Απειλές για την ασφάλεια του ηλεκτρονικού εμπορίου και πώς να προστατέψετε το κατάστημά σας

Μια κυβερνοεπίθεση μπορεί να προκαλέσει ανεπανόρθωτη ζημιά στο ηλεκτρονικό σας κατάστημα. Μπορείτε να χάσετε χρήματα, κρίσιμα δεδομένα και φήμη. Το χειρότερο είναι ότι μια επιτυχημένη κυβερνοεπίθεση μπορεί να εξασθενίσει τη συνολική επιχειρηματική βιωσιμότητα. Επομένως, πρέπει να βελτιώσετε την ασφάλεια του ηλεκτρονικού σας καταστήματος για να περιορίσετε τις απειλές για την ασφάλεια του ηλεκτρονικού εμπορίου.

Ποιες είναι όμως οι κορυφαίες απειλές ασφαλείας που αντιμετωπίζουν σήμερα οι ιδιοκτήτες διαδικτυακών επιχειρήσεων και τι μπορείτε να κάνετε για να προστατέψετε το ηλεκτρονικό σας κατάστημα από αυτές τις απειλές στον κυβερνοχώρο; Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε.

Πίνακας περιεχομένων

Γιατί πρέπει να εστιάσετε στην ασφάλεια του ηλεκτρονικού εμπορίου;

Ο πιο κρίσιμος λόγος για τον οποίο οι χάκερ πραγματοποιούν επιθέσεις στον κυβερνοχώρο είναι τα χρήματα και ο κλάδος του ηλεκτρονικού εμπορίου έχει πολλά από αυτά. Έτσι, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι ιστότοποι ηλεκτρονικού εμπορίου γίνονται μάρτυρες ενός μπαράζ κυβερνοεπιθέσεων σε όλο τον κόσμο.

ο Sophos Ransomware Report 2023 αναφέρει ότι το 66% των επιχειρήσεων είχαν επίθεση με ransomware πέρυσι. Και το μέσο κόστος ανάκτησης ransomware (εξαιρουμένης της πληρωμής λύτρων) είναι 1,82 εκατομμύρια δολάρια.

Οι εταιρείες ηλεκτρονικού εμπορίου διαχειρίζονται μεγάλους όγκους δεδομένων. Έτσι, ακόμη και ένα μικρό περιστατικό παραβίασης δεδομένων μπορεί να σας κάνει οικονομικά σπασμένους. Το μέσο παγκόσμιο κόστος μιας παραβίασης δεδομένων είναι 4,45 εκατομμύρια δολάρια.

Όλοι οι χρήστες εισάγουν τα στοιχεία πληρωμής τους (στοιχεία τραπεζικής ή πιστωτικής κάρτας) για να ολοκληρώσουν τις συναλλαγές τους σε ιστότοπους ηλεκτρονικού εμπορίου. Κατά συνέπεια, η απάτη μέσω διαδικτύου στις πληρωμές είναι συνηθισμένη στον κλάδο.

Στην πραγματικότητα, ο κλάδος του ηλεκτρονικού εμπορίου έχασε περισσότερα από 40 δισεκατομμύρια δολάρια το 2022 λόγω διαδικτυακής απάτης πληρωμών.

Τούτου λεχθέντος, θα πρέπει να ενισχύσετε τις άμυνές σας για να προστατεύσετε την επιχείρησή σας στο διαδίκτυο από διάφορες απειλές και ζητήματα ασφάλειας του ηλεκτρονικού εμπορίου.

Κρίσιμες απειλές για την ασφάλεια του ηλεκτρονικού εμπορίου που πρέπει να γνωρίζετε

Τα ακόλουθα είναι κοινές απειλές για την ασφάλεια. Οι επιχειρήσεις ηλεκτρονικού εμπορίου αντιμετωπίζουν αυτές τις μέρες.

