Επεξήγηση της ευπάθειας, της εκμετάλλευσης και της επίθεσης στη μηδενική ημέρα

Καθώς τα μέτρα ασφάλειας στον κυβερνοχώρο συνεχίζουν να βελτιώνονται, ωστόσο από την άλλη πλευρά, τα εγκλήματα στον κυβερνοχώρο γίνονται επίσης πιο περίπλοκα. Σήμερα, οι χάκερ στον κυβερνοχώρο κλέβουν έξυπνα δεδομένα χωρίς τη γνώση των χρηστών. Μια τέτοια επίθεση είναι η επίθεση Zero-Day.

Αυτό το άρθρο θα εξετάσει τις ευπάθειες και τις εκμεταλλεύσεις της Zero-day, τον τρόπο λειτουργίας τους και τον τρόπο εντοπισμού και πρόληψης τέτοιων επιθέσεων.

Τι είναι το Zero-Day Vulnerability, Exploit & Attack;

Ευπάθεια Zero-day: Ένα ελάττωμα ασφαλείας σε λογισμικό υπολογιστή ή σύστημα που εντοπίστηκε από έναν εισβολέα στον κυβερνοχώρο αλλά άγνωστο στον προγραμματιστή και τον προμηθευτή λογισμικού είναι μια ευπάθεια μηδενικής ημέρας.
Είναι αδύνατο να μετριαστεί αυτό το κρυφό ελάττωμα ασφαλείας, καθώς κανείς δεν το γνωρίζει, ακόμη και μετά την κυκλοφορία του. Χρειάζονται μήνες ή ένα χρόνο για να κατανοήσουμε και να διορθώσουμε την ευπάθεια.

Ο όρος “Zero-Day” δίνεται σε αυτήν την επίθεση επειδή δεν χρειάστηκαν ημέρες για τον προγραμματιστή λογισμικού να διορθώσει αυτό το ελάττωμα ασφαλείας.

Zero-day Exploit: Από την άλλη πλευρά, ένα zero-day exploit είναι ένα κομμάτι κώδικα που μπορεί να εγκαταστήσει κακόβουλο λογισμικό ή spear phishing για να αποκτήσει μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση σε ένα σύστημα.

Zero-day Attack: Οι εισβολείς στον κυβερνοχώρο απελευθερώνουν ένα γνωστό exploit στον υπολογιστή, το δίκτυο ή το σύστημα λογισμικού ενός προγραμματιστή σε μια επίθεση zero-day. Αυτή η επίθεση θα μπορούσε να είναι πολύ επιβλαβής αφού δεν υπήρχαν γνωστές άμυνες για την προστασία της κατά την εκτόξευση.

Ποιοι είναι όμως οι κίνδυνοι των επιθέσεων zero-day και τα κίνητρα; Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε!

Γιατί οι επιθέσεις Zero-Day είναι επικίνδυνες;

Οι επιθέσεις Zero-day εισχωρούν στο τοπίο της κυβερνοασφάλειας. Η μεγαλύτερη πρόκληση αυτής της επίθεσης είναι το μυστήριο της εκμετάλλευσης Zero-day ή η ευπάθεια ασφαλείας που είναι άγνωστη στους προγραμματιστές.

Μερικές φορές, αυτό το ελάττωμα ασφαλείας παραμένει άγνωστο για μήνες. Ο επαγγελματίας λογισμικού δεν μπορεί να διορθώσει την ευπάθεια μέχρι να ανακαλύψει την επίθεση. Οι επιθέσεις Zero-day είναι τόσο θανατηφόρες που το λογισμικό προστασίας από ιούς δεν μπορεί να τις εντοπίσει μέσω μιας σάρωσης που βασίζεται στην υπογραφή.

