Κατανόηση του πλαισίου έναντι της βιβλιοθήκης: Τι να χρησιμοποιήσετε

Η συζήτηση για το πλαίσιο εναντίον της βιβλιοθήκης είναι καυτή στον κόσμο του προγραμματισμού. Μερικοί άνθρωποι χρησιμοποιούν τις λέξεις πλαίσιο και βιβλιοθήκη εναλλακτικά. Ωστόσο, αυτό δεν πρέπει να συμβαίνει καθώς είναι διαφορετικά.

Εάν μόλις ξεκινάτε την ανάπτυξη, μπορεί να μην ξέρετε πώς να κατηγοριοποιήσετε διαφορετικές πλατφόρμες και εργαλεία. Για παράδειγμα, το React είναι μια βιβλιοθήκη JavaScript. Από την άλλη πλευρά, το Angular ορίζεται ως πλαίσιο JavaScript. Ωστόσο, και τα δύο χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία διεπαφών χρήστη.

Τα πλαίσια και οι βιβλιοθήκες είναι απαραίτητα εργαλεία στον τομέα ανάπτυξης λογισμικού. Τέτοια εργαλεία είναι σημαντικά με τους εξής τρόπους:

 • Παρέχετε τα δομικά στοιχεία που θα σας βοηθήσουν να δημιουργήσετε τα προγράμματά σας
 • Παρέχετε επαναχρησιμοποιήσιμα στοιχεία που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε στην εφαρμογή σας
 • Παρέχετε δομή για την αίτησή σας

Αυτό το άρθρο θα σας βοηθήσει να μάθετε τις διαφορές μεταξύ ενός πλαισίου και μιας βιβλιοθήκης, τον τρόπο λειτουργίας τους και τις περιπτώσεις χρήσης τους.

Τι είναι ένα Πλαίσιο;

Τα πλαίσια προσφέρουν μια βάση για τους προγραμματιστές για τη δημιουργία εφαρμογών. Τέτοια εργαλεία συνοδεύονται από στοιχεία υψηλού επιπέδου, βιβλιοθήκες, επαναχρησιμοποιήσιμο κώδικα, μοτίβα σχεδίασης, API και σύνολα εργαλείων που απαιτούνται για τη δημιουργία μιας εφαρμογής.

Τα περισσότερα πλαίσια ακολουθούν μια συγκεκριμένη φιλοσοφία σχεδιασμού και αρχιτεκτονική δομή για να διασφαλίζουν τη συνέπεια καθώς οι προγραμματιστές δημιουργούν εφαρμογές.

Τα πλαίσια μπορεί επίσης να συνοδεύονται από καθορισμένες και μη καθορισμένες συναρτήσεις και αντικείμενα. Τέτοιες δυνατότητες διευκολύνουν την προσθήκη λειτουργιών στην εφαρμογή σας καθώς επεξεργάζεστε τον κώδικα.

Ένα πλαίσιο θα συνοδεύεται επίσης με συμβάσεις και ένα σύνολο εργαλείων που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να διαχειριστείτε διάφορα στοιχεία της εφαρμογής σας, όπως επιχειρηματική λογική, διεπαφή χρήστη και λογική δεδομένων.

