηριότητα και οποιοσδήποτε δείχνει έντονο ενδιαφέρον για τον σκοτεινό ιστό μπορεί να γίνει στόχος επιβολής του νόμου.

Έχετε ακούσει για το Δρόμος του μεταξιού, μια διαδικτυακή μαύρη αγορά διαβόητη για παράνομες δραστηριότητες που έκλεισε το 2013 από το FBI; Ήταν μέρος του σκοτεινού ιστού.

Ωστόσο, μέρος του σκοτεινού ιστού είναι πολύ «τυπικό», όπως αυτός ο ιστότοπος Facebook (κρεμμύδι):

Η Meta (γονέας του Facebook) δημιούργησε αυτόν τον ιστότοπο onion για τους χρήστες του στα προγράμματα περιήγησης Tor επειδή εμφάνιζε σφάλματα για τον κανονικό του ιστότοπο (facebook.com). Επομένως, είναι ένα απόλυτα ασφαλές μέρος στον σκοτεινό ιστό, όπως πολλοί άλλοι ιστότοποι onion που μπορείτε εύκολα να αναζητήσετε στο Google.

Μερικές τοποθεσίες κρεμμυδιών για αναφορά σας:

Facebook: https://www.facebookwkhpilnemxj7asaniu7vnjjbiltxjqhye3mhbshg7kx5tfyd.onion

NY Times: https://www.nytimesn7cgmftshazwhfgzm37qxb44r64ytbb2dj3x62d2lljsciiyd.onion

CIA: http://ciadotgov4sjwlzihbbgxnqg3xiyrg7so2r2o3lt5wz5ypk4sxyjstad.onion/

** Σημειώστε ότι χρειάζεστε το Το πρόγραμμα περιήγησης Tor για να επισκεφτείτε αυτούς τους ιστότοπους.

Dark Web εναντίον Deep Web

Ενώ ο σκοτεινός ιστός είναι μέρος του βαθύ ιστού, υπάρχουν έντονες διαφορές μεταξύ αυτών των δύο. Ας συνοψίσουμε και τα δύο για μια σαφή κατανόηση.

Deep webDark web90-95% του διαδικτύου.1-5% του διαδικτύου. Μέρος του βαθύ ιστού.Προσωπικές ή εμπορικές πληροφορίεςΔημόσιες ιστοσελίδες και κυρίως παράνομα ηλεκτρονικά καταστήματαΠρόσβαση με απαραίτητη έλεγχο ταυτότηταςΈνα μέρος είναι ανοιχτό για δημόσια πρόσβαση Λίγος έως καθόλου κίνδυνος κακόβουλου λογισμικούΣυχνές μολύνσεις από κακόβουλο λογισμικό Δεν ευρετηριάζονται από μηχανές αναζήτησης Δεν ευρετηριάζονται από μηχανές αναζήτησηςΟ καλύτερος τρόπος χρήσης είναι μέσω του προγράμματος περιήγησης TorBest τρόπος χρήσης είναι μέσω του Tor browserEx. Gmail, Dropbox κ.λπ.Π.χ. Facebook onion portal κ.λπ.

Παρόλο που ο σκοτεινός ιστός δεν είναι για τον μέσο χρήστη, έχει μερικές καλές περιπτώσεις χρήσης. Αυτή η φωτεινή πλευρά του σκοτεινού ιστού περιλαμβάνει κυρίως την καταγγελία και την ευαίσθητη δημοσιογραφία.

Οι άνθρωποι το χρησιμοποιούν για να μοιράζονται πληροφορίες όταν οι τοπικές κυβερνήσεις τους ενεργούν εχθρικά ή κατασκοπεύουν εκτενώς. Για παράδειγμα, ο Έντουαρντ Σνόουντεν χρησιμοποίησε τον σκοτεινό ιστό για να αποκαλύψει ότι η NSA παρακολουθεί όλους τους πολίτες των ΗΠΑ, ακόμα κι αν κάποιος δεν έχει ποινικό ιστορικό.

  Βελτιστοποιήστε το περιεχόμενο και αντιγράψτε με εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης

Αυτό που ακολούθησε καλύπτεται ήδη από διάφορα μέσα ενημέρωσης και η επανάληψη θα είναι απλώς περιττή. Αλλά η συγκεκριμένη περίπτωση: είναι καλό να γνωρίζετε να χρησιμοποιείτε τον σκοτεινό ιστό σε αυτές τις τρομερές στιγμές ανάγκης.

