Γιατί η αναδιπλούμενη πτυχή smartphone εξακολουθεί να είναι ένα ζήτημα το 2023

Βασικά Takeaways

  • Οι αναδιπλούμενες συσκευές γίνονται όλο και πιο mainstream με περισσότερους κατασκευαστές να συμμετέχουν στο κίνημα, αλλά η ορατή πτυχή στις αναδιπλούμενες οθόνες μπορεί να είναι αντιαισθητική και να επηρεάσει τη χρήση.
  • Η επίλυση του προβλήματος του τσακίσματος είναι άπιαστη λόγω των υλικών που χρησιμοποιούνται στις οθόνες, τα οποία πρέπει να είναι ευέλικτα αλλά και να διατηρούν την ακεραιότητά τους. Οι οικονομικοί παράγοντες και άλλα χαρακτηριστικά συμβάλλουν επίσης στην πρόκληση.
  • Οι προσπάθειες μείωσης της πτυχής περιλαμβάνουν μοναδικά σχέδια μεντεσέδων και πιο στιβαρά υλικά, αλλά δεν έχει επιτευχθεί ακόμη σχεδιασμός χωρίς τσάκιση. Οι χρήστες μπορούν είτε να αποδεχτούν την πτυχή είτε να περιμένουν μελλοντικές ενημερώσεις.

Οι αναδιπλούμενες συσκευές οδεύουν προς το mainstream, με έναν αυξανόμενο αριθμό κατασκευαστών να εντάσσονται στο κίνημα με τις επαναλήψεις τους και πιο καθιερωμένες μάρκες, όπως η Samsung, η Huawei και η Honor, κυκλοφορώντας τις αναδιπλούμενες συσκευές τρίτης, τέταρτης και πέμπτης γενιάς.

Ενώ τα αναδιπλούμενα smartphone γίνονται πιο εξελιγμένα με την τεχνολογία κάμερας, τις ταχύτητες φόρτισης και το συνολικό προφίλ, στο αναδιπλούμενο στοιχείο των δύο μισών της οθόνης, μια πτυχή μπορεί να φανεί οπτικά και αισθητή κατά τη χρήση της οθόνης, την οποία πολλοί θεωρούν αντιαισθητική.

  Πώς να αλλάξετε τον ήχο ειδοποίησης στο Kik

Τι είναι η αναδιπλούμενη πτυχή της οθόνης;

Κανένας

Είτε πρόκειται για αναδιπλούμενη είτε για αναδιπλούμενη συσκευή, η πτυχή στις αναδιπλούμενες οθόνες εμφανίζεται στο σημείο όπου αναδιπλώνεται η οθόνη. Μια ορατή γραμμή με εσοχή γίνεται αισθητή όταν περνάτε ένα δάχτυλο στην οθόνη. Η πτυχή είναι ένα υποπροϊόν των υφιστάμενων περιορισμών υλικού και μηχανικής. Δεν είναι απλώς ένα αισθητικό πρόβλημα. μπορεί να επηρεάσει τη χρήση, ειδικά κατά την παρακολούθηση βίντεο ή την ανάγνωση κειμένου.

Το πόσο πρόβλημα είναι το τσάκισμα εξαρτάται από τον χρήστη, καθώς μερικοί άνθρωποι μπορούν να το συνηθίσουν και να το προσπεράσουν, ενώ άλλοι δεν μπορούν. Είτε έτσι είτε αλλιώς, μια ορατή πτυχή μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλότερο ποσοστό υιοθέτησης για αναδιπλούμενες συσκευές, εμποδίζοντάς τις να γίνουν πλήρως mainstream.

Γιατί δεν έχει επιλυθεί το ζήτημα της πτυχής της αναδιπλούμενης οθόνης;

Κανένας

Ενώ οι κατασκευαστές προσπαθούν να επιλύσουν το πρόβλημα της πτυχής με νέα σχέδια μεντεσέδων, παραμένει μια άπιαστη πρόκληση. Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στα υλικά που χρησιμοποιούνται στην οθόνη για να είναι αναδιπλούμενη, όπως το εξαιρετικά λεπτό γυαλί και το πολυμερές πλαστικό φιλμ για την προσαρμογή της ευελιξίας.

