Δείτε τι σκέφτονται 10 παγκόσμιοι ηγέτες τεχνολογίας για την τεχνητή νοημοσύνη

Βασικά Takeaways

  • Takeaway 1: Η ευέλικτη φύση του AI του επιτρέπει να επηρεάζει διάφορους τομείς και να εκτελεί ουσιαστικά οποιαδήποτε εργασία, αλλά η άναρχη ανάπτυξη εγκυμονεί κινδύνους για το απόρρητο και την ασφάλεια.
  • Takeaway 2: Οι απόψεις των ηγετών της τεχνολογίας όπως ο Elon Musk για την τεχνητή νοημοσύνη αλλάζουν συνεχώς, αλλά αναγνωρίζουν ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα διαταράξει τις βιομηχανίες και θα πρέπει να ρυθμιστεί.
  • Takeaway 3: Η ενσωμάτωση της τεχνητής νοημοσύνης σε πλατφόρμες όπως η Meta και η Google μπορεί να βελτιώσει τη στόχευση και να δημιουργήσει διαφημιστικά δημιουργικά, αλλά οι σκεπτικιστές υποστηρίζουν ότι αυτές οι δυνατότητες επικεντρώνονται κυρίως στη συλλογή πληροφοριών χρηστών και στην εμπορευματοποίηση δεδομένων.

Η τεχνολογική κοινότητα είναι διχασμένη στον αγώνα της τεχνητής νοημοσύνης. Οι υποστηρικτές πιστεύουν ότι η ταχεία εξέλιξη της τεχνητής νοημοσύνης θα προωθήσει την κοινωνία, ενώ οι σκεπτικιστές πιστεύουν ότι τα ρομπότ με τεχνητή νοημοσύνη θα αντικαταστήσουν τελικά το ανθρώπινο εργατικό δυναμικό. Φυσικά, ορισμένες θεωρίες είναι εντελώς γελοίες, οπότε αν ακούτε τις απόψεις οποιουδήποτε, καλύτερα να προέρχονται από παγκόσμιους ηγέτες τεχνολογίας με γνώσεις από πρώτο χέρι.

Λοιπόν, τι έχουν να πουν φωνές όπως ο Sam Altman, ο Elon Musk και ο Bill Gates για την τεχνητή νοημοσύνη;

1. Σαμ Άλτμαν

Πίστωση εικόνας: TechCrunch/Flickr

Ο Sam Altman, ο Διευθύνων Σύμβουλος του OpenAI, διαδραματίζει αναπόσπαστο ρόλο στον αγώνα AI. Η τεράστια επιτυχία του ChatGPT παγκοσμίως ώθησε τις αντίπαλες εταιρείες τεχνολογίας να πειραματιστούν με μεγάλα γλωσσικά μοντέλα (LLM), ανοίγοντας το δρόμο για άλλες πλατφόρμες τεχνητής νοημοσύνης.

Ο Altman λέει ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα συνεχίσει να επηρεάζει διάφορους τομείς λόγω της ευέλικτης φύσης της – έχει απεριόριστες δυνατότητες. Οι προγραμματιστές μπορούν να το εκπαιδεύσουν ώστε να εκτελεί σχεδόν οποιαδήποτε εργασία. Αν και καινοτόμος, κατανοεί επίσης ότι οι ανεξέλεγκτες εξελίξεις της τεχνητής νοημοσύνης παρουσιάζουν κινδύνους για το απόρρητο και την ασφάλεια. Ο Άλτμαν προτρέπει μάλιστα τους νομοθέτες να ελέγχουν τη χρήση και τη διανομή της τεχνητής νοημοσύνης.

2. Έλον Μασκ

Πίστωση εικόνας: JD Lasica/Wikimedia Common

Ο Έλον Μασκ είναι διαβόητος για τις συνεχείς σαγιονάρες του. Ο Μασκ αλλάζει γνώμη με συνέπεια, από την ανάκληση αμφιλεγόμενων σχολίων έως την αναθεώρηση του περιβάλλοντος χρήστη του X, παλαιότερα γνωστό ως Twitter. Όπως ήταν αναμενόμενο, οι απόψεις του για την τεχνητή νοημοσύνη είναι επίσης παντού.

