Θα πρέπει να τα αγοράσετε το 2024;

Βασικά Takeaways

  • Η Apple προσφέρει τα μοντέλα iPhone 13 και iPhone 14 στα $599 και $699, αντίστοιχα.
  • Τα iPhone 13 και iPhone 14 έχουν τον ίδιο σχεδιασμό και τον ίδιο επεξεργαστή, αλλά ο τελευταίος έχει μικρές βελτιώσεις στην κάμερα και την μπαταρία.
  • Μπορείτε να αγοράσετε και τα δύο μοντέλα iPhone σε μειωμένες τιμές από τρίτους λιανοπωλητές.

Τα παλαιότερα iPhone δεν ξεφεύγουν από τη μόδα τόσο γρήγορα όσο τα αντίστοιχα Android και τα iPhone 13 και iPhone 14 εξακολουθούν να είναι μερικά από τα καλύτερα smartphone που μπορείτε να αγοράσετε σήμερα, εάν έχετε οικονομικό προϋπολογισμό. Ας συγκρίνουμε τα δύο και ας μάθουμε ποιο είναι καλύτερο για εσάς.

Διαφορά τιμής

Τόσο το iPhone 13 όσο και το iPhone 14 κυκλοφόρησαν στα 799 $, όπως ακριβώς έκανε το iPhone 15 το 2023. Ωστόσο, τώρα μπορείτε να αποκτήσετε την παραλλαγή των 128 GB του iPhone 13 και του iPhone 14 με μόλις 599 $ και 699 $, αντίστοιχα, απευθείας από Apple Store Online. Η εταιρεία διέκοψε τις σειρές iPhone 13 Pro και iPhone 14 Pro, αλλά τα βασικά μοντέλα εξακολουθούν να είναι διαθέσιμα τη στιγμή της σύνταξης.

Σημειώστε ότι η Apple δεν πουλά πλέον το iPhone 13 mini, λόγω των κακών πωλήσεών του, αν και το βρήκαμε αξιοσημείωτο για το μέγεθός του στην κριτική μας για το iPhone 13 mini. Το iPhone 14 Plus είναι ακόμα διαθέσιμο για $799 μαζί με το βασικό iPhone 14.

Λοιπόν, τι παίρνετε για τα επιπλέον εκατό δολάρια στο iPhone 14; Λοιπόν, ας μάθουμε παρακάτω.

Σχέδιο και Χρώματα

μήλο

Το iPhone 14 διατίθεται σε πέντε χρώματα: Midnight, Starlight, Blue, (PRODUCT)RED και Purple. Από την άλλη πλευρά, το iPhone 13 έχει έξι επιλογές χρωμάτων, συμπεριλαμβανομένων των Midnight, Starlight, Blue, Pink, Green και (PRODUCT)RED.

  Οικονομικά αποδοτικές λύσεις μάρκετινγκ ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που προσφέρουν μεγάλη επιτυχία

Το Midnight και το Starlight είναι τα μόνα δύο χρώματα στα οποία θα βρείτε και τα δύο μοντέλα, καθώς οι παραλλαγές Blue και (PRODUCT)RED του iPhone 14 είναι βαθύτερες και πιο σκούρες από αυτές που υπάρχουν στο iPhone 13. Δεν μπορείτε να αποφασίσετε; Μπορούμε να σας βοηθήσουμε να επιλέξετε το καλύτερο χρώμα iPhone 14 για εσάς.

Παραδόξως, δεν υπάρχουν πολλά να συζητηθούν όταν πρόκειται για διαφορές στο σχεδιασμό. Το iPhone 14 φαίνεται σχεδόν ακριβώς το ίδιο με το iPhone 13. Και τα δύο μοντέλα διαθέτουν κεραμική ασπίδα μπροστά και σώμα αλουμινίου με γυαλιστερή πλάτη. Οι πίσω κάμερες είναι τοποθετημένες παρόμοια και η εγκοπή παραμένει στο ίδιο μέγεθος.

Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι το iPhone 14 είναι μόλις μια ίντσα παχύτερο από τον προκάτοχό του. Παρά τη μικρή αύξηση του βάθους, το iPhone 14 είναι λίγο πιο ελαφρύ από το iPhone 13. Ωστόσο, στη γενική ουσία των πραγμάτων, αυτές οι μικρές διαφορές δεν είναι πολλές και είναι κατά κύριο λόγο ασήμαντες όταν ζυγίζονται μεταξύ τους.