#1. Οικονομική Απάτη

Ο κλάδος του ηλεκτρονικού εμπορίου μαστίζεται από διάφορους τύπους χρηματοοικονομικής απάτης. Ωστόσο, η απάτη με πιστωτικές κάρτες είναι μία από τις κορυφαίες απειλές για την ασφάλεια του ηλεκτρονικού εμπορίου. Σε μια τέτοια δόλια δραστηριότητα, οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου χρησιμοποιούν κλεμμένες πληροφορίες πιστωτικών καρτών για να πραγματοποιήσουν μη εξουσιοδοτημένες συναλλαγές σε ηλεκτρονικά καταστήματα.

Μια άλλη γνωστή τακτική απειλής που χρησιμοποιούν οι φορείς για να διαπράξουν οικονομική απάτη είναι η εξαγορά λογαριασμού. Είναι ένας τύπος επίθεσης κλοπής ταυτότητας κατά την οποία οι κυβερνοεγκληματίες αποκτούν παράνομα πρόσβαση σε λογαριασμούς χρηστών σε ηλεκτρονικά καταστήματα και τραπεζικά στοιχεία που αποθηκεύονται με τέτοιους λογαριασμούς. Μια επιτυχημένη επίθεση κατάληψης λογαριασμού μπορεί να οδηγήσει σε δόλιες αγορές από τους παραβιασμένους λογαριασμούς των θυμάτων.

Οι αντιστροφές χρεώσεων είναι μια μεγάλη πρόκληση για τους ιστότοπους ηλεκτρονικού εμπορίου, βλάπτοντας τα έσοδά τους. Μια αντιστροφή χρέωσης ηλεκτρονικού εμπορίου συμβαίνει όταν ένας πελάτης αμφισβητεί μια χρέωση από ένα ηλεκτρονικό κατάστημα στο αντίγραφο κίνησης της πιστωτικής του κάρτας.

Ζητούν από την τράπεζά τους να αντιστρέψει τη χρέωση και αν η τράπεζα συμφωνήσει, ο πωλητής χάνει και τα χρήματα και το προϊόν που πωλείται. Και ο πωλητής μπορεί επίσης να χρειαστεί να πληρώσει ένα τέλος αντιστροφής χρέωσης.

Γιατί ένας πελάτης ζητά αντιστροφή χρέωσης;

Ο πιο συνηθισμένος λόγος είναι ότι ένας παράγοντας απειλών είχε πρόσβαση στα στοιχεία της πιστωτικής του κάρτας και έκανε μη εξουσιοδοτημένες ηλεκτρονικές συναλλαγές σε ένα ηλεκτρονικό κατάστημα.

Ωστόσο, ένας πελάτης μπορεί επίσης να κάνει κατάχρηση της διαδικασίας αντιστροφής χρέωσης λόγω της δυσαρέσκειάς του με το προϊόν ή της μη φιλικής διαδικασίας επιστροφής. Όποιος κι αν είναι ο λόγος, ένα κατάστημα ηλεκτρονικού εμπορίου είναι πιθανό να χάσει χρήματα.

  Πώς να διαχειριστείτε τις συνδρομές σας στο PS5 Gaming

#2. Ψεύτικη επιστροφή και επιστροφή χρημάτων

Ψεύτικες επιστροφές και επιστροφές χρημάτων γίνονται όταν κάποιος ισχυρίζεται ότι επιστρέφει ένα προϊόν αλλά στέλνει πίσω ένα διαφορετικό, κατεστραμμένο/χρησιμοποιημένο αντικείμενο ή τίποτα.

Το ηλεκτρονικό κατάστημα μπορεί να εκδώσει επιστροφή χρημάτων ή να στείλει άλλο προϊόν, χάνοντας χρήματα και απόθεμα λόγω εξαπάτησης. Αυτή η απάτη μπορεί επίσης να προκαλέσει επιπλέον κόστος, όπως αποστολή και ανεφοδιασμό.

#3. Phishing και Pretexting

Οι κακόβουλοι παράγοντες χρησιμοποιούν τεχνικές phishing και επιθέσεις προσχηματισμού για να εξαπατήσουν τους χρήστες να μοιράζονται ευαίσθητα δεδομένα, όπως διαπιστευτήρια σύνδεσης για ηλεκτρονικά καταστήματα, δεδομένα πιστωτικών καρτών ή άλλα οικονομικά δεδομένα.

