Διήθηση δεδομένων και βέλτιστες πρακτικές για την υπεράσπιση από αυτήν

Η διείσδυση δεδομένων είναι μια από τις σημαντικότερες επιθέσεις στον κυβερνοχώρο που αποτελούν σημαντική απειλή για τους οργανισμούς. Μπορεί να πραγματοποιηθεί από κακόβουλους εμπιστευτικούς παράγοντες, εξωτερικούς εισβολείς ή ακόμα και τυχαία μέσα.

Σύμφωνα με Statista, το παγκόσμιο μέσο κόστος ανά παραβίαση δεδομένων το 2023 είναι 4,45 εκατομμύρια δολάρια, ενώ το μέσο κόστος μιας παραβίασης δεδομένων στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι 9,48 εκατομμύρια δολάρια. Η διείσδυση δεδομένων μπορεί να καταστρέψει έναν οργανισμό, οδηγώντας σε οικονομικές απώλειες, ζημιά στη φήμη, ακόμη και σε νομική ευθύνη.

Αυτός ο οδηγός θα διερευνήσει την έννοια της διείσδυσης δεδομένων, τις μεθόδους που χρησιμοποιούνται από τους αντιπάλους στον κυβερνοχώρο και τα βασικά βήματα που μπορούν να ληφθούν για τον μετριασμό του κινδύνου και την προστασία από την απώλεια δεδομένων.

Τι είναι η εξαγωγή δεδομένων;

Η εξαγωγή δεδομένων, γνωστή και ως εξώθηση δεδομένων ή εξαγωγή δεδομένων, είναι η μη εξουσιοδοτημένη μεταφορά δεδομένων με μη αυτόματο τρόπο ή αυτοματοποιημένο από έναν υπολογιστή ή διακομιστή. Η διείσδυση δεδομένων περιλαμβάνει απλώς την αντιγραφή ή την πρόσβαση στα δεδομένα μιας εταιρείας είτε με άμεση πρόσβαση σε μια φυσική συσκευή είτε μέσω της χρήσης του Διαδικτύου για πρόσβαση στο σύστημα.

Οι χάκερ έχουν επινοήσει διάφορα μέσα για να αποκτήσουν πρόσβαση στα δεδομένα, καθιστώντας δυνατό τον εντοπισμό ορισμένων από τις μεθόδους που χρησιμοποιούνται για την πρόσβαση στο σύστημα της εταιρείας. Η διήθηση δεδομένων δεν μπορεί να ανιχνευθεί εύκολα, καθώς περιλαμβάνει απλώς τη μεταφορά ή την αντιγραφή δεδομένων, κάτι που μοιάζει με μια τυπική καθημερινή δραστηριότητα σε οποιοδήποτε σύστημα.

Παραδείγματα πραγματικής ζωής για την εξαγωγή δεδομένων

Η διείσδυση δεδομένων μπορεί να πραγματοποιηθεί εσωτερικά από έναν υπάλληλο ενός οργανισμού καθώς και εξωτερικά από έναν ανταγωνιστή ή χάκερ. Ακολουθούν μερικά παραδείγματα πραγματικής ζωής εξαγωγής δεδομένων

#1. Παραβίαση δεδομένων Equifax

Το 2017, Equifax, μια αμερικανική πολυεθνική εταιρεία αναφοράς καταναλωτικής πίστης, έπεσε θύμα διείσδυσης δεδομένων. Τα προσωπικά και οικονομικά δεδομένα 143 εκατομμυρίων καταναλωτών εκτέθηκαν λόγω ελλείψεων ασφαλείας στο σύστημα της εταιρείας και δεδομένα αξίας άνω του ενός terabyte διείσδυσαν από τους επιτιθέμενους. Αυτά οδήγησαν σε νομικά και ρυθμιστικά πρόστιμα και απώλεια της εμπιστοσύνης των πελατών. οδήγησε επίσης στην Equifax να ξοδέψει πάνω από 1,4 δισεκατομμύρια δολάρια για το κόστος καθαρισμού μετά την παραβίαση.

