Γιατί το Raspberry Pi σας δεν θα εκκινήσει (και 8 τρόποι για να το διορθώσετε)

Βασικά Takeaways

 • Raspberry Pi 5: Ελέγξτε την κατάσταση LED (κόκκινο και πράσινο) για προβλήματα εκκίνησης. Θα πρέπει να αναφέρεται το θανατηφόρο σφάλμα υλικολογισμικού (4 αργά αναβοσβήνουν, 5 γρήγορα αναβοσβήνει) και η διακοπή ρεύματος (6 γρήγορα αναβοσβήνει).
 • Raspberry Pi 4: Χρησιμοποιήστε σωστό PSU (5.1V 3A) και νέα εγκατάσταση του πιο πρόσφατου λειτουργικού συστήματος για να αποφύγετε προβλήματα εκκίνησης. Ελέγξτε τη σύνδεση του καλωδίου HDMI για να διορθώσετε τη θύρα.
 • Ελέγξτε τα LED του Raspberry Pi (PWR και ACT) για την κατάσταση εκκίνησης. Δεν υπάρχει πράσινο φως που υποδεικνύει πρόβλημα με την κάρτα SD. Τα ακανόνιστα αναβοσβήνει και τα συγκεκριμένα μοτίβα φλας υποδεικνύουν σφάλματα εκκίνησης.

Έχετε το Raspberry Pi σας συνδεδεμένο, έτοιμο για λειτουργία… αλλά όταν συνδέσετε το ρεύμα, δεν συμβαίνει τίποτα. Κάτι, κάπου, δεν πάει καλά, αλλά τι; Και τι μπορείτε να κάνετε για αυτό;

Εδώ είναι τι πρέπει να ελέγξετε για την αντιμετώπιση προβλημάτων ενός Raspberry Pi που δεν εκκινεί.

1. Τι να κάνετε εάν το Raspberry Pi 5 δεν εκκινήσει

Πίστωση εικόνας: Raspberry Pi

Ως η πέμπτη πλήρης γενιά πλακών Raspberry Pi, το Pi 5 είναι λίγο πιο αξιόπιστο από τα προηγούμενα μοντέλα. Ωστόσο, παραμένει επιρρεπής σε ορισμένα κοινά προβλήματα.

Θα πρέπει να μπορείτε να εντοπίσετε προβλήματα με την εκκίνηση από την κατάσταση LED. Το Raspberry Pi 5 έχει ένα μόνο LED που μπορεί να ανάψει σε κόκκινο και πράσινο. Το κόκκινο σημαίνει ότι το PSU είναι συνδεδεμένο. πράσινο όταν η συσκευή λειτουργεί.

Εάν το LED αναβοσβήνει τέσσερις φορές αργά, ακολουθούμενο από πέντε γρήγορα αναβοσβήνει, το Raspberry Pi 5 έχει ένα μοιραίο σφάλμα υλικολογισμικού. Έξι γρήγορα φλας υποδηλώνουν διακοπή ρεύματος. Και οι δύο πρέπει να αναφέρονται στον πωλητή για αντικατάσταση.

Χρησιμοποιήστε το σωστό PSU

Το Raspberry Pi 5 απαιτεί τροφοδοτικό USB-C 27W. Ενώ ορισμένοι ιδιοκτήτες ανέφεραν ότι η τροφοδοσία του Pi 4 είναι επαρκής, αυτό τείνει να μην συμβαίνει όταν συνδεθούν περιφερειακά.

Κατανοούμε ότι το τροφοδοτικό του Raspberry Pi 5 είναι δύσκολο να αγοραστεί σε ορισμένες περιοχές. Συνιστούμε να κρατήσετε για να αγοράσετε το επίσημο Raspberry Pi 27W PSU αντί να διακινδυνεύσετε μια συσκευή τρίτου κατασκευαστή.

Είναι συνδεδεμένη η συσκευή εκκίνησης;

Όπως και οι προηγούμενες εκδόσεις, ένα Raspberry Pi 5 μπορεί να εκκινήσει από μια συσκευή USB καθώς και από microSD. Όπως το Raspberry Pi 4, μπορεί να εκκινήσει μέσω Ethernet. Επιπλέον, μπορεί να εκκινήσει από έναν SSD συνδεδεμένο μέσω PCIe.

Ωστόσο, εάν το Raspberry Pi 5 δεν εκκινεί σωστά και το PSU δεν φταίει, βεβαιωθείτε ότι η συσκευή εκκίνησης δεν είναι υπεύθυνη. Με έναν αυξανόμενο αριθμό επιλογών εκκίνησης, αυτό θα διαρκέσει περισσότερο από ό,τι θα μπορούσε με ένα πρώιμο μοντέλο.