  Πώς να μετατρέψετε την ιστοσελίδα σε PDF: 12 καλύτερα εργαλεία

ΕΝΑ Fox News έκθεση τον Απρίλιο του 2023 δείχνει ότι ο Μασκ βουτά βαθιά στους κινδύνους και τους κινδύνους των σύγχρονων μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης. Πιστεύει ότι πρέπει να ρυθμιστούν. Λαμβάνοντας υπόψη αυτές τις δηλώσεις, πολλοί βρήκαν έκπληξη όταν ξεκίνησε ένα νέα εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης που ονομάζεται xAI τον Ιούλιο του 2023.

Ο Μασκ θα συνεχίσει να εξερευνά την τεχνητή νοημοσύνη παρά τις σαγιονάρες του. Ενώ συχνά μιλάει για το πώς η τεχνητή νοημοσύνη διαδίδει παραπληροφόρηση, γνωρίζει ότι θα διαταράξει διάφορες βιομηχανίες.

3. Μαρκ Ζάκερμπεργκ

Πίστωση εικόνας: Anthony Quintano/Wikimedia Commons

Ο Mark Zuckerberg διερευνά τρόπους ενσωμάτωσης της τεχνητής νοημοσύνης σε πλατφόρμες Meta. Σκοπεύει να εισαγάγει εργαλεία που στοχεύουν με ακρίβεια τα δημογραφικά στοιχεία των καταναλωτών, δημιουργούν διαφημιστικά δημιουργικά και προσομοιώνουν φυσικές ανθρώπινες συνομιλίες. Πιθανότατα θα δούμε νέα χαρακτηριστικά καθώς η Meta προωθεί το LLM ανοιχτού κώδικα, το Llama.

Αν και ενοχλητικό, δεν είναι όλοι ευχαριστημένοι με αυτές τις αλλαγές. Οι σκεπτικιστές υποστηρίζουν ότι αυτές οι λειτουργίες που βασίζονται στην τεχνητή νοημοσύνη επικεντρώνονται κυρίως στη συλλογή πληροφοριών χρηστών και στη βελτίωση της επιχειρηματικής δραστηριότητας διαφημίσεων της Meta. Πιστεύουν ότι η Meta θα χρησιμοποιήσει απλώς την τεχνητή νοημοσύνη για να εμπορευματοποιήσει δεδομένα.

4. Λάρι Πέιτζ και Σεργκέι Μπριν

Συντελεστές εικόνας: Marcin Mycielskεγώ και Τόμας Χοκ/Wikimedia Commons

Η θέση της Google ως η νούμερο ένα μηχανή αναζήτησης κινδυνεύει λόγω της κούρσας της τεχνητής νοημοσύνης. Η εμφάνιση των εργαλείων AI αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο οι καταναλωτές έχουν πρόσβαση σε πληροφορίες στο διαδίκτυο. ΕΝΑ Νιου Γιορκ Ταιμς Η έκθεση δείχνει ακόμη ότι η Alphabet ζήτησε από τον Larry Page και τον Sergey Brin, τους συνιδρυτές της Google, να αξιολογήσουν πώς η Αναζήτηση Google μπορεί να διατηρήσει το μερίδιο αγοράς της.

Η σελίδα αισθάνεται θετική για την ενσωμάτωση AI. Ανέφερε το 2002 ότι Η Google θα εκπληρώσει την αποστολή της μόνο όταν ολοκληρωθεί με AI, και οι πόροι για την επίτευξή του είναι πλέον προσβάσιμοι. Το μεγαλύτερο εμπόδιο στον στόχο του είναι ο σφιχτός ανταγωνισμός. Με χιλιάδες εταιρείες τεχνολογίας να εξερευνούν μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης, δεν υπάρχει λόγος για το ποιος θα αναπτύξει πρώτος την τεχνητή γενική νοημοσύνη (AGI).

Ο Brin είναι λίγο πιο προσεκτικός με την τεχνητή νοημοσύνη. Μιλάει συνήθως για τους κινδύνους ασφαλείας που προκύπτουν με την εμφάνιση πλατφορμών που βασίζονται στην τεχνητή νοημοσύνη, ειδικά με την έλλειψη κανονισμών. Τούτου λεχθέντος, καταλαβαίνει επίσης ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα διαμορφώσει το μέλλον. Τόσο ο Brin όσο και η Page συνεργάζονται με την Alphabet για την ανάπτυξη ενός μοντέλου τεχνητής νοημοσύνης γενικής χρήσης για την Google.