#2. Κυβερνοεπίθεση SolarWinds

Το 2020, σημειώθηκε παραβίαση δεδομένων στις SolarWindsπου επηρέασε χιλιάδες οργανισμούς σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της κυβέρνησης των ΗΠΑ, υπολογίζεται σε 18.000 συστήματα παγκοσμίως.

  VMware vSphere 7: Τύποι αποθήκευσης δεδομένων αποθήκευσης

Οι επιτιθέμενοι μπόρεσαν να εγκαταστήσουν κακόβουλο κώδικα στα συστήματα των πελατών, που τους παρείχε πρόσβαση για διείσδυση μεγάλων ποσοτήτων δεδομένων, συμπεριλαμβανομένων κωδικών πρόσβασης πελατών, οικονομικών πληροφοριών και πνευματικών ιδιοτήτων, προκαλώντας ανεπανόρθωτη ζημιά αξίας άνω των 40 εκατομμυρίων δολαρίων, όπως καταγράφεται στην τριμηνιαία έκθεση της εταιρείας .

#3. Παραβίαση Yahoo

Το 2013 τελείωσε 3 δισεκατομμύρια χρήστεςπροσωπικές πληροφορίες διεκπεραιώθηκαν από τη Yahoo σε μια παραβίαση δεδομένων. Εάν είχατε λογαριασμό Yahoo από το 2013, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να έχουν εμπλακεί τα δεδομένα σας. Οι εισβολείς παραβίασαν και έκλεψαν πληροφορίες λογαριασμού, όπως ονόματα, διευθύνσεις email, αριθμούς τηλεφώνου, ημερομηνίες γέννησης και κατακερματισμένους κωδικούς πρόσβασης.

Η παραβίαση, η οποία αποκαλύφθηκε από την εταιρεία μόλις το 2016, οδήγησε σε υποτίμηση της τιμής της Yahoo όταν εξαγοράστηκε από τη Verizon, καθώς και σε μηνύσεις και ρυθμιστικά πρόστιμα.

Πώς λειτουργεί η εξαγωγή δεδομένων

Πίστωση εικόνας: Ομάδα MindPoint

Στην προηγούμενη ενότητα, είχαμε μια άποψη των υποθέσεων που αφορούσαν τη διείσδυση δεδομένων και τον τρόπο με τον οποίο αυτή η παραβίαση επηρέασε τις εταιρείες, που κυμαίνονται από οικονομικές απώλειες έως ζημιές στη φήμη. Η διείσδυση δεδομένων συμβαίνει τις περισσότερες φορές λόγω ευπάθειας σε ένα εταιρικό σύστημα. Σε αυτήν την ενότητα, θα εξετάσουμε τον τρόπο με τον οποίο πιθανώς θα συμβεί η εξαγωγή δεδομένων σε ένα σύστημα.

Όπως σημειώσαμε, η διείσδυση δεδομένων μπορεί να συμβεί με δύο βασικούς τρόπους: μέσω μιας επίθεσης από εσωτερικά ή ξένους.

Μια επίθεση εσωτερικών πληροφοριών θα μπορούσε να συμβεί ως αποτέλεσμα άγνοιας, μέσω κοινωνικής μηχανικής από έναν εξωτερικό εισβολέα, όπου ένας υπάλληλος έχει πρόσβαση σε ένα ηλεκτρονικό μήνυμα ηλεκτρονικού ψαρέματος και ο εισβολέας χρησιμοποιεί αυτήν την πλατφόρμα για να εισαγάγει κακόβουλο κώδικα στο σύστημα του οργανισμού και να αποκτήσει πρόσβαση σε δεδομένα ή σκόπιμα σε περίπτωση που ένας υπάλληλος έχει κάτι εναντίον της εταιρείας και αντιγράφει ευαίσθητες πληροφορίες με σκοπό να κερδίσει.

Σε μια εξωτερική επίθεση, ένας εισβολέας θα μπορούσε να εγκαταστήσει κακόβουλο κώδικα μέσω ενός δικτύου ή μέσω της απόκτησης πρόσβασης σε μια φυσική συσκευή. Μια άλλη μέθοδος ευπάθειας θα μπορούσε να προκύψει όταν ένας οργανισμός χρησιμοποιεί λογισμικό τρίτου προμηθευτή.

