Ένα άλμα προς τα εμπρός ή ένα έργο σε εξέλιξη;

Βασικά Takeaways

 • Το mymonX fitness tracker προσφέρει παρακολούθηση γλυκόζης αίματος και αρτηριακής πίεσης, αλλά αυτά τα χαρακτηριστικά είναι περιορισμένα και δεν έχουν επικυρωθεί επιστημονικά.
 • Η σχεδίαση της συσκευής είναι στιβαρή και αδιάβροχη, αλλά είναι ελαφρώς υπέρβαρη σε σύγκριση με τους ανταγωνιστές της.
 • Το mymonX έχει αξιοπρεπή διάρκεια μπαταρίας και ακριβή παρακολούθηση του καρδιακού ρυθμού, αλλά δεν έχει αυτόματη παρακολούθηση της άσκησης και έχει κακές δυνατότητες παρακολούθησης ύπνου.

Είναι εφικτός ένας φορητός, μη επεμβατικός ανιχνευτής γλυκόζης αίματος και αρτηριακής πίεσης; Αίτηςκατασκευαστής στον χώρο των wearables, ισχυρίζεται ότι είναι Φορητός ιχνηλάτης γυμναστικής 250 $ mymonX είναι ακριβώς αυτό. Ενώ Η Apple και η Fitbit έχουν πειράξει την παρακολούθηση της γλυκόζης του αίματος, τα σχέδιά τους δεν έχουν ακόμη υλοποιηθεί. Από την άλλη πλευρά, το mymonX έχει αποτολμήσει σε νέα επικράτεια, προσφέροντας παρακολούθηση της γλυκόζης του αίματος και της αρτηριακής πίεσης. Συνδυάζοντας τεχνολογία αισθητήρα ηλεκτροκαρδιογραφήματος (ΗΚΓ) και φωτοπληθυσμογράφου (PPG), το ρολόι υπόσχεται πρωτοποριακές μετρήσεις. Αλλά πόσο καλά εκπληρώνει αυτή την υπόσχεση;

mymonX

Ενώ δείχνει υπόσχεση, ο ιχνηλάτης γυμναστικής mymonX υστερεί σε όλα εκτός από την παρακολούθηση της γλυκόζης και της αρτηριακής πίεσης, η οποία είναι λειτουργική αλλά όχι επιστημονικά επικυρωμένη. Ακόμη και αυτές οι δυνατότητες είναι περιορισμένες, με συχνές εγκαταλείψεις αισθητήρων και έλλειψη ειδοποιήσεων.

Μάρκα Aitis

Διάρκεια μπαταρίας 5-7 ημέρες

Οθόνη IPS TFT 1,3″ 240 x 240 px

Ανίχνευση προπόνησης Καμία

Βάρος 200g (7oz)

Πλεονεκτήματα

 • Η παρακολούθηση της γλυκόζης του αίματος δεν είναι εντελώς λάθος
 • Η αρτηριακή πίεση δεν είναι εντελώς λάθος
 • Εύκολη απόδοση
 • Καλή διάρκεια μπαταρίας

Μειονεκτήματα

 • Έλλειψη αυτόματης παρακολούθησης δραστηριότητας
 • Κακή παρακολούθηση ύπνου
 • Κακές ειδοποιήσεις
 • Βασίζεται στο GPS του smartphone

Δυστυχώς, έχω πρόσβαση μόνο σε αλκοτέστ κετόνης (τεχνικά αναλυτή CO2), ταινίες κετόνης οξέος και περιχειρίδα για την αρτηριακή πίεση. Αλλά μπορώ να πω με βεβαιότητα ότι η παρακολούθηση της φυσικής κατάστασης του mymonX δεν είναι μόνο καπνός και καθρέφτες. Υπάρχει τουλάχιστον κάποιος βαθμός ακρίβειας, αν και δεν μπορώ να πω πόσο ακριβής είναι. Σίγουρα δεν είναι αρκετά καλό να συμβουλεύεις κάποιον με ιατρική πάθηση. Ωστόσο, μπορεί να είναι χρήσιμο ως δευτερεύον, μη ιατρικό εργαλείο μέτρησης.

