Η προσιτή, γρήγορη, πολύχρωμη 3D εκτύπωση είναι πλέον πραγματικότητα

Βασικά Takeaways

 • Το Bambu Lab P1S with AMS combo kit είναι ένας οικονομικός τρισδιάστατος εκτυπωτής που μπορεί να παράγει εκπληκτικές πολύχρωμες εκτυπώσεις.
 • Η έγχρωμη εκτύπωση μπορεί να οδηγήσει σε μεγάλη σπατάλη, αλλά το λογισμικό παρέχει μεθόδους για την ελαχιστοποίηση αυτού.
 • Το P1S έχει συμπαγή σχεδιασμό, εύκολη εγκατάσταση και φιλικό προς το χρήστη λογισμικό τόσο για επιτραπέζιους υπολογιστές όσο και για χρήση smartphone.

Το σύνθετο κιτ Bambu Lab P1S με AMS (Automatic Materials System) είναι ένας προσιτός, πλήρως κλειστός εκτυπωτής 3D με πολύχρωμες δυνατότητες. Είναι γρήγορο, αξιόπιστο και μπορεί να παράγει μερικά εκπληκτικά αποτελέσματα. Αλλά προτού ξεκινήσετε την εκτύπωση όλων των χρωμάτων, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι η έγχρωμη εκτύπωση συνεπάγεται μεγάλη σπατάλη. Ωστόσο, με λιγότερο από $1000, το P1S και το AMS είναι ένα εξαιρετικό πακέτο φιλικό προς τους αρχάριους.

Bambu Lab P1S

Ένας εξαιρετικός κλειστός εκτυπωτής φιλικός για αρχάριους με εξαιρετικό λογισμικό για το smartphone ή τον επιτραπέζιο υπολογιστή σας. Σε συνδυασμό με το AMS (Automatic Materials System), το P1S μπορεί να παράγει εκπληκτικές πολύχρωμες εκτυπώσεις: έως και τέσσερα νήματα μπορούν να αποθηκευτούν σε ένα μόνο AMS και έως και 4 μονάδες AMS μπορούν να συνδυαστούν για εκτύπωση 16 νημάτων. Ωστόσο, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι οι πολύχρωμες εκτυπώσεις παράγουν πολλά απόβλητα και για να μετριαστεί αυτό, θα χρειαστεί να εκτυπώσετε είτε σε πολλαπλάσια είτε να εκτυπώσετε πρόσθετα αντικείμενα «απορρίμματα» για να απορροφήσετε το καθαρισμένο νήμα.

Μάρκα Bambu Lab

Όγκος κατασκευής 256 x 256 x 256 mm

Συνδεσιμότητα Wi-Fi (και Bluetooth για ρύθμιση)

Θερμαινόμενη πλάκα κατασκευής Ναι

Τύπος τροφοδοσίας σωλήνας Bowden

Διαστάσεις 386 x 389 x 458 mm (το AMS μπορεί να τοποθετηθεί πάνω ή στο πλάι)

Βάρος 9,65 kg χωρίς AMS

Εκτύπωση διπλού χρώματος Η AMS παρέχει 4 έγχρωμη εκτύπωση. έως και 16 με αλυσιδωτή μαργαρίτα πρόσθετες μονάδες AMS

Ταχύτητα Έως 500mm/s

Πλεονεκτήματα

 • Φανταστικά πολύχρωμα αποτελέσματα
 • Εύκολο στη χρήση λογισμικό για επιτραπέζιους υπολογιστές και smartphone
 • Webcam για απομακρυσμένη παρακολούθηση και timelapse βίντεο
 • Έως 4 χρώματα ανά μονάδα AMS, με μέγιστο αριθμό 16 χρωμάτων
 • Το AMS λειτουργεί επίσης ως ξηρό κουτί για νήματα

Μειονεκτήματα

 • Πολλά απόβλητα από περίπλοκες έγχρωμες εκτυπώσεις όταν καθαρίζει το νήμα μεταξύ των χρωμάτων

Η Bambu Lab ήταν μια από τις πρώτες εταιρείες που παρήγαγαν έναν εμπορικά διαθέσιμο εκτυπωτή CoreXY. Αν και θα βρείτε ακόμα άλλους τύπους τρισδιάστατων εκτυπωτών στη σειρά τους, είναι τα μοντέλα CoreXY που πρωτοστατούν με τη μορφή των κορυφαίων εκτυπωτών τους. Άνθρακα X1 και το πιο φιλικό προς τον προϋπολογισμό P1P και P1S.

