Διατηρήστε τα περιεχόμενα του ντουλαπιού σας φρέσκα με Grocy στο Raspberry Pi

Ένα καλά εφοδιασμένο ψυγείο είναι απαραίτητο για την αποτελεσματική λειτουργία ενός καλά τακτοποιημένου σπιτιού και κανείς δεν θέλει να ανοίξει τη θυρίδα για να βρει ράφια που στάζουν με ληγμένα και μουχλιασμένα προϊόντα.

Το Grocy είναι μια αυτο-φιλοξενούμενη εφαρμογή διαχείρισης αποθεμάτων που μπορείτε να φιλοξενήσετε σε ένα Raspberry Pi, για να σας βοηθήσει να παρακολουθείτε τα αναλώσιμά σας, να προγραμματίζετε γεύματα και να διαχειρίζεστε αποτελεσματικά τις δουλειές του σπιτιού.

Γιατί να διαχειριστείτε τα παντοπωλεία σας με το Grocy στο Raspberry Pi;

Όλοι μισούν τη σπατάλη. Είτε οφείλεται στο ότι τα τρόφιμα περνούν τις ημερομηνίες χρήσης τους επειδή δεν τα ελέγξατε εγκαίρως, είτε κάνετε περιττές επισκέψεις στο κατάστημα επειδή δεν σχεδιάσατε τα γεύματά σας νωρίτερα, η σπατάλη είναι κακό για το περιβάλλον και για σας ψυχική υγεία.

Το Grocy είναι λογισμικό ανοιχτού κώδικα που θα σας βοηθήσει να διατηρείτε ένα ακριβές απόθεμα των αναλωσίμων σας, ώστε να μπορείτε να προγραμματίζετε εκ των προτέρων, να ελαχιστοποιείτε τη σπατάλη και να εξοικονομείτε χρήματα.

Πώς να εγκαταστήσετε το Grocy στο Raspberry Pi

Πριν ξεκινήσετε, θα πρέπει να ακολουθήσετε τον οδηγό μας για να ρυθμίσετε το Raspberry Pi σας ως διακομιστή ιστού. Αν και δεν θα χρειαστείτε MariaDB ή PHP για αυτό το έργο, μπορεί να σας φανούν χρήσιμα για άλλα εκπληκτικά έργα αυτο-φιλοξενίας Raspberry Pi. Βεβαιωθείτε ότι έχετε επίσης εγκατεστημένη την πιο πρόσφατη έκδοση του Docker Compose.

Μόλις ολοκληρωθεί, συνδεθείτε στο Pi σας χρησιμοποιώντας το Secure Shell (SSH):

 ssh pi@your-pi-local-ip-address 

Χρησιμοποιήστε το Apt για να ενημερώσετε και να αναβαθμίσετε όλα τα εγκατεστημένα πακέτα:

 sudo apt update && sudo apt upgrade -y 

Τώρα δημιουργήστε νέους καταλόγους για δεδομένα Grocy και Grocy και χρησιμοποιήστε την εντολή cd για να μετακινηθείτε στον νέο κατάλογο Grocy:

 mkdir grocy grocy/config && cd grocy 

Χρησιμοποιήστε το nano πρόγραμμα επεξεργασίας κειμένου για να δημιουργήσετε ένα νέο αρχείο:

 nano docker-compose.yml 

Προσθέστε τις ακόλουθες γραμμές σε αυτό:

 version: "2.1"
services:
  grocy:
    image: lscr.io/linuxserver/grocy:latest
    container_name: grocy
    environment:
      - PUID=1000
      - PGID=1000
      - TZ=Europe/London
    volumes:
      - /home/pi/config:/config
    ports:
      - 9283:80
    restart: unless-stopped

Αποθηκεύστε και πραγματοποιήστε έξοδο από το nano με Ctrl + O, μετά Ctrl + X και, στη συνέχεια, εμφανίστε το Docker Compose σε αποσπασμένη λειτουργία με:

 docker-compose up -d 

Επισκεφτείτε τη διεύθυνση http://your-pi-local-IP-address:9283 σε ένα πρόγραμμα περιήγησης ιστού και πληκτρολογήστε admin ως όνομα χρήστη και admin ως κωδικό πρόσβασης.

  5 δωρεάν εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης για να δημιουργήσετε επαγγελματικά μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου με το ChatGPT και να συνοψίσετε τα εισερχόμενά σας

Θα προσγειωθείτε στην κύρια οθόνη του Grocy και θα πρέπει αμέσως να κάνετε κλικ στο admin > Change password, για να αλλάξετε το όνομα χρήστη και τον κωδικό πρόσβασής σας, καθώς και να ορίσετε μια κατάλληλη εικόνα προφίλ.