  Πώς να αλλάξετε την προεπιλεγμένη μέθοδο πληρωμής PlayStation

Ένα υλικό που μπορεί να αποφύγει ένα τσαλάκωμα θα απαιτούσε το υλικό να είναι πιο σκληρό και άκαμπτο, το οποίο θα σπάσει όταν διπλωθεί. Η επίτευξη ενός υλικού που μπορεί να είναι τέλεια ισορροπημένο για να διπλώνει και να διατηρεί την ακεραιότητά του με την πάροδο του χρόνου είναι μια πολύπλοκη μηχανική πρόκληση.

Χρειάζεται να ληφθούν υπόψη οικονομικοί παράγοντες όσον αφορά την έρευνα και την ανάπτυξη πτυσσόμενων οθονών. Υπάρχει ένα όριο στο ποσό που μπορεί να μετακυλίεται στον καταναλωτή και άλλα χαρακτηριστικά, όπως η διάρκεια ζωής της μπαταρίας και οι βελτιώσεις της κάμερας, συμβάλλουν επίσης στην αύξηση του κόστους.

Βελτιώσεις πτυχών οθόνης

Πίστωση εικόνας: Gavin Phillips/MakeUseOf

Αν και το τσάκισμα της αναδιπλούμενης οθόνης είναι ένα πρόβλημα, έχουν γίνει προσπάθειες να μειωθεί η επίδρασή του στην εμπειρία χρήστη, όπως:

  • Ο μεντεσές “waterdrop” είναι ένα μοναδικό σχέδιο που αλλάζει το αναδιπλούμενο σχήμα της συσκευής. Όταν η οθόνη είναι διπλωμένη, αντί για το τυπικό σχήμα “U”, διπλώνει σε σχήμα δακρύου, συμπιέζοντας μέρος της οθόνης για να επιτρέψει έναν πλήρως επίπεδο σχεδιασμό. Αυτός ο σχεδιασμός συμβάλλει στη μείωση της επίδρασης και της σοβαρότητας της πτυχής, αλλά μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη σχεδίαση σε άλλους τομείς. Για παράδειγμα, κατά τη διάρκεια των δοκιμών, η Samsung διαπίστωσε ότι ο μεντεσές σταγόνας νερού θα υποβάθμιζε τα τηλέφωνά της από αδιάβροχο σε αδιάβροχο.
  • Η χρήση πιο στιβαρών υλικών επιτρέπει στους κατασκευαστές να εισάγουν βελτιώσεις μεντεσέδων εκτός από το σχήμα της σταγόνας που επιδιώκουν ενεργά να μειώσουν το τσάκισμα. Για παράδειγμα, το Honor’s Magic V2, που αποκαλύφθηκε στην IFA 2023 (φωτογραφία παραπάνω), διαθέτει έναν μεντεσέ από κράμα τιτανίου που θα πρέπει να παραμένει ισχυρός ενώ επιτρέπει μια πιο επίπεδη πτυχή.
  Πώς να αποσυνδέσετε τον τραπεζικό λογαριασμό από την εφαρμογή Dave

Αν και αυτές οι προσπάθειες δεν έχουν αφαιρέσει εντελώς την πτυχή, δείχνει ότι οι κατασκευαστές αντιμετωπίζουν το πρόβλημα. Υποδεικνύει ότι, ενώ υπάρχουν περιορισμοί, γίνονται βήματα για την έρευνα και την αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος και θα μπορούσαμε να είμαστε ένα βήμα πιο κοντά στο να δούμε στο μέλλον μια σχεδίαση χωρίς τσάκιση σε τηλέφωνα και φορητούς υπολογιστές με πτυσσόμενη οθόνη.

Η αναδιπλούμενη πτυχή της οθόνης δεν φαίνεται να πηγαίνει πουθενά σύντομα

Όταν εξετάζεται η βασική αιτία της πτυχής στις αναδιπλούμενες οθόνες, οι περιορισμοί υλικού, οι προκλήσεις στη μηχανική και οι οικονομικοί παράγοντες συμβάλλουν στο πρόβλημα. Επομένως, οι χρήστες έχουν την ίδια επιλογή: να υιοθετήσουν και να υποφέρουν τους αυξανόμενους πόνους ή να περιμένουν να δουν τι θα φέρουν οι μελλοντικές ενημερώσεις.