Οι εκτυπωτές CoreXY έχουν πολλά πλεονεκτήματα σε σχέση με τον παραδοσιακό καρτεσιανό (ή «σφενδόνι κρεβατιού») σχεδιασμό των τρισδιάστατων εκτυπωτών, στους οποίους μονούς ή διπλούς σερβοκινητήρες ελέγχουν κάθε άξονα ανεξάρτητα. Σε έναν εκτυπωτή CoreXY, το κρεβάτι εκτύπωσης μετακινείται μόνο αργά προς τα κάτω με κάθε νέο στρώμα, αντί να εκτοξεύεται εμπρός και πίσω κατά μήκος του άξονα Y. Στη συνέχεια, ένα ζεύγος σερβομηχανισμών ελέγχει τους άξονες X και Y ταυτόχρονα. Αυτός ο σχεδιασμός έχει ως αποτέλεσμα έναν συμπαγή εκτυπωτή—μεγιστοποιώντας την περιοχή κατασκευής στο αποτύπωμα επιφάνειας εργασίας—καθώς και ταχύτερη, καλύτερη ποιότητα εκτύπωσης και λιγότερα σφάλματα.

Αποσυσκευασία και εγκατάσταση: Ασφαλής συσκευασία

Με πάνω από μια δεκαετία αναθεώρησης προϊόντων, μπορώ να σας πω ότι η συσκευασία έχει σημασία. Όχι μόνο επειδή ένα καλά συσκευασμένο προϊόν είναι λιγότερο πιθανό να καταστραφεί κατά την αποστολή (ιδιαίτερα σημαντικό δεδομένου του γυαλιού σε αυτό το περίβλημα), αλλά επειδή δείχνει μια ολιστικά θεωρημένη εμπειρία χρήστη. Εάν πεταχτεί σε ένα κουτί τυχαία με λίγο διογκωμένο αφρό, αυτή είναι η προσπάθεια χαμηλότερης βαθμίδας και συνήθως θα πρέπει να περιμένετε το ίδιο από την επακόλουθη εμπειρία προϊόντος σας.

Το P1S έφτασε ασφαλώς συσκευασμένο, με το μηχάνημα και τα πάντα εκτός από τα δείγματα νημάτων μέσα σε μια ισχυρή πλαστική σακούλα, με οδηγίες να σηκώσετε ολόκληρη τη σακούλα. Είναι αρκετά ελαφρύ για να το κάνω και σήμαινε ότι μπορούσα να μεταφέρω τον εκτυπωτή στο γραφείο μου χωρίς προβλήματα, αντί να προσπαθώ να αναποδογυρίσω το κουτί ή να σύρω τα χέρια μου κάτω από τα μικροσκοπικά κενά στο πλάι, σκίζοντας τα πάντα στη διαδικασία.

James Bruce / MakeUseOf

Αρχικά νόμιζα ότι η μονάδα AMS έλειπε. Στην πραγματικότητα είναι όλα ασφαλισμένα μέσα στην κύρια κοιλότητα του εκτυπωτή, μαζί με ένα κουτί με εργαλεία και άλλα κομμάτια. Θα χρειαστείτε ένα κλειδί Allan από την εργαλειοθήκη για να «ξεκλειδώσετε» τη μονάδα AMS, η οποία είναι βιδωμένη μέσα στον εκτυπωτή.

Πρέπει να κάνετε λίγη κατασκευή για να μπορέσετε να εκτυπώσετε, αλλά τίποτα απροσδόκητο ή δύσκολο: συνδέστε την οθόνη, συνδέστε σωλήνες και καλώδια κ.λπ.

James Bruce / MakeUseOf

Από εκεί, εισαγάγετε τουλάχιστον ένα από τα νήματα του δείγματός σας (αποστέλλεται με τρία: δύο τυπικά PLA και ένα στήριγμα), τότε πιθανότατα θα θέλετε να εκτυπώσετε τον παρεχόμενο πάγκο, ο οποίος θα ολοκληρωθεί σε λιγότερο από 20 λεπτά.

Σχεδιασμός και προδιαγραφές: Πλαστική κατασκευή, αλλά λαμπρό πάντως

Το μεγαλύτερο μέρος του περιβλήματος P1S είναι πλαστικό ABS, αν και θα βρείτε ένα γυάλινο καπάκι και μπροστά. Αυτό δεν σημαίνει ότι είναι αδύναμο με κανέναν τρόπο — το αντίθετο. Είναι μια καλά σχεδιασμένη και ανθεκτική κατασκευή που ελαχιστοποιεί τους ανεπιθύμητους κραδασμούς.