Μόλις οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου έχουν τα απαραίτητα στοιχεία των χρηστών, πραγματοποιούν μη εξουσιοδοτημένες αγορές σε ιστότοπους ηλεκτρονικού εμπορίου.

#4. Ανεπιθυμητη αλληλογραφια

Το ανεπιθύμητο είναι ένα άσχετο μήνυμα που περιέχει έναν κακόβουλο σύνδεσμο. Ο στόχος της αποστολής ανεπιθύμητων μηνυμάτων είναι να εξαπατήσει τους χρήστες να κάνουν κλικ στους συνδέσμους, κάτι που θα τους κάνει να φτάσουν ακούσια σε ιστότοπους ανεπιθύμητης αλληλογραφίας ή να εγκαταστήσουν κακόβουλο λογισμικό στα συστήματα του υπολογιστή τους.

Οι ιστότοποι ηλεκτρονικού εμπορίου έχουν τεράστια επισκεψιμότητα, επομένως οι χάκερ τους στοχεύουν με ανεπιθύμητα μηνύματα για να προσεγγίσουν ένα ευρύ κοινό. Συνήθως, οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου αφήνουν ανεπιθύμητα μηνύματα σε σχόλια ιστολογίου και δημοσιεύουν σχόλια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ελπίζοντας ότι οι χρήστες θα κάνουν κλικ σε αυτούς τους συνδέσμους.

Τα ανεπιθύμητα μηνύματα επηρεάζουν την ταχύτητα, την ασφάλεια και την εμπειρία χρήστη του ιστότοπού σας ηλεκτρονικού εμπορίου.

#5. Επιθέσεις DDoS

Ο στόχος των επιθέσεων DDoS είναι να διαταράξουν έναν ιστότοπο ηλεκτρονικού εμπορίου και να επηρεάσουν τις πωλήσεις του.

Σε μια κατανεμημένη επίθεση άρνησης υπηρεσίας (DDoS), οι παράγοντες απειλών πλημμυρίζουν το ηλεκτρονικό σας κατάστημα με επισκεψιμότητα από πολλές πηγές τόσο πολύ που καθίσταται απρόσιτο για τους νόμιμους χρήστες.

Και αν οι αγοραστές δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση στον ιστότοπό σας ηλεκτρονικού εμπορίου, θα χάσετε τις πωλήσεις σας.

#6. Clickjacking

Σε μια επίθεση clickjacking, κακόβουλοι παράγοντες μπορούν να ξεγελάσουν τους αγοραστές σας ώστε να κάνουν κλικ σε ένα στοιχείο ιστοσελίδας που είναι μεταμφιεσμένο ως άλλο στοιχείο. Ως αποτέλεσμα, οι χρήστες ενδέχεται να κατεβάζουν εν αγνοία τους κακόβουλο λογισμικό, να επισκέπτονται επιβλαβείς ιστότοπους, να μοιράζονται ευαίσθητες πληροφορίες, να αλλάζουν ρυθμίσεις λογαριασμού ή να μεταφέρουν χρήματα.

Για παράδειγμα, ένας κακόβουλος παράγοντας μπορεί να κρύψει κακόβουλο λογισμικό κάτω από το κουμπί “Λήψη εκπτωτικού κουπονιού” αφού παραβιάσει τον ιστότοπό σας ηλεκτρονικού εμπορίου. Οι ανυποψίαστοι πελάτες που κάνουν κλικ σε αυτό ενδέχεται να κατεβάσουν εν αγνοία τους κακόβουλο λογισμικό στις συσκευές τους, θέτοντας σε κίνδυνο την ασφάλειά τους.

Καθώς το κατάστημά σας μεταδίδει κακόβουλο λογισμικό στις συσκευές των θυμάτων, θα δημιουργήσει αρνητικό PR για την επωνυμία σας.