Ο χρήστης ή ο οργανισμός υφίσταται μεγάλη απώλεια με αυτήν την επίθεση. Πολλοί εγκληματίες του κυβερνοχώρου χρησιμοποιούν εκμεταλλεύσεις Zero-day για να κερδίσουν χρήματα με τη βοήθεια ransomware.

Σύμφωνα με τον ιστότοπο του checkpoint, οι επιτιθέμενοι έκαναν 830.000 προσπάθειες μέσα σε 72 ώρες όταν βρήκαν την ευπάθεια Log4j.

Τα κίνητρα των Zero-Day Attackers

  • Υπόκλοπες δεδομένων: Ο κύριος στόχος του κυβερνοεπιτιθέμενου είναι να επιδιώξει οικονομικά κέρδη. Κλέβουν οικονομικές λεπτομέρειες και ευαίσθητα δεδομένα όπως τραπεζικές καταστάσεις, κωδικούς UPI κ.λπ.
  • Hackavis: Ορισμένοι επιτιθέμενοι στοχεύουν κυβερνητικές εγκαταστάσεις για πολιτικούς ή κοινωνικούς λόγους. Ενδέχεται να διαρρεύσουν ευαίσθητα δεδομένα ή να παραμορφώσουν ιστότοπους.
  • Επιτιθέμενοι που χρηματοδοτούνται από το κράτος: Σήμερα, οι κυβερνητικές υπηρεσίες και οι υπηρεσίες των εθνικών κρατών χρησιμοποιούν εκμεταλλεύσεις zero-day. Συνήθως επιτίθενται σε κατασκοπεία, κυβερνοπόλεμο ή συλλογή πληροφοριών.
  • White-Hat Hackers: Οι χάκερς White Hat δεν έχουν κακόβουλες προθέσεις. Χρησιμοποιούν τρωτά σημεία zero-day για να ελέγξουν και να ζητήσουν από τους προγραμματιστές λογισμικού να τα διορθώσουν.
  • Vandalish Attackers: Ορισμένοι εισβολείς εκμεταλλεύονται τα τρωτά σημεία για να δημιουργήσουν χάος, να καταστρέψουν συστήματα ή να διακόψουν τις υπηρεσίες για εκδίκηση ή συγκινήσεις.
  • Black Marketers: Οι επιτιθέμενοι στον κυβερνοχώρο ενδέχεται να πουλήσουν τρωτά σημεία και εκμεταλλεύσεις μηδενικής ημέρας στον πλειοδότη, συμπεριλαμβανομένων των εθνικών κρατών, των εγκληματιών και των εταιρειών.
  • Εγκληματικά δίκτυα: Λίγες εγκληματικές οργανώσεις χρησιμοποιούν επιθέσεις μηδενικής ημέρας, όπως διακίνηση ναρκωτικών, λαθρεμπόριο ανθρώπων και άλλα εγκλήματα.
  Οι 10 καλύτερες δυνατότητες του Microsoft Teams

Αν και αυτοί είναι μόνο μερικοί τύποι χάκερ, είναι σημαντικό να γνωρίζετε τις απειλές στον κυβερνοχώρο, ώστε να μπορούν να ληφθούν μέτρα για την πρόληψή τους και για τη διατήρηση καλύτερης ασφάλειας στον κυβερνοχώρο.

Πώς συμβαίνει μια επίθεση μηδενικής ημέρας;

Οι επιτιθέμενοι στοχεύουν κυβερνητικά τμήματα, υλικό, λογισμικό, IOT, μεγάλες επιχειρήσεις και οργανισμούς, ευάλωτα συστήματα και άλλες κρίσιμες υποδομές.

Ας καταλάβουμε πώς λειτουργούν οι επιθέσεις zero-day.

Βήμα Ι

Οι εισβολείς στον κυβερνοχώρο προσπαθούν να βρουν ευπάθειες ασφαλείας σε ορισμένες γνωστές εφαρμογές, πλατφόρμες ή ιστότοπους. Αυτή η ευπάθεια μπορεί να είναι οποιοδήποτε ελάττωμα του λογισμικού, όπως κώδικας με σφάλματα, έλλειψη κρυπτογράφησης ή μη προστατευμένο τμήμα του κώδικα για μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση.

