Η εικονικοποίηση επιφάνειας εργασίας εξηγείται με απλούστερες λέξεις

Η εικονικοποίηση επιφάνειας εργασίας είναι ο ασφαλής και οικονομικός τρόπος για τη διαχείριση πόρων πληροφορικής.

Η έννοια των «προσωπικών υπολογιστών» είναι παράλογη σε εταιρικό επίπεδο.

Για παράδειγμα, στη συσκευή του σπιτιού μου, παρατηρώ ότι το περισσότερο που χρησιμοποιώ είναι η μνήμη RAM (70%) και οι υπόλοιποι πόροι (CPU, SSD) είναι βασικά υπερβολικοί για την καθημερινή μου εργασία.

Αυτό είναι ένα στιγμιότυπο όπου έχω ανοιχτές 18 καρτέλες σε δύο προγράμματα περιήγησης, το ενεργό Slack και μερικές ακόμη δεκάδες διεργασίες στο παρασκήνιο, τυπικά για οποιονδήποτε υπολογιστή με Windows.

Μπορείτε να δείτε ότι οι περισσότερες από τις δυνατότητες του υλικού βρίσκονται σε αδράνεια. Ως συγγραφέας, έτσι φαίνεται η κατανάλωση πόρων για τις περισσότερες ώρες εργασίας μου. Η μόνη εξαίρεση είναι όταν δοκιμάζω εργαλεία όπου αυτά τα στατιστικά στοιχεία χρήσης υπερβαίνουν σημαντικά αυτό το εύρος, αλλά αυτό είναι περίπου το 30-40% της εργασίας.

Προσωπικά, δεν μπορώ να κάνω λίγα για να αποφύγω αυτή τη σπατάλη πόρων εάν δεν αλλάξω σε έναν υπολογιστή cloud όπως η Shell. Ωστόσο, ως επιχείρηση, έχετε μερικές ακόμη επιλογές αντί να αφήσετε όλη αυτή τη δύναμη να παραμείνει αδρανής σε κάθε ένα από τα μηχανήματά σας.

Τι είναι η εικονικοποίηση επιφάνειας εργασίας;

Αυτή είναι μια διαδικασία με την οποία μια συσκευή μοιράζεται εικονικά μεταξύ πολλών χρηστών μέσω λογισμικού. Η ιδέα είναι να χωριστεί εικονικά ένας ισχυρός διακομιστής σε πολλά μηχανήματα για να παρέχεται απομακρυσμένη πρόσβαση στους τελικούς χρήστες μέσω μιας σύνδεσης στο Διαδίκτυο. Με άλλα λόγια, οι υπολογιστές «μεταδίδονται» στους πελάτες στις βασικές τους συσκευές, όπως επιτραπέζιους υπολογιστές, tablet ή ακόμα και smartphone.

Στα τελικά σημεία, οι χρήστες θα εργάζονται όπως θα εργάζονταν σε προσωπικά εκχωρημένες συσκευές. Η μόνη αλλαγή είναι ότι δεν θα έχουν πλήρη φυσική πρόσβαση σε ένα εταιρικό μηχάνημα. Αντίθετα, θα μοιράζονταν πόρους με τους συνομηλίκους τους, ο καθένας στις μεμονωμένες μονάδες του.

Ο αριθμός των «κομματιών» στα οποία μπορεί να χωριστεί το υλικό του διακομιστή εξαρτάται από τις υποκείμενες δυνατότητες υλικού και τις απαιτήσεις του πελάτη.

Πέρα από το ότι είναι ένας οικονομικός τρόπος κατανομής πόρων, αυτή η τεχνική προστατεύει τα εμπιστευτικά δεδομένα της εταιρείας από τη διαρροή μέσω διαδικτυακών απατών. Επιπλέον, οι εργαζόμενοι παραμένουν ελεύθεροι να φέρουν τις δικές τους συσκευές και να συνδεθούν στο επιχειρηματικό δίκτυο για να ολοκληρώσουν τη δουλειά. Τέλος, η εικονικοποίηση επιφάνειας εργασίας σώζει επίσης έναν οργανισμό από δαπανηρή συντήρηση και αναβαθμίσεις υλικού.

