Επεξήγηση των μορφών εικόνας εικονικού δίσκου

Μπορεί να έχετε συναντήσει αρχεία όπως VDI, VHD, VMDK και VHDX κατά την αποθήκευση, τη λήψη ή τη ρύθμιση περιβαλλόντων εικονικής μηχανής. Αυτά τα αρχεία είναι γνωστά ως αρχεία εικόνας εικονικού δίσκου και χρησιμοποιούνται για την αποθήκευση εικόνων εικονικού δίσκου και διαμορφώσεων που απαιτούνται για την εκτέλεση εικονικών λειτουργικών συστημάτων.

Τώρα, όπως θα περίμενε κανείς, κάθε μορφή εικόνας δίσκου έχει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά της, οπότε πότε πρέπει να χρησιμοποιήσετε οποιαδήποτε από τις δύο επιλογές και για ποιο σκοπό;

Τι είναι το VDI;

Το VDI (Virtual Disk Image) είναι μια μορφή εικονικού δίσκου ανοιχτού κώδικα που αναπτύχθηκε για τον hypervisor VirtualBox της Oracle. Η φύση του ανοιχτού κώδικα επιτρέπει την υποστήριξη πολλαπλών πλατφορμών VDI από άλλους δημοφιλείς υπερεπόπτες όπως το VMware και το Windows Hyper-V.

Ένα αρχείο .vdi δημιουργείται αποθηκεύοντας μια κατάσταση του μηχανήματος μέσω του Virtual Media Manager του VirtualBox. Το αρχείο μπορεί να αντιγραφεί και να κοινοποιηθεί για χρήση από οποιονδήποτε. Η φόρτωση του αρχείου στο VirtualBox παρέχει στους χρήστες την επιλογή για σταθερό και δυναμικά εκχωρημένο χώρο αποθήκευσης. Ο δυναμικά εκχωρημένος χώρος αποθήκευσης επιτρέπει στους χρήστες να συνεχίσουν να επεκτείνουν το αρχείο χωρίς να ανησυχούν για το μέγεθος του αρχείου, ενώ η σταθερή κατανομή μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο του μεγέθους του αρχείου εκχωρώντας μια καθορισμένη ποσότητα μνήμης για την εικονική μηχανή.

Πλεονεκτήματα

Μειονεκτήματα

Υποστηρίζεται από τους περισσότερους hypervisors που εκτελούνται σε διαφορετικά λειτουργικά συστήματα

Πιο αργό από το VMDK και το VHDX

Επιλογή για δυναμική και σταθερή εκχώρηση μνήμης

Δεν υποστηρίζει σταδιακά αντίγραφα ασφαλείας

Αποδίδει καλύτερα από τα VHD και VHDX

Πολύ φορητό

Το VDI είναι μια εξαιρετική εικόνα εικονικού δίσκου για οποιονδήποτε χρησιμοποιεί το VirtualBox. Είναι δωρεάν, ανοιχτού κώδικα, έχει εξαιρετική υποστήριξη μεταξύ πλατφορμών και είναι φορητό. Η εκτέλεση ενός αρχείου VDI μέσω του VirtualBox επιτρέπει στους χρήστες να απολαμβάνουν λειτουργίες, όπως απομακρυσμένη πρόσβαση, λήψη στιγμιότυπων και άμεση πρόσβαση USB στα Windows, που προσφέρονται ως premium σε άλλους υπερεπόπτες. Επιπλέον, με την πιο πρόσφατη έκδοση του VirtualBox, οι χρήστες Linux λαμβάνουν ασφαλή υποστήριξη εκκίνησης!

  Βρείτε κινηματογράφους MoviePass στην περιοχή σας με τον ταχυδρομικό σας κώδικα

Τι είναι το VHD και το VHDX;

Τα VHD και VHDX είναι μορφές εικόνας δίσκου που αναπτύχθηκαν από τη Microsoft. Το VHD σημαίνει εικονικός σκληρός δίσκος και είναι η μορφή που χρησιμοποιείται σε παλαιότερα προϊόντα εικονικοποίησης της Microsoft, όπως το Microsoft Virtual PC και ο Microsoft Virtual Server. Αν και η ανάπτυξη έχει σταματήσει, το VHD εξακολουθεί να χρησιμοποιείται στον νεότερο υπερεπόπτη Microsoft Hyper-V για διάφορες εφαρμογές παλαιού τύπου.

Το VHDX σημαίνει Virtual Hard Disc v2. Είναι ο διάδοχος της παλαιότερης μορφής VHD και εκτελείται κυρίως στο Microsoft Hyper-V. Το VHDX παρέχει αρκετές βελτιώσεις σε σχέση με το VHD, παρέχοντας χώρο στο δίσκο έως και 64 TB, βελτιωμένη συνολική απόδοση, καλύτερη ασφάλεια και ανθεκτικότητα και υποστήριξη τρίτων για άλλες πλατφόρμες όπως το VirtualBox, το VMware και το Citrix XenServer.