Γιατί να χρησιμοποιήσετε ένα πλαίσιο

 • Γρήγορη ανάπτυξη: Δεν χρειάζεται να γράψετε όλα τα σενάρια για την εφαρμογή σας εάν χρησιμοποιείτε ένα πλαίσιο. Επίσης, ορισμένα πλαίσια διευκολύνουν την επαναχρησιμοποίηση διαφόρων στοιχείων για τη δημιουργία των εφαρμογών σας.
 • Προσφέρουν επεκτασιμότητα και ευελιξία: Τα πλαίσια μπορούν να χωρέσουν μικρές και μεγάλες εφαρμογές. Μπορείς να ξεκινήσεις από μικρά. Ωστόσο, τα περισσότερα πλαίσια έχουν σχεδιαστεί για να ικανοποιούν τις ανάγκες σας καθώς η εφαρμογή σας μεγαλώνει. Μπορείτε επίσης να αλλάξετε ορισμένα μέρη της εφαρμογής σας χωρίς να αλλάξετε ολόκληρο τον πηγαίο κώδικα.
 • Πολυπλοκότητα προγραμματισμού: Ορισμένα πλαίσια έχουν σχεδιαστεί για να διευκολύνουν τη χρήση «σκληρών» γλωσσών προγραμματισμού για τη δημιουργία εφαρμογών.
 • Εστίαση στον εντοπισμό σφαλμάτων και στη συντήρηση: Οι περισσότερες γλώσσες προγραμματισμού επικεντρώνονται στη λειτουργικότητα. Ωστόσο, τα πλαίσια προχωρούν ένα βήμα παραπέρα για να επικεντρωθούν στην εμπειρία προγραμματιστή. Τέτοια πλαίσια συνοδεύονται από εργαλεία και δυνατότητες που διευκολύνουν τη συντήρηση και τον εντοπισμό σφαλμάτων του κώδικά σας.
 • Βελτιώνει την ασφάλεια: Ορισμένα πλαίσια διαθέτουν ενσωματωμένες δυνατότητες ασφαλείας.
  5 καλύτερα εργαλεία ηλεκτρονικού ταχυδρομείου AMP για να εμπλακείτε στη λίστα συνδρομητών σας

Παραδείγματα πλαισίων

Υπάρχουν διαφορετικά πλαίσια βασισμένα σε διαφορετικές γλώσσες. Τα παρακάτω είναι μόνο μερικά:

Γλώσσα FrameworksPythonFastAPI, Django, Flask, TornadoJavaJavaServer Faces, Spring BootRubySinatra, Ruby on Rails, JavaScriptAngular, React, Vue.js, Node.js, Express.js

Περιπτώσεις χρήσης πλαισίων

 • Ταχεία ανάπτυξη εφαρμογών: Η προκατασκευασμένη λειτουργικότητα των πλαισίων καθιστά δυνατή τη γρήγορη δημιουργία εφαρμογών. Ορισμένα πλαίσια όπως το Vue.js έχουν ενσωματωμένες δυνατότητες όπως η δρομολόγηση, η οποία μειώνει τον χρόνο ανάπτυξης.
 • Παρέχετε μια κοινή δομή: Τα περισσότερα πλαίσια υπαγορεύουν τη ροή της εφαρμογής σας. Τέτοια πλαίσια προσφέρουν επαναχρησιμοποιήσιμα στοιχεία και διασφαλίζουν ότι έχετε μια συνεπή δομή εφαρμογής.
 • Ασφάλεια: Ορισμένα πλαίσια έχουν ενσωματωμένες λειτουργίες ασφαλείας που προστατεύουν τις εφαρμογές σας.
 • Ανάπτυξη ιστού, κινητών και παιχνιδιών: Δημιουργούνται διαφορετικά πλαίσια για διαφορετικές θέσεις, όπως ανάπτυξη ιστού, κινητών και παιχνιδιών.
 • Ενοποίηση API: Ορισμένα πλαίσια έχουν σχεδιαστεί για να ενσωματώνονται απρόσκοπτα με τυπικά API ιστού που απαιτούνται για την εκτέλεση εφαρμογών.

Τι είναι η Βιβλιοθήκη;

Στην ανάπτυξη λογισμικού, μια βιβλιοθήκη είναι μια συλλογή λειτουργιών που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να αναπτύξετε την εφαρμογή σας. Μια βιβλιοθήκη παρέχει προγραμμένο κώδικα που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να προσθέσετε ειδική λειτουργικότητα σε ένα πρόγραμμα ή να εκτελέσετε συγκεκριμένες εργασίες.

Οι βιβλιοθήκες είναι γραμμένες σε συγκεκριμένες γλώσσες προγραμματισμού για να εκτελούν συγκεκριμένες λειτουργίες. Για παράδειγμα, το React είναι γραμμένο σε JavaScript και χρησιμοποιείται για τη δημιουργία διεπαφής χρήστη. Οι περισσότερες βιβλιοθήκες είναι αρθρωτές, που σημαίνει ότι τα στοιχεία τους χωρίζονται σε μικρά, επαναχρησιμοποιήσιμα κομμάτια κώδικα.