  9 Λύσεις Βέλτιστης Διαχείρισης Ανίχνευσης και Απόκρισης (MDR) για τη βελτίωση της στάσης ασφαλείας

Χρησιμοποιείτε καλώδιο HDMI που λειτουργεί;

Ένα άλλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι κάτοχοι του Raspberry Pi 5 είναι οι αποτυχίες εκκίνησης λόγω καλωδίωσης HDMI. Η καλύτερη επιλογή εδώ είναι να αποφύγετε τη χρήση προσαρμογέων micro HDMI και να χρησιμοποιήσετε ένα συγκεκριμένο καλώδιο micro HDMI σε HDMI. Με αυτόν τον τρόπο αποφεύγεται ο κίνδυνος που ενέχουν οι προσαρμογείς κακής ποιότητας.

2. Το Raspberry Pi 4 δεν εκκινείται; Δοκιμάστε αυτό

Τρία προβλήματα μπορεί να έχουν ως αποτέλεσμα το Raspberry Pi 4 να μην εκκινεί ή να φαίνεται ότι δεν είναι ενεργοποιημένο.

Ζητήματα ισχύος Raspberry Pi 4

Όπως το Pi 5, το Raspberry Pi 4 χρησιμοποιεί διαφορετική μονάδα τροφοδοσίας (PSU) από τα παλαιότερα μοντέλα. Η τροφοδοσία γίνεται μέσω υποδοχής USB Type C, κατά προτίμηση από το επίσημο PSU 5.1V 3A. Όπως και με τα παλαιότερα μοντέλα Raspberry Pi, ο φορτιστής κινητού τηλεφώνου ή tablet είναι ανεπαρκής.

Το Raspberry Pi 4 δεν εκκινείται και εμφανίζεται το κόκκινο φως;

Το Raspberry Pi 4 απαιτεί νέα εγκατάσταση του πιο πρόσφατου λειτουργικού συστήματος Raspberry Pi. Στην πραγματικότητα, ανεξάρτητα από το Raspberry Pi OS που προτιμάτε, θα χρειαστείτε μια έκδοση που θα κυκλοφορήσει μετά τον Ιούνιο του 2019.

Τα λειτουργικά συστήματα που είναι συμβατά με παλαιότερα μοντέλα Raspberry Pi δεν θα λειτουργούν αξιόπιστα με αυτήν τη συσκευή. Η χρήση παλαιότερου ή μη υποστηριζόμενου λειτουργικού συστήματος θα έχει ως αποτέλεσμα την ανάβει κόκκινη λυχνία LED όταν ενεργοποιηθεί το Raspberry Pi 4. Απλώς δεν θα εκκινήσει ένα λειτουργικό σύστημα που δεν έχει σχεδιαστεί για να τρέχει στον υπολογιστή.

Μια νέα εγκατάσταση του πιο πρόσφατου λειτουργικού συστήματος θα λύσει πολλά προβλήματα εκκίνησης με το Raspberry Pi 4.

Το Raspberry Pi 4 δεν έχει εικόνα

Δεν βλέπετε την έξοδο από το Raspberry Pi 4 στην οθόνη σας; Το Pi 4 έχει δύο εξόδους HDMI. Συγκεκριμένα, πρόκειται για θύρες micro-HDMI, με την ένδειξη HDMI0 και HDMI1.

Τα περισσότερα προβλήματα με ένα Raspberry Pi 4 που φαινομενικά δεν εκκινεί οφείλονται στο ότι το καλώδιο HDMI είναι συνδεδεμένο σε λάθος θύρα. Βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε την αριστερή υποδοχή, HDMI0.

3. Το Raspberry Pi δεν εκκινεί; Ελέγξτε τις κόκκινες και τις πράσινες λυχνίες LED

Όταν εκκινήσει ένα Raspberry Pi (μοντέλα 1 έως 4), θα ενεργοποιηθούν ένα ή περισσότερα LED. Το ένα είναι κόκκινο, που δείχνει ισχύ (PWR). το άλλο είναι πράσινο και υποδεικνύει δραστηριότητα (ACT). (Υπάρχει επίσης μια τριάδα πράσινων λυχνιών LED Raspberry Pi που υποδεικνύουν την κατάσταση Ethernet, εάν είναι συνδεδεμένο.)