Η σχεδίαση CoreXY σημαίνει ότι αποκτάτε έναν απίστευτα συμπαγή εκτυπωτή με μεγιστοποιημένη επιφάνεια κατασκευής, που καταλαμβάνει απλώς ένα αποτύπωμα 43 x 40 cm στο χώρο εργασίας σας (χωρίς νήματα ή κάδο απορριμμάτων). Το ύψος του μηχανήματος είναι λίγο μεγαλύτερο στα 47 εκατοστά, αλλά μπορείτε επίσης να επιλέξετε να τοποθετήσετε την πολύχρωμη μονάδα AMS στην κορυφή του εκτυπωτή, ανεβάζοντας το συνολικό ύψος στα 63 εκατοστά—και θυμηθείτε να αφήσετε ελεύθερο το καπάκι AMS να σηκωθεί. Μπορείτε επίσης να τοποθετήσετε το AMS στο πλάι ή στο πίσω μέρος—δεν είναι φαρδύτερο από το P1S.

  Ένα Tablet E-Ink για Παραγωγικότητα

Το μεγαλύτερο που μπορείτε να εκτυπώσετε είναι σε κύβους 256 mm. αυτό δεν είναι τεράστιο, αλλά είναι υπεραρκετό για τους περισσότερους ανθρώπους.

James Bruce / MakeUseOf

Η πλάκα κατασκευής που παρέχεται είναι μια πλάκα PEI με υφή διπλής όψης γενικής χρήσης με υπέροχο χρυσαφί χρωματισμό. Αυτό παρέχει μια απίστευτη επιφάνεια για την πρόσφυση του πρώτου στρώματος, ενώ παράλληλα αφήνει την εκτύπωση σας να γλιστράει χωρίς κόπο μόλις κρυώσει. Ωστόσο, παράγει την ίδια χαρακτηριστική υφή στο κάτω μέρος των εκτυπώσεων σας, επομένως δεν είναι κατάλληλο εάν θέλετε τα πράγματα να είναι λεία σε όλες τις άκρες.

James Bruce / MakeUseOf

Έχω συνηθίσει να πρέπει να σκουπίζω ένα κρεβάτι με IPA για να καθαρίζω τα βρώμικα αποτυπώματα των χεριών και να εξασφαλίζω την πρόσφυση κάθε φορά, αλλά μετά από εβδομάδες εκτύπωσης, δεν το έχω κάνει ακόμη και είμαι σοκαρισμένος. Εκτός από το ότι πρέπει να χειρίζομαι λιγότερο το κρεβάτι επειδή οι εκτυπώσεις αφαιρούνται τόσο εύκολα, φαίνεται και η καλύτερη επιφάνεια που έχω δοκιμάσει μέχρι τώρα. Θα έπρεπε να χειρίζεται PLA, ABS και PETG—δεν είχε πρόβλημα ούτε με το PLA-CF. Για νήματα TPU, PA ή PC, μπορεί να θέλετε να αγοράσετε το λείο κρεβάτι υψηλής θερμοκρασίας αντ ‘αυτού, και η Bambu συνιστά επίσης τη χρήση ραβδιού κόλλας.

Επίσης μικρής σημασίας είναι οι οδηγοί πλάκας κατασκευής, οι οποίοι διευκολύνουν την ολίσθηση του μαγνητικού φύλλου ξανά προς τα μέσα. Όταν ένας εκτυπωτής δεν διαθέτει αυτούς τους οδηγούς, η καταπολέμηση της μαγνητικής δύναμης και η παραμόρφωση της πλάκας είναι εύκολη.

Ένας από τους συμβιβασμούς που κάνει η Bambu Lab ώστε το P1S να μπορεί να πωληθεί σε τόσο προσιτή τιμή είναι η οθόνη. Είναι μια απλή μονόχρωμη οθόνη με D-pad και μερικά κουμπιά στο πλάι αντί για μεγαλύτερη έγχρωμη οθόνη αφής.

James Bruce / MakeUseOf

Πρακτικά, αυτό δεν με ενόχλησε καθόλου. Οι αλληλεπιδράσεις μου με το μηχάνημα πραγματοποιήθηκαν μέσω του υπέροχου λογισμικού επιτραπέζιου υπολογιστή, το οποίο προετοιμάζει τις εκτυπώσεις σας, σας επιτρέπει να παρακολουθείτε ζωντανά την κάμερα και σας δίνει τον πλήρη έλεγχο όλων των παραμέτρων. Με το AMS συνδεδεμένο, δεν χρειάζεται καν να θερμάνετε το ακροφύσιο για να φορτώσετε και να ξεφορτώσετε τα νήματα χειροκίνητα, γι’ αυτό μη διστάσετε να τα αλλάξετε σε οποιοδήποτε σημείο δεν εκτυπώνει ενεργά. Εκτός της αρχικής ρύθμισης, δεν έχω αγγίξει το μπροστινό χειριστήριο.