#7. Κακόβουλο λογισμικό

Το κακόβουλο λογισμικό είναι μία από τις μεγαλύτερες απειλές ηλεκτρονικού εμπορίου που αντιμετωπίζουν σήμερα οι εταιρείες.

Ακολουθούν κρίσιμες απειλές κακόβουλου λογισμικού που πρέπει να γνωρίζετε:

E-Skimming

Σε αυτήν την επίθεση, ένας κυβερνοεγκληματίας εμφυτεύει τον κώδικα απορρόφησης στην ιστοσελίδα επεξεργασίας της κάρτας πληρωμών ηλεκτρονικού εμπορίου για να κατασχέσει πληροφορίες πιστωτικής κάρτας και προσωπικών στοιχείων. Στη συνέχεια, ο παράγοντας απειλής μεταδίδει τα κλεμμένα δεδομένα σε έναν τομέα που διαχειρίζεται.

Ransomware

Το Ransomware είναι ένας τύπος κακόβουλου λογισμικού που μπορεί να κρυπτογραφήσει τα αρχεία ή τα δεδομένα στον ιστότοπο ηλεκτρονικού εμπορίου σας και να τα καταστήσει απρόσιτα.

Στη συνέχεια, ο εισβολέας ζητά λύτρα σε αντάλλαγμα για το κλειδί αποκρυπτογράφησης.

Μια επίθεση ransomware μπορεί να διαταράξει τις λειτουργίες του ηλεκτρονικού σας καταστήματος, να προκαλέσει οικονομικές απώλειες και να βλάψει τη φήμη του καταστήματός σας, εάν τα δεδομένα πελατών διακυβεύονται.

Επομένως, πρέπει να λάβετε προληπτικά μέτρα για να αποτρέψετε το ransomware.

Δούρειος ίππος

Οι δούρειοι ίπποι είναι παραπλανητικά προγράμματα λογισμικού που φαίνονται νόμιμα αλλά περιέχουν κακόβουλο κώδικα.

Ένας εισβολέας μπορεί να διανείμει έναν δούρειο ίππο μεταμφιεσμένο ως νόμιμες εφαρμογές ή αρχεία. Μόλις εγκατασταθεί στη συσκευή σας, μπορεί να κλέψει ευαίσθητες πληροφορίες σχετικά με το ηλεκτρονικό σας κατάστημα, όπως διαπιστευτήρια σύνδεσης για την κονσόλα διαχειριστή.

Έτσι, ένας δούρειος ίππος μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη συνολική ασφάλεια του ιστότοπού σας ηλεκτρονικού εμπορίου.

Keylogger

Ένα keylogger μπορεί να κατασκοπεύει κάθε πάτημα πλήκτρων που κάνετε στον υπολογιστή ή τη συσκευή σας, συμπεριλαμβανομένων των διαπιστευτηρίων σύνδεσης και των ευαίσθητων πληροφοριών.

  5 Εναλλακτικές λύσεις GIPHY για μεταφόρτωση και κοινή χρήση GIF

Εάν ένας εισβολέας μπορεί να εγκαταστήσει ένα keylogger στον υπολογιστή της επιχείρησής σας, μπορεί να καταγράψει διαπιστευτήρια σύνδεσης διαχειριστή. Και στη συνέχεια, μπορούν να αποκτήσουν μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση στο backend του ιστότοπού σας ηλεκτρονικού εμπορίου.

#8. Παραβίαση δεδομένων

Η παραβίαση δεδομένων είναι μια σημαντική απειλή για το ηλεκτρονικό εμπόριο. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ακόμη και μια μικρή παραβίαση δεδομένων έχει σοβαρές επιπτώσεις, συμπεριλαμβανομένων οικονομικών απωλειών, ζημιών στη φήμη και νομικών και κανονιστικών συνεπειών.