  Διορθώστε τον κωδικό σφάλματος Xbox 0x8b0500b6

Αυτή η διανομή πόρων έχει μερικούς τύπους με βάση τον τρόπο που λειτουργεί για τον πελάτη και τον πάροχο.

Τύποι εικονικοποίησης επιφάνειας εργασίας

Μπορεί κανείς να το χωρίσει σε τρεις κατηγορίες:

  • Υποδομή εικονικής επιφάνειας εργασίας (VDI)
  • Υπηρεσίες απομακρυσμένης επιφάνειας εργασίας (RDS)
  • Desktop-as-a-Service (DaaS)

Ας δούμε εν συντομία το καθένα.

Υποδομή εικονικής επιφάνειας εργασίας

Αυτός είναι ένας παραδοσιακός τρόπος εικονικοποίησης επιφάνειας εργασίας όπου ο υπολογισμός διακομιστή διακλαδίζεται σε μικρές ροές χρησιμοποιώντας τεχνολογίες όπως ο hypervisor. Αυτό βοηθά στην εκτέλεση πολλών εικονικών μηχανών σε έναν ενιαίο φυσικό διακομιστή.

Με βάση τον hypervisor, υπάρχουν δύο τύποι εικονικοποίησης, το υλικό και το λογισμικό. Η εικονικοποίηση υλικού εγκαθίσταται απευθείας στον διακομιστή και είναι ο καλύτερος τρόπος διαχείρισης πόρων για τη διασφάλιση μεγαλύτερης απόδοσης και ασφάλειας. Αντίθετα, η εικονικοποίηση λογισμικού βρίσκεται στην κορυφή του λειτουργικού συστήματος και δεν έχει άμεσο έλεγχο των υπολογιστικών πόρων και, ως εκ τούτου, είναι λιγότερο αποδοτική.

Ωστόσο, ο πρωταρχικός στόχος παραμένει η αποτελεσματική κοινή χρήση πόρων, όπως CPU, RAM, αποθήκευση κ.λπ., και η διατήρηση πολλαπλών εικονικών μηχανών (VM) σύμφωνα με τη διαμόρφωση.

Με το VDI, οι τελικοί χρήστες μπορούν να χρησιμοποιήσουν εξ αποστάσεως εταιρικούς πόρους για πρόσβαση σε αρχεία, εκτέλεση εφαρμογών και υπηρεσιών κ.λπ., από τις προσωπικές τους συσκευές (γνωστοί και ως thin clients), οι οποίες ενδέχεται να μην μπορούν να εκτελέσουν αυτούς τους φόρτους εργασίας μόνοι τους.

Για παράδειγμα, το VMWare Fusion επιτρέπει την απομακρυσμένη παροχή εμπειρίας Windows σε Mac.

Το VDI προσφέρεται συνήθως σε δύο γεύσεις: μόνιμους και μη μόνιμους εικονικούς επιτραπέζιους υπολογιστές. Η επίμονη εμπειρία παρέχει μια απομακρυσμένη επιφάνεια εργασίας που παραμένει «προσωπική» σε έναν χρήστη κατά τη σύνδεση. Μια μη μόνιμη επιφάνεια εργασίας δεν θα διατηρήσει την εξατομίκευση μετά την αποσύνδεση και οι πόροι θα επιστρέψουν στην αρχική τους κατάσταση.

Υπηρεσίες απομακρυσμένης επιφάνειας εργασίας

Οι Υπηρεσίες απομακρυσμένης επιφάνειας εργασίας που υποστηρίζονται από τη Microsoft είναι μια ακόμη πιο αποτελεσματική έκδοση εικονικοποίησης επιφάνειας εργασίας με τη μεγαλύτερη δυνατή πυκνότητα χρηστών ανά διακομιστή.

Αυτό επιτυγχάνεται όταν αποφεύγετε να εκχωρήσετε πλήρεις εικονικές μηχανές στους τελικούς χρήστες. Αντίθετα, παρέχετε εικονική πρόσβαση σε συγκεκριμένες εφαρμογές που εκτελούνται από το εταιρικό κέντρο δεδομένων ή το cloud. Ταιριάζει εκεί όπου οι πελάτες έχουν τα κύρια μηχανήματα τους και χρειάζονται υποστήριξη μόνο για την εκτέλεση συγκεκριμένων εφαρμογών με μεγάλους πόρους ή/και ευαίσθητες σε δεδομένα. Εδώ, πολλοί χρήστες μοιράζονται μια εικονική επιφάνεια εργασίας που εκτελείται σε έναν απομακρυσμένο διακομιστή.