Όσον αφορά τα επίπεδα θορύβου, το P1S εκτελεί τη γκάμα του σχεδόν αθόρυβου σε “Τι στο καλό ήταν αυτό;” Οι υψηλές ταχύτητες εκτύπωσης έως και 500 mm/s μπορούν επίσης μερικές φορές να οδηγήσουν σε μια αρκετά μελωδική ουρά. Τις περισσότερες φορές, κατά την εκτύπωση, είναι αρκετά ήσυχο για να το έχω δίπλα στο σταθμό εργασίας μου. Ωστόσο, δεν θα ήθελα να κοιμάμαι στο ίδιο δωμάτιο, καθώς η εναλλαγή των νημάτων έχει ως αποτέλεσμα ένα δυνατό και ξαφνικό χτύπημα. Παράγει επίσης κάποιους ενοχλητικούς ήχους κατά τη βαθμονόμηση. Αυτό προορίζεται καθώς μαθαίνει πώς να εξουδετερώνει τους δικούς του κραδασμούς και αυτούς της επιφάνειας στην οποία κάθεται με ενεργή αντιστάθμιση.

AMS: Glorious πολύχρωμη εκτύπωση (αλλά σπαταλά πολλά)

Η μονάδα AMS (Automatic Materials System) μπορεί να τοποθετηθεί πάνω από το κύριο περίβλημα ή στο πλάι, συνδέοντας το δικό της Bowden στην τροφοδοσία στο πίσω μέρος. Κατασκευασμένο από ABS και ακρυλικό, το καπάκι του AMS κλείνει ερμητικά για να κρατά έξω τον αέρα του περιβάλλοντος. Αν και δεν είναι αυστηρά στεγνωτήριο με νήματα, το AMS περιλαμβάνει μερικά φακελάκια αφυδάτωσης υψηλής απόδοσης καθώς και ένα υγρόμετρο για να σας ενημερώνει πότε χρειάζονται αντικατάσταση. Θεωρητικά, δεν θα πρέπει να έχετε πρόβλημα με τα νήματα να βραχούν πολύ όταν αποθηκεύονται στο εσωτερικό του θαλάμου.

James Bruce / MakeUseOf

Δεδομένου ότι το AMS συγκρατεί έως και τέσσερα νήματα, μεταφέρει επίσης τα οφέλη της λιγότερης σπατάλης κατά την εναλλαγή νημάτων. Εάν σας έχει μείνει λίγο στο καρούλι και θέλετε να ασχοληθείτε με ένα μεγάλο νέο έργο, δεν χρειάζεται να κάθεστε περιμένοντας να τελειώσει ή να εκτυπώσετε μικρότερα αντικείμενα για να το χρησιμοποιήσετε—μπορείτε να καθορίσετε σε ποιο νήμα θα αναδιπλωθεί ή θα αφήσετε το υπόλοιπο σε μία από τις αχρησιμοποίητες υποδοχές μέχρι να χρειαστεί.

Μέχρι τέσσερις μονάδες AMS μπορούν να συνδεθούν μεταξύ τους με αλυσίδα, που σημαίνει ότι μπορείτε να χρησιμοποιήσετε έως και 16 νήματα ταυτόχρονα. Αυτό σημαίνει ότι όποιος παράγει τακτικά μοντέλα κατόπιν ζήτησης θα δει σημαντική αύξηση παραγωγικότητας.

Μια άλλη συναρπαστική πτυχή του Bambu Lab AMS είναι ότι μπορεί να διαβάσει κώδικες RFID που είναι ενσωματωμένοι στα νήματα του ίδιου του Bambu Lab. Αυτό αναμεταδίδει λεπτομέρειες σχετικά με τον τύπο, το χρώμα και τις ρυθμίσεις εκτύπωσης αυτού του νήματος στο λογισμικό, ώστε να μην χρειάζεται να εισάγετε καμία ρύθμιση με μη αυτόματο τρόπο και να μην υπάρχουν λάθη κατά την εκχώρηση χρωμάτων σε ένα μοντέλο. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι είστε κλειδωμένοι στο οικοσύστημά τους. Μπορείτε ακόμα να εκτυπώσετε με τυπικά νήματα από οποιονδήποτε κατασκευαστή στην ίδια υψηλή ποιότητα, αλλά θα είναι εξίσου βολικό με οποιονδήποτε άλλο εκτυπωτή, καθώς θα χρειαστεί να καθορίσετε τις ρυθμίσεις μόνοι σας ή να επιλέξετε από μερικές γνωστές μάρκες (και να το πείτε τι χρώμα είναι). Δεν είχα κανένα πρόβλημα με την ανάμειξη και το ταίριασμα νημάτων κατά τη διάρκεια της δοκιμής μου. Αλλά για όσους θέλουν να παραμείνουν με νημάτια πρώτου κατασκευαστή, θα χαρείτε να μάθετε ότι οι τιμές του Bambu Lab είναι απολύτως λογικές.