  Πώς να χρησιμοποιήσετε τις συναρτήσεις λάμδα στην Python [With Examples]

5. Σούνταρ Πιχάι

Πίστωση εικόνας: Eesan1969/Wikimedia Commons

Ο CEO του Alphabet Group, Sundar Pichai, πιστεύει ακράδαντα στις δυνατότητες του AI. Σε μια συνέντευξη με CBS News τον Απρίλιο του 2023, ανέφερε μάλιστα ότι η τεχνητή νοημοσύνη ανταγωνίζεται τη φωτιά και τον ηλεκτρισμό ως τη μεγαλύτερη ανακάλυψη της ανθρωπότητας. Υποτίθεται ότι θα αλλάξει τον τρόπο λειτουργίας της κοινωνίας.

Και ακόμη πιο ενδιαφέρον είναι ότι ο Pichai συγκρίνει την τεχνητή νοημοσύνη με τη φωτιά και τον ηλεκτρισμό πριν ξεκινήσει ο αγώνας AI. ΕΝΑ CNBC Η έκθεση δείχνει ότι είχε ήδη πει το ίδιο το 2018.

6. Μπιλ Γκέιτς

Πίστωση εικόνας: Kuhlmann /MSC/Wikimedia Commons

Ο Μπιλ Γκέιτς αισθάνεται αισιόδοξος για την τεχνητή νοημοσύνη. Σε αντίθεση με άλλους παγκόσμιους ηγέτες τεχνολογίας, δεν ανησυχεί τόσο για τους κινδύνους ασφάλειας και ιδιωτικότητας που συνεπάγεται. Περιγράφει μέσα GatesNotes ότι οι κίνδυνοι είναι πραγματικοί αλλά διαχειρίσιμοι. Ως εκ τούτου, οι εταιρείες τεχνολογίας και οι προγραμματιστές δεν θα πρέπει να αφήσουν αυτά τα ζητήματα να τους εμποδίσουν να προχωρήσουν τα συστήματα AI.

Ο Γκέιτς πιστεύει επίσης ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα λύσει τα προβλήματά της. Οι προγραμματιστές θα αναπτύξουν τελικά πλατφόρμες με γνώμονα την τεχνητή νοημοσύνη που φιλτράρουν περιεχόμενο τεχνητής νοημοσύνης, εντοπίζουν εγκληματίες στον κυβερνοχώρο και ενισχύουν τα συστήματα κυβερνοασφάλειας.

7. Τζεφ Μπέζος

Πίστωση εικόνας: Daniel Oberhaus/Flickr

Ο Τζεφ Μπέζος πάντα αμφισβητούσε τους μύθους της τεχνητής νοημοσύνης. Σε αυτό το 2018 CNBC άρθρο, ο Bezos μοιράζεται ότι το άγχος της τεχνητής νοημοσύνης συνήθως περιλαμβάνει υπερβολικές παρανοήσεις. Δεν πιστεύει ότι η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να πάρει τις δουλειές μας ή να βάλει τέλος στην ανθρωπότητα. Αντίθετα, η τεχνολογία θα προσφέρει περισσότερες ευκαιρίες απασχόλησης καθώς εξελίσσονται οι τομείς και οι ανάγκες των καταναλωτών.

Ο Μπέζος διατήρησε την αισιόδοξη στάση του για την ενσωμάτωση της τεχνητής νοημοσύνης. Διερευνά τρόπους για να δημιουργήσει μια πιο φουτουριστική, βολική εμπειρία αγορών και βιομηχανία λιανικής μέσω εξελιγμένων μοντέλων. Η Amazon πιθανότατα θα εισαγάγει περισσότερες λειτουργίες που βασίζονται σε AI σύντομα.

8. Τιμ Κουκ

Πίστωση εικόνας: Mark Mathosian/Flickr

Ο Tim Cook είναι πολύ δεκτικός στις εξελίξεις της τεχνητής νοημοσύνης. Άρχισε να αναλύει το ChatGPT και πώς η Apple μπορεί να χρησιμοποιήσει παρόμοια μοντέλα γλώσσας όταν το OpenAI το κυκλοφόρησε τον Νοέμβριο του 2022. Άλλωστε, η Apple χρησιμοποιεί αλγόριθμους AI χρόνια τώρα. Μπορεί να χάσει το τεράστιο μερίδιο αγοράς της, εάν οι αντίπαλες μάρκες εξερευνήσουν πρώτα νεότερα μοντέλα.