Λοιπόν, τι δείχνουν αυτά τα LED; Λοιπόν, υπάρχει η κανονική κατάσταση, όταν είναι ενεργοποιημένα και τα LED PWR και ACT. Το ACT αναβοσβήνει κατά τη δραστηριότητα της κάρτας SD. Επομένως, εάν δεν ανάβει πράσινο φως στο Raspberry Pi, υπάρχει πρόβλημα με την κάρτα SD.

Εν τω μεταξύ, το PWR αναβοσβήνει όταν η ισχύς πέσει κάτω από τα 4,65 V. Ως εκ τούτου, εάν το κόκκινο φως του Raspberry Pi δεν ανάβει, δεν υπάρχει ρεύμα.

Εάν είναι ενεργή μόνο η κόκκινη λυχνία LED PWR και δεν αναβοσβήνει, το Pi λαμβάνει ισχύ, αλλά δεν υπάρχει αναγνώσιμη οδηγία εκκίνησης στην κάρτα SD (εάν υπάρχει). Σε ένα Raspberry Pi 2, τα LED ACT και PWR αναμμένα σημαίνει το ίδιο.

  Πώς να γράψετε μια επιχειρηματική πρόταση [W/ Tips & Templates]

Κατά την εκκίνηση από κάρτα SD, η πράσινη λυχνία ACT του Raspberry Pi θα πρέπει να αναβοσβήνει ακανόνιστα. Ωστόσο, μπορεί να αναβοσβήνει με πιο ρυθμισμένο τρόπο για να υποδείξει ένα πρόβλημα:

 • 3 αναβοσβήνει: start.elf δεν βρέθηκε
 • 4 αναβοσβήνει: το start.elf δεν μπορεί να ξεκινήσει, επομένως είναι πιθανώς κατεστραμμένο. Εναλλακτικά, η κάρτα δεν έχει τοποθετηθεί σωστά ή η υποδοχή κάρτας δεν λειτουργεί.
 • 7 αναβοσβήνει: το kernel.img δεν βρέθηκε
 • 8 αναβοσβήνουν: Η SDRAM δεν αναγνωρίζεται. Σε αυτήν την περίπτωση, το SDRAM σας είναι πιθανώς κατεστραμμένο ή το bootcode.bin ή το start.elf δεν είναι αναγνώσιμο.

Εάν εμφανιστεί κάποια από αυτές τις ενδείξεις, δοκιμάστε μια νέα κάρτα SD με ένα πρόσφατα εγκατεστημένο λειτουργικό σύστημα Raspberry Pi. Καμία χαρά; Συνεχίστε να διαβάζετε για μια εναλλακτική λύση.

4. Το Raspberry Pi δεν ανάβει; Ελέγξτε το PSU

Όπως σημειώθηκε παραπάνω, τα προβλήματα τροφοδοσίας μπορεί να προκαλέσουν αποτυχία ενός Raspberry Pi. Μπορεί να απενεργοποιηθεί ή να “κολλάει” όταν εκτελείται, ή μπορεί απλώς να μην εκκινήσει καθόλου. Για να διαβάσετε με ακρίβεια την κάρτα SD, απαιτείται μια σταθερή μονάδα τροφοδοσίας (PSU).

Για να βεβαιωθείτε ότι το PSU σας είναι αρκετά καλό, ελέγξτε ότι πληροί τις προδιαγραφές του μοντέλου Raspberry Pi. Ομοίως, επιβεβαιώστε ότι το micro-USB από το PSU στο Pi είναι έτοιμο.

Πολλοί άνθρωποι χρησιμοποιούν φορτιστές smartphone για να τροφοδοτήσουν το Raspberry Pis τους. Αυτή δεν είναι συνήθως η καλύτερη ιδέα. προτιμάται ένα αποκλειστικό, κατάλληλο PSU.

Το Raspberry Pi έχει μια επαναρυθμιζόμενη ασφάλεια, την polyfuse. Ενώ μπορεί να επαναφερθεί μόνο του, μπορεί να χρειαστούν έως και μερικές ημέρες. Αν κατά λάθος ανατινάξατε την πολυθάλασσα, θα το μάθετε μόνο όταν δοκιμάσετε να εκκινήσετε αργότερα.

Όσο περιμένετε, ψωνίστε για ένα κατάλληλο PSU. ο επίσημος μετασχηματιστής Raspberry Pi είναι η καλύτερη επιλογή σας. Λάβετε υπόψη ότι αυτό είναι το τροφοδοτικό 15 W, το οποίο είναι κατάλληλο για το Raspberry Pi 4, αλλά παρέχει τις ελάχιστες απαιτήσεις ισχύος για το νεότερο Raspberry Pi 5. Καλύτερα να παραλάβετε το τροφοδοτικό USB-C 27W για το Raspberry Pi 5.

