Γιατί δεν πρέπει να εμπιστεύεστε τη φίλη σας με AI

Γρήγοροι Σύνδεσμοι

Βασικά Takeaways

  • Οι φίλες της τεχνητής νοημοσύνης, που τροφοδοτούνται από την τεχνητή νοημοσύνη, προσφέρουν κάτι σαν συντροφιά, αλλά συνοδεύονται από σοβαρούς κινδύνους για το απόρρητο και την ασφάλεια.
  • Η πλειονότητα των εφαρμογών chatbot AI έχουν ζητήματα απορρήτου και συλλέγουν μεγάλους όγκους δεδομένων χρηστών για στοχευμένη διαφήμιση ή πώληση σε τρίτους.
  • Για να προστατευθείτε, διαβάστε τους Όρους και Προϋποθέσεις, επιλέξτε έναν ισχυρό κωδικό πρόσβασης, διατηρήστε την εφαρμογή ενημερωμένη, περιορίστε την πρόσβαση στη συσκευή σας και να είστε προσεκτικοί σχετικά με την κοινή χρήση προσωπικών πληροφοριών.

Η τεχνητή νοημοσύνη εισχωρεί αργά αλλά σταθερά σε κάθε μέρος της ζωής μας. Συμπεριλαμβανομένης, όπως φαίνεται, της ερωτικής μας ζωής. Αλλά θα πρέπει να σκεφτείτε δύο φορές πριν εμπιστευτείτε τις φίλες της τεχνητής νοημοσύνης που προσφέρουν συντροφιά στην ψηφιακή σφαίρα με τα βαθύτερα, πιο σκοτεινά μυστικά σας.

Τι είναι οι φίλες του AI;

Οι φίλες της τεχνητής νοημοσύνης είναι, όπως υποδηλώνει το όνομα, ψηφιακοί σύντροφοι που τροφοδοτούνται από τεχνητή νοημοσύνη. Είναι chatbot που έχουν σχεδιαστεί για να είναι ρομαντικοί συνεργάτες για όσους δεν έχουν φυσικό σύντροφο στον πραγματικό κόσμο. Και ενώ είναι εύκολο να κρίνεις ανθρώπους που στρέφονται σε αυτή τη νέα μορφή ρομαντισμού, γεμίζει ένα κενό στη ζωή ορισμένων ανθρώπων.

  9 Καλύτερες Γεννήτριες Προσώπων που βασίζονται σε AI το 2023

Αυτές οι φίλες AI μπορούν να λυγίσουν και να διαμορφωθούν σύμφωνα με τη θέλησή σας, τόσο σωματικά όσο και συναισθηματικά. Μπορείτε να επιλέξετε τα φυσικά χαρακτηριστικά και τον τύπο της προσωπικότητάς τους και, στη συνέχεια, μέσα από συνεχείς αλληλεπιδράσεις, θα μάθουν ακριβώς τι θέλετε από έναν ρομαντικό σύντροφο και θα γίνουν αυτό το άτομο. Τουλάχιστον όσο μια εφαρμογή στο τηλέφωνό σας μπορεί να γίνει άτομο.

Ωστόσο, οι φίλες της τεχνητής νοημοσύνης δεν είναι όλες γλύκες και ελαφριές. Όπως συμβαίνει με τις περισσότερες νέες τεχνολογίες, συνοδεύονται από κάποιους εγγενείς κινδύνους που πρέπει να γνωρίζουν περισσότεροι άνθρωποι.

Είναι οι φίλες με AI ασφαλείς για αλληλεπίδραση;

Zapp2Photos/Shutterstock

Χάρη σε μια καταδικαστική αναφορά από το The Mozilla Foundation, έχουμε πλέον πλήρη επίγνωση των κινδύνων που ενέχουν τα chatbot AI. Οι ερευνητές του ιδρύματος πέρασαν εβδομάδες αλληλεπιδρώντας με μερικές από τις πιο δημοφιλείς φίλες της τεχνητής νοημοσύνης. Και ανακάλυψαν ότι η πλειονότητα των ρομαντικών εφαρμογών chatbot AI έχουν σοβαρά ζητήματα απορρήτου και ασφάλειας.

Επιπλέον, οι περισσότερες από αυτές τις φίλες με τεχνητή νοημοσύνη μπορούν και θα συλλέξουν τεράστιες ποσότητες δεδομένων για εσάς ενώ αλληλεπιδράτε μαζί τους. Όχι μόνο επειδή έτσι λειτουργούν τα chatbot τεχνητής νοημοσύνης, αλλά επειδή αυτές οι εφαρμογές υπάρχουν για να σας στοχεύουν είτε με διαφημίσεις είτε να πουλήσουν τα δεδομένα σας σε άλλους. Οι προγραμματιστές δεν δημιουργούν αυτές τις εφαρμογές για το καλό της ανθρωπότητας.

