Ανησυχείτε για το απόρρητο του ChatGPT; Δείτε πώς να εξαιρεθείτε

Βασικά Takeaways

  • Μπορείτε να εξαιρεθείτε από τη χρήση των δεδομένων συνομιλίας σας από το ChatGPT για εκπαίδευση, διασφαλίζοντας ότι οι συνομιλίες σας παραμένουν ιδιωτικές.
  • Η απενεργοποίηση της λειτουργίας συλλογής δεδομένων του ChatGPT σημαίνει ότι χάνετε την πρόσβαση στο ιστορικό συνομιλιών σας, αλλά μπορείτε εύκολα να το ενεργοποιήσετε ξανά.
  • Το OpenAI διατηρεί όλες τις συνομιλίες για 30 ημέρες και τις ελέγχει για λόγους ασφαλείας, ανεξάρτητα από το αν εξαιρεθείτε από τη συλλογή δεδομένων.

Ενώ το ChatGPT είναι ένα φανταστικό εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης, ορισμένες ανησυχίες για το απόρρητο το περιβάλλουν από την κυκλοφορία του τον Νοέμβριο του 2022. Μια τέτοια ανησυχία είναι η χρήση δεδομένων συνομιλίας χρηστών από το OpenAI για την περαιτέρω εκπαίδευση των LLM του.

Αλλά μην ανησυχείτε. μπορείτε να εξαιρεθείτε από τη χρήση των δεδομένων συνομιλίας σας, διατηρώντας ιδιωτικές τις συνομιλίες σας στο ChatGPT.

Τι είναι το Ιστορικό συνομιλίας και η δυνατότητα εκπαίδευσης του ChatGPT;

Όταν εγγράφεστε για έναν λογαριασμό ChatGPT (είτε είναι η δωρεάν είτε η έκδοση premium), το ChatGPT αποθηκεύει το ιστορικό συνομιλιών σας και χρησιμοποιεί τα δεδομένα συνομιλίας σας για μελλοντική εκπαίδευση από προεπιλογή.

  Κατανόηση του React vs React Native

Εάν δεν αλλάξετε τις ρυθμίσεις απορρήτου ChatGPT, θα δείτε το ιστορικό συνομιλιών σας στην αριστερή στήλη της κύριας σελίδας ChatGPT. Μπορείτε να επιστρέψετε σε αυτές τις συνομιλίες και να συνεχίσετε από εκεί που σταματήσατε ανά πάσα στιγμή, αλλά αυτό έχει ένα τίμημα: τα δεδομένα συνομιλίας σας.

Τα δεδομένα εκπαίδευσης του ChatGPT προέρχονται από μια σειρά πηγών, όπως βιβλία, άρθρα, ταινίες και ούτω καθεξής, αλλά η συνεχής εκπαίδευσή του χρησιμοποιεί συχνά προϋπάρχουσες συνομιλίες. Αλλά από πού προέρχονται αυτά;

Ενώ το OpenAI δεν ισχυρίζεται ότι κάνει κάτι κακό με τα δεδομένα συνομιλίας σας, το OpenAI FAQ αναφέρει ότι οι συνομιλίες σας «μπορεί να ελεγχθούν από [its] Εκπαιδευτές AI για βελτίωση [its] συστήματα.» Το OpenAI μπορεί να χρησιμοποιήσει τις συνομιλίες σας κατά την κρίση του, τροφοδοτώντας τες στο μεγάλο γλωσσικό μοντέλο του (LLM) στη διαδικασία εκπαίδευσης.

Ωστόσο, τον Απρίλιο του 2023, το OpenAI άρχισε να προσφέρει στους χρήστες την επιλογή να απενεργοποιήσουν ή να ενεργοποιήσουν το ιστορικό συνομιλιών και τη συλλογή δεδομένων εκπαίδευσης.

Πώς να εξαιρεθείτε από τη λειτουργία ιστορικού συνομιλίας και εκπαίδευσης του ChatGPT

Υπάρχει ένα μειονέκτημα της εξαίρεσης από τη δυνατότητα δεδομένων συνομιλίας του ChatGPT, και αυτό είναι η απώλεια του ιστορικού συνομιλίας σας. Αυτό δεν σημαίνει απλώς ότι το OpenAI δεν μπορεί να κρατήσει ιστορικό των συνομιλιών σας. σημαίνει επίσης ότι δεν μπορείτε να δείτε το ιστορικό συνομιλιών σας. Επομένως, η επιστροφή στις προηγούμενες συνομιλίες καθίσταται αδύνατη, καθιστώντας απρόσιτα όλα τα δεδομένα της προηγούμενης συνομιλίας σας. Λάβετε υπόψη ότι αυτό δεν διαγράφει το ιστορικό σας ChatGPT, αλλά το θέτει εκτός ορίων έως ότου ενεργοποιήσετε ξανά το ιστορικό συνομιλιών και τη δυνατότητα εκπαίδευσης.