Ως προγραμματιστής, δεν χρειάζεται να γράψετε κώδικα για ορισμένες λειτουργίες από την αρχή. μπορείτε να εισάγετε μια βιβλιοθήκη για να τη φροντίσετε. Τέτοιες βιβλιοθήκες σάς επιτρέπουν να προσαρμόσετε τον κώδικα σύμφωνα με τις ανάγκες σας. Ωστόσο, μπορείτε επίσης να δημιουργήσετε μια προσαρμοσμένη βιβλιοθήκη.

Γιατί να χρησιμοποιήσετε μια Βιβλιοθήκη;

 • Εξοικονομεί χρόνο: Δεν χρειάζεται να ανακαλύψετε ξανά τον τροχό, αρκεί να έχετε βιβλιοθήκες. Ως προγραμματιστής, επιλέξτε μια βιβλιοθήκη που ταιριάζει στις ανάγκες σας και εφαρμόστε την απαραίτητη λειτουργικότητα. Έτσι, έχετε περισσότερο χρόνο για να εργαστείτε για την υλοποίηση παρά για κοινές εργασίες.
 • Παρέχει επαναχρησιμοποιήσιμες λειτουργίες: Μπορείτε να γράψετε τον ίδιο κωδικό επανειλημμένα. Μια βιβλιοθήκη μπορεί να παρέχει επαναχρησιμοποιήσιμες λειτουργίες για την κλήση της εφαρμογής σας και τη μείωση του μεγέθους της εφαρμογής σας.
 • Παρέχει βελτιστοποιημένο κώδικα: Μια τυπική διαδικασία ανάπτυξης λογισμικού περνά από διάφορα στάδια. Πρέπει να βεβαιωθείτε ότι δοκιμάζετε τον κώδικα και παράγετε βελτιστοποιημένες εφαρμογές. Οι περισσότερες από τις βιβλιοθήκες ελέγχονται διεξοδικά και βελτιστοποιούνται πριν κυκλοφορήσουν στο κοινό.
 • Ποικιλία βιβλιοθηκών για να διαλέξετε: Μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα σε πολλές βιβλιοθήκες που προσφέρουν παρόμοια λειτουργικότητα. Σε μια τέτοια περίπτωση, κοιτάξτε την τεκμηρίωση, τους πόρους και την κοινότητα πίσω από τέτοιες βιβλιοθήκες για να λάβετε μια τεκμηριωμένη απόφαση.
 • Μειώνει το κόστος ανάπτυξης: Ένας μηχανικός λογισμικού κερδίζει κατά μέσο όρο 51 $/ώρα στις ΗΠΑ. Οι βιβλιοθήκες παρέχουν έτοιμες λύσεις που μπορούν να σας βοηθήσουν να μειώσετε τις ώρες που χρεώνεστε κατά τη δημιουργία μιας εφαρμογής.
  Πώς να ενεργοποιήσετε το υλικό που σχεδιάζετε στο Chromebook σας

Παραδείγματα Βιβλιοθηκών

Οι διαφορετικές γλώσσες προγραμματισμού έχουν διαφορετικές βιβλιοθήκες. Αυτά είναι παραδείγματα βιβλιοθηκών:

Βιβλιοθήκες γλωσσών JavaScriptLodash, JQuery, React, D3.js, Underscore.js, Algolia Places, Bideo.js, Chart.js, Anime.jsPythonNumPy, TensorFlow, PyTorch, Pandas, KerasJavaJUnit, Jackson Databind ofPPHXampler, Guavaler βιβλιοθήκες