Μια σημαντική διαφορά που θα δείτε είναι η απουσία δίσκων SIM στο iPhone 14, καθώς η νεότερη γενιά δεν είναι πλέον συμβατή με φυσικές κάρτες SIM και έχει μόνο υποστήριξη διπλής eSIM.

Σύγκριση εμφάνισης

μήλο

Τα iPhone 14 και iPhone 13 έχουν πανομοιότυπες οθόνες OLED 6,1 ιντσών, που υποστηρίζουν HDR με μέγιστη φωτεινότητα 1.200 nits. Έτσι, μπορείτε να είστε σίγουροι ότι η οθόνη του iPhone 13 θα φαίνεται και θα έχει την ίδια ακριβώς αίσθηση με το iPhone 14.

Το iPhone 14 διαθέτει την εγκοπή που γνωρίζουμε αντί για το Dynamic Island όπως στο iPhone 14 Pro. Έτσι, εάν θέλετε μια ελαφρώς πιο μοντέρνα εμφάνιση, ίσως θέλετε να κάνετε αναβάθμιση στο iPhone 15 αντί για το iPhone 14.

Επεξεργαστής και απόδοση

μήλο

Ενώ το τσιπ A17 Pro στο iPhone 15 Pro και το τσιπ A16 στο iPhone 15 προσφέρουν κορυφαίες βαθμολογίες αναφοράς, οι περισσότεροι άνθρωποι δεν θα παρατηρήσουν αυτές τις βελτιώσεις απόδοσης στην καθημερινή χρήση.

  33 ΔΩΡΕΑΝ μαθήματα στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ που μπορείτε να παρακολουθήσετε αμέσως τώρα

Το τσιπ A15 Bionic στα παλαιότερα μοντέλα iPhone 13 και iPhone 14 εξακολουθεί να μπορεί να χειριστεί σχεδόν οποιαδήποτε εργασία του κάνετε χωρίς να ιδρώσει. Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι το τσιπ A15 στο iPhone 13 δεν είναι το ίδιο με αυτό στο iPhone 14. Το τελευταίο διαθέτει το A15 που τροφοδοτούσε τα μοντέλα iPhone 13 Pro, το οποίο συγκριτικά έχει περίπου 20% ενίσχυση γραφικών λόγω της GPU 5 πυρήνων αντί για μονάδα 4 πυρήνων.

Τούτου λεχθέντος, εάν χρησιμοποιείτε τη συσκευή σας για βασικές εργασίες όπως κλήσεις, αποστολή μηνυμάτων, χρήση μέσων κοινωνικής δικτύωσης και περιήγηση στο Διαδίκτυο, δεν θα νιώσετε καμία ουσιαστική διαφορά. Έτσι, εκτός και αν σκοπεύετε να παίξετε γραφικά απαιτητικά παιχνίδια όπως PUBG Mobile ή Call of Duty: Κινητόπηγαίνετε για το iPhone 13 και εξοικονομήστε χρήματα.

Υλικό κάμερας

Μήλο/YouTube

Η ποιότητα της κάμερας είναι ένα άλλο τμήμα όπου το iPhone 14 έχει ένα μικρό πλεονέκτημα σε σχέση με το iPhone 13. Σε χαρτί, θα δείτε ότι και τα δύο μοντέλα έχουν το ίδιο σύστημα διπλής κάμερας 12MP, με κύριο και εξαιρετικά ευρυγώνιο φακό τοποθετημένα διαγώνια. Ωστόσο, ας δούμε τι έχει αλλάξει:

Υπάρχει μια μικρή διαφορά στα διαφράγματα του τυπικού κύριου φακού, με το iPhone 14 να έχει ƒ/1.5, όπως και τα μοντέλα iPhone 13 Pro του 2021. Δεν ξέρετε τι σημαίνει αυτό; Είναι αρκετά εύκολο. Όσο χαμηλότερο είναι το f-stop, τόσο περισσότερο φως εισέρχεται στον φακό της κάμερας, πράγμα που σημαίνει ότι το iPhone 14 αφήνει ελαφρώς περισσότερο φως από το iPhone 13.