Ορισμένοι συνήθεις λόγοι για παραβιάσεις δεδομένων είναι, αλλά δεν περιορίζονται σε:

  • Ξεπερασμένο λογισμικό
  • Κακές πρακτικές κωδικών πρόσβασης
  • Επιθέσεις phishing
  • Ανθρώπινο λάθος
  • Κακόβουλο λογισμικό

Επομένως, θα πρέπει να εφαρμόσετε τις καλύτερες λύσεις ασφάλειας δεδομένων για την προστασία των δεδομένων σας.

#9. Ενέσεις κακόβουλου κώδικα: SQL και XSS

Οι ενέσεις κακόβουλου κώδικα, όπως οι επιθέσεις SQL και XSS, μπορούν να αποτελέσουν σοβαρές απειλές για το κατάστημά σας ηλεκτρονικού εμπορίου.

Μια επίθεση έγχυσης SQL συμβαίνει όταν ένας κυβερνοεγκληματίας εκμεταλλεύεται ευπάθειες στα πεδία εισόδου του ιστότοπού σας ηλεκτρονικού εμπορίου για να εισαγάγει κακόβουλα ερωτήματα SQL. Αυτά τα ερωτήματα μπορούν να χειραγωγήσουν ή να υποκλέψουν δεδομένα από τη βάση δεδομένων, δυνητικά θέτοντας σε κίνδυνο τις πληροφορίες πελατών ή αναλαμβάνοντας τον έλεγχο του καταστήματος.

Σε μια επίθεση XSS (cross-site scripting), ένας παράγοντας απειλής εισάγει κακόβουλα σενάρια στις ιστοσελίδες του καταστήματός σας, τα οποία στη συνέχεια εκτελούνται από τα προγράμματα περιήγησης των χρηστών. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση, κλοπή δεδομένων ή διάδοση κακόβουλου λογισμικού.

Μπορείς εκτελέστε μια δοκιμή κεφαλίδας CSP (Content-Security-Policy). για να μάθετε εάν το ηλεκτρονικό σας κατάστημα χρησιμοποιεί κεφαλίδες CSP για να υπερασπιστεί το XSS, την έγχυση κακόβουλου κώδικα και το clickjacking.

#10. Bots

Οι χάκερ μπορούν να δημιουργήσουν bots που μπορούν να σαρώσουν ολόκληρο το ηλεκτρονικό σας κατάστημα και να συλλέξουν σημαντικές πληροφορίες, όπως απόθεμα, τιμές, προϊόντα με τις υψηλότερες πωλήσεις κ.λπ. Στη συνέχεια, οι χάκερ μπορούν να πουλήσουν σημαντικά δεδομένα στους ανταγωνιστές σας.

Εξοπλισμένοι με τέτοιες ζωτικής σημασίας πληροφορίες, οι ανταγωνιστές σας μπορούν να τιμολογήσουν στρατηγικά τα προϊόντα τους για να προσελκύσουν πελάτες. Τελικά, σε ποιον δεν αρέσει να αγοράζει ένα προϊόν στη χαμηλότερη δυνατή τιμή;

Επομένως, πρέπει να εφαρμόσετε μία από τις καλύτερες λύσεις ανίχνευσης και μετριασμού ρομπότ στην εταιρεία σας.

#11. Ωμής βίας

Μια επίθεση ωμής βίας είναι μια τεχνική hacking που χρησιμοποιεί δοκιμή και σφάλμα για να σπάσει τον κωδικό πρόσβασης της κονσόλας διαχειριστή του ηλεκτρονικού σας καταστήματος. Σε αυτό το είδος επίθεσης, ένας παράγοντας απειλής κάνει πρώτα μια σύνδεση με τον ιστότοπό σας. Στη συνέχεια, θα τρέξουν αυτοματοποιημένα προγράμματα για να μαντέψουν τον κωδικό πρόσβασής σας.

Επομένως, πρέπει να σταματήσετε να χρησιμοποιείτε κοινούς κωδικούς πρόσβασης και να δημιουργήσετε ισχυρούς κωδικούς πρόσβασης με τη βοήθεια ενός εργαλείου κωδικού πρόσβασης.