5. Είναι εγκατεστημένο το λειτουργικό σύστημα του Raspberry Pi;

Το Raspberry Pi σας δεν θα εκκινήσει εάν δεν υπάρχει λειτουργικό σύστημα. Μπορείτε να εγκαταστήσετε ένα λειτουργικό σύστημα Raspberry Pi σε μια κάρτα microSD ή να εκτελέσετε ένα σενάριο εκκίνησης για να εγκαταστήσετε ένα λειτουργικό σύστημα.

Ως εκ τούτου, εάν δεν είναι εγκατεστημένο λειτουργικό σύστημα στην κάρτα SD, δεν θα χαρείτε από το Raspberry Pi σας.

Εάν έχετε εγκαταστήσει το λειτουργικό σύστημα του Raspberry Pi σε SSD (ή άλλη συσκευή), βεβαιωθείτε ότι είναι σωστά συνδεδεμένο.

6. Ελέγξτε την κάρτα microSD εάν το Raspberry Pi δεν εκκινεί

Ένα λειτουργικό Raspberry Pi βασίζεται σε μια κάρτα SD καλής ποιότητας για την εκκίνηση και τη λειτουργία του λειτουργικού συστήματος. Εάν η κάρτα SD δεν λειτουργεί, το Raspberry Pi σας θα είναι ασταθές ή θα αποτύχει να εκκινήσει.

Μπορείτε να ελέγξετε την κάρτα SD απενεργοποιώντας το Pi και τοποθετώντας την κάρτα στον υπολογιστή σας. Χρησιμοποιήστε ένα αξιόπιστο εργαλείο μορφοποίησης μονάδας flash και προσπαθήστε να επαναδιαμορφώσετε (σε Windows και Mac, χρησιμοποιήστε το Εργαλείο SDFormatter από τον Σύλλογο ΣΔ). Εάν η μορφοποίηση αποτύχει, η κάρτα είναι κατεστραμμένη (οι κάρτες SD της SanDisk μπορούν να επιστραφούν υπό την εγγύηση).

  Πώς να αλλάξετε τις μονάδες χάρακα στο Microsoft Word

Όταν ρυθμίζετε ένα νέο λειτουργικό σύστημα Raspberry Pi, διαμορφώνετε πάντα την κάρτα SD πριν γράψετε την εικόνα χρησιμοποιώντας μια αξιόπιστη συσκευή ανάγνωσης/εγγραφής καρτών. Αναζητήστε μέσα με υψηλή ταχύτητα εγγραφής και ανώτερο έλεγχο σφαλμάτων για να εξασφαλίσετε ένα γρήγορο, αποτελεσματικό Raspberry Pi.

Αγοράστε κάρτες SD μόνο από αξιόπιστους προμηθευτές, όπως αυτή Κάρτα microSD Sandisk 64 GB στο Amazon. Άλλες αξιόπιστες μάρκες περιλαμβάνουν τη Samsung και την PNY, και οι δύο είναι επίσης στο Amazon.

7. Δεν υπάρχει έξοδος βίντεο στο Raspberry Pi;

Το Raspberry Pi σας δεν μπορεί να εμφανίσει κανένα βίντεο χωρίς να υπάρχει κάρτα SD με δυνατότητα εκκίνησης και καλώδιο HDMI που λειτουργεί.

Η συσκευή προβολής πρέπει να μπορεί να ανιχνεύει το σήμα από το Raspberry Pi. Εάν το Pi φαίνεται να αποτυγχάνει να εκκινήσει επειδή δεν εμφανίζεται τίποτα στην οθόνη, θα πρέπει να επιβάλετε την ανίχνευση HDMI.

Επειδή το Raspberry Pi δεν διαθέτει BIOS, αντ’ αυτού βασίζεται σε αρχεία διαμόρφωσης στην κάρτα SD. Μπορείτε να εξαναγκάσετε την ανίχνευση HDMI εισάγοντας την κάρτα SD στον επιτραπέζιο υπολογιστή ή φορητό υπολογιστή σας και περιηγηθείτε στο διαμέρισμα /boot/. Ανοίξτε το αρχείο config.txt και προσθέστε τα ακόλουθα στο τέλος:

 hdmi_force_hotplug=1 

Αποθηκεύστε και βγείτε από το αρχείο, αφαιρέστε με ασφάλεια την κάρτα SD, επιστρέψτε την στο Raspberry Pi και, στη συνέχεια, ενεργοποιήστε ξανά.