Όλες αυτές οι βελτιώσεις υλικού, σε συνδυασμό με το Photonic Engine της Apple, συμβάλλουν στη μεγαλύτερη λεπτομέρεια και στη βελτιωμένη απόδοση σε χαμηλό φωτισμό και στη νυχτερινή φωτογραφία.

Αν κοιτάξουμε την μπροστινή κάμερα του iPhone 14, έχει μικρότερο διάφραγμα (ƒ.1.6 σε σύγκριση με το iPhone 13 ƒ/2.2). Διαθέτει επίσης μια λειτουργία αυτόματης εστίασης, όπως και τα πιο ακριβά μοντέλα iPhone 14 Pro, η οποία θα πρέπει να προσθέσει λίγο βάθος στις selfies σας.

  Γιατί οι άνθρωποι φαίνονται διαφορετικοί στις φωτογραφίες που λαμβάνονται με διαφορετικούς φακούς

Εκτός από όλες τις λειτουργίες λογισμικού που εισήχθησαν με το iPhone 13, όπως Photographic Styles, Smart HDR 4, Cinematic mode και άλλα, το iPhone 14 προσφέρει λειτουργία Action Mode για να προσθέσει πολύ καλύτερη σταθεροποίηση στα βίντεο με λίγη περικοπή.

Διάρκεια ζωής μπαταρίας, φόρτιση και αποθήκευση

Framesira/Shutterstock

Η Apple βαθμολογεί το iPhone 14 για έως και 20 ώρες αναπαραγωγής βίντεο, 16 ώρες ροής βίντεο και 80 ώρες αναπαραγωγής ήχου. Από την άλλη πλευρά, το iPhone 13 προσφέρει έως και 19 ώρες αναπαραγωγής βίντεο, 15 ώρες ροής βίντεο και 75 ώρες αναπαραγωγής ήχου. Το μέγεθος της μπαταρίας του iPhone 14 είναι επίσης ελαφρώς μεγαλύτερο για να προσφέρει αυτούς τους αριθμούς.

Ωστόσο, να είστε προσεκτικοί όταν αγοράζετε ένα ανακαινισμένο ή μεταχειρισμένο iPhone, καθώς οι μπαταρίες σε αυτές μπορεί να μην είναι πλέον στη μέγιστη χωρητικότητά τους, ειδικά το iPhone 13. Επομένως, δεν πρέπει να περιμένετε να διαρκέσουν όσο διαφημίζονται.

Ευτυχώς, η ταχύτητα φόρτισης παραμένει η ίδια, καθώς η Apple ισχυρίζεται ότι φόρτιση έως και 50% σε 30 λεπτά με έναν προσαρμογέα 20 W ή υψηλότερο για τα iPhone 13 και 14. Και τα δύο μοντέλα υποστηρίζουν επίσης ασύρματη φόρτιση MagSafe και διατίθενται σε τρεις επιλογές αποθήκευσης: 128 GB, 256 GB και 512 GB.

Γιατί το iPhone 13 είναι καλύτερη αγορά από το iPhone 14

Πανομοιότυπα σχέδια, οθόνες, επεξεργαστές και κάμερες καθιστούν δύσκολο να δικαιολογηθεί η υψηλότερη τιμή του iPhone 14 κατά 100 $ το 2024. Φαίνεται ότι είναι ως επί το πλείστον ένα επανασυσκευασμένο iPhone 13 και θα ήταν καλύτερα να ξοδέψετε 200 $ περισσότερα σε ένα iPhone 15. Για το επιπλέον κόστος, έχετε το Dynamic Island, μια πολύ πιο φωτεινή οθόνη, το τσιπ A16, USB-C και μια κύρια κάμερα 48MP.

Λαμβάνοντας υπόψη όλους αυτούς τους παράγοντες, πιστεύουμε ακράδαντα ότι το iPhone 13 προσφέρει μεγαλύτερη αξία από το iPhone 14. Στην πραγματικότητα, πολλοί έμποροι λιανικής πωλούν τώρα ανανεωμένα iPhone 13 για κάτω από 400 $ στο Amazon, και αυτή είναι μια προσφορά που δεν πρέπει να αποφύγετε.