  Βελτιώστε τα δεδομένα σας απρόσκοπτα με το Supermetrics

Αυτό μπορεί να αναπτυχθεί εσωτερικά (διακομιστής Windows) ή στο cloud (Microsoft Azure, το οποίο είναι τεχνικά DaaS).

Ωστόσο, δεν υπάρχει σαφής διάκριση εδώ και τα υποκείμενα πρωτόκολλα της Microsoft επιτρέπουν επίσης την κοινή χρήση πλήρους «προσωπικής» εμπειρίας απομακρυσμένης επιφάνειας εργασίας ως VDI, εκτός από την τυπική εικονικοποίηση που βασίζεται σε συνεδρίες.

Desktop-as-a-Service

Το DaaS μπορεί να είναι και VDI και RDS. Απλώς δεν το κάνετε on-premise και αντ’ αυτού πληρώνετε ένα τέλος συνδρομής σε έναν πάροχο cloud για τη διαχείριση της εικονικοποίησης επιφάνειας εργασίας.

Συγκρίνοντάς το με τα άλλα δύο, αυτή είναι η πιο ευέλικτη, επεκτάσιμη και οικονομική επιλογή για αρχή. Συγκεκριμένα, αυτό προτιμάται για startups με χαμηλό αριθμό κεφαλών. Επιπλέον, αυτή είναι μια οικονομικά αποδοτική επιλογή από την αγορά υλικού εταιρικού διακομιστή εσωτερικά και την ανάπτυξη ειδικών για διαχείριση.

Για αρχή, το V2 Cloud προσφέρει μια συνδρομή VDI για μικρομεσαίες επιχειρήσεις, η οποία συνοδεύεται από δωρεάν δοκιμαστική λειτουργία 7 ημερών.

Πώς λειτουργεί?

Ένας hypervisor χρησιμοποιείται για τη δημιουργία μιας εικονικής παρουσίας που χρησιμοποιεί πόρους διακομιστή. Αυτά τα VM είναι γενικά απομονωμένα το ένα από το άλλο και από τον διακομιστή υποστήριξης.

Αυτή η ρύθμιση μεταξύ του απομακρυσμένου διακομιστή και του τελικού χρήστη υποστηρίζεται από τον μεσίτη σύνδεσης. Αυτό το βοηθητικό πρόγραμμα λειτουργεί ως γέφυρα μεταξύ των δύο και διαχειρίζεται τον έλεγχο ταυτότητας χρήστη, τη διαχείριση πρόσβασης κ.λπ. Σε επίπεδο επιφάνειας, ο μεσίτης σύνδεσης είναι υπεύθυνος για ενημερώσεις οθόνης και μεταδίδει σήματα όπως κλικ και πατήματα πληκτρολογίου στον διακομιστή.

Ανάλογα με τον τύπο, τα πράγματα ενδέχεται να διαφέρουν ελαφρώς μεταξύ των VDI, RDS και DaaS. Για παράδειγμα, το VDI εξαρτάται κυρίως από την εικονικοποίηση υλικού, η οποία γίνεται στον φυσικό κεντρικό υπολογιστή για την καλύτερη δυνατή απόδοση.

Ωστόσο, το RDS μπορεί να έχει διαφορετικά πρωτόκολλα, ανάλογα με το αν προτιμάτε μια απομακρυσμένη επιφάνεια εργασίας ή απλώς θέλετε να επεκτείνετε μερικές εικονικές εφαρμογές. Και το DaaS σας προσφέρει απόλυτη ευελιξία στην επιλογή της καλύτερης δυνατής ρύθμισης για την περίπτωση χρήσης σας.

  Πώς να απαλλαγείτε από το Picasa στο Samsung Galaxy S5

Ωστόσο, η αρχή πίσω από αυτές τις εφαρμογές παραμένει λίγο πολύ η ίδια.