  46 Συχνές ερωτήσεις και απαντήσεις για συνέντευξη DevOps [2023]

Ο Cook πιστεύει επίσης ότι κανένα ίδρυμα δεν μπορεί να ελέγξει την τεχνητή νοημοσύνη. Μοιράζεται με Καλημέρα Αμερική ότι η παρακολούθηση της τεχνητής νοημοσύνης είναι απαραίτητη αλλά προκλητική — οι εταιρείες τεχνολογίας πρέπει να ρυθμίσουν τον εαυτό τους.

9. Γκρεγκ Πίτερς

Πίστωση εικόνας: Netflix

Το Generative AI επηρεάζει σιγά σιγά τη βιομηχανία της ψυχαγωγίας. Οι επαγγελματίες του Χόλιγουντ φοβούνται ότι τα εξελιγμένα μοντέλα μπορεί να θέσουν εκτός δουλειάς συγγραφείς, ειδικούς στα οπτικά εφέ και καλλιτέχνες. CNBC αναφέρει ότι οι περισσότερες πλατφόρμες ροής δεν έχουν θετικές ταμειακές ροές—πιθανότατα θα ελαχιστοποιήσουν τα γενικά τους έξοδα αντικαθιστώντας ορισμένους από τους εργαζομένους τους με εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης.

Πάρτε για παράδειγμα τον Greg Peters, τον διευθύνοντα σύμβουλο του Netflix. Το Netflix δημιουργεί δισεκατομμύρια έσοδα κάθε τρίμηνο, ωστόσο ο Peters εξακολουθεί να πιστεύει ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα κάνει τη διαδικασία παραγωγής ακόμη πιο αποδοτική από πλευράς κόστους. Μπορείτε να περιμένετε από στελέχη από λιγότερο δημοφιλείς εταιρείες ψυχαγωγίας να έχουν την ίδια στάση.

10. Λάρι Έλισον

Πίστωση εικόνας: Oracle PR/Flickr

Ο Λάρι Έλισον, ιδρυτής και επικεφαλής τεχνολογίας της Oracle, είδε την περιουσία του να εκτοξεύεται στα ύψη χάρη στον αγώνα τεχνητής νοημοσύνης. Statista αναφέρει ότι η Oracle κέρδισε σχεδόν 50 δισεκατομμύρια δολάρια για το οικονομικό έτος 2023. Η εταιρεία αξιοποίησε με επιτυχία την ξαφνική αύξηση της ζήτησης για αδειοδότηση τεχνητής νοημοσύνης και πλατφόρμες cloud.

Η Ellison σχεδιάζει να βελτιώσει τις υπηρεσίες cloud της Oracle συνεργαζόμενη με την Cohere. Είναι μια startup τεχνολογίας που αναπτύσσει LLMs. ΕΝΑ Business Insider Η έκθεση λέει ότι η Oracle μπορεί να προσφέρει προϊόντα παραγωγής τεχνητής νοημοσύνης εάν αυτή η συνεργασία πάει καλά.

Πώς νιώθουν οι τεχνικοί ηγέτες για τον αγώνα AI

Η ταχεία εξέλιξη του AI το καθιστά απρόβλεπτο. Ακόμη και οι ηγέτες της τεχνολογίας που διαδραματίζουν ενεργό ρόλο στην ανάπτυξη αυτής της τεχνολογίας δεν μπορούν να προβλέψουν αναδυόμενες εφαρμογές, προκλήσεις και ανακαλύψεις. Και πάλι, η αυτόνομη φύση του AI του επιτρέπει να εξελίσσεται από μόνο του. Εάν οι εκπαιδευτές τροφοδοτούν συστήματα AI αρκετά σύνολα δεδομένων, θα συνεχίσουν να μαθαίνουν και να βελτιώνονται.

Δεν υπάρχει αμφιβολία, ωστόσο, ότι τα συστήματα AI θα συνεχίσουν να διαταράσσουν διάφορους τομείς. Γνωρίζοντας πώς να τα ενσωματώσετε στην καθημερινή ροή εργασίας σας και να συμπληρώσετε τις δεξιότητές σας, σας δίνει ένα πλεονέκτημα. Η τεχνητή νοημοσύνη δεν θα αντικαταστήσει τους ανθρώπους, αλλά οι άνθρωποι που χρησιμοποιούν τεχνητή νοημοσύνη θα ξεπεράσουν αυτούς που δεν μπορούν.