Βήμα II

Ο εισβολέας εντοπίζει την ευπάθεια στο λογισμικό πριν από τον προγραμματιστή και τον προμηθευτή λογισμικού. Κατανοεί την ευπάθεια και δημιουργεί ένα zero-day exploit. Ο εισβολέας χρησιμοποιεί αυτόν τον κώδικα για να πραγματοποιήσει επιθέσεις.

Η εκμετάλλευση zero-day μπορεί να είναι ένας κώδικας με κακόβουλο λογισμικό που μπορεί να διανείμει περαιτέρω περισσότερο κακόβουλο λογισμικό μετά την εγκατάσταση. Αυτοί οι κωδικοί είναι τόσο επικίνδυνοι που μπορεί να εξαπλωθούν σε όλο το σύστημα και να τους καταστρέψουν.

Ο κώδικας εκμετάλλευσης μπορεί επίσης να λειτουργεί ως διαχειριστής ή να εκτελεί κακόβουλες δραστηριότητες. Προς το παρόν, ο προγραμματιστής δεν γνωρίζει την ευπάθεια. Ο εισβολέας μπορεί επίσης να πουλήσει αυτήν την ευπάθεια ή το zero-day exploit στη μαύρη αγορά σε υψηλότερη τιμή.

Βήμα III

Ο εισβολέας σχεδιάζει μια στοχευμένη ή μαζική επίθεση και διανέμει το exploit Zero-Day σύμφωνα με τις προθέσεις του. Ο εισβολέας μπορεί να διανείμει τα exploits σε ένα στοχευμένο άτομο ή μια μεγάλη ομάδα μέσω μαζικών μηνυμάτων ηλεκτρονικού ψαρέματος ή μέσω ψαρέματος με δόρυ.

Βήμα IV

Το θύμα κατεβάζει ή εγκαθιστά το κακόβουλο λογισμικό μέσω email ηλεκτρονικού ψαρέματος ή κάνοντας κλικ σε κακόβουλους ιστότοπους. Αυτό το κακόβουλο λογισμικό επηρεάζει το πρόγραμμα περιήγησης, το λειτουργικό σύστημα ή τις εφαρμογές και το υλικό.

Βήμα V

Ο προμηθευτής λογισμικού ανακαλύπτει το ελάττωμα ασφαλείας είτε με δοκιμή είτε από τρίτους πελάτες. Ενημερώνει την ομάδα ανάπτυξης λογισμικού για το ελάττωμα.
Οι επαγγελματίες λογισμικού επιλύουν την ευπάθεια και εκδίδουν μια ενημερωμένη έκδοση κώδικα. Όποιος ενημερώνει το λογισμικό στο σύστημά του δεν είναι πλέον ευαίσθητος στο ελάττωμα ασφαλείας.

Τύποι τρωτών σημείων συστήματος σε επίθεση Zero-Day

Ακολουθούν μερικά από τα τρωτά σημεία που στοχεύουν οι εισβολείς zero-day:

  • Ελαττώματα λειτουργικού συστήματος: Οι εισβολείς μπορούν να αποκτήσουν βαθιά πρόσβαση σε ένα σύστημα εκμεταλλευόμενοι ευπάθειες σε λειτουργικά συστήματα, εφαρμογές ή διακομιστές.
  • Προγράμματα περιήγησης και προσθήκες Ιστού: Η εκμετάλλευση προγραμμάτων περιήγησης Ιστού είναι μια κοινή τακτική που χρησιμοποιούν οι εισβολείς για να αποκτήσουν πλήρη πρόσβαση σε ένα σύστημα και ένα έργο. Οι εισβολείς στοχεύουν επίσης προσθήκες ιστού, επεκτάσεις προγράμματος περιήγησης και προσθήκες προγράμματος περιήγησης όπως η Java και το Adobe Flash.
  • Ευπάθειες υλικού: Ορισμένοι εισβολείς zero-day στοχεύουν ευπάθειες υλικού, όπως το υλικολογισμικό και το chipset ενός συστήματος κινητής τηλεφωνίας ή υπολογιστή. Αυτά τα ελαττώματα μπορεί να είναι πολύπλοκα για να διορθωθούν, καθώς απαιτούν ενημερώσεις υλικού.
  • Πρωτόκολλα δικτύου: Οι εισβολείς εκμεταλλεύονται ευπάθειες ασφαλείας σε πρωτόκολλα δικτύου ή συσκευές δικτύου όπως δρομολογητές και μεταγωγείς. Αυτή η ευπάθεια μπορεί να διακόψει τη σύνδεση δικτύου του συστήματος και να επιτρέψει μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση.
  • Computer Worms: Οι χάκερ μπορούν να υποκλέψουν σκουλήκια υπολογιστή καθώς μολύνουν τον κεντρικό υπολογιστή. Αυτή η αιφνιδιαστική επίθεση μηδενικής ημέρας σκουληκιών μπορεί να είναι δύσκολο να εντοπιστεί καθώς εξαπλώνονται σε όλο το Διαδίκτυο, δημιουργώντας όλεθρο.
  • Zero-Day Malware: Αυτό το κακόβουλο λογισμικό είναι άγνωστο και δεν διαθέτει ειδικό λογισμικό προστασίας από ιούς. Ο εισβολέας μπορεί να διανείμει αυτό το κακόβουλο λογισμικό μέσω κακόβουλων ιστότοπων, μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και άλλων ευάλωτων ιστότοπων και εφαρμογών.
  • Άλλα τρωτά σημεία: Αυτά τα τρωτά σημεία μπορεί να είναι κατεστραμμένοι αλγόριθμοι, κρυπτογράφηση δεδομένων που λείπουν, ζητήματα ασφάλειας με κωδικούς πρόσβασης, έλλειψη εξουσιοδότησης κ.λπ.
  Πώς να αφαιρέσετε εφαρμογές και σελίδες από την αρχική οθόνη του iPhone σας

Πώς να αναγνωρίσετε τις επιθέσεις Zero-Day

Συνήθως, οι επιθέσεις zero-day είναι δύσκολο να εντοπιστούν από επαγγελματίες και προμηθευτές λογισμικού. Μόλις αναγνωρίσουν το exploit, βρίσκουν λεπτομερείς πληροφορίες για το zero-day exploit.

Ακολουθούν μερικοί τρόποι για τον εντοπισμό επιθέσεων zero-day.

  • Ανάλυση κώδικα: Η ανάλυση κώδικα ελέγχει τον κώδικα μηχανής του αρχείου για τον εντοπισμό ύποπτης δραστηριότητας. Αυτή η μέθοδος έχει ορισμένους περιορισμούς. Ο εντοπισμός του κακόβουλου λογισμικού ή του ελαττώματος εξακολουθεί να είναι δύσκολος εάν ο κώδικας είναι περίπλοκος.
  • Ανάλυση συμπεριφοράς: Η ανεξήγητη αύξηση της επισκεψιμότητας, η ασυνήθιστη πρόσβαση στα αρχεία και οι ασυνήθιστες διαδικασίες του συστήματος μπορούν να ανιχνεύσουν επιθέσεις μηδενικής ημέρας.
  • Συστήματα ανίχνευσης εισβολής (IDS): Τα IDS μπορούν να ανιχνεύσουν κακόβουλη δραστηριότητα. Εντοπίζουν επίσης τρωτά σημεία και γνωστά exploits.
  • Τεχνική Sandboxing: Η τεχνική Sandboxing απομονώνει την εφαρμογή από το υπόλοιπο σύστημα. Μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της εξάπλωσης των επιθέσεων zero-day σε άλλα μέρη του συστήματος.
  • Σάρωση ευπάθειας: Η σάρωση ευπάθειας παίζει επίσης ζωτικό ρόλο στον εντοπισμό επιθέσεων μηδενικής ημέρας. Εντοπίζει, σαρώνει, ιεραρχεί, διορθώνει και μετριάζει τα τρωτά σημεία.
  • Διαχείριση ενημερώσεων κώδικα: Η διαχείριση ενημερώσεων κώδικα εφαρμόζει ενημερώσεις κώδικα σε ευάλωτα συστήματα. Η διαχείριση ενημερώσεων κώδικα εξαρτάται συνήθως από τη σάρωση διαχείρισης ευπάθειας.