Άλλες επιλογές βίντεο είναι επίσης δυνατές. Ωστόσο, μέχρι το Raspberry Pi 4, οι πλακέτες χρησιμοποιούσαν TRRS, πράγμα που σημαίνει ότι χρειάζεστε το σωστό καλώδιο. Αυτό θα πρέπει να μπορεί να μεταφράζει τα σήματα RCA (κόκκινες και λευκές υποδοχές) και σύνθετα (κίτρινη υποδοχή).

Μπορείτε να βρείτε ένα κατάλληλο καλώδιο A/V TRRS στο Amazon. Αυτό θα λειτουργήσει για εσάς εάν το HDMI δεν είναι επιλογή.

8. Το Raspberry Pi δεν εκκινεί; Πώς να καταλάβετε εάν είναι νεκρό ή ελαττωματικό

Εάν έχετε φτάσει ως εδώ και το Raspberry Pi δεν εκκινεί, υπάρχει πιθανότητα η συσκευή να είναι ελαττωματική. Φαίνεται ότι ήσασταν άτυχοι – όλα τα Raspberry Pi έχουν δοκιμαστεί μετά την κατασκευή.

Διαθέτετε ένα πρώιμο Raspberry Pi (B, B+, 2B ή 3B—ποιες είναι οι διαφορές μεταξύ των σανίδων Raspberry Pi;); Ένας τρόπος με τον οποίο μπορείτε να ελέγξετε αν είναι σπασμένο είναι να το συγκρίνετε με ένα πανομοιότυπο μοντέλο που γνωρίζετε ότι λειτουργεί.

Από την ύποπτη συσκευή, αφαιρέστε την κάρτα SD, το καλώδιο Ethernet, το καλώδιο τροφοδοσίας και το καλώδιο HDMI. Αφαιρέστε οτιδήποτε άλλο είναι συνδεδεμένο και αντικαταστήστε τη συσκευή εργασίας με τα ίδια καλώδια, περιφερειακά και κάρτα SD.

Εάν η συσκευή εκκινήσει, το άλλο Pi είναι ελαττωματικό. Εάν όχι, τότε τα καλώδια, το τροφοδοτικό ή η κάρτα SD σας προκαλούν το πρόβλημα. Βλέπε παραπάνω.

Εν τω μεταξύ, για τις συσκευές Raspberry Pi A, A+ και Zero, υπάρχει ένας διαφορετικός τρόπος ελέγχου ύποπτων συσκευών. Αφαιρέστε όλα τα καλώδια και την κάρτα SD και συνδέστε τη συσκευή μέσω καλωδίου USB στον υπολογιστή σας με Windows. (Χρησιμοποιήστε USB-A σε USB-A για τα Raspberry Pi A και A+, micro-USB σε USB-A για τα μοντέλα Pi Zero).

Εάν λειτουργεί, η συσκευή θα εντοπιστεί και θα ηχήσει μια ειδοποίηση. Θα βρείτε το Raspberry Pi στη λίστα Device Manager ως “BCM2708 Boot”. Σε Linux και Mac, ένα λειτουργικό Raspberry Pi A ή Zero θα εμφανίζεται ως απόκριση στην εντολή dmesg.

Το Raspberry Pis έχει 12 μήνες εγγύηση αλλά μην το επιστρέψετε χωρίς προηγούμενη έλεγχος των όρων και προϋποθέσεων [PDF].

Προβλήματα εκκίνησης Raspberry Pi: Διορθώθηκαν!

Λοιπόν, αυτό πρέπει να ελέγξετε για να διορθώσετε προβλήματα εκκίνησης του Raspberry Pi. Εδώ είναι μια ανακεφαλαίωση:

 • Χρησιμοποιείτε Raspberry Pi 5; Βεβαιωθείτε ότι το PSU είναι κατάλληλο, η συσκευή εκκίνησης είναι σωστά τοποθετημένη/συνδεδεμένη και ότι έχει συνδεθεί ένα καλώδιο HDMI που λειτουργεί
 • Χρησιμοποιείτε Raspberry Pi 4; Ελέγξτε το καλώδιο τροφοδοσίας, το λειτουργικό σύστημα και το καλώδιο HDMI
 • Ελέγξτε τα LED
 • Είναι κατάλληλο το τροφοδοτικό;
 • Έχετε εγκαταστήσει το λειτουργικό σύστημα;
 • Είναι αξιόπιστη η κάρτα microSD;
 • Είναι απενεργοποιημένη η έξοδος HDMI;
 • Μπορεί το Raspberry Pi σας να είναι ελαττωματικό;
 • Καταφέρατε να τα βάλετε όλα σε λειτουργία; Ήρθε η ώρα να σκεφτείτε ένα έργο Raspberry Pi.