Το VHD και το VHDX χρησιμοποιούνται κυρίως σε υπερεπόπτες τύπου 1, όπως το Hyper-V, το οποίο παρέχει καλύτερη απόδοση και απόδοση, αλλά με κόστος πιθανών τρωτών σημείων του κεντρικού υπολογιστή.

Πλεονεκτήματα

Μειονεκτήματα

Δυνατότητες επισκευής και ανάκτησης

Τα Guest λειτουργικά συστήματα είναι πιο επιρρεπή σε διάφορες επιθέσεις κακόβουλου λογισμικού

Μια εικονική μηχανή μπορεί να έχει πολλούς χρήστες

Τα κατεστραμμένα αρχεία VHD και VHDX μπορεί να καταστρέψουν τα Windows

Κάθε χρήστης δεν επηρεάζει άλλες παρουσίες της εικονικής μηχανής

Απαιτεί τεχνική κατανόηση για τη χρήση προηγμένων λειτουργιών

Πλούσιο σε δυνατότητες για προηγμένη εικονικοποίηση διακομιστή

Περιορισμένη υποστήριξη για λειτουργικά συστήματα που δεν είναι Windows, ειδικά VHDX

Το VHD υποστηρίζεται από πολλά εργαλεία εικονικοποίησης

Το VHDX περιορίζεται σε μεγάλο βαθμό στο Hyper-V

Οι μορφές εικόνας δίσκων VHD και VHDX χρησιμοποιούνται καλύτερα από διαχειριστές συστήματος που χρησιμοποιούν ήδη το Microsoft Hyper-V και άλλα προϊόντα που σχετίζονται με τη Microsoft. Η λειτουργία χωρίς κεφαλή κάνει τη διαχείριση πολύ πιο εύκολη, αλλά θα απαιτήσει γνώση του Windows PowerShell για τη χρήση του CLI. Εάν είστε νέοι στην εικονικοποίηση, θα θέλετε να παραλείψετε αυτήν τη μορφή και να χρησιμοποιήσετε μια μορφή εικόνας δίσκου πιο γενικής χρήσης, όπως το VDI και το VMDK.

  12 τρόποι για να διορθώσετε έναν φακό iPhone που δεν λειτουργεί

Τι είναι το VMDK;

Η μορφή αρχείου VMDK αναπτύχθηκε για πρώτη φορά αποκλειστικά για προϊόντα εικονικοποίησης της VMWare, όπως οι υπερεπόπτες Workstation Pro και Workstation Player. Ωστόσο, μετά από ορισμένες αναθεωρήσεις το 2011, το VMDK έγινε ανοιχτή μορφή για καλύτερη διαλειτουργικότητα σε διαφορετικές πλατφόρμες. Τα αρχεία VMDK μπορούν τώρα να εκτελεστούν χρησιμοποιώντας VirtualBox, QEMU, Hyper-V, Workstation Pro και Workstation Player.

Τα προϊόντα εικονικοποίησης της VMWare προσφέρουν πολλές προηγμένες δυνατότητες που προσθέτουν λειτουργίες και κάνουν τον χειρισμό των VM πολύ πιο βολικό. Η εκτέλεση του VMDK μέσω των hypervisors Workstation του VMWare παρέχει στους χρήστες πρόσθετα αντίγραφα ασφαλείας, γρήγορα και βολικά στιγμιότυπα, τη δυνατότητα επαναφοράς σε παλαιότερες αποθηκευμένες καταστάσεις του μηχανήματος, ζωντανή μετεγκατάσταση και συνολικά ταχύτερη απόδοση σε σύγκριση με το VHD και το VDI.

Πλεονεκτήματα

Μειονεκτήματα

Υποστήριξη πολλαπλών πλατφορμών

Δεν λειτουργεί στο Microsoft Hyper-V

Καλύτερη συνολική απόδοση

Οι προηγμένες λειτουργίες είναι διαθέσιμες μόνο στο Workstation Pro

Μετανάστευση από τον έναν κεντρικό υπολογιστή στον άλλο χωρίς να διακόπτεται η τακτική λειτουργία

Αυξητικά αντίγραφα ασφαλείας

Το VMDK χρησιμοποιείται καλύτερα από άτομα που έχουν ήδη αγοράσει ή είναι πρόθυμα να αγοράσουν το Workstation Pro. Έχετε έναν τόνο δυνατοτήτων, όπως κρυπτογραφημένα VM, στιγμιότυπα, απομακρυσμένη σύνδεση και κοντέινερ, καθώς και εξαιρετική απόδοση σε σύγκριση με άλλους υπερεπόπτες. Για παράδειγμα, τα δωρεάν προγράμματα αναπαραγωγής σταθμών εργασίας εξακολουθούν να αποδίδουν καλύτερα από το VirtualBox. Ωστόσο, θα χάσετε επιπλέον χαρακτηριστικά. Επομένως, εάν δεν μπορείτε να δικαιολογήσετε την αγορά μιας άδειας Workstation Pro, χρησιμοποιήστε το Workstation Player για ταχύτερη επεξεργασία και το VirtualBox με VMDK για λειτουργίες όπως η λήψη στιγμιότυπων και η απομακρυσμένη πρόσβαση.