  Πώς να αποκτήσετε δωρεάν λογαριασμό WWE Network

Προκειμένου να διευκολυνθούν οι αλλαγές του νήματος, το P1S περιλαμβάνει ένα απολαυστικό «κάλυμμα» γύρω από το πίσω μέρος, από το οποίο θα σκουπίζονται και θα αποστέλλονται μικρά κατσαρά ρολά εξωθημένου υπολειμματικού νήματος.

James Bruce / MakeUseOf

Υποθέτω ότι υπάρχει κάπου μια συσκευή συλλογής απορριμμάτων που περιμένει να εκτυπωθεί, αλλά δεν παρέχεται, επομένως χρησιμοποίησα ένα μικρό κουτί από χαρτόνι. Μην ξεχάσετε να βάλετε κάτι εκεί καθόλου, διαφορετικά θα επιστρέψετε για να βρείτε αρκετά χάος για να ξεκαθαρίσετε. Και μην ξεχάσετε να το αδειάσετε, διαφορετικά θα δημιουργηθεί αντίγραφο ασφαλείας και θα ξεχειλίσει στο θάλαμο εκτύπωσης.

James Bruce / MakeUseOf

Αν και είναι εντυπωσιακό, υπάρχει ένα τεράστιο βρώμικο μυστικό στην πολύχρωμη εκτύπωση: η τεράστια ποσότητα απορριμμάτων που παράγει. Ως γρήγορο παράδειγμα, ο αρθρωτός δράκος που απεικονίζεται παραπάνω χρησιμοποίησε περίπου τρεις φορές περισσότερο πορτοκάλι στα απορρίμματα και τον πύργο από ότι στο μοντέλο. Το μαύρο ήταν αρκετά αποδοτικό και το πράσινο ήταν περίπου διπλάσια σπατάλη.

Αυτό είχε εφαρμόσει μερικές μεθόδους βελτιστοποίησης απορριμμάτων. Χωρίς καμία βελτιστοποίηση, οι προεπιλεγμένες ρυθμίσεις θα είχαν σπαταλήσει τρεις φορές περισσότερο συνολικό νήμα από αυτό που χρησιμοποιήθηκε στο μοντέλο. Στο παραπάνω παράδειγμα, το νήμα πρέπει να αλλάξει 739 φορές. Αυτός ο αριθμός δεν μπορεί να μειωθεί, επομένως είναι το τι κάνετε με το καθαρισμένο νήμα που έχει σημασία.

James Bruce / MakeUseOf

Για να μετριαστείτε αυτό, έχετε μερικές επιλογές:

 • Εκτυπώστε σε υποστηρίγματα πλήρωσης και εκτύπωσης. Και οι δύο χρησιμοποιούν το απόβλητο αλλαγής για να εκτυπώσουν ένα λειτουργικό μέρος όπου το χρώμα δεν έχει σημασία. Η εκτύπωση σε γέμισμα θα πρέπει πάντα να είναι ενεργοποιημένη για εκτυπώσεις συμπαγούς ματ, επομένως οι αριθμοί που έδωσα παραπάνω το χρησιμοποιούσαν ήδη.
 • Εκτυπώστε πολλαπλάσια από κάτι. Το μέγεθος των αλλαγών χρώματος θα είναι το ίδιο με ένα μεμονωμένο αντικείμενο, επομένως τα απόβλητα “διαδίδονται” συγκριτικά μεταξύ όλων των εκτυπώσεων.
 • Εκτυπώστε ένα άσχετο αντικείμενο και σπαταλήστε σε αυτό. Εάν έχετε κάτι άλλο που πρέπει να εκτυπώσετε και δεν έχει σημασία τι χρώμα είναι, μπορείτε απλώς να εκτυπώσετε σε αυτό μεταξύ των αλλαγών χρώματος. Αυτό αξιοποιεί τα «απόβλητα», αν και εξακολουθείτε να εκτυπώνετε κάτι άλλο ταυτόχρονα, επομένως ο χρόνος εκτύπωσης και η συνολική χρήση του νήματος είναι υψηλότερα. Στην ιδανική περίπτωση, το απόβλητο αντικείμενο σας θα έχει το ίδιο ύψος με το κύριο αντικείμενο. Διαφορετικά, πέρα ​​από αυτό το σημείο, εξακολουθεί να βγάζει τα απόβλητα.

Ωστόσο, ακόμη και με όλες αυτές τις στρατηγικές μετριασμού που χρησιμοποιούνται, υπάρχει μια μεγάλη σπατάλη σε περίπλοκες εκτυπώσεις. Αλλά όχι περισσότερο από την εκτύπωση ενός σύνθετου αντικειμένου με πολλά στηρίγματα.