Έχοντας εξασφαλίσει τα διαπιστευτήρια διαχειριστή, ήρθε η ώρα να συνδέσετε την παρουσία σας στο Grocy με τον έξω κόσμο. Σε ένα πρόγραμμα περιήγησης, επισκεφτείτε τον καταχωρητή τομέα σας και δημιουργήστε μια νέα εγγραφή A. Ορίστε τον κεντρικό υπολογιστή σε @ και την τιμή στην εγχώρια διεύθυνση IP σας. Ορίστε το Time To Lease (TTL) στην ελάχιστη τιμή και, στη συνέχεια, αποθηκεύστε.

Πίσω στη γραμμή εντολών, δημιουργήστε ένα νέο αρχείο διαμόρφωσης για τον Apache:

 cd /etc/apache2/sites-available/
nano grocy.conf

Στο νέο αρχείο, επικολλήστε:

 <VirtualHost *:80>
ServerName your-domain-name.tld
ProxyPass / http:
ProxyPassReverse / http:
ProxyPreserveHost On
</VirtualHost>

Αποθηκεύστε και βγείτε από το nano με Ctrl + O και μετά Ctrl + X.

Ενεργοποιήστε τον ιστότοπο και επανεκκινήστε το Apache2:

 sudo a2ensite grocy.conf
sudo service apache2 restart

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το Certbot για να ανακτήσετε και να αναπτύξετε πιστοποιητικά και κλειδιά SSL:

 sudo certbot 

Εάν είναι η πρώτη φορά που εκτελείτε το Certbot, θα σας ζητηθεί να εισαγάγετε τη διεύθυνση email σας και να υποστηρίξετε το Electronic Frontier Foundation. Μην αισθάνεστε υποχρεωμένοι να το κάνετε. Επιλέξτε το όνομα τομέα σας από μια λίστα και πατήστε Enter.

Μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση στο Grocy εισάγοντας το όνομα τομέα σας στο πρόγραμμα περιήγησής σας και η σύνδεσή σας θα αναβαθμιστεί σε HTTPS.

  Διορθώστε τον κωδικό σφάλματος Roku 018

Συνδέστε το Grocy στο τηλέφωνό σας

Ενώ μπορείτε να εισάγετε πληροφορίες απευθείας στο πρόγραμμα περιήγησής σας, είναι πολύ πιο εύκολο να ξεκινήσετε με το Grocy εάν ​​χρησιμοποιείτε τις εφαρμογές για κινητά που είναι διαθέσιμες για Android και iOS.

Λήψη: Grocy for Android | iOS (Ελεύθερος)

Αφού εγκαταστήσετε την εφαρμογή για κινητά, κάντε κλικ στο Own Server σε αυτήν — θα εμφανιστεί ένα παράθυρο σαρωτή QR. Από το πρόγραμμα περιήγησης ιστού του υπολογιστή σας, κάντε κλικ στο εικονίδιο κλειδιού και, στη συνέχεια, Διαχείριση κλειδιών API > Προσθήκη. Ένας κωδικός QR θα εμφανιστεί στην οθόνη σας. σαρώστε το με την εφαρμογή Grocy, για να συνδεθείτε στην παρουσία σας και να συνδεθείτε στον λογαριασμό σας.

Χρησιμοποιήστε το Grocy για να διαχειριστείτε το απόθεμα της κουζίνας σας!

Με τον διακομιστή, τη διεπαφή ιστού και την εφαρμογή για κινητά σε λειτουργία, ήρθε η ώρα να κάνετε απογραφή των προϊόντων σας!

Από την ενότητα Επισκόπηση αποθέματος της εφαρμογής, κάντε κλικ στο εικονίδιο σκακιέρας για να εκκινήσετε τον σαρωτή γραμμωτού κώδικα. Χρησιμοποιήστε το για να σαρώσετε γραμμικούς κώδικες στα στοιχεία σας και να εισαγάγετε τις απαραίτητες λεπτομέρειες. Θα χρειαστεί να προσθέσετε ένα όνομα για το στοιχείο, την ημερομηνία λήξης και την τοποθεσία.

Κάντε κλικ στην Αποθήκευση όταν τελειώσετε και το στοιχείο θα εμφανιστεί στον διακομιστή σας. Μπορείτε προαιρετικά να προσθέσετε πληροφορίες, όπως η τιμή, γεγονός που διευκολύνει τη δημιουργία λιστών αγορών με τιμές για όποτε θέλετε να επανατοποθετήσετε το απόθεμα. Αυτό το βήμα είναι απίστευτα χρονοβόρο, αλλά αξίζει τον κόπο αν αγοράζετε συνήθως τις ίδιες μάρκες.

Όταν καταναλώνετε ένα προϊόν, πρέπει απλώς να σαρώσετε ξανά τον γραμμωτό κώδικα για να εξαφανιστεί από το απόθεμά σας. Και όταν ξεφορτώνετε τα ψώνια σας μετά από ένα ταξίδι στο κατάστημα, απλώς σαρώστε τα αντικείμενα καθώς τα αποθηκεύετε και προσθέστε την ημερομηνία λήξης. Επειδή το Grocy συσχετίζει ήδη τον γραμμωτό κώδικα με ένα προϊόν, δεν θα χρειαστεί να εισαγάγετε ξανά το όνομα, την τιμή ή την τοποθεσία.