Τι γίνεται με το ISO;

Το Optical Disc Image (ISO) δεν είναι μια μορφή εικονικού δίσκου, αλλά μια μορφή αρχείου που χρησιμοποιείται για εικόνες οπτικού δίσκου. Χρησιμοποιείται συνήθως για την αποθήκευση ενός αντιγράφου περιεχομένου ενός CD ή DVD, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για εγκατάσταση ή εκτέλεση λογισμικού. Τα αρχεία ISO δεν έχουν σχεδιαστεί ειδικά για εικονικοποίηση. Ωστόσο, δεδομένου ότι χρησιμοποιούνται στην κλωνοποίηση μονάδων δίσκου μνήμης, οι hypervisors μπορούν ακόμα να τις προσαρτήσουν εικονικά, να έχουν πρόσβαση στα αρχεία τους και να λειτουργούν σαν ένα κανονικό VM.

  Τι είναι οι εφαρμογές μιας σελίδας; Παραδείγματα, πλαίσια και άλλα

Τα αρχεία ISO είναι εξαιρετικά για τη διανομή εικόνων λειτουργικού συστήματος στο διαδίκτυο. Ωστόσο, η χρήση τους για εικονικοποίηση απαιτεί μια πιο λεπτομερή ρύθμιση και δυνητικά χάνει την απόδοση και τις δυνατότητες. Επομένως, φροντίστε να κατεβάζετε εικόνες εικονικού δίσκου αντί για αρχεία ISO όταν είναι διαθέσιμα. Η χρήση αυτών των εξειδικευμένων μορφών εξοικονομεί χρόνο κατά τη διαμόρφωση και θα έχει ήδη συμβατά χαρακτηριστικά την πρώτη φορά που θα εκκινήσετε το μηχάνημά σας.

Μπορείτε να μετατρέψετε μορφές εικόνας εικονικού δίσκου;

Είναι δυνατή η μετατροπή αρχείων εικόνας εικονικού δίσκου σε άλλες μορφές. Παρόλο που τα VDI, VHD, VHDX και VMDK μπορούν να εκτελούνται στους πιο δημοφιλείς υπερεπόπτες, πολλοί εξακολουθούν να μετατρέπουν τα εικονικά αρχεία εικόνας τους σε άλλες μορφές για να διασφαλίσουν τη συμβατότητα των χαρακτηριστικών κατά τη μετεγκατάσταση σε άλλες πλατφόρμες.

Ένας από τους απλούστερους τρόπους μετατροπής εικονικών αρχείων εικόνας σε άλλες μορφές είναι μέσω των εργαλείων που παρέχονται ήδη στο VirtualBox και στο VMware Workstation. Το VirtualBox Virtual Media Manager μπορεί να μετατρέψει ISO, VHD, VHDX και VMDK σε VDI. Ομοίως, ο οδηγός εικονικής μηχανής στο VMware Workstation μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να ανοίξει τα ISO, VDI, VHD και VHDX για να τα αποθηκεύσει ως VMDK.

Για όσους θέλουν να μετατρέψουν VDH και VHDX σε άλλες μορφές και αντίστροφα, θα πρέπει να κατεβάσουν το Microsoft Virtual Machine Converter. Οι πιο προχωρημένοι χρήστες μπορούν να μετατρέψουν πολλές εικόνες εικονικού δίσκου μέσω του PowerShell και του VBoxCommands.

Μην χάνετε τις επιδόσεις και τα χαρακτηριστικά

Μορφές εικόνας εικονικού δίσκου έχουν αναπτυχθεί για να διασφαλιστεί η συμβατότητα των χαρακτηριστικών των εικόνων δίσκου και των hypervisors. Αν και τα VDI, VHD, VHDX και VMDK έχουν υποστήριξη πολλαπλών πλατφορμών, η εκτέλεση τους σε hypervisors που δεν έχουν σχεδιαστεί ειδικά για αυτούς θα σημαίνει ότι θα χάσουμε πολύτιμες επιδόσεις και δυνατότητες. Στην ιδανική περίπτωση, θα πρέπει να χρησιμοποιείτε VDI για VirtualBox, VHD και VHDX σε Hyper-V και VMDK για σταθμό εργασίας. Για μεμονωμένες περιπτώσεις, μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε με οποιονδήποτε hypervisor έχετε. Αλλά για περιπτώσεις μεγαλύτερης χρήσης, θα θελήσετε να εξετάσετε το ενδεχόμενο μετατροπής των εικόνων σας.