  Πώς να επιλύσετε τον "Κωδικό σφάλματος NW-2-4" του Netflix σε λίγα λεπτά

Όπως αναφέρει ο Misha Rykov, ένας από τους ερευνητές της Mozilla:

«Για να είμαι απόλυτα ωμά, οι φίλες της τεχνητής νοημοσύνης είναι
δεν
τους φίλους σας. Παρόλο που διατίθενται στην αγορά ως κάτι που θα ενισχύσει την ψυχική σας υγεία και ευεξία, ειδικεύονται στην παροχή εξάρτησης, μοναξιάς και τοξικότητας, όλα αυτά ενώ αναζητούν όσο το δυνατόν περισσότερα δεδομένα από εσάς».

Αφού ανέλυσε ένα σωρό από αυτά, το Ίδρυμα Mozilla θεωρεί ότι οι φίλες της τεχνητής νοημοσύνης είναι μια από τις «χειρότερες κατηγορίες προϊόντων που έχουμε εξετάσει ποτέ ως προς το απόρρητο».

Πρώτον, υπάρχουν τα τυπικά ζητήματα απορρήτου και ασφάλειας, όπως ευπάθειες, έλλειψη κρυπτογράφησης, εφαρμογές γεμάτες με ιχνηλάτες και αδύναμη προστασία με κωδικό πρόσβασης. Στη συνέχεια, υπάρχει η κοινή χρήση ή/και η πώληση των προσωπικών σας δεδομένων, είτε για στοχευμένη διαφήμιση είτε για διαβίβαση στον πλειοδότη. Τέλος, υπάρχει ο κίνδυνος που ενέχει ένα chatbot AI που τροφοδοτεί επιβλαβείς πληροφορίες σε έναν χρήστη, κάτι που θα μπορούσε να τον οδηγήσει σε ένα σκοτεινό μονοπάτι με συνέπειες στον πραγματικό κόσμο.

Πώς να προστατεύσετε τον εαυτό σας από φίλες με AI

Έτσι, τώρα γνωρίζουμε τι είναι οι φίλες με τεχνητή νοημοσύνη και μερικούς από τους κινδύνους που συνδέονται με τη χρήση τους. Αλλά αν εξακολουθείτε να επιθυμείτε να έχετε μια «σχέση» με έναν, πώς μπορείτε να προστατεύσετε τον εαυτό σας;

Αφού διαβάσετε την αναφορά, η καλύτερη συμβουλή είναι να αποφύγετε οποιαδήποτε εφαρμογή που υποτίθεται ότι προσφέρει συντροφικότητα με τεχνητή νοημοσύνη. Οι κίνδυνοι όταν η τεχνολογία βρίσκεται σε τόσο πρώιμο στάδιο της εξέλιξής της είναι πολύ μεγάλοι. Με το απόρρητο και την ασφάλειά σας να κινδυνεύει. Ωστόσο, εάν θέλετε πραγματικά μια φίλη με AI, κάντε τουλάχιστον τα εξής:

  • Διαβάστε προσεκτικά τους Όρους και Προϋποθέσεις. Ενημερωθείτε για να μάθετε τι ακριβώς αντιμετωπίζετε διαβάζοντας τους Όρους και τις Προϋποθέσεις της εφαρμογής.
  • Επιλέξτε έναν ισχυρό κωδικό πρόσβασης. Ορισμένες από αυτές τις εφαρμογές επιτρέπουν εξαιρετικά αδύναμους κωδικούς πρόσβασης, αλλά αυτό δεν αποτελεί δικαιολογία για να χρησιμοποιήσετε έναν από αυτούς.
  • Διατηρήστε την εφαρμογή ενημερωμένη. Αν και η ίδια η εφαρμογή μπορεί να είναι πρόβλημα, κρατώντας την πάντα ενημερωμένη, λαμβάνετε τουλάχιστον κάποια μέτρα προστασίας.
  • Μην αποκαλύπτετε τίποτα που δεν θα θέλατε να μοιραστείτε δημόσια. Παρόμοια με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, υποθέστε ότι όλα όσα λέτε κινδυνεύουν να διαρρεύσουν στον δημόσιο τομέα.
  • Εξαιρεθείτε από τη χρήση των συνομιλιών σας για την εκπαίδευση LLM. Εάν αυτή είναι μια επιλογή, εξαιρεθείτε από τη χρήση των προσωπικών και προσωπικών σας συνομιλιών για μεγάλα μοντέλα γλώσσας.
  • Περιορίστε την πρόσβαση στη συσκευή σας. Αυτό περιλαμβάνει την τοποθεσία, τις φωτογραφίες, την κάμερα και το μικρόφωνό σας. Επειδή η κοπέλα σας με τεχνητή νοημοσύνη δεν πρέπει να χρειάζεται πρόσβαση σε κανένα από αυτά.
  Πώς να προσθέσετε αριθμούς γραμμής στα Έγγραφα Google

Οι φίλες της τεχνητής νοημοσύνης είναι μια συναρπαστική έννοια και θα μπορούσε να εξελιχθεί με την πάροδο του χρόνου σε κάτι καλό για τις πιο μοναχικές ψυχές στην κοινωνία. Όμως, καθώς η τεχνολογία υπάρχει αυτή τη στιγμή, το να βασίζεσαι σε ένα ρομαντικό chatbot για να καλύψεις αυτό το κενό στη ζωή σου θέτει δυνητικά σε κίνδυνο το απόρρητο και την ασφάλειά σου.