Περιπτώσεις χρήσης βιβλιοθηκών

 • Ανάπτυξη διεπαφών χρήστη: Το React είναι ένα τέλειο παράδειγμα βιβλιοθήκης που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για τη δημιουργία διεπαφών χρήστη.
 • Επέκταση λειτουργικότητας: Ορισμένες βιβλιοθήκες έχουν σχεδιαστεί για να εισάγουν νέες λειτουργίες που λείπουν από τη βασική γλώσσα.
 • Εξειδικευμένες εργασίες: Ορισμένες βιβλιοθήκες εφαρμόζουν πολύπλοκες λειτουργίες όπως η απλοποίηση αιτημάτων HTTP.
 • Δοκιμή: Η δοκιμή κώδικα είναι ένα σημαντικό βήμα που μπορεί να αυτοματοποιηθεί χρησιμοποιώντας διάφορες βιβλιοθήκες. Για παράδειγμα, το Jest και το Mocha είναι οι πιο δημοφιλείς βιβλιοθήκες δοκιμών JavaScript.
 • Αλληλεπίδραση βάσεων δεδομένων: Ορισμένες βιβλιοθήκες λειτουργούν ως σύνδεσμος μεταξύ της διεπαφής χρήστη και των βάσεων δεδομένων.

Μπορείτε επίσης να εξερευνήσετε μερικές από τις καλύτερες βιβλιοθήκες διεπαφής χρήστη JavaScript (JS) για να δημιουργήσετε σύγχρονες εφαρμογές.

Πλαίσιο εναντίον Βιβλιοθήκης

Οι βιβλιοθήκες και τα πλαίσια έχουν σχεδιαστεί για την επίτευξη των ίδιων στόχων (επέκταση της λειτουργικότητας της βασικής γλώσσας). Ωστόσο, ορισμένα, όπως το React και το Angular, χρησιμοποιούνται στη δημιουργία διεπαφής χρήστη παρόλο που το πρώτο είναι βιβλιοθήκη ενώ το δεύτερο είναι πλαίσιο. Αυτές είναι μερικές βασικές διαφορές:

Το FeatureFrameworkLibraryUseFrameworks μπορεί να έχει ευρεία εμβέλεια, όπως δημιουργία εφαρμογών ιστού, εφαρμογών για κινητά και προσθηκών συστημάτων. Τα περισσότερα πλαίσια χρησιμοποιούν άγκιστρα και επανακλήσεις για τον έλεγχο της δομής και της ροής. Μια βιβλιοθήκη παρέχει ένα σύνολο βοηθητικών προγραμμάτων και λειτουργιών. Ωστόσο, ο προγραμματιστής ελέγχει πότε πρέπει να καλεί μια βιβλιοθήκη και να χρησιμοποιεί τις λειτουργίες της. Τα ScopeFrameworks είναι περιοριστικά όσον αφορά τη χρήση. Τις περισσότερες φορές, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μόνο ό,τι ανήκει σε αυτό το πλαίσιο εντός αυτού του πλαισίου. Οι βιβλιοθήκες έχουν μεγαλύτερη εμβέλεια. Για παράδειγμα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ορισμένες βιβλιοθήκες JavaScript σε πλαίσια όπως το Next.js και το Vue.jsPurposeDesigned για να διευκολύνετε τη δημιουργία εφαρμογώνΣχεδιασμένο για την παροχή επαναχρησιμοποιήσιμων στοιχείων για μια εφαρμογή ΕπεκτασιμότηταΈνα πλαίσιο έχει σχεδιαστεί για να είναι επεκτάσιμο. Τέτοιες πλατφόρμες παρέχουν λειτουργικότητα εφαρμογής και δυνατότητες που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε στην εφαρμογή σας χωρίς να τροποποιήσετε τον πηγαίο κώδικα. Μια βιβλιοθήκη έχει σχεδιαστεί για να εκτελεί μια συγκεκριμένη εργασία και να μην είναι επεκτάσιμη. Πληρότητα Τα περισσότερα πλαίσια είναι ολοκληρωμένα, με δυνατότητες όπως η δρομολόγηση και οι βιβλιοθήκες ORMs που έχουν σχεδιαστεί για συγκεκριμένες εργασίες. Για παράδειγμα, εάν είναι μια κρατική βιβλιοθήκη διαχείρισης, κάνει μόνο αυτό. Απόδοση Η απόδοση είναι σχετική. Ορισμένα πλαίσια είναι μεγάλα, ενώ άλλα είναι μικρά. Η απόδοση θα εξαρτηθεί επίσης από τη σχεδίαση του πλαισίου και την προσωρινή αποθήκευση. Η απόδοση είναι σχετική. Βασίζεται στο μέγεθος και τις εξαρτήσεις της βιβλιοθήκης. Αντικατάσταση Η αντικατάσταση μιας βιβλιοθήκης μπορεί να σημαίνει επανεγγραφή ολόκληρου του κώδικα. Για παράδειγμα, δεν μπορείτε απλώς να αντικαταστήσετε το Next.js με το Vue.js χωρίς να κάνετε σημαντικές αλλαγές. Μπορείτε να μεταβείτε από τη μια βιβλιοθήκη στην άλλη κατά βούληση. Για παράδειγμα, μπορείτε να μεταβείτε από το Redux στο Rematch ως βιβλιοθήκη κρατικής διαχείρισης σε JavaScript χωρίς πολύ κόπο. Ενσωμάτωση Ένα πλαίσιο είναι καλύτερα σχεδιασμένο για την έναρξη ενός νέου έργου. Για παράδειγμα, μπορείτε να ξεκινήσετε ένα νέο έργο Vue.js. Ωστόσο, δεν μπορείτε να το προσθέσετε σε άλλο έργο που δημιουργήθηκε χρησιμοποιώντας άλλο πλαίσιο. Οι βιβλιοθήκες μπορούν να προστεθούν σε υπάρχοντα έργα. Μπορείτε να καλέσετε μια βιβλιοθήκη σε ένα συγκεκριμένο στοιχείο. Επομένως, δεν χρειάζεται να αλλάξετε ολόκληρη τη βάση κώδικα για να ενσωματώσετε μια βιβλιοθήκη σε ένα υπάρχον έργο.