#12. MITM

Σε μια επίθεση man-in-the-middle (MITM), ένας παράγοντας απειλής κρυφακούει την επικοινωνία μεταξύ του ηλεκτρονικού σας καταστήματος και ενός νόμιμου χρήστη. Ως αποτέλεσμα, μπορούν να συλλέγουν ευαίσθητα δεδομένα πελατών, όπως διαπιστευτήρια σύνδεσης, πληροφορίες πιστωτικής κάρτας κ.λπ.

Στη συνέχεια, μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις συλλεγμένες πληροφορίες για να αλλάξουν τις ρυθμίσεις λογαριασμού του θύματος ή να κάνουν μη εξουσιοδοτημένες αγορές από τον παραβιασμένο λογαριασμό του θύματος στο ηλεκτρονικό σας κατάστημα.

Πώς να αποτρέψετε τις απειλές για την ασφάλεια του ηλεκτρονικού εμπορίου

Οι παρακάτω στρατηγικές μπορούν να σας βοηθήσουν να ενισχύσετε την άμυνά σας έναντι των απειλών του ηλεκτρονικού εμπορίου.

#1. Ασφαλείς Τρόποι Πληρωμής και Πύλη Πληρωμής

Αν και προσφέρει ευκολία, το να επιτρέπεται στους πελάτες να αποθηκεύουν τα στοιχεία της πιστωτικής τους κάρτας είναι μια επικίνδυνη υπόθεση. Επομένως, θα πρέπει να αποφύγετε την αποθήκευση στοιχείων πιστωτικής κάρτας στον διακομιστή ιστού σας.

Εφαρμόζοντας έναν επεξεργαστή πληρωμών τρίτου μέρους, όπως το PayPal ή το Stripe, απομακρύνετε την επεξεργασία πληρωμών από τον ιστότοπό σας. Αυτό εξασφαλίζει καλύτερη ασφάλεια των ευαίσθητων δεδομένων των πελατών.

Μπορείτε να ελέγξετε αυτές τις δημοφιλείς λύσεις διεκπεραίωσης πληρωμών για να βρείτε την καλύτερη λύση για την επιχείρησή σας.

#2. Πιστοποιητικό SSL

Ένα πιστοποιητικό SSL αποδεικνύει την αυθεντικότητα του ιστότοπού σας και ενημερώνει τους πελάτες σας ότι η σύνδεση μεταξύ του διακομιστή του ιστότοπού σας και των χρηστών είναι κρυπτογραφημένη. Αυτό σημαίνει ότι κανένας δεν μπορεί να υποκλέψει τι κάνουν οι πελάτες στον ιστότοπό σας, αποκλείοντας την πιθανότητα επιθέσεων MITM.

  5 καλύτερα εργαλεία για τον προγραμματισμό χωρητικότητας δικτύου (Επισκόπηση)

Επίσης, ένα πιστοποιητικό SSL αποτελεί μέρος της συμμόρφωσης με το PCI DSS. Και πολλά προγράμματα περιήγησης δεν θα ανοίξουν το ηλεκτρονικό σας κατάστημα εάν ο ιστότοπος ηλεκτρονικού εμπορίου σας δεν διαθέτει πιστοποιητικό SSL.

Επομένως, πρέπει να λάβετε ένα πιστοποιητικό SSL στον ιστότοπό σας ηλεκτρονικού εμπορίου.

#3. Επαλήθευση διεύθυνσης πελάτη

Οι επεξεργαστές πιστωτικών καρτών και οι τράπεζες παρέχουν συνήθως μια Υπηρεσία επαλήθευσης διεύθυνσης που επισημαίνει αμέσως αμφίβολες συναλλαγές.

Αυτή η υπηρεσία συγκρίνει τη διεύθυνση χρέωσης που δίνει ο πελάτης με αυτήν που έχει καταχωρήσει η τράπεζα. Κατά την επεξεργασία της πληρωμής, εάν υπάρχει αναντιστοιχία, το σύστημα μπορεί να απορρίψει την πώληση ή να την επισημάνει για περαιτέρω έλεγχο.