Τύποι εξαγωγής δεδομένων

Η γνώση των διαφόρων τύπων διείσδυσης δεδομένων θα μπορούσε να σας βοηθήσει να δημιουργήσετε μια στρατηγική προστασίας δεδομένων για την προστασία του εταιρικού σας συστήματος.

Εξερχόμενα email

Με χιλιάδες μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που αποστέλλονται καθημερινά, οι εισβολείς αξιοποιούν κανάλια επικοινωνίας, όπως email και τηλεφωνικές κλήσεις, μεταξύ άλλων, για να στείλουν ευαίσθητα δεδομένα από τους ασφαλείς υπολογιστές τους σε μη ασφαλή ή προσωπικά συστήματα.

Αυτές οι πληροφορίες μπορούν να αποσταλούν ως συνημμένο αρχείο, μήνυμα κειμένου ή email σε απλό κείμενο, το οποίο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την κλοπή πηγαίου κώδικα, πληροφοριών ημερολογίου, εικόνων, οικονομικών αρχείων και βάσεων δεδομένων.

Μεταφόρτωση σε εξωτερικές/προσωπικές συσκευές

Αυτός ο τύπος διείσδυσης λαμβάνει χώρα από μια επίθεση εκ των έσω, όπου ένας υπάλληλος αντιγράφει ή κατεβάζει πληροφορίες από το ασφαλές δίκτυο ή συσκευή της εταιρείας και στη συνέχεια τις ανεβάζει σε μια εξωτερική συσκευή για χρήση εκτός των εξουσιοδοτημένων εγκαταστάσεων.

  Πώς να αντιστρέψετε την αναζήτηση εικόνων σε iPhone ή iPad

Ευπάθειες στο cloud

Οι περισσότεροι οργανισμοί κινούνται προς αποθήκευση δεδομένων στο cloud. Οι πάροχοι cloud διαχειρίζονται αυτές τις υπηρεσίες cloud και τον χώρο αποθήκευσης, και το περιβάλλον cloud μπορεί να είναι ευάλωτο σε exfiltration, εάν δεν προστατεύονται ή διαμορφώνονται σωστά.

Μη εξουσιοδοτημένο λογισμικό

Όταν οι υπάλληλοι της εταιρείας χρησιμοποιούν μη εξουσιοδοτημένο λογισμικό σε έναν οργανισμό, θα μπορούσε να οδηγήσει σε ευπάθεια ασφαλείας. Οποιοδήποτε λογισμικό θα μπορούσε να περιέχει κακόβουλο λογισμικό που συλλέγει δεδομένα από τη συσκευή ενός χρήστη. Όταν ένας υπάλληλος κατεβάζει λογισμικό που δεν έχει ελεγχθεί και δεν έχει εγκριθεί από τον οργανισμό, οι εισβολείς θα μπορούσαν να το αξιοποιήσουν για να διεισδύσουν δεδομένα.

Βέλτιστη πρακτική για την πρόληψη της διείσδυσης δεδομένων

Υπάρχουν διάφορα εργαλεία που βοηθούν στον εντοπισμό παράτυπων δραστηριοτήτων στο σύστημα, καθώς και βέλτιστες πρακτικές για την απομάκρυνση των εισβολέων και των αεροπειρατών από τα συστήματα του οργανισμού. Ας επισημάνουμε μερικές από τις βέλτιστες πρακτικές που εμπλέκονται στην πρόληψη της διείσδυσης δεδομένων.

Παρακολούθηση δραστηριότητας

Κάθε σύστημα έχει ένα κανονικό μοτίβο στο οποίο πραγματοποιείται η ροή δεδομένων και αυτές οι δραστηριότητες μπορούν να παρακολουθούνται. Η συνεχής παρακολούθηση των δραστηριοτήτων των χρηστών είναι απαραίτητη για τον έγκαιρο εντοπισμό υπερβολικών δραστηριοτήτων δικτύου ή μεταφοράς δεδομένων από έναν συγκεκριμένο χρήστη και βοηθά στην επισήμανση της ασυνήθιστης συμπεριφοράς.

Ένα εργαλείο παρακολούθησης δικτύου μπορεί να βοηθήσει τους οργανισμούς να παρακολουθούν ποιος είχε πρόσβαση σε ποια αρχεία και τι έγινε με τα αρχεία.