Σχεδιασμός και κατασκευή

Αρχικά, το mymonX μοιάζει με ένα έξυπνο ρολόι Samsung Galaxy, με εξ ολοκλήρου μεταλλικό σώμα, μαύρο λουράκι από καουτσούκ σιλικόνης και ένα μοναχικό μηχανικό κουμπί ενεργοποίησης της οθόνης. Υπάρχει επίσης αισθητήρας κίνησης. Περιστρέψτε το χέρι σας ή πατήστε το κουμπί και η οθόνη αφής TFT LCD 1,3 ιντσών ενεργοποιείται, εμφανίζοντας ένα αναλογικό ρολόι, τον καρδιακό σας ρυθμό και το επίπεδο φόρτισης της μπαταρίας. Η συσκευή διαθέτει επίσης έναν αισθητήρα ΗΚΓ στην κάτω δεξιά άκρη, με πρόσθετους αισθητήρες ΗΚΓ και PPG στο πίσω μέρος.

  5 καλύτερος αναλυτής επικεφαλίδων που πρέπει να χρησιμοποιήσετε πριν δημοσιεύσετε την επόμενη ανάρτηση ιστολογίου

Το ρολόι είναι στιβαρό και αδιάβροχο. Όχι μόνο επιβίωσε δύο μισάωρα βουτήματα σε αλμυρό νερό, αλλά έχει μπει και σε ντους δέκα φορές. Και οι δύο δοκιμές επαληθεύουν την αδιάβροχη βαθμολογία IP68. Και ενώ είναι αδιάβροχο και άνετο, είναι ελαφρώς υπέρβαρο, με βάρος 200 γραμμάρια. Είναι λίγο ογκώδες και βαρύ σε σύγκριση με ανταγωνιστές όπως το Fitbit Versa 4.

Βασικά χαρακτηριστικά

Παρακολούθηση οξυγόνου αίματος και καρδιακών παλμών

Πριν προχωρήσουμε στις νέες δυνατότητες του mymonX, ας μιλήσουμε για το ψωμί και το βούτυρο ενός ιχνηλάτη γυμναστικής: SpO2 και καρδιακούς παλμούς. Η συσκευή παρακολουθεί αποτελεσματικά το οξυγόνο του αίματος και τον καρδιακό ρυθμό χρησιμοποιώντας τον αισθητήρα PPG, ταιριάζοντας με την ακρίβεια (εντός 10%) ενός Fitbit Versa Lite και μιας περιχειρίδας αρτηριακής πίεσης εντός περιθωρίου αρκετών παλμών ανά λεπτό. Ωστόσο, το SpO2 είναι εμφανώς δύσκολο να εντοπιστεί. Το πιο σημαντικό είναι ότι δεν είναι μια μέτρηση στην οποία οι καταναλωτές θα πρέπει να εμπιστεύονται. Όπως οι περισσότεροι ανιχνευτές SpO2, υπάρχουν συχνά σφάλματα αισθητήρων και παραλείψεις στη μέτρηση. Αλλά συνολικά ο αισθητήρας λειτουργεί όπως σε άλλες φορητές συσκευές.

Αισθητήρας ΗΚΓ

Ο αισθητήρας ΗΚΓ είναι μια μοναδική προσθήκη, που προσφέρει δύο λειτουργίες: έναν όταν τον αγγίζετε με ένα δάχτυλο και έναν άλλο όταν οι πίσω αισθητήρες έρχονται σε επαφή με το δέρμα σας. Το ΗΚΓ παρέχει πιο ακριβείς μετρήσεις από το PPG, χάρη στην καλύτερη αγωγιμότητά του. Αν και αξίζει να σημειωθεί ότι το ΗΚΓ στον καρπό είναι λιγότερο ακριβές από έναν ιμάντα Polar, ο οποίος έχει σχεδιαστεί για να κάνει συνεχή επαφή με το δέρμα. Ωστόσο, δεν έχω πια Polar Strap και δεν μπορώ να σχολιάσω τον βαθμό ακρίβειας του mymonX.