#4. Μη αποκήρυξη

Η μη άρνηση διασφαλίζει ότι τόσο τα μέρη, το ηλεκτρονικό σας κατάστημα όσο και οι πελάτες, δεν μπορούν να αρνηθούν τη συναλλαγή που ολοκλήρωσαν.

Επομένως, η εφαρμογή μέτρων μη απόρριψης, όπως οι ψηφιακές υπογραφές, μπορεί να αποτρέψει τους πελάτες από την άρνηση αγορών και να μειώσει τις αντιστροφές χρέωσης ηλεκτρονικού εμπορίου.

#5. Ισχυρή επιβολή κωδικού πρόσβασης

Οι παράγοντες απειλών πραγματοποιούν διάφορες επιθέσεις με κωδικό πρόσβασης για να μαντέψουν τα διαπιστευτήρια σύνδεσης της κονσόλας διαχειριστή σας. Επομένως, θα πρέπει να δημιουργήσετε ισχυρούς, δύσκολους να μαντέψετε κωδικούς πρόσβασης.

Η χρήση ενός διαχειριστή κωδικών πρόσβασης στην εταιρεία σας μπορεί να κάνει τη διαχείριση κωδικών πρόσβασης πιο εύκολη. Θα βοηθήσει όλους να δημιουργήσουν ισχυρούς, σύνθετους κωδικούς πρόσβασης και θα σας ενημερώσει εάν εντοπιστούν σε πρόσφατη παραβίαση δεδομένων.

Μπορείτε να ελέγξετε αυτούς τους διαχειριστές κωδικών πρόσβασης ανοιχτού κώδικα για να επιλέξετε το καλύτερο εργαλείο διαχείρισης κωδικών πρόσβασης.

Και αν δεν είστε λάτρης της διαχείρισης κωδικών πρόσβασης βάσει cloud, μπορείτε να ελέγξετε αυτόν τον διαχειριστή κωδικών πρόσβασης εσωτερικής εγκατάστασης.

#6. Έλεγχος ταυτότητας MF

Ο έλεγχος ταυτότητας πολλαπλών παραγόντων (MFA) προσθέτει ένα επιπλέον επίπεδο ασφάλειας στο κατάστημά σας ηλεκτρονικού εμπορίου. Όταν είναι ενεργοποιημένο, το MFA επιβεβαιώνει την ταυτότητά σας με δύο ή περισσότερους παράγοντες όπως κωδικός, PIN, βιομετρικά στοιχεία κ.λπ.

Εάν ένας παράγοντας απειλής αποκτήσει πρόσβαση στους κωδικούς πρόσβασής σας, δεν μπορεί να έχει πρόσβαση στην κονσόλα διαχειριστή επειδή δεν γνωρίζει άλλους παράγοντες.

#7. Εργαλεία κατά των κακόβουλων προγραμμάτων και ιών

Εργαλεία κυβερνοασφάλειας, όπως λύσεις προστασίας από κακόβουλο λογισμικό και ιούς, μπορούν να σας βοηθήσουν να διατηρήσετε τον ιστότοπό σας ηλεκτρονικού εμπορίου ασφαλή από κακόβουλες επιθέσεις.

Το κακόβουλο λογισμικό είναι ένας γενικός όρος για διάφορα κακόβουλα προγράμματα, όπως ransomware, keylogger, trojan απομακρυσμένης πρόσβασης κ.λπ. Η εγκατάσταση ενός ισχυρού προγράμματος προστασίας από κακόβουλο λογισμικό μπορεί να σας προστατεύσει από διάφορες απειλές.

Επίσης, βεβαιωθείτε ότι έχετε ενεργοποιήσει τις αυτόματες ενημερώσεις σε αυτά τα εργαλεία.

Διαβάστε περισσότερα: Πώς να αφαιρέσετε κακόβουλο λογισμικό από τον υπολογιστή

#8. Πίνακας διαχειριστή και ασφάλεια διακομιστή

Θα πρέπει να δημιουργήσετε σύνθετους κωδικούς πρόσβασης για τον πίνακα διαχείρισης του ιστότοπού σας ηλεκτρονικού εμπορίου.