Διαχείριση ταυτότητας και πρόσβασης (IAM)

Παράλληλα με τη συνεχή παρακολούθηση των δραστηριοτήτων των χρηστών σε ένα σύστημα οργάνωσης, είναι απαραίτητο να διαχειρίζεται την πρόσβαση και τα προνόμια των χρηστών. Αυτό θα βοηθήσει στην ασφάλεια των δεδομένων από την πρόσβαση μη εξουσιοδοτημένων ατόμων, δίνοντας μόνο στους κατάλληλους χρήστες πρόσβαση στους κατάλληλους πόρους που χρειάζονται.

Ασφαλής κωδικός πρόσβασης

Το πρώτο επίπεδο ασφάλειας στα περισσότερα συστήματα ξεκινά με έναν κωδικό πρόσβασης. Βεβαιωθείτε ότι οι χρήστες χρησιμοποιούν έναν μοναδικό κωδικό πρόσβασης όταν δημιουργούν έναν λογαριασμό για να μειώσουν τις πιθανότητες να μαντέψουν τους κωδικούς πρόσβασής τους.

Οι συνδυασμοί κωδικών πρόσβασης που περιέχουν ειδικούς χαρακτήρες, γράμματα (κεφαλαία και πεζά) και αριθμούς θα είναι δύσκολο να σπάσουν σε σύγκριση με έναν που δεν περιέχει τέτοιο συνδυασμό. Αποφύγετε τη χρήση ενός μόνο κωδικού πρόσβασης σε πολλούς λογαριασμούς για να αποτρέψετε την έκθεση σε περίπτωση παραβίασης.

Ενημέρωση λογισμικού και συστημάτων

Η διατήρηση όλου του λογισμικού και των συστημάτων ενημερωμένα θα πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα για να διασφαλιστεί ότι τα τρωτά σημεία σε προηγούμενες εκδόσεις επιδιορθώνονται όταν διατίθεται μια ενημέρωση κώδικα και ότι οι πιο πρόσφατες ενημερώσεις κώδικα ασφαλείας περιλαμβάνονται επίσης στο σύστημά σας.

  Πώς να απενεργοποιήσετε το Battery Health Management σε Mac

Χρησιμοποιήστε κρυπτογράφηση

Η κρυπτογράφηση περιλαμβάνει τη μετατροπή πληροφοριών/δεδομένων σε κώδικα, καθιστώντας δύσκολη την πρόσβαση των μη εξουσιοδοτημένων χρηστών. Η κρυπτογράφηση εταιρικών δεδομένων εντός του εταιρικού συστήματος και η αποκρυπτογράφηση των δεδομένων μόνο όταν έχει πρόσβαση εξουσιοδοτημένος χρήστης συμβάλλει στην προστασία των ευαίσθητων πληροφοριών κατά τη διείσδυση δεδομένων.

Εργαλεία προστασίας από απώλεια δεδομένων (DLP).

Η χρήση εργαλείων προστασίας από απώλεια δεδομένων βοηθά έναν οργανισμό να παρακολουθεί ενεργά τη μεταφορά δεδομένων και να ανιχνεύει ύποπτη δραστηριότητα εντός του συστήματος. Το DLP βοηθά επίσης στην ανάλυση των δεδομένων που μεταφέρονται για τον εντοπισμό ευαίσθητου περιεχομένου σε αυτά. Ας δούμε μερικά εργαλεία DLP που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην αποφυγή επιθέσεων όπως η εξαγωγή δεδομένων.

#1. StrongDM

Strongdm είναι μια πλατφόρμα διαχείρισης δυναμικής πρόσβασης που βοηθά τους χρήστες να διαχειρίζονται προνομιακά δεδομένα και την παρακολούθηση δραστηριότητας των ενεργειών των χρηστών εντός του συστήματος. Υποστηρίζει τη διαχείριση σε πραγματικό χρόνο κάθε άδειας εντός του συστήματος και έχει τη δυνατότητα να ανακαλεί την πρόσβαση όταν εντοπίζεται ύποπτη δραστηριότητα.

