Γιατί τα ηλεκτρικά οχήματα διαθέτουν αντλία θερμότητας; Χρειάζονται ένα;

Βασικά Takeaways

  • Οι αντλίες θερμότητας στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα παρέχουν πιο αποτελεσματική θέρμανση μεταφέροντας θερμότητα από το εξωτερικό για να ζεστάνουν την καμπίνα και την μπαταρία, αυξάνοντας την αυτονομία του χειμώνα.
  • Η πρόσθετη πολυπλοκότητα των συστημάτων αντλιών θερμότητας συνοδεύεται από επιπλέον κόστος, αλλά τα ηλεκτρικά οχήματα με αντλίες θερμότητας εξακολουθούν να είναι φθηνότερα στη συντήρηση από τα αυτοκίνητα που κινούνται με φυσικό αέριο.
  • Η ανάγκη για αντλία θερμότητας σε ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο εξαρτάται από το κλίμα στο οποίο ζείτε, με τις περιοχές που έχουν ψυχρότερους χειμώνες να επωφελούνται περισσότερο από αυτό το χαρακτηριστικό.

Οι αντλίες θερμότητας θερμαίνουν σπίτια, στεγνώνουν ρούχα και εμφανίζονται ακόμη και σε ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Αλλά στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, οι αντλίες θερμότητας είναι μερικές φορές ένα προαιρετικό πρόσθετο. Τι κάνουν και αξίζουν το επιπλέον κόστος;

Τι είναι η αντλία θερμότητας;

Δεν έχουμε όλοι μια αντλία θερμότητας στα σπίτια μας, αλλά οι περισσότεροι από εμάς έχουμε κάτι παρόμοιο: ένα ψυγείο. Ένα ψυγείο απελευθερώνει ψυκτικό αέριο σε έναν συμπιεστή (μια αντλία του είδους) που στέλνει το αέριο μέσω μιας σειράς σωλήνων γνωστών ως συμπυκνωτής. Ο συμπυκνωτής συμπιέζει το αέριο, μετατρέποντας το αέριο σε υγρό και απελευθερώνοντας θερμότητα στη γύρω περιοχή. Στη συνέχεια, το υγρό περνά σε έναν εξατμιστή, ο οποίος το μετατρέπει ξανά σε αέριο, απορροφώντας θερμότητα από τη γύρω περιοχή. Σε αυτή την περίπτωση, ο εξατμιστής τραβά τη θερμότητα από το εσωτερικό του ψυγείου.

  Πώς να βρείτε εφαρμογές 32-bit στο iPhone σας

Μια αντλία θερμότητας περνά από την ίδια ρουτίνα αλλά εκμεταλλεύεται μια διαφορετική διαδικασία. Επωφελείστε από τη θερμότητα που απελευθερώνει ο συμπυκνωτής.

Πώς λειτουργεί μια αντλία θερμότητας σε ένα EV

Η αντλία θερμότητας ενός EV παίρνει αέρα από το εξωτερικό του οχήματος, τον περνάει μέσα από έναν συμπιεστή και στέλνει τη θερμότητα που απελευθερώνεται από τον συμπυκνωτή μέσα στην κύρια καμπίνα, όπου θερμαίνει τον αέρα γύρω από όλους μέσα (ή χρησιμοποιεί αυτή τη θερμότητα για να ζεστάνει την μπαταρία του αυτοκινήτου , που δεν του αρέσει ούτε να κρυώνει).

Αντίθετα, ένα EV χωρίς αντλία θερμότητας βασίζεται συνήθως σε μια μορφή θέρμανσης με αντίσταση. Εν ολίγοις, όταν περνάτε ηλεκτρικό ρεύμα μέσω ενός υλικού που παρέχει αντίσταση, η τριβή που προκύπτει παράγει θερμότητα. Αυτή είναι στην πραγματικότητα μια αποτελεσματική διαδικασία αφού όλη η ηλεκτρική ενέργεια μετατρέπεται σε θερμότητα. Αλλά μεταφέροντας τη θερμότητα από τη μια θέση στην άλλη, μια αντλία θερμότητας είναι σε θέση να παρέχει περισσότερη θερμότητα από αυτή που χρησιμοποιεί σε ενέργεια.