Πλεονεκτήματα της εικονικοποίησης επιφάνειας εργασίας

Υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους μπορεί κανείς να επωφεληθεί από την εικονικοποίηση επιφάνειας εργασίας, μερικοί από τους οποίους είναι:

✅ Κόστος: Αυτό ισχύει για όλους. Ακόμη και για το VDI, η εγκατάσταση της τοπικής υποδομής είναι πιο οικονομική από το δανεισμό ισχυρών μηχανημάτων σε κάθε χρήστη. Το RDS είναι ακόμα πιο εύκολο για τον προϋπολογισμό, καθώς η απομακρυσμένη επιφάνεια εργασίας μοιράζεται από πολλούς. Τέλος, το DaaS είναι το καλύτερο για τις νεοφυείς επιχειρήσεις για να αποφύγουν την υπερβολική οικονομική επιβάρυνση εκ των προτέρων.

Εκτός από το αρχικό κόστος υλικού, η εικονικοποίηση επιφάνειας εργασίας είναι επωφελής για την ελαχιστοποίηση της επαναλαμβανόμενης συντήρησης υλικού και λογισμικού. Θα υπάρχουν λιγότερες συσκευές για τη φροντίδα και ελάχιστο προσωπικό που θα πληρώσει.

✅ Ασφάλεια: Αυτός είναι ένας άλλος πρωταρχικός παράγοντας για την επιλογή εικονικοποίησης επιφάνειας εργασίας. Οι εξελισσόμενες απειλές στον κυβερνοχώρο σημαίνουν ότι είναι δύσκολο για οποιονδήποτε sysadmin να φροντίζει κάθε συσκευή στο επιχειρηματικό δίκτυο.

Σε αυτήν την περίπτωση, η κεντρική διοίκηση βοηθά στην παρακολούθηση των υπηρεσιών και στην έγκαιρη εφαρμογή ενημερώσεων/patch. Επιπλέον, ευαίσθητα δεδομένα θα παραμείνουν στους διακομιστές της εταιρείας και όχι στις συσκευές των εργαζομένων. Έτσι, δεν θα είναι υπαρξιακό ζήτημα ακόμα κι αν η συσκευή ενός υπαλλήλου παραβιαστεί.

✅ Διαχείριση: Η διαχείριση ενός αριθμού συσκευών είναι χρονοβόρα. Ειδικά η επιβίβαση και η εκπαίδευση των εργαζομένων είναι απλές με τις κεντρικές λειτουργίες. Επιπλέον, είναι κουραστικό να σχεδιάζετε αντίγραφα ασφαλείας και ανάκτηση σε περίπτωση οποιασδήποτε κυβερνοεπίθεσης. Το να έχετε τα πάντα στους διακομιστές της εταιρείας σε αυτές τις περιπτώσεις αποδεικνύεται αποτελεσματικό και ευέλικτο.

✅ Προσβασιμότητα: Αυτό είναι αναμφισβήτητα το μεγαλύτερο πλεονέκτημα, ειδικά όταν η υβριδική και η απομακρυσμένη εργασία είναι το νέο μέλλον. Η εικονικοποίηση επιφάνειας εργασίας εξασφαλίζει στους υπαλλήλους μια ομοιόμορφη υπολογιστική εμπειρία, ανεξάρτητα από την τοποθεσία τους. Μπορούν να βρίσκονται στο γραφείο ή στο σπίτι, αλλά η πρόσβαση σε επίσημα δεδομένα και ισχυρό υλικό παραμένει απρόσκοπτη.

Τελικές παρατηρήσεις

Οι άνθρωποι το κάνουν αυτό σε όλο τον κόσμο, και για καλούς λόγους. Ένας από τους σημαντικότερους κλάδους είναι (προφανώς) η πληροφορική, όπου χρειάζεστε αξιοπρεπώς ισχυρές συσκευές για τους περισσότερους υπαλλήλους.

Επιπλέον, τα τηλεφωνικά κέντρα, τα εργαστήρια υπολογιστών ή οποιοσδήποτε χώρος εργασίας με πολυάριθμες συσκευές μπορούν να αξιοποιήσουν την εικονικοποίηση επιφάνειας εργασίας για αποδοτικότητα κόστους, ευελιξία και απρόσκοπτη διαχείριση πόρων.

Ωστόσο, δεν περιορίζεται σε επιχειρηματικούς κλάδους, και εδώ είναι κάποιο λογισμικό εικονικοποίησης Windows και Mac που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και προσωπικά.