Πώς να αποκτήσετε ασφαλή πρόσβαση στο Dark Web;

Ας ξεκινήσουμε αυτήν την ενότητα με μια δήλωση αποποίησης ευθύνης: δεν υπάρχει τίποτα σαν 100% ασφάλεια στο διαδίκτυο. Κανένα εργαλείο ή ειδικός στον τομέα της κυβερνοασφάλειας δεν μπορεί να το εγγυηθεί αυτό χωρίς να πει ψέματα. Έτσι, παρά ό,τι κι αν σας λέω σε αυτόν τον «οδηγό ασφαλούς διαδρομής στο Dark web», τα πράγματα μπορούν να εντοπιστούν σε εσάς σε σπάνιες περιπτώσεις και αυτό μπορεί να στοιχειώσει το μέλλον σας.

Εάν εξακολουθείτε να ψάχνετε τη σκοτεινή πλευρά του Διαδικτύου για λόγους που είναι πιο γνωστοί σε εσάς, εδώ είναι μερικά «μερικά» πράγματα που πρέπει να σημειώσετε.

#1. Ανωνυμία

Ενώ το Tor είναι ένα καλό σημείο εκκίνησης, οι καλύτερες επιλογές είναι αποκλειστικά, ασφαλή λειτουργικά συστήματα όπως Ουρές, Υπογράφημα, Kodachi, whonixκαι τα λοιπά.

Αυτά τα λειτουργικά συστήματα στέλνουν κάθε εξερχόμενο αίτημα, όχι μόνο για την περιήγηση στο web, μέσω του πρωτοκόλλου Tor, διασφαλίζοντας ισχυρή προστασία. Επιπλέον, ορισμένα πρόσθετα προστατευτικά μέτρα μπορεί να περιλαμβάνουν sandbox εφαρμογών, διαγραφή κατά τον τερματισμό λειτουργίας κ.λπ., με βάση ένα συγκεκριμένο λειτουργικό σύστημα.

#2. Επιπλέον Προστασία

Σκεφτείτε να χρησιμοποιήσετε α VPN πριν συνδεθείτε στο δίκτυο Tor. Υπάρχουν πολλά, αλλά το προσωπικό μου αγαπημένο είναι το ProtonVPN (διατίθεται δωρεάν έκδοση).

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι το Tor λειτουργεί καλά από μόνο του και χρησιμοποιώντας επιπλέον ένα VPN, απλώς προσθέτουμε ένα άλλο επίπεδο ασφάλειας και αποκρύπτουμε το ίδιο το γεγονός ότι χρησιμοποιείτε το Tor. Είναι ένα σπάνιο πρωτόκολλο και οι άνθρωποι δεν το χρησιμοποιούν κανονικά. Έτσι, γίνεστε αντικείμενο ενδιαφέροντος χρησιμοποιώντας απλώς το, ακόμα κι αν περιηγείστε στον ανοιχτό ιστό με αυτό.

#3. Ξεχωριστή Ταυτότητα

Σε αυτό το σημείο, έχετε τα πάντα για μια γρήγορη απόλαυση στον σκοτεινό ιστό. Χρειάζεσαι όμως περισσότερα από αυτό αν θέλεις να λάβεις μέρος.

Μια διακριτή διαδικτυακή ταυτότητα, που δεν έχει καμία σχέση με την παρούσα σας. Ξεχωριστό email, αριθμός τηλεφώνου, ανώνυμο κανάλι πληρωμής,…..η λίστα μπορεί να είναι μεγάλη με βάση το τι φιλοδοξείτε να εμπλακείτε στον σκοτεινό ιστό.

Υπάρχουν διαθέσιμες οδηγίες για αυτές στον ιστό και η κάλυψη όλων εδώ θα μας απομακρύνει από το πεδίο εφαρμογής αυτού του άρθρου. Αλλά παίρνεις το drift. Μην χρησιμοποιείτε τίποτα που μπορεί να συνδεθεί με την αρχική σας ταυτότητα.

Στην ιδανική περίπτωση, θα πρέπει να έχετε μια ξεχωριστή ανώνυμη ταυτότητα για κάθε ουσιαστική έξοδο στον σκοτεινό ιστό. Αλλά ένα μόνο σετ είναι γενικά αρκετό εάν πρόκειται μόνο για μία ή μερικές «ενημερωτικές» επισκέψεις.

**Δεδομένου ότι ο σκοτεινός ιστός μπορεί να είναι ένα ισχυρό ιδιωτικό όπλο, ορισμένες έγκυρες χώρες (π.χ. η Κίνα) έχουν απαγορεύσει εντελώς τη χρήση του προγράμματος περιήγησης Tor. Εδώ, πρέπει να κάνετε κάποια έρευνα και να εφαρμόσετε μερικές διαμορφώσεις (αναζητήστε τις!) πριν χρησιμοποιήσετε το Tor.

  Ένας σε βάθος οδηγός για τους τύπους κόμβων blockchain

**Να χρησιμοποιείτε πάντα την ενημερωμένη έκδοση του Tor ή τα αναφερόμενα «ασφαλή» λειτουργικά συστήματα.

**Προσπαθήστε να μην κάνετε λήψη τίποτα και να έχετε εγκαταστήσει ένα premium antivirus και ασφάλεια στο Διαδίκτυο πριν σερφάρετε στο σκοτεινό ιστό.