James Bruce / MakeUseOf

Η δεύτερη πολύχρωμη εκτύπωση μου ήταν α Panda από το Flexifactory (δωρεάν για λήψη). Το περίπτερο ήταν μια ξεχωριστή εκτύπωση και τα πάντα είναι αρθρωμένα. Για αυτό, έκοψα σημαντικά τα απόβλητα εκτυπώνοντας ταυτόχρονα μερικά χρήσιμα οικιακά κλιπ. Έδειξαν τυχαίες χρωματικές αλλαγές που κατέληξαν να είναι αρκετά ελκυστικές, οπότε αυτή φαίνεται, μακράν, ως η καλύτερη μέθοδος χρήσης αυτού του άχρηστου υλικού.

James Bruce / MakeUseOf

Αυτό δεν επηρεάζει τα απλά διτονικά σημάδια ή τις χρωματικές αλλαγές σε συγκεκριμένα ύψη, που έχουν ως αποτέλεσμα σχεδόν μηδενική σπατάλη. Φυσικά, δεν εκμεταλλεύονται πραγματικά την εναλλαγή χρωμάτων, αλλά είναι πολύ βολικό να μην χρειάζεται να εναλλάσσετε το νήμα στα μισά του δρόμου κάνοντας χειροκίνητη παύση.

James Bruce / MakeUseOf

Έχω παίξει με εκτυπωτές τροφοδοσίας διπλού εξωθητήρα και διπλού νήματος στο παρελθόν. Πάντα απογοητευόμουν πολύ από τα αποτελέσματα και το πόσο επιπόλαια είναι, με συνεχή φράξιμο ή άλλη αδεξιότητα.

Η μονάδα AMS του P1S δεν με έχει απογοητεύσει ακόμα, παράγοντας απίστευτα αποτελέσματα. Σε συνδυασμό με λογισμικό που διευκολύνει το χρωματισμό τρισδιάστατων αντικειμένων που δεν είναι προχρωματισμένα για αυτό, έχετε τον πιο λειτουργικό, πλήρως έγχρωμο οικονομικό εκτυπωτή 3D. Σε πάνω από μια δεκαετία κάλυψης τρισδιάστατων εκτυπωτών, συνέχισα να εκπλήσσομαι από την πρόοδο.

Ένα πράγμα που πρέπει να σημειώσετε σχετικά με το AMS είναι ότι το Bambu Lab σας συμβουλεύει να μην το χρησιμοποιείτε με πιο πολύπλοκα νήματα όπως το TPU ή με υψηλά λειαντικά. Για αυτούς, θα θελήσετε να τοποθετήσετε την πίσω θήκη του καρουλιού και να αποσυνδέσετε το AMS. Ωστόσο, είναι τέλειο για εργασία με PLA.

Επαναχρησιμοποιούμενα καρούλια

Έχω μιλήσει πολύ για τα πλαστικά απόβλητα, αλλά τι γίνεται με τα καρούλια στα οποία τυλίγεται το νήμα; Αυτή είναι μια άλλη τεράστια πηγή πλαστικών απορριμμάτων, αν και ορισμένοι κατασκευαστές στρέφονται όλο και περισσότερο στο χαρτόνι.

Το Bambu Lab έχει πάρει την αντίθετη κατεύθυνση, χρησιμοποιώντας επαναχρησιμοποιήσιμα, ανθεκτικά πλαστικά καρούλια. Μπορείτε να αγοράσετε αυτά τα καρούλια μόνα τους, ως συσκευασία, ή απλώς να χρησιμοποιήσετε τα δύο από τα καρούλια δειγμάτων που παρέχονται με τον εκτυπωτή — επομένως μην τα πετάτε όταν είναι άδεια!

James Bruce / MakeUseOf

Απλώς στρίψτε για να ξεκλειδώσετε τον εσωτερικό πυρήνα από χαρτόνι και αντικαταστήστε το με το νήμα που αγοράσατε πρόσφατα. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι το τσιπ RFID που περιέχει πληροφορίες για το νήμα είναι προσαρτημένο σε αυτόν τον πυρήνα από χαρτόνι (στην παραπάνω εικόνα, μπορείτε να δείτε τον μικρό ασημί δίσκο RFID στο πλάι του νήματος). Θεωρητικά, θα μπορούσατε να το εξαγάγετε και να το κολλήσετε με ταινία στο δικό σας νήμα αντικατάστασης τρίτου κατασκευαστή, αλλά δεν θα ενοχλούσα, καθώς οι τυπικές ρυθμίσεις δεν είναι ακριβώς δύσκολες.

  Πώς να ενεργοποιήσετε τα cookies σε οποιοδήποτε πρόγραμμα περιήγησης Mac

Θα ήταν φανταστικό να δούμε αυτό το επαναχρησιμοποιήσιμο καρούλι να είναι ανοιχτό και να χρησιμοποιείται σε ολόκληρο τον κλάδο.