  Τα χρήματα που εισρέουν σε νεοσύστατες εταιρείες AI και Celestial AI συγκεντρώνουν 100 εκατομμύρια δολάρια

Μπορούν τα πλαίσια και οι βιβλιοθήκες να συνυπάρχουν σε μια εφαρμογή;

Ναί. Αυτή είναι μια κοινή πρακτική στην ανάπτυξη λογισμικού. Ένα πλαίσιο παρέχει μια βάση ή μια προκαθορισμένη δομή που θα ακολουθήσει η αίτησή σας. Αυτό το πλαίσιο μπορεί επίσης να συνοδεύεται από ενσωματωμένες λειτουργίες όπως η δρομολόγηση και το ενδιάμεσο λογισμικό.

Από την άλλη πλευρά, μπορείτε να προσθέσετε βιβλιοθήκες για να εκτελέσετε συγκεκριμένες λειτουργίες. Για παράδειγμα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα πλαίσιο όπως το Ruby on Rails ως τεχνολογία υποστήριξης. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια βιβλιοθήκη/διαμάντι, όπως μια συσκευή, για έλεγχο ταυτότητας.

Ωστόσο, πρέπει να επιλέξετε προσεκτικά πλαίσια και βιβλιοθήκες και πώς να τα ενσωματώσετε. Η υπερβολική εξάρτηση από βιβλιοθήκες και πλαίσια μπορεί να οδηγήσει σε πολυπλοκότητες ή διενέξεις στην εφαρμογή σας. Κατά καιρούς, ορισμένες βιβλιοθήκες έχουν σχεδιαστεί για να λειτουργούν με συγκεκριμένα πλαίσια.

συμπέρασμα

Με βάση τη συζήτησή μας, μπορείτε άνετα να συνεισφέρετε στη συζήτηση για το πλαίσιο έναντι της βιβλιοθήκης. Και τα δύο είναι εργαλεία προγραμματιστή και συνοδεύονται από προγραμμένο και επαναχρησιμοποιήσιμο κώδικα.

Μια βιβλιοθήκη σάς δίνει τον έλεγχο του πού να την καλέσετε και την κατεύθυνση της εφαρμογής σας. Από την άλλη πλευρά, ένα πλαίσιο παρέχει ένα προκαθορισμένο σύνολο κανόνων που πρέπει να ακολουθήσετε για να δημιουργήσετε την αίτησή σας. Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα πλαίσιο και διάφορες βιβλιοθήκες στην ίδια εφαρμογή.

Μπορείτε επίσης να εξερευνήσετε μερικά καταπληκτικά πλαίσια για τη δημιουργία εσωτερικών εργαλείων, διεπαφής χρήστη και πλαισίων διαχειριστή.