Το Strongdm προσφέρει διάφορες λύσεις, όπως διαχείριση συνεδρίας προνομίων, διαχείριση αδειών, πρόσβαση JIT, cloud PAM, καταγραφή και αναφορά, μεταξύ άλλων λειτουργιών. Η τιμολόγηση του StrongDM ξεκινά από 70 $ ανά χρήστη ανά μήνα.

#2. Απόδειξη

Ένα άλλο εργαλείο DLP που θα μπορούσε να βοηθήσει στην αποτροπή της διείσδυσης δεδομένων είναι Proofpoint Enterprise DLP. Το Proofpoint βοηθά στην πρόληψη της απώλειας δεδομένων και στη διερεύνηση παραβιάσεων πολιτικής εντός ενός συστήματος. Βοηθά επίσης στη διασφάλιση της αυστηρής συμμόρφωσης με τις πολιτικές για τη μείωση του κινδύνου που συνδέεται με τη μη συμμόρφωση.

Οι λύσεις Proofpoint καλύπτουν απειλές ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και cloud, δραστηριότητες συμπεριφοράς χρηστών, αποτροπή απώλειας δεδομένων και εισβολέων από εμπιστευτικές πληροφορίες, προστασία εφαρμογών cloud και απώλεια από ransomware. Το Proofpoint προσφέρει δωρεάν δοκιμή 30 ημερών και η τιμολόγηση είναι διαθέσιμη κατόπιν αιτήματος.

#3. Σημείο δύναμης

Σημείο δύναμης χρησιμοποιεί ML για να αναλύσει και να ανιχνεύσει μη φυσιολογικές δραστηριότητες χρήστη μέσα σε ένα σύστημα. Βοηθά στην αποτροπή της διείσδυσης δεδομένων σε ένα ευρύ φάσμα συσκευών σε πραγματικό χρόνο. Τα χαρακτηριστικά του εργαλείου περιλαμβάνουν κεντρική διαχείριση πολιτικής ασφάλειας δεδομένων και απλοποιημένη διαχείριση DLP με περισσότερες από 190 προκαθορισμένες πολιτικές ασφάλειας δεδομένων.

#4. Fortnite

Fortinet είναι ένα από τα πιο προηγμένα εργαλεία στο χώρο? Το NGFW του παρέχει προστασία από διάφορες μορφές κυβερνοεπιθέσεων, όπως κακόβουλη κυκλοφορία, αποτρέπει τη διείσδυση δεδομένων και επιβάλλει πολιτικές ασφαλείας.

Το Fornite NGFWs προσφέρει ένα ευρύ φάσμα λειτουργιών, όπως συστήματα πρόληψης εισβολών, έλεγχοι εφαρμογών, anti-malware, φιλτράρισμα ιστού, ευφυΐα απειλών που βασίζεται σε σύννεφο και προστασία από απώλεια δεδομένων. Το εργαλείο μπορεί να αναπτυχθεί σε διάφορες τοποθεσίες, όπως απομακρυσμένα γραφεία, υποκαταστήματα, πανεπιστημιουπόλεις, κέντρα δεδομένων και το cloud.

συμπέρασμα

Η ασφάλεια των δεδομένων είναι ζωτικής σημασίας για κάθε οργανισμό, προκειμένου να διατηρηθεί η εμπιστοσύνη των χρηστών και να αποφευχθούν ρυθμιστικά ζητήματα. Είναι σημαντικό για κάθε οργανισμό που κατέχει οποιασδήποτε μορφής δεδομένα να χρησιμοποιεί μηχανισμούς ασφάλειας και πρόληψης για να αποφύγει την παραβίαση και την εξαγωγή δεδομένων από το σύστημά του.

Σημειώστε ότι καθώς το μεγαλύτερο μέρος της εστίασης της ασφάλειας του συστήματος είναι σε εξωτερικές απειλές, οι εσωτερικές απειλές θα πρέπει επίσης να αντιμετωπίζονται σωστά για να αποφευχθεί η δημιουργία κενού στο σύστημα ενός οργανισμού, καθώς θα μπορούσαν να προκαλέσουν τόση ζημιά με την εξωτερική απειλή.

Μπορείτε επίσης να εξερευνήσετε μερικούς διαφορετικούς τύπους επιθέσεων DDoS και πώς να τις αποτρέψετε.