Χρησιμοποιήστε έναν συνδυασμό κεφαλαίων, πεζών, αριθμών και ειδικών χαρακτήρων για να δημιουργήσετε σύνθετους κωδικούς πρόσβασης. Και συνεχίστε να αλλάζετε τους κωδικούς πρόσβασης διαχειριστή από καιρό σε καιρό.

Θα πρέπει να εφαρμόσετε την αρχή του ελάχιστου προνομίου, η οποία διασφαλίζει ότι οι χρήστες θα έχουν την ελάχιστη πρόσβαση στον πίνακα διαχείρισης που απαιτείται για την εκτέλεση των εργασιών τους.

Επίσης, θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι ο πίνακας διαχείρισης σας ειδοποιεί όταν μια άγνωστη διεύθυνση IP προσπαθεί να αποκτήσει πρόσβαση σε αυτήν.

#9. Τείχος προστασίας εφαρμογών Ιστού

Το τείχος προστασίας εφαρμογών Ιστού (WAF) είναι ένα εργαλείο ασφαλείας που παρακολουθεί, φιλτράρει και αποκλείει τα εισερχόμενα και εξερχόμενα πακέτα δεδομένων από μια εφαρμογή ή ιστότοπο.

Εφαρμόζοντας ένα τείχος προστασίας εφαρμογών web, μπορείτε να ρυθμίσετε την κυκλοφορία ιστού που εισέρχεται και εξέρχεται από το ηλεκτρονικό σας κατάστημα. Και μπορείτε να αποκλείσετε κακόβουλες προσπάθειες όπως ενέσεις SQL, επιθέσεις XSS και επιθέσεις DDoS. Τ

Μπορείτε να εξερευνήσετε αυτά τα τείχη προστασίας εφαρμογών ιστού ανοιχτού κώδικα για να επιλέξετε την καλύτερη λύση για το κατάστημά σας.

#10. Αντίγραφα ασφαλείας δεδομένων

Η ύπαρξη ενημερωμένων αντιγράφων ασφαλείας διασφαλίζει ότι ακόμη και αν τεθούν σε κίνδυνο ή χαθούν κρίσιμα δεδομένα, μπορείτε να ανακτήσετε γρήγορα και να συνεχίσετε να εξυπηρετείτε πελάτες χωρίς παρατεταμένες διακοπές, οικονομικές απώλειες ή ζημιά στη φήμη.

Όταν δημιουργείτε αντίγραφα ασφαλείας δεδομένων από το ηλεκτρονικό σας κατάστημα, ακολουθήστε τον κανόνα 3-2-1. Αναφέρει ότι θα πρέπει να δημιουργήσετε τρία αντίγραφα των δεδομένων και να αποθηκεύσετε δεδομένα σε δύο διαφορετικές συσκευές/πλατφόρμες, η μία από τις οποίες πρέπει να είναι αποθήκευση εκτός τοποθεσίας.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οποιαδήποτε λύση δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας δεδομένων για την αυτοματοποίηση της διαδικασίας δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας δεδομένων.

Διαβάστε περισσότερα: Βέλτιστες πρακτικές δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας δεδομένων που πρέπει να ακολουθούν όλοι

συμπέρασμα

Με την άνευ προηγουμένου ανάπτυξη του κλάδου του ηλεκτρονικού εμπορίου, πολλαπλασιάζονται και οι απειλές του ηλεκτρονικού εμπορίου. Τώρα, οι κακόβουλοι παράγοντες στοχεύουν τα ηλεκτρονικά καταστήματα περισσότερο από ποτέ. Ακόμη και μια μικρή παραβίαση δεδομένων μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα του καταστήματός σας.

Επομένως, θα πρέπει να δώσετε προτεραιότητα στην ασφάλεια του καταστήματός σας και να επιλέξετε τις καλύτερες λύσεις ασφάλειας ηλεκτρονικού εμπορίου για τον μετριασμό των απειλών.