Παρακολούθηση αρτηριακής πίεσης και γλυκόζης αίματος

Αν και δεν μπόρεσα να επαληθεύσω την ακρίβεια της συσκευής παρακολούθησης γλυκόζης αίματος λόγω της έλλειψης συγκριτή ιατρικού βαθμού, θα μπορούσα εύλογα να υπολογίσω εάν η συσκευή παρακολούθησης ανίχνευε τουλάχιστον διακυμάνσεις στη γλυκόζη του αίματος και την αρτηριακή πίεση. Πράγματι, το mymonX κατέγραψε αύξηση στα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα δύο ώρες μετά τα γεύματα και μείωση μετά την άσκηση. Το ίδιο συνέβη και με τις μετρήσεις της αρτηριακής πίεσης, οι οποίες αυξάνονταν κατά τη διάρκεια της δραστηριότητας και μειώθηκαν όταν ήμουν ακίνητος.

Αυτές οι μετρήσεις ήταν σύμφωνες με τον μετρητή αναπνοής κετόνης και την περιχειρίδα της αρτηριακής πίεσης, υποδηλώνοντας ότι η συσκευή θα μπορούσε ενδεχομένως να αλλάξει το παιχνίδι για όσους ασχολούνται είτε με τη γλυκόζη του αίματος είτε με την υψηλή αρτηριακή πίεση. Αλλά δεν μπορώ να επιβεβαιώσω εάν είναι ίσο με έναν ιχνηλάτη ιατρικού βαθμού. Το ένστικτό μου είναι ότι δεν είναι δεδομένο ότι υπήρχαν συχνές πτώσεις αισθητήρα, όταν το ρολόι προφανώς έχασε την επαφή με τον καρπό μου.

  15 νικηφόρες στρατηγικές πωλήσεων που θα βοηθήσουν στο καλύτερο κλείσιμο των προσφορών

Παρακολούθηση άσκησης και GPS

Η συσκευή υποστηρίζει μια ποικιλία ασκήσεων που παρακολουθούνται με μη αυτόματο τρόπο, αλλά οι δυνατότητες παρακολούθησης είναι αδύναμες σε σύγκριση με τους ανταγωνιστές. Για παράδειγμα, σε αντίθεση με πολλούς ιχνηλάτες υψηλής τεχνολογίας, το mymonX βασίζεται στο GPS του smartphone, το οποίο πιθανότατα συμβάλλει στην εκτεταμένη διάρκεια ζωής της μπαταρίας του. Και αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να έχετε μαζί σας το τηλέφωνό σας όταν τρέχετε.

Δυστυχώς, το mymonX δεν περιλαμβάνει καμία δυνατότητα για την παρακολούθηση λιγότερο επίπονων ασκήσεων, όπως περπάτημα ή πεζοπορία. Και πάλι, αυτό είναι πολύ σύντομο έναντι των ανταγωνιστών του. Πιθανώς το χειρότερο χαρακτηριστικό είναι η έλλειψη αυτόματης ανίχνευσης άσκησης. Αυτό σημαίνει ότι θα βασιστείτε στη χειροκίνητη ρύθμιση της άσκησης και στη συνέχεια θα θυμάστε να απενεργοποιήσετε την παρακολούθηση της άσκησης στο τέλος της δραστηριότητας. Στην περίπτωσή μου, θυμάμαι να σβήσω το ρολόι ίσως μία στις πέντε ασκήσεις. Αν και, όπως έμαθα, η παρακολούθηση της άσκησης είναι αρκετά προβληματική και επιρρεπής σε κολλήματα ούτως ή άλλως. Με άλλα λόγια, θα χάνετε περιστασιακά μια ή δύο ασκήσεις.