  6 Σκέψεις κατά την επιλογή του Adobe Acrobat Alternative

Μια αντλία θερμότητας αυξάνει το εύρος του χειμώνα

Πίστωση εικόνας: Bertel King/MakeUseOf

Τα EV υποφέρουν από μειωμένη εμβέλεια το χειμώνα. Δεν είναι μοναδικοί από αυτή την άποψη. Τα αυτοκίνητα με βενζίνη έχουν επίσης μειωμένα χιλιόμετρα βενζίνης το χειμώνα, αλλά με πολλά οχήματα να εμφανίζουν μόνο δείκτη καυσίμου από E έως F και άφθονα βενζινάδικα, συχνά δεν παρατηρούμε καν. Αλλά με τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, μπορείτε να παρακολουθήσετε ένα αυτοκίνητο με αυτονομία 250 μιλίων το καλοκαίρι να πέφτει κάτω από 200 μίλια το χειμώνα. Αυτό, σε συνδυασμό με προβλήματα με τη δημόσια φόρτιση EV, συμβάλλει στο άγχος της εμβέλειας.

Μια αντλία θερμότητας μειώνει την εμβέλειά σας το χειμώνα. Δεδομένου ότι οι μπαταρίες λιθίου δυσκολεύονται σε χαμηλές θερμοκρασίες, δεν θα μπορείτε να οδηγείτε όσο πιο μακριά μπορείτε τους θερμότερους μήνες. Αλλά θερμαίνοντας την καμπίνα του αυτοκινήτου σας και τη μπαταρία του χρησιμοποιώντας λιγότερη ηλεκτρική ενέργεια, αυξάνετε την ποσότητα ενέργειας που απομένει για την πραγματική οδήγηση. Εάν έχετε την επιλογή μεταξύ ενός μοντέλου με αντλία θερμότητας και ενός χωρίς αντλία θερμότητας, το μοντέλο με την αντλία θερμότητας θα μπορεί να οδηγήσει λίγο περισσότερο το χειμώνα πριν χρειαστεί να επαναφορτιστεί.

  Πώς να αφαιρέσετε διαφημίσεις και Bloatware από το tablet Amazon Fire 7 [No Root]

Οι αντλίες θερμότητας έρχονται με πρόσθετο κόστος

Υπάρχει λόγος που οι εταιρείες χρεώνουν περισσότερα για αυτοκίνητα με αντλίες θερμότητας, και αυτό γιατί τα συστήματα είναι πιο περίπλοκα. Έχουν περισσότερα εξαρτήματα, που σημαίνει περισσότερα πράγματα προς κατασκευή και περισσότερα ανταλλακτικά που ενδέχεται να σπάσουν (αν και τα EV παραμένουν φθηνότερα στο σέρβις από τα αυτοκίνητα που κινούνται με φυσικό αέριο).

Άλλωστε, οι αντλίες θερμότητας συχνά εγκαθίστανται παράλληλα (και όχι αντί) με θέρμανση με αντίσταση. Με αυτόν τον τρόπο, ακόμα κι αν ο αέρας έξω είναι πολύ κρύος για να εργαστείτε, δεν θα μείνετε χωρίς τρόπο να ζεστάνετε το όχημά σας. Από μηχανολογική άποψη, μια αντλία θερμότητας είναι ένα προαιρετικό πρόσθετο.

Χρειάζεται το EV σας αντλία θερμότητας;

Το αν επωφεληθείτε από μια αντλία θερμότητας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το πού ζείτε. Σε μέρη όπου χιονίζει, θέλετε οπωσδήποτε ένα EV με αντλία θερμότητας, παρά το γεγονός ότι η θερμάστρα σας πρέπει να κλωτσήσει όταν κάνει πολύ κρύο. Ακόμα κι αν οι χειμώνες σας αιωρούνται πάνω από το μηδέν αλλά είναι αρκετά ψυχρός για ένα μπουφάν, μια αντλία θερμότητας αξίζει τον κόπο.

Από την άλλη πλευρά, εάν οι χειμώνες σας είναι τόσο ήπιοι που μετά βίας λειτουργείτε τη θερμάστρα, το όφελος θα είναι αμελητέο. Σε αυτήν την περίπτωση, ίσως είναι καλύτερα να εξοικονομήσετε χρήματα εάν το μοντέλο του αυτοκινήτου σας σας δίνει την επιλογή.