Πώς να αποτρέψετε τις επιθέσεις μηδενικής ημέρας

Η πρόληψη επιθέσεων Zero-day είναι ένα από τα πιο απαιτητικά κομμάτια, καθώς τα τρωτά σημεία είναι άγνωστα στους προγραμματιστές λογισμικού. Ακολουθούν ορισμένες βέλτιστες πρακτικές για την αποτροπή επιθέσεων μηδενικής ημέρας για επιχειρήσεις και οργανισμούς.

  • Πρόγραμμα Ασφάλειας: Δημιουργία ενός καλά έμπειρου προγράμματος ασφάλειας, λαμβάνοντας υπόψη τον τύπο της επιχείρησης και τους κινδύνους της και τη δημιουργία μιας σταθερής ομάδας.
  • Διαχειριζόμενος πάροχος υπηρεσιών ασφαλείας: Η εύρεση ενός κατάλληλου παρόχου υπηρεσιών ασφαλείας μπορεί να παρακολουθεί τις επιχειρήσεις 24/7. Παραμένουν σε επαγρύπνηση για πιθανές απειλές όπως το phishing και προστατεύουν τους οργανισμούς από εγκλήματα στον κυβερνοχώρο.
  • Εγκαταστήστε ένα ισχυρό τείχος προστασίας εφαρμογών Ιστού: Ένα ισχυρό τείχος προστασίας σαρώνει την εισερχόμενη κίνηση, ελέγχει για απειλές και αποκλείει όλους τους κακόβουλους ιστότοπους.
  • Βελτιώστε τη διαχείριση ενημερώσεων κώδικα: Οι βελτιωμένες δυνατότητες διαχείρισης ενημερώσεων κώδικα αποτρέπουν τις επιθέσεις zero-day. Μετριάζει αβίαστα όλα τα τρωτά σημεία του λογισμικού.
  • Διαχείριση ευπάθειας: Δώστε προτεραιότητα στο πρόγραμμα διαχείρισης τρωτών σημείων καθώς αυτό διορθώνει και μετριάζει όλες τις ευπάθειες και μειώνει τους συνολικούς κινδύνους του έργου λογισμικού.
  • Συνεχής ενημέρωση λογισμικού: Η τακτική ενημέρωση του λογισμικού μειώνει την πιθανότητα επιθέσεων μηδενικής ημέρας. Οι κυβερνοεγκληματίες έχουν τεράστιες γνώσεις σχετικά με το λογισμικό ασφαλείας ενός οργανισμού. Ως εκ τούτου, είναι υποχρεωτική η τακτική ενημέρωση αυτού του λογισμικού.
  • Συχνές δοκιμές: Όταν οι προγραμματιστές λογισμικού κάνουν συχνές προσομοιώσεις και δοκιμές, θα τους βοηθήσει να διευκρινίσουν πού μπορεί να εμφανιστεί η ευπάθεια zero-day.
  • Εκπαιδεύστε και παρέχετε εργαλεία στους υπαλλήλους: Εκπαιδεύστε τους υπαλλήλους σας σχετικά με τις επιθέσεις στον κυβερνοχώρο και την κοινωνική μηχανική. Παρέχετε εργαλεία για να αναφέρουν και να ανιχνεύουν το ηλεκτρονικό ψάρεμα, να εξαλείφουν τις εκστρατείες ηλεκτρονικού ψαρέματος και να παρακολουθούν κακόβουλες απόπειρες ή απειλές.
  • Σχέδιο δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας: Διατηρείτε πάντα ένα εφεδρικό σχέδιο ανάκτησης, ώστε ο οργανισμός να μην χάσει ευαίσθητα δεδομένα.
  11 εφαρμογές κινουμένων σχεδίων για iPad που ζωντανεύουν τις ιστορίες και ζωντανεύουν εν κινήσει