Το Grocy διαθέτει επίσης έναν βασικό διαχειριστή συνταγών που σας βοηθά να δημιουργήσετε γεύματα χρησιμοποιώντας το απόθεμα που έχετε. Σας βοηθά στην τεκμηρίωση της διαδικασίας και μπορείτε ακόμη και να προσθέσετε το ολοκληρωμένο προϊόν ως είδος στο απόθεμά σας.

  Πώς η λειτουργία δημιουργού LinkedIn μπορεί να αυξήσει την παρουσία της επωνυμίας σας

Για να δημιουργήσετε μια νέα συνταγή, κάντε κλικ στις Συνταγές > Προσθήκη, Δώστε στη συνταγή σας ένα όνομα και, στη συνέχεια, συμπληρώστε τον αριθμό των μερίδων, τα βήματα της συνταγής και τα συστατικά. Το Grocy θα σας παράσχει έναν γραμμωτό κώδικα που μπορείτε να εκτυπώσετε και να τον βάλετε στο βάζο σας με ζωμό κοτόπουλου.

Εάν είστε ιδιαίτερα οργανωμένοι, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον προγραμματιστή γευμάτων του Grocy για να προγραμματίσετε τα γεύματά σας εβδομάδες νωρίτερα. Κάντε κλικ στο Meal Planner και, στη συνέχεια, για κάθε μέρα, κάντε κλικ στο + (συν) και επιλέξτε τη συνταγή που έχετε επιλέξει από μια λίστα. Το Grocy θα ελέγξει ότι έχετε τα απαραίτητα συστατικά σε απόθεμα.

Το Grocy διαχειρίζεται περισσότερα από απλά τρόφιμα

Η διαχείριση ενός νοικοκυριού είναι κάτι περισσότερο από τα φρέσκα υλικά στο ψυγείο σας και το Grocy μπορεί να σας βοηθήσει με μια ασύλληπτη σειρά εργασιών.

Στην ενότητα Διαχείριση βασικών δεδομένων, μπορείτε να ορίσετε κάθε αγγαρεία που πρέπει να λαμβάνει χώρα στο σπίτι σας, μαζί με μια περιγραφή. Εάν έχετε άλλα άτομα που ζουν μαζί σας, μπορείτε να τα προσθέσετε ως χρήστες στο Grocy και να τους αναθέσετε να κάνουν δουλειές από την εφαρμογή ή από τη διεπαφή ιστού. Αυτό απλοποιεί και παρακολουθεί ποιος είναι υπεύθυνος για τα πιάτα, την ηλεκτρική σκούπα ή τη βόλτα των σκύλων. Η οικογένειά σας θα εκτιμήσει τη μείωση της τριβής λόγω παρεξήγησης.

Θα βρείτε επίσης ενότητες για μπαταρίες, επίπεδα φόρτισης, αγορές και ημερομηνίες φόρτισης.

Οργανωθείτε με το Grocy!

Το Grocy απευθύνεται καθαρά σε ανθρώπους που νιώθουν την ανάγκη να είναι υπερ-οργανωμένοι και να έχουν τον έλεγχο σε κάθε πτυχή της ζωής τους, χωρίς να χρειάζεται να το σκέφτονται συνειδητά.

Μόλις ρυθμίσετε το Grocy, μπορείτε να το ενσωματώσετε στην καθημερινή σας ρουτίνα και να γνωρίζετε με μια ματιά ποιες επιλογές είναι διαθέσιμες για εσάς.

Εάν ο μελλοντικός προγραμματισμός είναι σημαντικός για εσάς, γιατί να μην δοκιμάσετε μια εφαρμογή προγραμματισμού ημέρας για να σας βοηθήσει να επιτύχετε σταθερή καθημερινή παραγωγικότητα;

FAQ

Ε: Πού βρίσκεται το αρχείο Config σε ένα Raspberry Pi;

Μπορείτε να βρείτε το αρχείο διαμόρφωσης σε ένα Raspberry Pi στον κατάλογο /boot. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να επεξεργαστείτε το αρχείο εκκίνησης/διαμόρφωσης σε ένα Raspberry Pi, εάν το απαιτεί το έργο σας.

Ε: Πώς μπορώ να μεταφέρω δεδομένα από ένα Raspberry Pi σε έναν υπολογιστή;

Μπορείτε να μεταφέρετε αρχεία μέσω email, αποθήκευσης cloud ή USB. Αυτοί είναι μερικοί από τους τρόπους με τους οποίους μπορείτε να αντιγράψετε δεδομένα από ένα Raspberry Pi στον υπολογιστή σας.