Είναι παράνομη η πρόσβαση στο Dark Web;

Ως αξιωματικός επιβολής του νόμου, θα υποψιάζεστε ότι κάποιος είναι πάντα (ή κυρίως) παρών στον τόπο του εγκλήματος;

Το ίδιο ισχύει και για την πρόσβαση στον σκοτεινό ιστό. Είναι ως επί το πλείστον παράνομο και ορισμένες κυβερνήσεις έχουν τους αξιωματούχους τους να παρακολουθούν πολύ στενά τον σκοτεινό ιστό για προφανείς λόγους.

Επομένως, αν και δεν είναι παράνομο να έχετε απλώς πρόσβαση στον σκοτεινό ιστό, σας κάνει μοναδικό στο είδος του. Και ελλείψει αποτελεσματικής μεταμφίεσης, μπορείτε να κληθείτε από τις τοπικές αρχές σας.

Για παράδειγμα, το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ έλαβε απειλή για βόμβα μέσω email μιας χρήσης τον Δεκέμβριο του 2013. Ενημέρωσαν αμέσως το FBI, το οποίο ξεχώρισε όλους τους φοιτητές της πανεπιστημιούπολης που χρησιμοποιούσαν το Tor σε αυτό το χρονικό διάστημα. Τέλος, ένας από αυτούς, ο Έλντο Κιμ, ομολόγησε ότι χρησιμοποίησε το Tor και το Guerrilla Mail για να στείλει απειλές για βόμβες στις πανεπιστημιακές αρχές για να αναβάλουν τις εξετάσεις.

Κατά συνέπεια, η χρήση του Tor (για επίσκεψη στον σκοτεινό ιστό) είναι κάτι που δεν κάνει ένας μέσος χρήστης του Διαδικτύου. Και αν βρίσκεστε σε αυτό το μονοπάτι, καλύτερα να έχετε λογικές εξηγήσεις εάν πρόκειται για αυτή τη σπάνια συνάντηση με τις αρχές επιβολής του νόμου.

Παρακολούθηση Dark Web

Ο σκοτεινός ιστός φιλοξενεί κλεμμένες ταυτότητες, πιστωτικές κάρτες, εθνικές ταυτότητες, διαβατήρια κ.λπ. Και επειδή δεν μπορούμε να έχουμε πρόσβαση σε κάθε ιστότοπο του dark web onion για να δούμε αν τα δικά μας διαπιστευτήρια είναι προς πώληση, έχουμε ενσωματωμένα κάποια εργαλεία παρακολούθησης NordVPN και 1 Κωδικός πρόσβασης.

Το NordVPN είναι ένα VPN υψηλής απόδοσης που προτείνουμε συχνά στους αναγνώστες μας και το 1Passwords είναι ένας ασφαλής διαχειριστής κωδικών πρόσβασης που έχουμε εξετάσει λεπτομερώς. Και τα δύο είναι εξαιρετικά βοηθητικά προγράμματα που μπορείτε να δοκιμάσετε χωρίς δεύτερη σκέψη.

Ωστόσο, η παρακολούθηση του σκοτεινού ιστού είναι μια κοινή επέκταση στις μέρες μας, διαθέσιμη με πολλά VPN, διαχειριστές κωδικών πρόσβασης και λογισμικό προστασίας από ιούς. Έτσι, μπορείτε επίσης να εγγραφείτε στα εργαλεία της επιλογής σας εάν αυτά τα δύο δεν σας το κόβουν. Απλώς βεβαιωθείτε ότι έχετε ελέγξει προσεκτικά τη λίστα χαρακτηριστικών προτού επιλέξετε οποιονδήποτε.

Δεν είναι ένα τέλος για εσάς!

Ο σκοτεινός ιστός είναι πράγματι επικίνδυνος. Οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου, οι αρχές επιβολής του νόμου, κ.λπ., όλα αυτά και πολλά άλλα μπορεί να παρατηρήσουν από κοντά ποιος επιλέγει να εισέλθει σε αυτό το αμφίβολο ψηφιακό βασίλειο. Επιπλέον, υπάρχει πάντα ένας κίνδυνος κακόβουλου λογισμικού σε αυτήν την αχαρτογράφητη περιοχή.

Από την άλλη πλευρά, το deep web είναι αυτό το κρυφό μέρος του διαδικτύου, το οποίο είναι προσωπικό και ανοιχτό στους αντίστοιχους κατόχους του.

Τέλος, έκανα αρκετά σαφή τη διάκριση μεταξύ του βαθύ και του σκοτεινού ιστού και επισήμανα τους κινδύνους της περιαγωγής στον τελευταίο.

ΥΓ: Μερικά εργαλεία έρευνας σκοτεινού ιστού που πρέπει να προσέξετε.