  12 Συνθετικά Εργαλεία Παρακολούθησης για την Επιχείρησή σας στο Διαδίκτυο

Αλλά αν είστε εντάξει με αυτό, μπορείτε εύκολα να εξαιρεθείτε από το ιστορικό και τη δυνατότητα εκπαίδευσης του ChatGPT με λίγα μόνο κλικ.

Πρώτα, κάντε κλικ στο όνομα του προφίλ σας στο κάτω αριστερό μέρος της κύριας σελίδας και μεταβείτε στις Ρυθμίσεις & Beta.

Στις ρυθμίσεις σας, κάντε κλικ στην επιλογή Data Controls. Τώρα, θα δείτε μια ρύθμιση με το όνομα Ιστορικό και εκπαίδευση συνομιλίας. Αυτή η δυνατότητα θα είναι ενεργή από προεπιλογή, αλλά ένα απλό κλικ στην εναλλαγή θα την απενεργοποιήσει αμέσως. Τώρα η λειτουργία έχει απενεργοποιηθεί, θα παρατηρήσετε ότι το ιστορικό συνομιλιών σας δεν είναι πλέον προσβάσιμο στην κύρια σελίδα.

Το ChatGPT σάς επιτρέπει να ενεργοποιήσετε ξανά τη λειτουργία κάνοντας κλικ στην επιλογή Ενεργοποίηση ιστορικού συνομιλίας που εμφανίζεται στη λίστα ιστορικού σας, αλλά αυτό θα ενεργοποιήσει ξανά τόσο το ιστορικό συνομιλιών όσο και τη συλλογή δεδομένων συνομιλίας για εκπαίδευση.

  Πώς να ξεκλειδώσετε το χαμένο iPhone που βρέθηκε

Για το υψηλότερο επίπεδο απορρήτου, είναι συνετό να διατηρείτε αυτή τη ρύθμιση απενεργοποιημένη όπου είναι δυνατόν.

Μόλις απενεργοποιήσετε αυτήν τη δυνατότητα, όλες οι μελλοντικές συνομιλίες δεν θα χρησιμοποιηθούν για εκπαίδευση, αλλά οι προηγούμενες συνομιλίες που πραγματοποιήθηκαν ενώ ήταν ενεργοποιημένη η δυνατότητα εξακολουθούν να μπορούν να χρησιμοποιηθούν στο OpenAI.

Συλλογή δεδομένων ChatGPT από την οποία δεν μπορείτε να εξαιρεθείτε

Αν και μπορείτε να απενεργοποιήσετε τη δυνατότητα ιστορικού και εκπαίδευσης του ChatGPT, ορισμένα είδη συλλογής δεδομένων δεν μπορείτε να αποφύγετε. Συγκεκριμένα, το OpenAI διατηρεί όλες τις συνομιλίες σας για 30 ημέρες για να τις ελέγξει για οτιδήποτε επιβλαβές ή ακατάλληλο. Στις προαναφερθείσες συχνές ερωτήσεις, το OpenAI γράφει:

Ως μέρος της δέσμευσής μας για ασφαλή και υπεύθυνη τεχνητή νοημοσύνη, εξετάζουμε τις συνομιλίες για να βελτιώσουμε τα συστήματά μας και να διασφαλίσουμε ότι το περιεχόμενο συμμορφώνεται με τις πολιτικές και τις απαιτήσεις ασφαλείας μας.

Η δήλωση του OpenAI σχετικά με τους ελέγχους δεδομένων ιστορικού και εκπαίδευσης εξηγεί ότι η εταιρεία «θα διατηρήσει τις νέες συνομιλίες για 30 ημέρες και θα τις ελέγξει μόνο όταν χρειάζεται για παρακολούθηση για κατάχρηση, πριν τις διαγράψει οριστικά». Λάβετε υπόψη ότι αυτό ισχύει ανεξάρτητα από το αν έχετε εξαιρεθεί από το ιστορικό συνομιλιών και τη δυνατότητα εκπαίδευσης.

Το OpenAI σημειώνει επίσης τη διεύθυνση email, το όνομα και τα στοιχεία πληρωμής σας, εάν έχετε εγγραφεί στη συνδρομή ChatGPT Plus (η οποία χρεώνεται μηνιαία). Ωστόσο, για να διαγράψετε πραγματικά όλα τα δεδομένα σας στο ChatGPT, θα πρέπει να διαγράψετε πλήρως τον λογαριασμό σας στο ChatGPT.