Παραδείγματα επιθέσεων μηδενικής ημέρας

Ας δούμε μερικά πραγματικά παραδείγματα επιθέσεων zero-day.

#1. Stuxnet

Η NSA και η ομάδα ασφαλείας της CIA ανακάλυψαν αυτήν την επίθεση zero-day το 2010. Πρόκειται για ένα κακόβουλο worm υπολογιστή. Stuxnet στοχεύει στα συστήματα εποπτικού ελέγχου και απόκτησης δεδομένων (SCADA). Αυτά τα συστήματα κατέστρεψαν το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Αυτή η επίθεση εκμεταλλεύτηκε πολλαπλές ευπάθειες zero-day στα Windows για να κυριαρχήσει στα βιομηχανικά συστήματα και στις λειτουργίες τους.

#2. Αιμορραγία της καρδιάς

Αιμορραγία της καρδιάς είναι μια ευπάθεια zZero-day που επηρεάζει μια βιβλιοθήκη κρυπτογράφησης που ονομάζεται OpenSSL. Το 2014, αυτό το ελάττωμα επέτρεψε στους εισβολείς να κλέψουν ευαίσθητα δεδομένα από ιστότοπους και υπηρεσίες που χρησιμοποιούσαν την επηρεαζόμενη έκδοση του OpenSSL. Αυτή η επίθεση zero-day τόνισε τη σημασία της έγκαιρης αντιμετώπισης των τρωτών σημείων ασφαλείας και της προστασίας των δεδομένων από επιθέσεις.

#3. Νευρική διαταραχή

Νευρική διαταραχή είναι μια ευπάθεια zero-day που ανακαλύφθηκε στον διερμηνέα γραμμής εντολών Bash (Bourne-Again Shell) τον Σεπτέμβριο του 2014. Αυτή η επίθεση zero-day επέτρεψε στους εισβολείς στον κυβερνοχώρο να αποκτήσουν μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση και να εκτελέσουν αυθαίρετες εντολές.

#4. Adobe Flash player

Οι χάκερ ανακάλυψαν πολλαπλές ευπάθειες zero-day με Adobe Flash player. Σε αυτήν την επίθεση zero-day, οι κυβερνοτελεστές χρησιμοποίησαν κακόβουλα αρχεία flash σε συνημμένα email ή ιστότοπους για να αποκτήσουν τον πλήρη έλεγχο των συστημάτων.

#5. Ανίπταμαι διαγωνίως

Οι επιτιθέμενοι βρήκαν μια ευπάθεια zero-day στο Ανίπταμαι διαγωνίως πλατφόρμα τηλεδιάσκεψης το 2020. Σε αυτήν την επίθεση zero-day, ο εισβολέας θα μπορούσε να έχει πρόσβαση στο σύστημα του χρήστη εξ αποστάσεως, εάν ο χρήστης χρησιμοποιούσε την παλαιότερη έκδοση των Windows. Ο χάκερ μπορούσε να ελέγχει το σύστημα του χρήστη και να έχει πρόσβαση σε όλα τα δεδομένα εάν στόχευε έναν συγκεκριμένο χρήστη.