Λογισμικό: Bambu Studio και Bambu Handy Leads the Way

Το λογισμικό —ή η έλλειψή του— μπορεί να δημιουργήσει ή να χαλάσει έναν 3D εκτυπωτή. Αν και είναι δυνατό να έχετε εξαιρετικά αποτελέσματα από ένα πακέτο γενικού λογισμικού, όσο πιο εξειδικευμένες δυνατότητες προσφέρει ένας εκτυπωτής, τόσο περισσότερο θα επωφεληθεί από ένα προσαρμοσμένο πακέτο λογισμικού.

Η Bambu Lab έχει δημιουργήσει δύο εξαιρετικά κομμάτια λογισμικού για επιτραπέζιους υπολογιστές ή smartphone. Στην πλευρά του ακουστικού είναι το Bambu Handy. Μπορείτε να περιηγηθείτε σε εκτεταμένα μοντέλα, να τεμαχίσετε και να εκτυπώσετε εξ αποστάσεως στο P1S που είναι συνδεδεμένο σε Wi-Fi χωρίς να αφήσετε ποτέ το τηλέφωνό σας.

Προσφέρει επίσης μια προεπισκόπηση της τρέχουσας εκτύπωσης μέσω της κάμερας web και πλήρεις δυνατότητες τηλεχειριστηρίου. Εν ολίγοις, εάν θέλετε να εκτυπώσετε μόνο μοντέλα από τη βιβλιοθήκη, δεν θα χρειαστείτε καν το πακέτο επιφάνειας εργασίας. Αυτό είναι πολύ εκπληκτικό, και επιπλέον, η εφαρμογή smartphone είναι καλά σχεδιασμένη, εύκολη στην πλοήγηση και όχι με λάθη. Αυτό είναι σπάνιο.

Για περισσότερο έλεγχο, θα θελήσετε να κατεβάσετε το Bambu Studio, το slicer του επιτραπέζιου υπολογιστή τους διαθέσιμο για Mac ή Windows. Ο κύριος λόγος για να το κάνετε αυτό είναι ότι περιλαμβάνει απομακρυσμένη παρακολούθηση και έλεγχο, καθώς και ένα σύνολο βελτιώσεων που αφορούν την πολύχρωμη εκτύπωση.

Για έτοιμα πολύχρωμα μοντέλα, η αντιστοίχιση κάθε εξαρτήματος σε διαφορετικό νήμα ή ο συνδυασμός υποσυγκροτημάτων είναι εύκολη. Αλλά είναι επίσης εύκολο να μπείτε στη λειτουργία Paint και να ξαναχρωματίσετε οποιοδήποτε μοντέλο μόνοι σας, προσθέτοντας χρώμα με μια ποικιλία εργαλείων ζωγραφικής, συμπεριλαμβανομένου ενός πινέλου ή ενός κάδου βαφής με ανίχνευση άκρων. Μπορείτε ακόμη και να προσθέσετε κείμενο σε μοντέλα για γρήγορη προσαρμογή—και στη συνέχεια να ζωγραφίσετε το κείμενο.

Υπάρχει μια μικρή καμπύλη εκμάθησης στο Bambu Studio, αλλά αν έχετε χρησιμοποιήσει οποιοδήποτε άλλο λογισμικό κοπής στο παρελθόν, δεν θα πρέπει να είναι πολύ απότομη και η ανταμοιβή αξίζει τον κόπο.

Είναι συχνά εύκολο να απορρίψετε το λογισμικό του ίδιου του κατασκευαστή και να πείτε, “Απλώς χρησιμοποιήστε το Cura”. Συνήθως προσφέρει περισσότερες δυνατότητες. Σε αυτή την περίπτωση, αυτό δεν είναι απολύτως αλήθεια. Το Bambu Studio είναι τόσο καλό που θα δυσκολευτώ να χρησιμοποιήσω οτιδήποτε άλλο ξανά.

Εναλλαγή Hot-End

Μου έστειλαν επίσης μερικά νήματα από ανθρακονήματα για να δοκιμάσω, αλλά όταν προσπάθησα να εκτυπώσω με αυτά, το λογισμικό Bambu Studio αναγνώρισε το νήμα που χρησιμοποιούσα και με προειδοποίησε ότι θα προκαλούσε ζημιά στο τυπικό ακροφύσιο. Οι ίνες είναι αρκετά λειαντικές και ορισμένες δοκιμές έχουν βρει ότι ακόμη και το ένα τέταρτο του καρουλιού νήματος από ανθρακονήματα θα καταστρέψει τα τυπικά ακροφύσια. Ευτυχώς, μου έστειλαν επίσης μια επιλογή από σκληρυμένο χάλυβα, οπότε ήρθε η ώρα να αλλάξω ένα ακροφύσιο – κάτι που χρειάστηκε να κάνω μόνο μία φορά στο παρελθόν, και εκείνη η προηγούμενη περίπτωση περιελάμβανε τη θέρμανση και μετά την προσεκτική εξαγωγή του με ένα ζευγάρι πένσα και κλειδί. Δεν ήταν εύκολο, για να το θέσω ήπια.