Παρακολούθηση ύπνου

Η παρακολούθηση ύπνου του mymonX δεν είναι κάτι που πρέπει να γράψετε. Το μεγαλύτερο ζήτημα είναι ότι η ακρίβεια δεν είναι πολύ καλή σε σύγκριση με έναν Fitbit και έναν πολυυπνογράφο (Muse S). Οι δηλώσεις ύπνου και μη ύπνου με τους οποίους είναι υπέροχοι άλλοι ιχνηλάτες, όπως η αφύπνιση από τον ύπνο, δεν εντοπίζονται από το mymonX. Και δεν ανιχνεύει καθόλου τον ύπνο REM. Θα φανταζόσασταν ότι ένα έξυπνο ρολόι παρακολούθησης φυσικής κατάστασης που μπορεί να κάνει ΗΚΓ θα κατάφερνε να αποσπάσει αρκετά δεδομένα από τη σουίτα αισθητήρων του για να ταιριάζει με όλα αυτά τα Fitbit με έναν αισθητήρα. Δυστυχώς, φαίνεται ότι το mymonX επικεντρώθηκε σε άλλες πτυχές της παρακολούθησης της υγείας και αγνοούσε την παρακολούθηση ύπνου. Ως έχει, αν χρειάζεστε φασικό ιχνηλάτη ύπνου, ψάξτε αλλού. Το mymonX είναι άχρηστο για τη δημιουργία χρήσιμων δεδομένων σταδίου ύπνου.

Οθόνη και διεπαφή χρήστη

Η πλοήγηση στη συσκευή είναι σχετικά απλή, χωρίς καμπύλη εκμάθησης, εάν είστε εξοικειωμένοι με τη διεπαφή χρήστη του Fitbit. Η σάρωση προς τα κάτω εμφανίζει ειδοποιήσεις και η σάρωση από τα δεξιά σάς παρέχει μια ολοκληρωμένη βιομετρική ένδειξη, από τη γλυκόζη αίματος έως την αρτηριακή πίεση.

Κάθε σάρωση από τα δεξιά θα εμφανίσει ένα διαφορετικό βιομετρικό στατιστικό στοιχείο. Ωστόσο, διαπίστωσα ότι η μέτρηση της γλυκόζης στο αίμα ήταν σπάνια διαθέσιμη, πιθανότατα επειδή εξαρτιόταν από τους αισθητήρες ΗΚΓ που έκαναν συνεχή επαφή με τον καρπό ή αρκετή υγρασία για την παροχή ηλεκτρικής σύνδεσης.

Συγκεκριμένα, υπάρχει έλλειψη οποιασδήποτε ενοποίησης με υπηρεσίες όπως το IFTTT, το Zapier ή το Strava, κάτι που θα μπορούσε να είναι ένα πιθανό μειονέκτημα για ορισμένους. Ωστόσο, εάν δεν χρησιμοποιείτε καμία από αυτές τις υπηρεσίες, τότε είναι μια ασήμαντη ανησυχία. Ακόμα κι έτσι, δεν μπορώ παρά να νιώσω μια αίσθηση απογοήτευσης που δεν υπάρχει τρόπος να ρυθμίσετε μια ειδοποίηση για την αρτηριακή πίεση ή τη γλυκόζη του αίματος. Υπάρχει, ωστόσο, μια επιλογή προειδοποίησης καρδιακών παλμών. Αλλά καθώς αυτό το ρολόι διαφημίστηκε ως παρακολούθηση της γλυκόζης του αίματος και της αρτηριακής πίεσης, είναι θλιβερή παράλειψη να μην επιτρέπονται άλλα είδη συστημάτων προειδοποίησης.

  9 Καλύτερο λογισμικό χαρτογράφησης διαγραμμάτων δικτύου και τοπολογίας

Διάρκεια ζωής μπαταρίας

Διαφημισμένο να διαρκέσει περίπου δέκα ημέρες, το mymonX κατάφερε ένα αξιοσέβαστο έξι ημέρες στις δοκιμές μου. Δυστυχώς, η χρήση οποιουδήποτε από τους αισθητήρες προκάλεσε τεράστια εξάντληση της μπαταρίας.

Ευχρηστία και άνεση

Η άνεση είναι υποκειμενική, αλλά σε δέκα ημέρες συνεχούς χρήσης, το ρολόι δεν προκάλεσε ερεθισμούς στο δέρμα. Ωστόσο, ο όγκος και το μέγεθός του δεν είναι κατάλληλα για όσους ασχολούνται με βαριά χειρωνακτική εργασία.