#6. Apple IOS

Το iOS της Apple έγινε θύμα μιας ευπάθειας zero-day, επιτρέποντας στους επιτιθέμενους να παραβιάσουν εξ αποστάσεως τα iPhone το 2020 και τον Σεπτέμβριο του 2023. Pegasus spyware εκμεταλλεύονται ευπάθειες και στοχευμένες συσκευές IOS, καθώς τις χρησιμοποιούν πολλοί επαγγελματίες, δημοσιογράφοι και δημόσιοι υπάλληλοι.

#7. Επιχείρηση Aurora

Επιχείρηση Aurora στόχευε να επιτεθεί σε οργανισμούς που περιλάμβαναν τις Google, Adobe Systems, Akamai Technologies, Rackspace, Juniper Network, Yahoo, Symantec και Morgan Stanley.

Η Google ανακάλυψε αυτή την επίθεση το 2010, ενώ η κυβερνοεπίθεση ξεκίνησε στα μέσα του 2009 και συνεχίστηκε μέχρι το τέλος του έτους. Ο ηθοποιός του κυβερνοχώρου εκμεταλλεύτηκε την ευπάθεια zero-day στον Internet Explorer για να αποκτήσει πρόσβαση στην Google και σε άλλες εταιρείες.

#8. Κελάδημα

Το 2022, Κελάδημα αντιμετώπισε παραβίαση δεδομένων λόγω επίθεσης zero-day. Οι εισβολείς βρήκαν μια λίστα 5,4 εκατομμυρίων λογαριασμών που χρησιμοποιούν μια ευπάθεια zero-day σε αυτήν την πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης.

Τι να κάνετε αν Γίνετε Θύμα Επίθεσης Μηδενικής Ημέρας;

  • Απομονώστε τα επηρεαζόμενα συστήματα όταν επιβεβαιωθεί η επίθεση.
  • Διατηρήστε ψηφιακά στοιχεία όπως στιγμιότυπα οθόνης, αναφορές ή άλλες πληροφορίες για διερεύνηση.
  • Επικοινωνήστε με την ομάδα ασφαλείας σας, η οποία ειδικεύεται στο χειρισμό τέτοιων επιθέσεων, για να λάβετε τις απαραίτητες προφυλάξεις.
  • Μετριάστε την ευπάθεια το συντομότερο δυνατό με το λογισμικό και τις ομάδες ασφαλείας. Επίσης, ανακτήστε τα επηρεαζόμενα συστήματα και συσκευές.
  • Αναλύστε πώς συνέβη η επίθεση μηδενικής ημέρας και σχεδιάστε ένα πρόγραμμα διαχείρισης ασφάλειας για αυτήν.
  • Ειδοποιήστε τα ενδιαφερόμενα μέρη, τις νομικές ομάδες και τις ανώτερες αρχές για την επίθεση.

Θυμηθείτε, είναι σημαντικό να εξετάσετε το ενδεχόμενο λήψης νομικών μέτρων εάν ο οργανισμός υποστεί σημαντική παραβίαση δεδομένων.

συμπέρασμα

Οι επιθέσεις Zero-day αποτελούν μεγάλη ανησυχία για το τοπίο της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο. Ως εκ τούτου, είναι δύσκολο να εντοπιστούν και να μετριαστούν. Απαιτείται η τήρηση των βέλτιστων πρακτικών για την αποφυγή αυτών των επικίνδυνων επιθέσεων στον κυβερνοχώρο ασφάλειας.

Επιπλέον, η δημιουργία μιας συμπαγούς ομάδας ασφάλειας λογισμικού με ερευνητές και προγραμματιστές ασφαλείας μπορεί να επιδιορθώσει τα τρωτά σημεία zero-day.

Στη συνέχεια, το καλύτερο λογισμικό συμμόρφωσης με την κυβερνοασφάλεια για να παραμείνετε ασφαλείς.