James Bruce / MakeUseOf

Το ακροφύσιο αντικατάστασης Bambu Lab διατίθεται ως πλήρες συγκρότημα, με μόνο δύο βίδες για να ξεβιδώσετε και δύο δέσμες καλωδίων για να αποσυνδέσετε προσεκτικά. Ήταν γελοία απλό και δεν απαιτούσε καθόλου θέρμανση του ακροφυσίου. Ολοκλήρωσα την ανταλλαγή σε λιγότερο από πέντε λεπτά.

Στη συνέχεια μπόρεσα να δοκιμάσω το νήμα Bambu PLA-CF, το οποίο έχει ως αποτέλεσμα πολύ πιο δυνατά κομμάτια που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για δομικές εκτυπώσεις, όπως αυτά τα στηρίγματα για εξώθηση 4040.

James Bruce / MakeUseOf

Πρέπει να αγοράσετε το Bambu Studio P1S και το AMS;

Μετά τη χρήση του Bambu Lab P1S, AMS και του συνοδευτικού λογισμικού Bambu Studio, υποψιάζομαι ότι μπορεί να μετατραπώ σε ένα από εκείνα τα ενοχλητικά άτομα που απλώς λένε “αγοράστε το Bambu Lab P1S” σε οποιονδήποτε έχει προβλήματα εκτύπωσης. Δεν είχα αποτυχημένη εκτύπωση. Έχω κάνει πολύχρωμες εκτυπώσεις χωρίς κόπο. Δεν έχω περάσει ούτε μια εβδομάδα βαθμονομώντας πράγματα. Το λογισμικό δεν με παλεύει σε κάθε βήμα. Είναι σαν το Apple του κόσμου της τρισδιάστατης εκτύπωσης: λειτουργεί απλώς (TM). Αυτό έπρεπε να είναι η τρισδιάστατη εκτύπωση. Έτσι φαινόταν στις ταινίες.

Επομένως, δεν έχω κανένα δισταγμό να σας προτείνω τα Bambu Lab P1S και AMS εάν ο προϋπολογισμός σας είναι έως και $1000 για κάτι που μπορεί να εκτυπώσει διαφορετικά χρώματα ταυτόχρονα.

Το μόνο μειονέκτημα είναι η ποσότητα των απορριμμάτων που συνεπάγεται η πολύχρωμη εκτύπωση—αλλά αυτό δεν φταίει το P1S. είναι απλώς η φύση της τρισδιάστατης εκτύπωσης με συχνές αλλαγές νήματος. Κάθε αλλαγή πρέπει να καθαρίζεται κάπου. Θα πρέπει να εκτυπώσετε λειτουργικά αντικείμενα ταυτόχρονα με πολύχρωμα για να χρησιμοποιήσετε αποτελεσματικά αυτά τα απόβλητα. Ωστόσο, ο περιβαλλοντολόγος μέσα μου πεθαίνει λίγο όταν κοιτάζω το κουτί σκραπ στο πίσω μέρος. Έχω ήδη μια μεγάλη πλαστική σακούλα με πλαστικές μπούκλες που δεν ξέρω τι να κάνω. Το να ανακαλύψω πώς να ανακυκλώνω τα απόβλητα PLA θα είναι το επόμενο χόμπι μου.

Bambu Lab P1S

Ένας εξαιρετικός κλειστός εκτυπωτής φιλικός για αρχάριους με εξαιρετικό λογισμικό για το smartphone ή τον επιτραπέζιο υπολογιστή σας. Σε συνδυασμό με το AMS (Automatic Materials System), το P1S μπορεί να παράγει εκπληκτικές πολύχρωμες εκτυπώσεις: έως και τέσσερα νήματα μπορούν να αποθηκευτούν σε ένα μόνο AMS και έως και 4 μονάδες AMS μπορούν να συνδυαστούν για εκτύπωση 16 νημάτων. Ωστόσο, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι οι πολύχρωμες εκτυπώσεις παράγουν πολλά απόβλητα και για να μετριαστεί αυτό, θα χρειαστεί να εκτυπώσετε είτε σε πολλαπλάσια είτε να εκτυπώσετε πρόσθετα αντικείμενα «απορρίμματα» για να απορροφήσετε το καθαρισμένο νήμα.