Συγκρίσεις

Με τιμή 250 $ USD, το mymonX αντιμετωπίζει σκληρό ανταγωνισμό από καθιερωμένες μάρκες όπως η Fitbit και η Apple. Ενώ κανένα από αυτά δεν μπορεί να κάνει την αρτηριακή πίεση ή τη γλυκόζη του αίματος, η απουσία επιστημονικής επικύρωσης είναι ένα μεγάλο προειδοποιητικό σημάδι. Αυτή η έλλειψη μεγεθύνεται σε σύγκριση με τη σειρά Fitbit, η οποία έχει επιδείξει εξαιρετική ακρίβεια στην παρακολούθηση ύπνου και δραστηριότητας.

Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι τόσο η Google όσο και η Apple έχουν ανακοινώσει και οι δύο ότι εργάζονταν σε έναν ιχνηλάτη γλυκόζης αίματος που βασίζεται σε PPG και εικάζω ότι όταν κυκλοφορήσουν τους ιχνηλάτες γλυκόζης αίματος που βασίζονται σε PPG, θα συγκριθούν σε παρόμοια βάση με έναν ιχνηλάτη ιατρικής ποιότητας.

Από το 2023, καμία εταιρεία δεν έχει κυκλοφορήσει ακόμη ένα επιστημονικά επικυρωμένο ρολόι παρακολούθησης φυσικής κατάστασης, τοποθετημένο στον καρπό, το οποίο χρησιμοποιεί αισθητήρες PPG για την ανίχνευση της γλυκόζης στο αίμα. Με άλλα λόγια, δεν υπάρχουν ανταγωνιστές, αν και η ακρίβεια και των δύο μετρήσεων υγείας πιθανότατα δεν είναι ιατρικού βαθμού. Υπάρχουν, ωστόσο, πολλοί ιχνηλάτες φυσικής κατάστασης χωρίς επιστημονική επικύρωση που παρακολουθούν τη γλυκόζη του αίματος. Εξ όσων γνωρίζω, καμία συσκευή δεν προσφέρει επίσης μετρήσεις αρτηριακής πίεσης.

Ως δευτερεύουσα σημείωση, η μέτρηση της αρτηριακής πίεσης με χρήση PPG είναι δυνατή και συγκρίσιμη με περιχειρίδα. Σε μια μελέτη του 2023, μια ομάδα του Πανεπιστημίου του Σαν Ντιέγκο σχεδίασε έναν οπτικό αισθητήρα τοποθετημένο στο δάχτυλο που θα μπορούσε να μετρήσει με ακρίβεια την αρτηριακή πίεση. Δυστυχώς, το mymonX δεν χρησιμοποιεί αυτήν την τεχνολογία.

Πρέπει να αγοράσετε ένα φορητό γυμναστήριο mymonX;

Το mymonX είναι μια ενδιαφέρουσα συσκευή με ένα φιλόδοξο σύνολο χαρακτηριστικών. Ενώ πρέπει να εργαστεί για τα σφάλματα λογισμικού του και, πάνω απ’ όλα, να αναζητήσει επιστημονική επικύρωση, οι πρωτοποριακές του λειτουργίες παρακολούθησης γλυκόζης αίματος και αρτηριακής πίεσης δεν μπορούν να αγνοηθούν. Ωστόσο, η έλλειψη επικύρωσης σημαίνει ότι το ρολόι δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για οποιαδήποτε κατάσταση υγείας και οι δυνατότητές του για φυσική κατάσταση και παρακολούθηση ύπνου είναι κατά τα άλλα αδιάφορες σε σύγκριση με τον ανταγωνισμό.

mymonX

Ενώ δείχνει υπόσχεση, ο ιχνηλάτης γυμναστικής mymonX υστερεί σε όλα εκτός από την παρακολούθηση της γλυκόζης και της αρτηριακής πίεσης, η οποία είναι λειτουργική αλλά όχι επιστημονικά επικυρωμένη. Ακόμη και αυτές οι δυνατότητες είναι περιορισμένες, με συχνές εγκαταλείψεις αισθητήρων και έλλειψη ειδοποιήσεων.